Opinie o Uczelni Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy (UKW Bydgoszcz)

Komentarze (130)

  • Karola

    Witam, zastanawiam się jak jest z poziomem lingwistyki oraz nauczycielami. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz :D
    28.08.2017
  • Viesta

    Zdecydowanie polecam ekonomię na UKW, świetna kadra, student traktowany jak człowiek a nie jak bydło, wysoki poziom i w ogóle. Super uczelnia!!!
    27.08.2017
  • tyci

    Zdecydowanie polecam fizykę na UKW!!! Najlepsza uczelnia pod słońcem. :) Pozdrawiam!
    06.08.2017
  • opinia

    UKW to bardzo dobra uczelnia. Mając do wyboru UMK i UTP, lepiej studiować na uczelni Kazimierza. Kadra dydaktyczna moim zdaniem przewyższa konkurencyjne uniwersytety, poziom jest podobny, atmosfera o wiele wiele lepsza. Atutem są bardzo tanie "warunki" i fakt, że wykładowcom bardzo zależy. Nie oblejecie tutaj bez powodu i nie stracicie cennych 3 lat studiów.
    30.07.2017
  • Milena

    Czy ktoś studiuję, studiował Pedagogikę o specjalności Logopedia i ma jakieś opinię?
    07.07.2017
  • Przyszła studentka

    Czesc wszystkim, marzy mi sie ekonomia na UKW jednak maura nie poszła mi tak śpiewająco jak mogłabym się spodziewac. Moje pytanie brzmi, czy ciezko sie dostac na dzienne? I moze ktos sie wybiera?
    02.07.2017
  • Adrian

    Witam, czy wie ktoś jaki jest poziom nauczania na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna ? :)
    02.07.2017
  • Przyszła studentka

    Witam wszystkich, czy mógłby mi ktoś przybliżyć próg rekrutacyjny na UKW na kierunek lingwistyki stosowanej? Jaki jest poziom? Czy dużo chętnych?
    30.06.2017
  • basia

    Fizyka jest moim zdaniem najbardziej przyszłościowym kierunkiem. Warto skończyć pierwszy stopień, a II realizować z kierunku inżynierskiego.
    28.06.2017
  • kripPPi

    Fizyka jest bardzo uniwersalnym kierunkiem i otwiera wiele perspektyw. Kończąc owy kierunek możesz iść śmiało na mgr. inż. i dasz sobie radę. Na UKW się ją przyjemnie studiuje wi-ec warto. :P
    27.06.2017
  • Marta

    Co powiecie o Fizyce I stopnia na UKW??
    26.06.2017
  • trolle UMK

    Tutaj - na wydziałach nauk ścisłych - wykładowcom zależy na wiedzy słuchaczy, ale także na dobrej atmosferze. Nikt nie oblewa z powodu "widzi mi się" doktora... Uczelnia nie zarabia na studentach i nie oblewa bez powodu - stosunkowo mało ludzi ma warunki. Świadczy to o tym, że uniwerkowi zależy... A co tam w Toruniu?! Skończcie z tą falą hejtu, trolle UMK.
    26.06.2017
  • TECHNICZNE

    Przyszłość to nauki ścisłe. :)) Mechatronika, Informatyka, BHP, Fizyka, Matematyka, Biologia... Naa tej uczelni je znajdziecie. Dodam, że prowadzone są one w ślicznych, odnowionych budynkach. ;)
    26.06.2017
  • Paweł

    A na informatyce wykłada wybitny prof. Zbyszko Królikowski z Politechniki Poznańskiej. Wielu zacnych naukowców. Kierunki techniczne po UKW są cenione u pracodawców.
    24.06.2017
  • Mechatronika

    Polecam mechatronikę na UKW!!! Świetni wykładowcy, genialne perspektywy i bajeczne warunki studiowania... Studia inżynierskie... Na pierwszym roku najtrudniejsza jest matematyka, lecz zajęcia prowadzi kobieta, dzięki której ten przedmiot da się polubić i... zrozumieć. Tylko UKW!
    24.06.2017
  • Tomek

    Czy pójście do liceum o profilu humanistycznym jest lepszym wyborem od ogólnego pod względem przyjęcia na studia Historyczne ?
    04.06.2017
  • turystyka i rekreacja

    TiR to chyba jeden z najprzyjemniejszych kierunków choć nauki nie brakuje, kierunek ten łączy dziedziny geografii, historii i sztuki i nauk społecznych (socjologia, marketing). Na TiR-ze poznasz dokładnie Polskę i cały świat, dowiesz się czym się charakteryzują różne rodzaje turystyki (enoturystyka, tanatoturystka itp). Na tym kierunku możesz się również spodziewać wielu wyjazdów i praktyk ;)
    21.05.2017
  • Martyna

    ghj - zamiast biologii wolałbym studiować jakiś bardziej praktyczny kierunek, który daje realne szanse na pracę, wydaje mi się, że lepsza jest np. Biotechnologia albo Nanobioinżynieria
    28.04.2017
  • Paulina

    Hej jakie są opinie na temat turystyki i rekreacji? :D
    15.04.2017
  • ghj

    Witam :) czy mógłby ktoś udzielić informacji odnośnie biologii? czy trudno się dostać i opowiedzieć troszkę o tym kierunku? Nie mam pojęcia co robić po ukończeniu liceum.
    11.04.2017
  • anglistyka

    interesuje mnie filologia angielska jako studia zasadnicze. Plus coś jeszcze, co da mi większe możliwości pracy. Podsuniecie pomysły na drugi kierunek? jak oceniacie szanse powodzenia, aby od II lub III roku ciągnąć dwa kierunki? Ktoś ma doswiadczenia w tym zakresie na UKW?
    27.03.2017
  • fifi

    jeśli ktoś chce studiować w Bydgoszczy - to właściwie wybór jest między UKW a UTP, bo zakładam że opcja płatna na prv odpada. Na zachęte dodam, że naprawdę nie jest problem dostać się, a juz poźniej z górki.
    25.02.2017
  • edukacja wczesnoszkolna

    mimo średnich zdolności plastyka i muzyka były moimi ulubionymi zajęciami, lekka i przyjemna forma, nie ma się czego obawiać
    21.02.2017
  • studentka 2016

    Witam, czy ktoś chciałby podzielić się ze mną opiniami dotyczącymi pedagogiki wczesnoszkolnej? Jak wyglądają zajęcia plastyczne i muzyczne, głównie w jakim stopniu jest wymagany od studentów talent plastyczny i muzyczny ?Chciałabym dowiedzieć się coś więcej o tym kierunku. Polecacie ten kierunek ? z góry dziękuję za odpowiedź :)
    08.11.2016
  • do Andrew

    1. Skoro tylu Twoich znajomych tutaj studiowało i byli tak niezadowoleni to dlaczego Ty również wybrałeś tą uczelnię? Coś mi tutaj nie gra... 2. Skąd informacje, że prowadzący zajęcia umawiają się kogo oblać? Sami Ci to powiedzieli?
    30.10.2016
  • angielska fil.

    Chętnie poznam opinie na temat anglistyki w UKW. Słyszłam, że gramatyka jest nie do przejścia na egzaminach, że ulewają dla zasady. Czy to prawda?
    11.10.2016
  • Mikacz

    Hej :) Jak jest z dostaniem się na psychologię i utrzymaniem, ciężko? Słyszałam, że przyjmują jak leci
    08.10.2016
  • MICHAEL

    Jesli chodzi o studiowanie na Ukw to jest tak, że gdzie indziej est sekretariat tam gdzie zajecia. W innym miejscu dziekanat. Jak ktos chce cos zalatwic to musi udac sie do dziekanatu ktory nie zawsze jest czynny. Bo w sekretariacie nie podbija legitymacji, indeksu nie rozlicza. Mowie o filologii angielskiej zaocznych. Jak ktos pracuje to w weekend dziekanat tylki jest czynny w sobote do poludnia. A zajecia sa na Grabowej tez w sobote .Trzeba urwac sie z zajec i jechac na Jagiellonow.
    15.09.2016
  • Jacek

    Matematyka na UKW jest na dobrym poziomie, łatwo nie ma. Jeżeli kiedykolwiek był tam słaby poziom to zdecydowanie "BYŁ".
    12.09.2016
  • xxx

    Witam, mam pytanie.. Czy ktoś był na UKW na studiach podyplomowych na kierunku Matematyka? i czy może coś więcej napisać?
    10.08.2016
  • przyszły student

    Witam. Czy ktoś wie jak wygląda dostanie się na studia zaoczne? Słabo zdałem maturę i zastanawiam się, czy pisanie ewentualnego odwołania coś daje.
    26.07.2016
  • Sylwia

    Wybiera się ktoś może na Turystyke od pazdziernika? tak wogole to polecacie UKW czy nie bardzo?
    24.07.2016
  • iwa

    Czy ktoś studiował biologię i może się podzielić opinią? :)
    17.07.2016
  • paaaula

    @student a nieważne, dostałam się na UMK :D
    14.07.2016
  • paaaula

    @student a Ty studiujesz na ukw, że tak wszystko wiesz? no widzisz ja będę pewnie skazana na ukw, z takimi wynikami... muszę się przeprowadzić ponad 300km (y)
    14.07.2016
  • Student

    @paaaula z na pewno się dostaniesz z takimi wynikami I z utrzymaniem się na studiach też nie będziesz miała problemów :-) tylko jak chcesz się nauczyć języka lepiej iść na filologię niż na lingwistykie :-D studenci lingwistyki są tam trakowani z przymrużeniem oka bo mają dwa jezyki więc wtedy nie nauczysz się żadnego języka :-D
    10.07.2016
  • paaaula

    @Student powiedz coś więcej mam 86% z rozszerzonego i 100% z ustnego i podstawy. Jest sens tam w ogóle składać?
    05.07.2016
  • Student

    Mówicie, że filologia jest na dobrym poziomie, a jednak jakimś cudem udaje się ją skończyć studentą z gimnazjalnym poziomem znajomości angielskiego.
    02.07.2016
  • Gość

    Brak organizacji, nikt nic nie wie. Przyjmują każdego jak leci. Ze zdaniem też nie ma większego problemu, każdego przepuszczą. Krótko mówiąc poziom zero.
    02.07.2016
  • Patryk96

    Cześć wszystkim. Ktoś mi powie o studiach na UKW na kierunku Wychowanie Fizyczne? Z góry dziękuje ! :)
    26.06.2016
  • zuzanna

    Cześć wszystkim.Wybiera się ktoś tym roku akademickim 2016/2017 na UKW na WNP studia II stopnia ? Polecacie tą uczelnię?
    18.06.2016
  • Marta

    Hej, studiuje ktoś (lub chce studiować) logopedię dziennie? Rok akademicki 2016/17
    17.06.2016
  • karmnick

    Studiował ktoś może resocjalizacje na UKW? Zastanawiam się czy mogę zostać po tym kier. kuratorem sądowym. Jak wykładowcy? Mam do wyboru KPSW jeszcze i nie wiem którą uczelnie wybrać. O co chodzi z tym całym egzaminem wstępnym?
    14.06.2016
  • morbid_angel

    Hej, chciałabym dowiedzieć się trochę o filologii angielskiej na ukw, moje wyniki z matury z 2015 to 100% podstawa, 100% usnty i 80% rozszerzenie (które teraz poprawiałam i nadal czekam na wynik). Czy UKW się w ogóle opłaca? Mam jakieś szanse z tymi wynikami? Co lepsze: filologia angielska czy lingwistyka: angielski i niemiec od podstaw???
    25.05.2016
  • Radek

    łatwo o pracę jest przede wszystkim po studiach typowo technicznych, na UKW dobrym kierunkiem jest przede wszystkim Informatyka oraz Mechatronika, filologie obce też są OK bo w korporacjach szukają ludzi z językami, zwłaszcza jeśli są biegli w sprawach IT, zdecydowanie najgorzej mają natomiast osoby po kierunkach przyrodniczych (biotechnologia, biologia, geografia czy ochrona śr. - po tym pracy brak)
    15.05.2016
  • marta18

    Bardzo dziękuje Pani za odpowiedź :) Czy trudno było Pani znaleźć pracę związaną z językiem niemieckim ?
    01.05.2016
  • ola

    Studiuję filologię germańską. Zawsze interesowała mnie kultura germańska, lubiłam uczyc się jęzka niemieckiego i uważam, że ten kierunek jest idealny dla mnie. Zdecydowania opłaca się iść na UKW! Uczelnia dobrze oceniana przez pracodawców, już zaczęłam swoją pierwszą pracę związaną z kierunkiem.
    30.04.2016
  • marta18

    Witam, czy studiuje ktos filologie germanska ? Oplaca sie isc na UKW ? :)
    18.04.2016
  • marta18

    Witam, czy studiuje ktos filologie germanska ? Oplaca sie isc na UKW ? :)
    18.04.2016
  • Dorota

    Studiuje ktoś ekonomie? Proszę o opinie :) ciężko się dostać?
    16.04.2016
  • maturzystka

    Czy studiował ktoś może kierunek: pedagogika wczesnoszkolna moduł kształcenia do wyboru: Innowacyjna edukacja muzyczna? Zastanawiam się na ile ma to związku z muzyką a na ile z pedagogiką? Jakie ma się uprawnienia po tym kierunku? Warto?
    12.04.2016
  • Patryk

    super jest już informatyka magisterska w Bydgoszczy na UTP !!!
    13.03.2016
  • Administrator

    komentarz usuniety - naruszenie regulaminu.
    24.02.2016
  • rozczarowana

    NA uczelni panuje bałagan, na studiach 2 stopnia po pedagogice przedszkolnej student przez 5 lat studiów nie otrzymuje kwalifikacji do nauczania w przedszkolu, ewentualnie jako asystent, jeśli chcemy uzyskać zawód nauczyciela wychowania przedszkolnego należy płacić 1400 zł za semestr, a to są studia dzienne czaicie to?
    11.11.2015
  • niki

    Moim zdaniem UKW prezentuję bardzo dobry poziom na lingwistyce, sama jestem na drugim roku i jestem zadowolona z tego wyboru ;)
    17.08.2015
  • alexi0932

    Martix96 zastawiam sie tez nad tą uczelnia i nad tym samym kierunkiem. Czy warto iść na UKW ? :D Z góry dziękuje za odpowiedź jakąkolwiek :)
    24.07.2015
  • matrix96

    Hej wszystkim! :) Mam pytanie.. czy ktoś studiuje filologie o spec. lingwistyka stosowana? Warto wybrać tę uczelnię o tym kierunku?
    16.06.2015
  • patriota

    Witam, czy może ktoś opowiedzieć o studiach II stopnia niestacjonarnych politologia? Czy warto, czy może wybrać UMK?
    16.06.2015
  • Rafaelo

    e-tam H 2.0, lepsza jest informatyka - przynajmniej coś konkretnego
    15.06.2015
  • bambi

    Studiuje ktoś humanistykę 2.0 ? Warto ?
    19.05.2015
  • marta

    zgadzam się z poprzednikiem, branża IT cały czas się rozwija, coraz więcej firm potrzebuje informatyków, ważne tylko żeby nie wypaść z obiegu bo w tej dziedzinie z dnia na dzień wiele się zmienia
    19.03.2015
  • Jacek

    na pewno kierunek Informatyka jest tym, który warto wybrać
    13.03.2015
  • Stanowiska pracy w Gdańsku!

    Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
    11.02.2015
  • m&m

    co powiecie o lingwistyce stosowanej? to chyba dość niespotykany kierunek, czy to daje duże szanse na rynku pracy? co mogę robić po jego ukończeniu?
    25.01.2015
  • Adam

    "zatoka czerwonych świń' - jak czytam kto tam jeszcze pracuje a pamiętach ich sprzed lat to tylko taki stwierdzenie ciśnie się na usta. Prawie każdy po 50 to albo rasowy komuch albo sb-k
    17.12.2014
  • ozon

    no nie załamujcie, ja miałam cały czas bardzo dobre wyobrażenie o UKW, słowo, co więcej moja kuzynka tam studiuje i na chwali się, jak może jaka to super atmosfera jest, ludzie, życie i w ogole, jak fajnie studiować,
    04.11.2014
  • Patricia

    ostatnio się dużo mówi o tym, że UKW utracić status uniwersytetu bo nie spełnia wymogów ryzykowne jest więc podejmowanie studiów, lepiej już wybrać UTP, który ma stabilną pozycję i lepszą markę
    26.10.2014
  • ola

    studiuje ktos administracje zoacznie ?
    09.09.2014
  • japa

    się nie bójcie, przyjmują niemal wszystkich chętnych, jak leci, a poźniej naprawdę jest spoko, trzeba by sie mocno postarac, zeby nie zdac, więc luz
    25.07.2014
  • Wyborca

    chyba już tylko sens ma studiowanie Informatyki, zwłaszcza biorąc pod uwagę jak wiele różnych międzynarodowych koncernów inwestuje w Bydg. wbrew pozorom Informatyka to dość łatwy kierunek - przede wszystkim nie ma za dużo zajęć, więc łatwo połączyć naukę z pracą bez sensu są na to miast studia na Chemii czy Biotechnologii - bardzo trudne a szans na robotą w zawodzie praktycznie brak (zwłaszcza teraz jak zlikwidowali Zachem to takie osoby np. po technologii chemicznej to już w ogóle nie znajda pracy)
    16.05.2014
  • stan99

    czyżby konkurencja z Bydgoszczy i tutaj dotarła??? wystarczy zobaczyc, gdzie jest nawięcej wpisów przy szkołach z Bydgoszczy i wszystko jasne, cha, cha, cha
    13.05.2014
  • mechatronika

    jak jest na kierunku mechatronika? z jaka matura sie dostaliście i jaki jest poziom na pierwszym roku? czego mozna sie spodziewac, ile osób odpada po sesji?
    01.04.2014
  • Mały

    jestem po ochronie środowiska - pracy brak
    01.04.2014
  • aha

    Żal mi ciebie i twojego wpisu!
    09.02.2014
  • Administrator

    Komentarz usunięty ze względu na naruszenie zasad regulaminu.
    27.11.2013
  • Michał.

    I teraz uczepił się WST Włocławek. Będzie szukał coraz to nowszych rzeczy aby odstraszyć ludzi.
    27.10.2013
  • Michał.

    Sami widzicie, że typ obserwator itp dba o najniższą ocenę WSG bo ciąglę o niej wspomina. Można zajrzeć na forum zobaczyć jakie zamieszanie robi. I tutaj też pisze na naszą uczelnię-ciekawe czemu. Nie ważne czy prywatna czy państwowa. Ważna jest wiedza. Pozdrawiam wszystkich normalnych studentów.
    27.10.2013
  • Ja

    Oberwator jest "the best"
    23.10.2013
  • Przecież WSG

    jako najgorzej oceniana szkółka musi się jakoś bronić...
    23.10.2013
  • Średnia ocena

    W ciągu 2 tyg. ocena UKW spadła z 8,5 do 6,9 a liczba oceniających wzrosła o 300? Ciekawe...
    23.10.2013
  • Absolwent Informatyki.

    Cała uczelnia to jedna wielka kpina z studentów. Administracja robiąca łaskę o w wszystko, niski poziom nauczania. Przedmioty związane z specjalizacją traktowane po macoszemu, a takie jak filozofia i matematyka jak by były sensem istnienia. Kilku naprawdę fajnych profesorów i wykładowców, ale mnóstwo skandalicznych leni i ludzi o boskim wręcz mniemaniu o sobie. Żałuję wszystkich lat spędzonych na tej uczelni i nigdy nikomu jej nie polecę. Absolwent Informatyki.
    24.09.2013
  • Jak jest- róznie

    Jako student mogę napisać, że jestem zadowolony, ale szczerze mówiąc wpływa na to wiele czynników, ale są też pośród nich takie, które nie wzbudzają mojego zadowolenia, przykład zmniejszająca się ilość godzin z przedmiotów, które zdają się być przedmiotami ważnymi. Ogólny przerost papierologii, podobno komputery miały zaoszczędzić papier, ale jak widać nie tutaj.
    23.09.2013
  • średnia wysoka

    ale UKW ma bardzo wysoka ocenę!!! czyli należy uznać, że studenci są tutaj bardzo zadowoleni, tak?
    20.09.2013
  • Rektor to nieporozumienie

    Jak może być rektorem ktoś, kto wybrany był z przypadku. Poza tym ten człowiek "bywa" na UKW gościnnie, co zresztą zauważył w jednych z debat publicznych któryś z urzędników miejskich. Dlatego zbyt dużo władzy pozostaje w rękach kanclerza, który ma wiele naleciałości ze szkoły prywatnej. Szybko zatem można się spodziewać różnych krętactw i machlojek. Publiczna uczelnia to nie prywatny folwark.
    20.09.2013
  • kajetan

    Nie polecam, stanowczo odradzam. Kazimierzowi Wielkiemu poszczają zwieracze ze śmiechu jak patrz z góry na ten kurnik. Kurnik w którym rządzą kwoki w dziekanatach. Studiowałem tam 2 lata pedagogikę i nie polecam nikomu. To jest cały czas WSP a nie uniwerek. Mam ponad 30 lat a traktowali mnie jak chłopca z zerówki, i to zarówno kadra profesorska jak i personel dziekanatu. A smród w kiblach, nie do opisania, od razu przypominają mi się szalety miejskie za komuny. Jedyny pozytyw na tej uczelni to stołówka, u Niny zjesz tanio, w miarę dobre jedzenie. No może nie kotlety de wolay, które potrafią mieć 2 cm panierki. Ukw nie polecam!!!
    19.09.2013
  • pipi chyba jest niesprawiedliwa / y

    wszystkie uczelnie mają mniejsze nabory, to juz trwa od jakiegos czasu, bo po prostu jest mniej studentow, wiec akurat ten argument jest raczej słaby, bardziej mnie niepokoi wpis przedmówcy, o władzach, choc z pubktu widzenia studenta, to wyładowcy, a nie rekto czy kancerz, maja największe znaczenie, reasumujac, jeśi moglibyście pisać merytorycznie lepsze komentarze, z bardziej wyczerpującymi informajami, byłabym wdzięczna, chyba jak ja, wiekszośc osób wchodzi tutaj, aby dowiedzieć się, jak się studiuje, czego się spodzewac, jaki jest poziom, warunki na samej uczelni, itd.
    17.09.2013
  • ryba psuje się od głowy

    kiepski to jest rektor zdominowany przez kanclerza cwaniaka, to gwarancja zjazdu w niebyt tej szkoły, szkoda ludzi którzy ją tworzyli.
    17.09.2013
  • pipi

    Spadający nabór i ciągła rekrutacja najlepiej świadczą o marnej jakości kształcenia i miernej wartości dyplomu... ciągle odwoływane zajęcia, dziekanat w oderwaniu od studentów, wykładowcy z innej epoki...
    15.09.2013
  • sznurek

    Może mi się zdaje, ale zalatuje tanią reklamą uczelni...;) Ja pytałem jak jest na bhp...?
    13.09.2013
  • ja

    Jeżeli chodzi o Bydgoszcz, to aktualnie jest to najlepsza bydgoska uczelnia. Kształci się tam na naprawdę wysokim poziomie, wśród wykładowców jest wiele znanych na polskiej arenie naukowej wykładowców. Poza tym zawsze jest to państwowa uczelnia, a nie jakaś prywatna szkoła.
    31.08.2013
  • sznurek

    Witam, a jest któoś może po studiach lub w trakcie o kierunku BHP? Trudno jest z tą chemią i matmą oraz fizyką? Ja orłem z tych przedmiotów nigdy nie byłem... więc napawa mnie to grozą i nie wiem czy nie przenieśc się czasami do prywatnej o tym kierunku ale za to uniwersytet ma lepszą renomę i lepiej nauczy...
    31.08.2013
  • UKW jest spoko szkoła

    Poziom "dostosowany" do wymogów studenta :-). Słaby punkt to rektor, no może bardziej kanclerz z tego co słychać próbują robić prywatny folwark.
    22.08.2013
  • marko polonus

    na tej uczelni studiowalem pare lat temu. Nic bardziej miernego. Wykladowcy na tzw. zarzadzaniu to leniwi kretyni. Nie maja nic do powiedzenia ani przekazania. Taka jedna to wyjeta chyba z kawalow o blondynkach - tyle, ze sie na rudo malowala. I ksiazki o feministkach publikowala. Co za zalosna klika idiotow. Pozdro dla reszty z wydzialu dla bezrobotnych.
    07.07.2013
  • Do Helci

    A po jakich kierunkach jest praca? Ostatnio gdzieś przeczytałem, że na jedno miejsce dla politologa przypadało ok 600 absolwentów tego kierunku. A jeśli się nie mylę to na brak kandydatów nie narzekają. Jedyny kierunek gwarantujący pracę to nepotyzm i koleśostwo.
    22.06.2013
  • Helcia

    Biotechnologia BHP masakra po takich kierunkach nie ma pracy, dziś jedynie kierunki związane z komputerami gwarantują zatrudnienie
    18.05.2013
  • ser

    super
    30.04.2013
  • Paweł

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
    29.04.2013
  • Beata

    A jak to jest ze studiami zaocznymi? Czy są duże opłaty? Cięzko jest się dostać? Chodzi mi głównie o Biotechnologię lub Bezpieczeństwo i Higienę Pracy , ktoś może pomóc? :)
    18.04.2013
  • Pat

    Cześć, zastanawiam się nad studiami w Bydgoszczy na kryminalistyce. Tylko nie wiem czy rozszerzona biologia i matma wystarczy na dostanie się? Proszę o poradę.
    09.04.2013
  • Basia

    Może nie jest to najlepszy uniwersytet w Polsce , wiadomo, że są lepsze ale ten w Bydgoszczy wcale nie jest zły... jakąś wiedzę się zdobywa, czegoś się można nauczyć, nie olewają Cię wykładowcy, atmosfera w porządku więc generalnie jest dobrze :P
    10.02.2013
  • ????

    dlaczego jak klikam na prezentacja uczelni to nie ma tam wiecej informacji???
    21.01.2013
  • kazik

    Jasne, dobra szkoła jeśli chodzi o te w Bydgoszczy. wszędzie można się czegoś nauczyć, a Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy daje spore możliwości. Jeśli chodzi o mnie to byłem zadowolony bardzo i polecam :)
    19.12.2012
  • darek

    może uczelnia nie należy do najbardziej prestiżowych, ale jeśli chcesz skończyć studia i coś umieć to polecam :)
    22.11.2012
  • Rafał

    To nie prawda. Szkoła jest szkołą i wszędzie panuje podobny system nauczania. Ja studiowałem na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy i było mi tam bardzo dobrze. Dogadywałem się z ludźmi z roku na 100% :) dlatego nie uważam, żeby była aż tak wielka różnica między uczelnią prywatną, a publiczną
    11.11.2012
  • me

    Uniwersytet wydaje się spoko. Duży wybór jeśli chodzi o kierunki, słyszałem że poziom też mają niczego sobie. Ale to jest jednak prywatna uczelnia.. Nie wiem dlaczego ale mam takie przeświadczenie, że na tych państwowych studiuje się lepiej. Przede wszystkim nie trzeba płacić tyle kasy, poza tym ludzie na państwowych chyba lepiej się dogadują ;)
    30.10.2012
  • edek

    JA nie wiem jak to się dzieje, ale co kogoś nie poznam ze studiów drugiego stopnia to właśnie z Bydgoszczy do POznania przyjeżdżają. Nie wiem na ile to opiniuje ten uniwerek, ale to moje spostrzeżenie
    28.10.2012
  • anna

    no ale w Bygdoszczy nadal jest to najlepsza opcja i najlepszy wybor, jesli ktos chce tu studiowac, ma w miare swiadectwo, ze sie dostanie na panstowe, to tylko Uniwerek Kazika, oferta jest pokazna, tych kierunkow naprawde duzo, raczej kazdy ma sie w czym zakrecic, inna kwestia jest to, co ze studiow zostanie Ci w glowie, ile sam wyniesiesz, i ile bedziesz miec szczescia, zeby szybko zmnalezc prace, ale to na to nic ci nie poradzi zaden uniwerek, czasy sa takie jakie sa i tyle, powodzenia
    18.09.2012
  • brzydgoszcz

    Miasto trochę się rozwinęło, ale i tak stoi w miejscu w porównaniu z innymi.
    23.08.2012
  • sm

    a co powiecie o stosunkach międzynarodowych? widzę, że cały czas są miejsca i robią dodatkową rekrutację. dlatego trochę to podejrzane, czyżby SM miały tutaj słąby poziom?
    23.08.2012
  • ally

    Heh, to pewnie głupie pytanie, ale ile czasu trwają tutaj zajęcia i przerwy? I w jakich godzinach są prowadzone zajęcia w trybie dziennym? Na pewno odbiega to od systemu w liceum, czy przerwy są np obwieszczane przez dzwonki? ;D
    02.08.2012
  • Jadzia

    Siema! Wiem że w tym mieście na pewno są juwenalia, bo gdzie ich nie ma. Ale to nie jest raczej inicjatywa jednej uczelni, tylko wszystkich. Ale czy ten uniwersytet ma swoją imprezę? W Poznaniu jest wielkie grillowanie UAM, a tutaj?
    29.07.2012
  • Kaśka

    Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o edukacji artystycznej w zakresie sztuki muzycznej i poznać opinie ludzi będących na tym właśnie kierunku :)
    28.07.2012
  • kami

    Akademiki są fajne, niedawno wyremontowane z dostępem do neta, wiec jest ok:) ja jestem na stosunkach międzynarodowych fajny kierunek, przyjaźni wykładowcy, ale trochę za dużo historii...ale jest ok:)
    27.07.2012
  • lehrer

    Nauczyciel to pospolity zawód, ale ja stwierdziłam że chcę studiować geografię, po to żeby później nauczać jej w szkole. Zawsze lubiłam ten przedmiot, z chęcią podchodziłam do tematów rozszerzonych. Poza tym lubię pomagać innym w nauce. Lepiej robić co się lubi niż ugrzęznąć w znienawidzonej pracy :)
    22.07.2012
  • ds

    Chciałam się dowiedzieć jak tutaj wygląda sprawa akademików? Jak siostra poszła na studia na UAM to na pierwszym roku dostała gorszy DS, bo ponoć pierwszoroczni lubią rezygnować albo niszczyć, ale już na drugi rok miała miejsce w lepszym akademiku. Tutaj też się coś takiego praktykuje?
    20.07.2012
  • dziennikarstwo

    studiuję tu już dwa lata dziennikarstwo, teraz mi został ostatni rok i strasznie żałuję, że to tak szybko minęło. mam super ludzi na roku i naprawdę dużo się tutaj nauczyłam, zajęcia bardzo ciekawe, więc jeśli ktokolwiek się waha to zapraszam serdecznie :)
    17.07.2012
  • koza

    piotr, co do lepszych uczelni i 3 za obecność. Żby się dostać na taką uczelnię musiałeś mieć coś w głowie i włąśnie uczęszczając na zajęcia też coś Ci w niej zostaje. To nie jest też sama 'obecność', ale głównie aktywność itd.
    09.07.2012
  • Piotr

    Alex obrażasz uczelnie a nie wiesz jakie miernoty studiują na UJ i innych "lepszych". Są 3 za przychodzenie na wykłady albo śmieszne kolokwia.
    05.07.2012
  • janek

    też słyszałem dużo złego o bydgoszczy. nazywali ją Brzydgoszcz, że zero perspektyw i nuda. A jednak mi się tutaj podoba. zarówno w mieście jak i na uniwerku. studiuję historię i naprawdę nie narzekam, jednak na magisterkę wybieram się do Torunia na UMK.
    03.07.2012
  • monika

    jak ktoś nie jest z bydgoszczy, to nie wiem po co miałby tu przyjeżdżać na studia, a jeśli ktoś z bydgoszczy jest, to nie mam pojęcia po co tu na studia zostawać. na serio, moim zdaniem uniwersytet bydgoski to lipa, znam paru studentów, ale to zawsze byli średni uczniowie no i udali się na przeciętny uniwersytet, taka prawda.
    01.06.2012
  • @alex

    Niestety musze się z tobą zgodzic. Dlaczego niestety? Bo sama wybrałam tę uczelnię dwa lata temu, a teraz mogę tylko żalować. Chyba skonce tu licencjat i postaram się gdzieś przeniesc. Mogłam myśleć o przeniesieniu wczesniej, ale za bardzo wsiąknęłam w środowisko. Ogólnie jest tu bardzo fajnie, ale poziom raczej śmieszny jak na uniwersytet, no i papierek jest niewiele wart. Uczucia co do UKW mam ambiwalentne, bo z jednej strony poziom raczej niski, ale za to atmosfera jest jak dla mnie świetna, ale to raczej kwiestia współstudentów.
    22.05.2012
  • maciej

    Jaka jest wasza opinia o filologii polskiej na tym uniwersytecie ? Bardzo mi zależy, żeby studiować właśnie tutaj, a chcę się przenieść z innego miasta, jednak nie wiem, czy warto ..
    01.05.2012
  • pierwsze wrazenie ok

    ogladam sobie strony uczelni w tego wojewodztwa i obiektywnie musze powiedziec, ze Uniwerek KWielkiego z Bydgoszczy ma bardzo czytelna strone internetowa, inne uczelnie moga sie uczyc, bo tu od razu widze blok dla kandydata czyli maturzysty, a teraz mam pytanie do kolegow i kolezanek z tego uniwersytetu; jak jest na socjologii??????
    21.03.2012
  • nika

    jeżeli chodzi o wydziały humanistyczne - wykładowcy posiadają ogromną wiedzę i potrafią ją przekazać, dodatkowo mają na swoim koncie wiele osiągnięć naukowych szanownych w całej Polsce, katedra komunikacji językowej - myślę, że porządne podstawy, wiedza wykładowców na wysokim poziomie. ciężko tu ze sprzętem i nowymi technologiami - bardzo rzadko wykładowcy używają rzutników, laptopów itp. na kierunku dziennikarstwa dostępnych jest tylko 5 dyktafonów. UKW jest młodym uniwersytetem i na pewno nie można go porównywać z innymi, ale wszyscy starają się by było lepiej.
    22.02.2012
  • alex

    buhahahahaha. to ma być uniwersytet? Faktycznie polskie szkolnictwo wyższe schodzi na psy jeżeli taka szkółkę niedzielną nazywa sie uniwersytetem. Poziom bardzo niski, uniwersytet kazimierza wielkiego to szkoła bez tradycji, bez klimatu, której dyplom jest źle postrzegany przez pracodawców. Nie oszukujmy się - w Polsce istnieje grupa dobrych uznanych uczelni jak UJ, UW, UMCS, KUL, Uniw Wrocławski, Łódzki, UMK, UAM ale istnieje także grupa uczelni o niskim poziomie powstałych stosunkowo niedawno do których zalicza się wlaśnie uniwersytet w bydgoszczy, uniw. opolski, zielonogórski, rzeszowski i tym podobne miernoty. No przykro mi bardzo, ale jak moze równac się 10 letnia uczelnia z uczelnią o 70 letniej tradycji, dziesiątkach tysięcy absolwentów, dobrej kadrze naukowej....Pewnych rzeczy się nie przeskoczy i UMK w Toruniu znacznie wyprzedza pod każdym wzgledem uniwersytet w byggoszczy. A co do Ewy - odejdź od komputera dziecko (neo)
    15.02.2012
  • Lidzet

    skończyłem na UKW Geografię na ul. Mińskiej. Miejsce szczególne gdyż umożliwia wykonywanie wielu ćwiczeń nie koniecznie w miejsowych salach dydaktycznych. Kierunek jaki wybrał powoduje ze ciężko o prace, ale jeżli chodzi o wiedzę to ludzie tam pracujacy potrafią ją przekazać . Teraz dodatkowy duży plus za rewitalizację dróg wodnych :)
    13.02.2012
  • Look

    Katedra Pedagogiki Pracy i Andragogiki jest na wysokim poziomie. Bardzo i to bardzo polecam tym bardziej, że nazwiska prowadzących zajęcia górują w literaturze dotyczącej zakładu pracy, pedagogiki pracy, orientacji i poradnictwa zawodowego itp. Poza tym jako studentka bardzo cenie sobie atmosferę na zajęciach ;)
    13.02.2012
  • ewa

    alex sam jestes pseudo kpiną
    13.02.2012
  • alex

    według mnie to kpina ... Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu jest znacznie znacznie lepszy
    19.01.2012
  • justyna

    chciałabym poznać opinie studentów Geografii na Wydziale Nauk Przyrodniczych, jaki jest program i poziom nauczania oraz podejście wykładowców?
    02.06.2011