Analityka produktów spożywczych
Analityka produktów spożywczyc są to stacjonarne magisterskie studia II stopnia.
Kierunek charakteryzuje się interdyscyplinarnością, łączy w sobie zagadnienia z takich dziedzin jak m.in.: chemia, biotechnologia, towaroznawstwo, nauki rolnicze.
Studia to propozycja dla osób, które chcą podjąć w przyszłości pracę w zakładach wytwarzających i dystrybuujących żywność, w laboratoriach analitycznych, oraz wszędzie tam, gdzie potrzeba specjalistów ds. żywności i jej bezpieczeństwa.
Dla kogo studia na kierunku analityka produktów spożywczych
Studia przeznaczone są dla absolwentów studiów pierwszego stopnia, takich kierunków jak: technologia żywności i żywienia, inżynieria chemiczna, towaroznawstwo oraz pokrewnych, a także kierunków uniwersyteckich, takich jak chemia, czy biotechnologia. Dla osób, które studia ukończyły z tytułem licencjata przewidziano semestr zerowy, którego ukończenie pozwala uzupełnić wiedzę i otrzymać na koniec tytuł magistra inżyniera.
Program kształcenia na kierunku analityka produktów spożywczych
Przykładowe przedmioty w programie studiów:
- Inżynieria procesowa i inżynieryjne podstawy procesów produkcyjnych,
- Projektowanie procesów w przemyśle spożywczym,
- Biochemia i chemia żywności,
- Analityka chemiczna,
- Fizykochemiczne i sensoryczne właściwości żywności,
- Biotechnologia żywności,
- Metrologia,
- Metody biologiczne w analizie żywności,
- Autentyczność i identyfikowalność żywności,
- Chemia związków biologicznie aktywnych.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku analityka produktów spożywczych
Podczas rekrutacji uwzględniane są wyniki uzyskane podczas studiów pierwszego stopnia.
Przeprowadzana jest także rozmowa kwalifikacyjna.
Perspektywy pracy po kierunku analityka produktów spożywczych
Kierunek Analityka produktów spożywczych przygotowuje są do pracy przykładowo w:
- instytucjach naukowo-badawczych,
- ośrodkach badawczo-rozwojowych,
- laboratoriach analitycznych i kontroli jakości produktów spożywczych,
- zakładach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności.
Opinie o kierunku analityka produktów spożywczych
Studia na kierunku gwarantują dostęp do nowoczesnego zaplecza dydaktycznego, w tym w pełni wyposażonych pracowni laboratoryjnych.