Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych
Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych to 3,5 letnie studia inżynierskie.
Studenci poznają zasady technologii produkcji i przetwarzania żywności pochodzenia zwierzęcego, a także sposoby modyfikowania składu, wzbogacania w dodatkowe substancje funkcjonalne.
W procesie kształcenia przewidziano 4 - tygodniowe praktyki kierunkowe.
Dla kogo studia na kierunku bezpieczeństwo produktów zwierzęcych
To propozycja kształcenia dla osób, które zawodowo planują zajmować się:
- kontrolą utrzymania najwyższych standardów obowiązujących w produkcji zwierzęcej,
- nadzorem sanitarnym i weterynaryjnym w gospodarce żywnościowej,
- regulacjami prawnymi związanymi z prawem paszowym, sanitarno-żywnościowym,
- systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- certyfikacją żywności pochodzenia zwierzęcego,
- standardami uboju zwierząt,
- zasadami bezpiecznego przetwórstwa mleka, mięsa oraz jaj,
- oceną jakości surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego przy pomocy najnowszych technik analitycznych, w oparciu o obowiązujące normy,
- oceną wpływu sposobu konserwowania, pakowania i przechowywania na jakość żywności pochodzenia zwierzęcego,
- analizą oddziaływania produkcji zwierzęcej i przetwórstwa surowców zwierzęcych na jakość środowiska naturalnego oraz zagospodarowaniem produktów ubocznych produkcji zwierzęcej.
Program kształcenia na kierunku bezpieczeństwo produktów zwierzęcych
Kształcenie studentów uwzględnia w programie nauczania przedmioty ogólne z zakresu nauk humanistycznych np. etyka, socjologia ogólna oraz ścisłych tj. technologie informacyjne, zaawansowane funkcje MS Office, statystyka matematyczna.
Do tego dochodzą przedmioty podstawowe, jak: anatomia i histologia zwierząt, chemia nieorganiczna i organiczna, biochemia produktów zwierzęcych, podstawy genetyki i techniki molekularne, podstawy mikrobiologii oraz fizjologia zwierząt).
Uzupełnieniem są przedmioty kierunkowe, np. bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej, żywienie zwierząt, profilaktyka w produkcji zwierzęcej, bezpieczeństwo przetwórstwa mięsa, mleka i jaj oraz systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktów zwierzęcych, monitoring surowców pochodzenia zwierzęcego, prawo sanitarno-żywnościowe.
Opcjonalnie student wybiera przedmioty fakultatywne, np. dziedzictwo kulinarne, niszowe produkty kulinarne, itp.
W procesie kształcenia przewidziano 4 - tygodniowe praktyki kierunkowe.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku bezpieczeństwo produktów zwierzęcych
Aby dostać sie na ten kierunek, musisz zadbać o wyniki z pisemnych egzaminów maturalnych z trzech przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego (JP), języka obcego (JO) i matematyki (M) oraz z przedmiotu dodatkowego biologii (B), chemii (Ch), fizyki lub fizyki i astronomii (F), geografii (G).
Kandydat, który nie zdawał matematyki i/lub żadnego z przedmiotów do wyboru, może ubiegać się o przyjęcie na I rok studiów otrzymując 0 punktów z tych przedmiotów.Perspektywy pracy po kierunku bezpieczeństwo produktów zwierzęcych
Absolwenci tego kierunku mogą pracować:
- w zakładach przemysłu spożywczego na stanowiskach związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa i jakości produktów pochodzenia zwierzęcego,
- w zakładach przetwarzania i utylizacji produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego,
- w jednostkach certyfikujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
- w administracji rządowej i samorządowej oraz w organach Unii Europejskiej związanej z jakością żywności i przetwórstwem produktów zwierzęcych,
- w organach urzędowej kontroli żywności,
- w instytucjach naukowych i ośrodkach badawczo-rozwojowych,
- w firmach zajmujących się obrotem żywnością w obrębie całego łańcucha żywnościowego.