Dietetyka i ekologiczna żywność

Studia II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność oferują dwie specjalności:

  • DIETETYKA KLINICZNA
  • EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ I DIETETYKA

Kończąc studia, absolwent posiada zaawansowaną wiedzę niezbędną do wykonywania zawodu dyplomowanego dietetyka, rozumie potrzeby społeczne w zakresie żywienia, przestrzega praw konsumenta i pacjenta oraz potrafi podjąć współpracę z innymi specjalistami dla ich dobra. Posiada rozszerzoną wiedzę w zakresie fizjologii żywienia, toksykologii żywności, immunologii, psychologii społecznej, demografii i epidemiologii żywienia. Zna regulacje prawne i ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe oraz posiada zaawansowaną wiedzę w zakresie europejskich programów walki z otyłością i chorobami dietozależnymi.

Absolwent jest specjalistą w zakresie planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla różnych grup ludności, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia w zależności od wieku, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego konsumenta i pacjenta. Zna rolę ziół i bioaktywnych składników żywności, potrafi dobrać prawidłowo produkty spożywcze i preparaty dietetyczne oraz technologie przygotowania potraw. Jest specjalistą w zakresie profilaktyki i wdrażania leczenia dietetycznego w chorobach przewodu pokarmowego, układu krążenia, chorobach metabolicznych, alergicznych i dermatologicznych a także chorobach nerek, wątroby i trzustki oraz chorobach nowotworowych. Absolwent potrafi diagnozować żywieniowe i psychologiczne czynniki oraz mechanizmy sprzyjające zaburzeniom odżywiania i wykorzystać swoją wiedzę w edukacji i poradnictwie żywieniowym.

Absolwent jest przygotowany do kontrolowania jakości produktów spożywczych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami odpowiednich systemów jakości, podejmowania działań w zakresie zdrowia publicznego oraz ochrony środowiska i dietoprofilaktyki chorób niezakaźnych. Absolwent rozumie potrzebę ciągłego poszerzania swojej wiedzy w celu uaktualniania umiejętności i rozwoju zawodowego. Absolwent jest przygotowany do pracy z ludźmi zdrowymi i chorymi, prowadzenia badań w zakresie żywności i żywienia oraz kierowania zespołem badawczym czy terapeutycznym.

Dla kogo studia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność

To propozycja dla tych, którzy interesują się zdrowym odżywianiem, a w przyszłości zawodowej planują pracę jako dietetycy.

Program kształcenia studentów na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność

W programie studiów przewidziano następujące zagadnienia;

A. Przedmioty podstawowe

  • Psychologia Kliniczna
  • Psychologia społeczna
  • Patofizjologia
  • Zdrowie Publiczne
  • Demografia i epidemiologia żywienia
  • Immunologia
  • Zarządzanie jakością i marketing
  • Metodologia badań
  • Ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe
  • Filozofia
  • Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywności
  • Diagnostyka laboratoryjna

B. Przedmioty kierunkowe

  • Dietoprofilaktyka chorób żywieniowych i żywieniowo zależnych
  • Dietoprofilaktyka chorób niezakaźnych
  • Edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
  • Fizjologia żywienia człowieka
  • Polityka żywieniowa
  • Żywienie kliniczne I
  • Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
  • Przemysłowa produkcja żywności i potraw
  • Towaroznawstwo żywności
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności
  • Przchowalnictwo żywności
  • Język angielski
  • Zasady i organizacja żywienia w szpitalach i sanatoriach
  • Fizjologia człowieka i żywienie w sporcie
  • Toksykologia żywności
  • Diety niekonwencjonalne
  • WF
  • Aspekty mikrobiologiczne żywności i żywienia

C. Grupa przedmiotów obieralnych

SPECJALNOŚĆ I : DIETETYKA KLINICZNA

  • Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego
  • Żywienie w chorobach wątroby i trzustki
  • Żywienie w chorobach metabolicznych
  • Żywienie w chorobach alergicznych i dermatologicznych
  • Żywienie w chorobach układu krążenia
  • Żywienie w chorobach onkologicznych
  • Żywienie w chorobach nerek
  • Żywienie w chorobach rzadkich i genetycznych
  • Genetyka w żywieniu i żywności
  • Preparaty dietetyczne i ich technologia
  • Nutrigenomika
  • Seminarium – żywność, technologia, jakość a zdrowie
  • Metody statystyczne w żywieniu
  • PRACA MAGISTERSKA 1

C. Grupa przedmiotów obieralnych

SPECJALNOŚĆ II: EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ I DIETETYKA

  • Preparaty dietetyczne i ich technologia
  • Podstawy ekologii
  • Skażenie żywności
  • Nutrigenomika
  • Seminarium – żywność, technologia, jakość a zdrowie
  • Metody statystyczne w żywieniu
  • Ekologiczna żywność
  • Zioła w dietetyce. używki i przyprawy
  • Enologia (produkcja wina)
  • Prozdrowotne cechy żywności roślinnej
  • PRACA MAGISTERSKA 2

D: Praktyka zawodowa

  • Praktyka w poradni dietetycznej
  • Praktyka w szpitalu dziecięcym, na oddziale szpitalnym, w kuchni ogólnej i niemowlęcej
  • Praktyka w żłobku i przedszkolu
  • Praktyka w szpitalu dla dorosłych na oddziale szpitalnym w kuchni ogólnej oraz dziale żywienia
  • Praktyka w Domu opieki społecznej
  • Praktyka w stacji epidemiologicznej
Perspektywy pracy po kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność

Potencjalne miejsca zatrudnienia to:

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • organizacje konsumenckie,
  • placówki sportowe i turystyczno – rekreacyjne,
  • placówki oświatowe kształcące w zakresie nauk o żywności i żywieniu,
  • własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa dietetycznego,
  • instytuty naukowo-badawcze,
  • ośrodki badawczo-rozwojowe.
Kierunki pokrewne do kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność
Jakie uczelnie oferują kierunek Dietetyka i ekologiczna żywność
W których miastach można studiować Dietetyka i ekologiczna żywność

Kraków

Kraków
Uczelnie: 29
Kierunki: 515
Komentarze (0)
No comments found