Dietetyka i ekologiczna żywność
Studia II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność oferują dwie specjalności:
- DIETETYKA KLINICZNA
- EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ I DIETETYKA
Kończąc studia, absolwent posiada zaawansowaną wiedzę niezbędną do wykonywania zawodu dyplomowanego dietetyka, rozumie potrzeby społeczne w zakresie żywienia, przestrzega praw konsumenta i pacjenta oraz potrafi podjąć współpracę z innymi specjalistami dla ich dobra. Posiada rozszerzoną wiedzę w zakresie fizjologii żywienia, toksykologii żywności, immunologii, psychologii społecznej, demografii i epidemiologii żywienia. Zna regulacje prawne i ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe oraz posiada zaawansowaną wiedzę w zakresie europejskich programów walki z otyłością i chorobami dietozależnymi.
Absolwent jest specjalistą w zakresie planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla różnych grup ludności, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia w zależności od wieku, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego konsumenta i pacjenta. Zna rolę ziół i bioaktywnych składników żywności, potrafi dobrać prawidłowo produkty spożywcze i preparaty dietetyczne oraz technologie przygotowania potraw. Jest specjalistą w zakresie profilaktyki i wdrażania leczenia dietetycznego w chorobach przewodu pokarmowego, układu krążenia, chorobach metabolicznych, alergicznych i dermatologicznych a także chorobach nerek, wątroby i trzustki oraz chorobach nowotworowych. Absolwent potrafi diagnozować żywieniowe i psychologiczne czynniki oraz mechanizmy sprzyjające zaburzeniom odżywiania i wykorzystać swoją wiedzę w edukacji i poradnictwie żywieniowym.
Absolwent jest przygotowany do kontrolowania jakości produktów spożywczych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami odpowiednich systemów jakości, podejmowania działań w zakresie zdrowia publicznego oraz ochrony środowiska i dietoprofilaktyki chorób niezakaźnych. Absolwent rozumie potrzebę ciągłego poszerzania swojej wiedzy w celu uaktualniania umiejętności i rozwoju zawodowego. Absolwent jest przygotowany do pracy z ludźmi zdrowymi i chorymi, prowadzenia badań w zakresie żywności i żywienia oraz kierowania zespołem badawczym czy terapeutycznym.
Dla kogo studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność
To propozycja dla tych, którzy interesują się zdrowym odżywianiem, a w przyszłości zawodowej planują pracę jako dietetycy.
Program kształcenia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność
W programie studiów przewidziano następujące zagadnienia;
A. Przedmioty podstawowe
- Psychologia Kliniczna
- Psychologia społeczna
- Patofizjologia
- Zdrowie Publiczne
- Demografia i epidemiologia żywienia
- Immunologia
- Zarządzanie jakością i marketing
- Metodologia badań
- Ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe
- Filozofia
- Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywności
- Diagnostyka laboratoryjna
B. Przedmioty kierunkowe
- Dietoprofilaktyka chorób żywieniowych i żywieniowo zależnych
- Dietoprofilaktyka chorób niezakaźnych
- Edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
- Fizjologia żywienia człowieka
- Polityka żywieniowa
- Żywienie kliniczne I
- Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
- Przemysłowa produkcja żywności i potraw
- Towaroznawstwo żywności
- Jakość i bezpieczeństwo żywności
- Przchowalnictwo żywności
- Język angielski
- Zasady i organizacja żywienia w szpitalach i sanatoriach
- Fizjologia człowieka i żywienie w sporcie
- Toksykologia żywności
- Diety niekonwencjonalne
- WF
- Aspekty mikrobiologiczne żywności i żywienia
C. Grupa przedmiotów obieralnych
SPECJALNOŚĆ I : DIETETYKA KLINICZNA
- Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego
- Żywienie w chorobach wątroby i trzustki
- Żywienie w chorobach metabolicznych
- Żywienie w chorobach alergicznych i dermatologicznych
- Żywienie w chorobach układu krążenia
- Żywienie w chorobach onkologicznych
- Żywienie w chorobach nerek
- Żywienie w chorobach rzadkich i genetycznych
- Genetyka w żywieniu i żywności
- Preparaty dietetyczne i ich technologia
- Nutrigenomika
- Seminarium – żywność, technologia, jakość a zdrowie
- Metody statystyczne w żywieniu
- PRACA MAGISTERSKA 1
C. Grupa przedmiotów obieralnych
SPECJALNOŚĆ II: EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ I DIETETYKA
- Preparaty dietetyczne i ich technologia
- Podstawy ekologii
- Skażenie żywności
- Nutrigenomika
- Seminarium – żywność, technologia, jakość a zdrowie
- Metody statystyczne w żywieniu
- Ekologiczna żywność
- Zioła w dietetyce. używki i przyprawy
- Enologia (produkcja wina)
- Prozdrowotne cechy żywności roślinnej
- PRACA MAGISTERSKA 2
D: Praktyka zawodowa
- Praktyka w poradni dietetycznej
- Praktyka w szpitalu dziecięcym, na oddziale szpitalnym, w kuchni ogólnej i niemowlęcej
- Praktyka w żłobku i przedszkolu
- Praktyka w szpitalu dla dorosłych na oddziale szpitalnym w kuchni ogólnej oraz dziale żywienia
- Praktyka w Domu opieki społecznej
- Praktyka w stacji epidemiologicznej
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność
Kandydaci muszą posiadać dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia na kierunkach dietetyka, technologia żywności lub pokrewnych.
Perspektywy pracy po kierunku dietetyka i ekologiczna żywność
Potencjalne miejsca zatrudnienia to:
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
- zakłady żywienia zbiorowego,
- organizacje konsumenckie,
- placówki sportowe i turystyczno – rekreacyjne,
- placówki oświatowe kształcące w zakresie nauk o żywności i żywieniu,
- własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa dietetycznego,
- instytuty naukowo-badawcze,
- ośrodki badawczo-rozwojowe.
Opinie o kierunku dietetyka i ekologiczna żywność
Studia są odpowiedzią na coraz większe oczekiwania odnośnie jakości spożywanych produktów, ich pochodzenia, ekologicznej produkcji .