Jakiego kierunku studiów szukasz?

Gastronomia i catering dietetyczny

Studia inżynierskie o profilu ogólnoakademickim na kierunku Gastronomia i catering dietetyczny mają na celu wyposażyć studentów w wiedzę na temat problemów i wyzwań dotyczących nowoczesnego przetwórstwa żywności i racjonalnego żywienia człowieka, w tym związanych z produkcją potraw bezpiecznych dla konsumenta.

Dzięki studiom absolwent zrozumie, jaki wpływ na przydatność technologiczną surowców oraz wartość odżywczą gotowych potraw mają przemiany biochemiczne, chemiczne i fizyczne. Będzie wiedział, jak procesy technologiczne, metody utrwalania oraz warunki dystrybucji i przechowywania żywności wpływają na jej jakość, bezpieczeństwo, wartość odżywczą oraz zawartość składników nieodżywczych o właściwościach prozdrowotnych.

Nabyte kompetencje pozwolą na dobranie technik, metod, technologii, materiałów i narzędzi w celu rozwiązania określonego problemu związanego z produkcją i przechowywaniem potraw oraz ich jakością i bezpieczeństwem.

Po odbyciu programu kształcenia absolwent będzie potrafił posługiwać się sprzętem i aparaturą stosowanymi w technologii gastronomii oraz przeprowadzić standardowe analizy dotyczące składu chemicznego, jakości mikrobiologicznej i wykonać ocenę cech sensorycznych potrawy. Będzie wiedział, jak projektować receptury potraw, w tym także dla osób z różnymi potrzebami żywieniowymi, i wytwarzać, z zachowaniem zasad dobrej praktyki produkcyjnej, potrawy i dania o określonych cechach i właściwościach dietetycznych.

Po ukończeniu studiów absolwent jest przygotowany do planowania funkcjonowania przedsiębiorstwa gastronomicznego oraz potrafi stosować podstawowe techniki i narzędzia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej i budowaniem strategii rozwoju zakładu. Jest przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych. Absolwent ma także wpojone nawyki ustawicznego dokształcania się, potrafi obsługiwać różne programy komputerowe, zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.

Dla kogo studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny

Interesują Cię kulinaria? Bliska Ci jest gastronomia i wiedza o żywieniu?

Na tym kierunku studiów możesz poszerzyć swoje pasje i zostać specjalistą z zakresu dietetyki i gastronomii.

Program kształcenia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny

Przykładowe przedmioty obowiązkowe:

Chemia, Savoir-vivre i elementy protokołu dyplomatycznego, Organizacja i zarządzanie w gastronomii, Gospodarowanie odpadami z elementami ochrony środowiska, Towaroznawstwo produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, Technologia informacyjna, Grafika inżynierska, ,Biochemia, Chemia żywności, Wyposażenie technologiczne w gastronomii, Podstawowe systemy produkcji i dystrybucji potraw, Język obcy, Wychowanie fizyczne, Grafika i carving w owocach i warzywach, Analiza żywności i ocena sensoryczna produktów spożywczych, Prawo żywnościowe, Wstęp do analizy danych, Podstawowe procesy w produkcji, utrwalaniu i przechowywaniu żywności, Żywienie człowieka i podstawy fizjologii, Podstawy dietetyki, Obsługa konsumenta, Mikrobiologia, Technologia produkcji potraw z warzyw, owoców i grzybów, Napoje alkoholowe w gastronomii, Systemy komputerowe w gastronomii, Technologia potraw mącznych, Technologia potraw mięsnych, Higiena produkcji potraw i żywienia, Inżynieria procesowa w gastronomii, Catering dietetyczny, Technologia potraw z ryb i owoców morza, Technologia ciast i deserów, Projektowanie technologiczne w gastronomii, Proseminarium, Sztuka dekorowania stołów i potraw, Gastronomia molekularna, Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności, Ergonomia i bezpieczeństwo pracy, Ochrona własności intelektualnej, Egzamin dyplomowy inżynierski

Przedmioty do wyboru:

Historia gastronomii, Elektyw humanistyczny (Filozofia, Historia browarnictwa, Gastronomia w ujęciu kulturowym i religijnym, Efektywne metody uczenia się i rozwój osobisty), Kuchnie świata, Dziedzictwo kulinarne i kulturowe różnych narodów, Kultura biesiadowania, Gastronomia w sztuce, Dziedzictwo kulturowe i kulinarne Polski, Polskie potrawy tradycyjne i regionalne Zioła i przyprawy z całego świata, Dieta mieszkańców Himalajów jako przykład wykorzystania lokalnych zasobów, Regionalne i tradycyjne produkty mleczne, Rola żywności w historii - żywność na przestrzeni wieków, Ekonomika w gastronomii, Marketing w gastronomii, Alergeny w żywności, Podstawy immunologii, Nietolerancje pokarmowe, Żywienie w agroturystyce, Turystyka kulinarna, Projektowanie nowych produktów spożywczych, Projektowanie nowych potraw bezglutenowych, Związki bioaktywne w ziarnie kakao i czekoladzie w aspekcie ich zmian podczas obróbki termicznej, Pieczywo okolicznościowe w Polsce i na świecie, Ocena barwy produktów spożywczych, Tłuszcze w gastronomii, Organizacja przyjęć , Neurogastronomia, Podstawy sommelierstwa i ocena degustacyjna napojów alkoholowych, Techniki i sztuka barmańska, Produkcja przekąsek z surowców roślinnych i grzybowych, Zbożowe wyroby przekąskowe w gastronomii, Grzyby - znaczenie kulinarne i prozdrowotne, Baristyka, Napoje bezalkoholowe zimne, Napoje bezalkoholowe gorące, Kuchnia pierwotna. Wykorzystanie roślin dzikich, aromatów i przypraw, Ajurweda i kuchnia pięciu przemian w produkcji potraw, Slow food, Azjatyckie produkty fermentowane jako żywność funkcjonalna, Wyrób serów i zagospodarowanie serwatki, Produkcja lodów, Tradycyjny wyrób wędlin, Rzemieślniczy wyrób pieczywa, Rzemieślniczy wyrób przetworów z owoców, warzyw i grzybów, Żywność funkcjonalna, Bioaktywne składniki żywności, Enkapsulacja składników bioaktywnych jako metoda kreowania żywności „celowanej ” dla specjalnej grupy konsumentów, Oleje pochodzenia roślinnego, Oleje jadalne, Rola hydrokoloidów w gastronomii; Znaczenie składników mineralnych i soli kuchennej w gastronomii; Substancje dodatkowe w żywności, Wykorzystanie koncentratów spożywczych w gastronomii; Kwiaty jadalne w diecie człowieka, Komunikacja interpersonalna, Autoprezentacja i negocjacje, Tworzenie biznesplanów, Zarządzanie karierą, Edukacja żywieniowa, Promocja zdrowia, Bioaktywne składniki w surowcach i produktach zbożowych, Wartość prozdrowotna produktów przekąskowych z roślin bulwiastych w technologii gastronomicznej, Żywność liofilizowana, Promieniowanie widzialne w laboratorium kontrolno-pomiarowym, Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności, Znaczenie serów i ich wegańskich zamienników w diecie człowieka, Mleko fermentowane jako przykład żywności funkcjonalnej, Seminarium dyplomowe

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku gastronomia i catering dietetyczny

Zakres postępowania kwalifikacyjnego

Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony); język obcy i 1 przedmiot do wyboru spośród: biologii, chemii, fizyki z astronomią, matematyki.

Laureaci i finaliści wybranych olimpiad stopnia centralnego, konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych są zwolnieni z postępowania kwalifikacyjnego.
Uwzględniane olimpiady: biologiczna, chemiczna, fizyczna, informatyczna, matematyczna, statystyczna, wiedzy technicznej, wiedzy o żywieniu i żywności, wiedzy o żywności, wiedzy i umiejętności rolniczych w blokach: technologia żywności, gastronomia.

Perspektywy pracy po kierunku gastronomia i catering dietetyczny

Absolwent jest przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego zarówno otwartego, jak i zamkniętego, w firmach cateringowych, jest także przygotowany do otwarcia własnej działalności gospodarczej.

Opinie o kierunku gastronomia i catering dietetyczny

Brak szczegółowego opisu…

Kierunki pokrewne do kierunku gastronomia i catering dietetyczny

Jakie uczelnie oferują kierunek gastronomia i catering dietetyczny

W których miastach można studiować kierunek gastronomia i catering dietetyczny

Komentarze (0)

brak komentarzy…
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Akademia Techniczno-Artystyczna Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia, Filia w Rzeszowie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Politechnika Śląska
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia, Filia w Poznaniu
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia Techniczno-Informatyczna w Naukach Stosowanych
  • Akademia Tarnowska
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet WSB Merito Chorzów
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wydział Sztuki i Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego
  • Wyższa Szkoła Edukacji i Terapii im. prof. Kazimiery Milanowskiej w Poznaniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Uniwersytet Kaliski
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Piotrkowska
  • Szkoła Główna Mikołaja Kopernika w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Akademia Medyczna Nauk Stosowanych i Holistycznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Politechnika Poznańska
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Gdańsku
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie