Organizacja żywienia zbiorowego
Studia z zakresu Organizacji żywienia zbiorowego mają za zadanie przekazanie studentom wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego w placówkach pobytu zbiorowych, technologii przygotowywania potraw, zarządzania jakością i dbania o bezpieczeństwo żywności.
Dla kogo studia na kierunku organizacja żywienia zbiorowego
To kierunek przewidziany dla osób lubiących kuchnię, przygotowywanie posiłków, posiadających wyobraźnię kulinarną i zmysł organizatorski.
Program kształcenia na kierunku organizacja żywienia zbiorowego
W programie studiów realizowane są takie przedmioty, jak:
- podstawy żywienia człowieka
- podstawy higieny żywności
- chemia żywności
- anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego
- podstawy technologii gastronomicznej
- dietetyka
- ustawodawstwo żywnościowe.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku organizacja żywienia zbiorowego
Zasady rekrutacji należy sprawdzać na stronach internetowych uczelni realizującej studia.
Perspektywy pracy po kierunku organizacja żywienia zbiorowego
Absolwent organizacji żywienia zbiorowego jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności. Może podjąć pracę w przedsiębiorstwach żywienia zbiorowego, zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka.
Opinie o kierunku organizacja żywienia zbiorowego
Żywienie zbiorowe to szerokie spektrum zagadnień począwszy od zaprojektowania zakładów gastronomicznych, uwzględnienia wymogów sanitarnych, marketing usług, po skomponowanie posiłków o określonych wymogach energetycznych i ich stronę wizualną i estetyczną.