Produkcja i marketing żywności
Studia na kierunki Produkcja i marketing spożywczy łączą nauki rolnicze z ekonomią.
Studenci uczą się zasad produkcji i przetwarzania żywności, ich przechowywania i dystrybucji, poznają mechanizmy marketingu produktów rolno-spożywczych.
Na trzecim roku studenci realizują ścieżki specjalizacyjne, do wyboru:
- przetwórstwo żywności
- agrobiznes
- logistyka w łańcuchu żywnościowym.
Dla kogo studia na kierunku produkcja i marketing żywności
To studia dla przyszłych menedżerów, osób dynamicznych, zaradnych, przedsiębiorczych. Duży udział w toku studiów przedmiotów rolniczych wymaga od kandydatów zainteresowania zagadnieniami biologii, ochrony środowiska, dietetyki.
Program kształcenia na kierunku produkcja i marketing żywności
Wybrane przedmioty w programie studiów:
- ekologia i ochrona środowiska
- biochemia ogólna żywności
- mikrobiologia ogólna żywności
- matematyka z elementami statystyki
- technologia informacyjna
- produkcja roślinna
- produkcja zwierzęta
- towaroznawstwo żywności
- biotechnologia żywności
- analiza i ocena jakości żywności
- żywienie człowieka i dietetyka
- mikro- i makroekonomia
- podstawy przedsiębiorczości w gospodarce żywnościowej
- rynek żywności
- marketing produktów rolno-spożywczych
- marketing produktów regionalnych
- logistyka i dystrybucja żywności.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku produkcja i marketing żywności
Podczas rekrutacji punktowane są trzy przedmioty:
- matematyka lub informatyka
- chemia lub biologia, lub język polski
- język obcy.
Perspektywy pracy po kierunku produkcja i marketing żywności
Absolwenci oprócz prowadzenia własnej działalności gospodarczej mogą być zatrudniani w:
- gospodarstwach rolnych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem surowców pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego
- zakładach i instytucjach związanych z produkcją, przetwarzaniem oraz obrotem surowców i produktów żywnościowych
- zakładach żywienia zbiorowego
- laboratoriach związanych z oceną jakości żywności;
- instytucjach otoczenia rolniczego, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach administracyjnych i gospodarczych związanych z branżą rolniczą i spożywczą.
Opinie o kierunku produkcja i marketing żywności
Ukończenie kierunku Produkcja i marketing żywności jest równoważne z uzyskaniem wykształcenia wyższego
rolniczego i uzyskaniem kwalifikacji rolniczych.