Bioinżynieria produkcji żywności
Bioinżynieria produkcji żywności to kierunek poruszający zagadnienia z dziedziny technologii produkcji, przetwarzania, utrwalania, przechowywania surowców i produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, a także nauk technicznych, ekonomicznych oraz podstaw prawnych w zakresie działalności gospodarczej i ochrony środowiska.
Kierunek powstał w oparciu o treści kształcenia kierunków zootechnika oraz technologia żywności i żywienie człowieka, a dodatkowo został wzbogacony o nowe treści kształcenia w zakresie gospodarki żywnościowej, przetwórstwa żywności oraz kształtowania jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywności.
Absolwent studiów na kierunku bioinżynieria produkcji żywności posiada wiedzę z zakresu technologii produkcji, przechowywania surowców i produktów żywnościowych, kontroli ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego. Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń. Zna zasady funkcjonowania rynku produktów spożywczych. Ponadto wykazuje znajomość zagadnień z organizacji i ekonomiki produkcji, marketingu, doradztwa zawodowego, podstaw prawa w zakresie działalności gospodarczej oraz ochrony środowiska.
Specjalizacje na kierunku to:
- gospodarka żywnościowa
- przetwórstwo żywności
- kształtowanie jakości i bezpieczeństwo w produkcji żywności.
Dla kogo studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności
To studia odpowiednie dla osób, które dobrze czują się na wsi, lubią pracę w gospodarstwie i nie obawiają się przedmiotów ścisłych.
Natomiast przeciwwskazaniem do pracy w charakterze bioinżyniera produkcji żywności jest nosicielstwo chorób zakaźnych (gruźlica płuc, salmonelloza) oraz choroby weneryczne układu oddechowego (rozedma płuc, pylica, astma), skóry rąk i uczulenia na substancje znajdujące się w miejscu pracy.
Program kształcenia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności
Przykładowe przedmioty na kierunku:
- ochrona środowiska
- zoologia
- botanika i fizjologia roślin
- fizjologia z elementami anatomii zwierząt
- mikrobiologia żywności
- biochemia żywności
- inżynieria procesowa
- higiena i toksykologia żywności
- chów i hodowla zwierząt
- profilaktyka zootechniczna i dobrostan zwierząt
- żywienie zwierząt i paszoznawstwo
- ogólna technologia żywności
- podstawy produkcji mleczarskiej
- produkty tradycyjne i regionalne.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku bioinżynieria produkcji żywności
Podczas rekrutacji liczą się trzy przedmioty wybrane spośród biologii, chemii, fizyki, geografii, języka obcego, języka polskiego i matematyki.
Perspektywy pracy po kierunku bioinżynieria produkcji żywności
Absolwent bioinżynierii produkcji żywności jest przygotowany do pracy w:
- przemyśle rolno-spożywczym
- gospodarstwach rolnych
- zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją, przetwórstwem, obrotem surowców i produktów żywnościowych
- laboratoriach analitycznych, badawczych, kontroli jakości i certyfikacji
- jednostkach doradczych i projektowych
- ośrodkach badawczo-rozwojowych
- administracji rządowej i samorządowej.