Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Ekologiczna produkcja roślinna to obecnie jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin gospodarki. Studenci tego kierunku przygotowują się do produkcji, przetwórstwa, handlu oraz systemu kontroli i certyfikacji żywności ekologicznej. Zdobywają również umiejętności pomocne w upowszechnianiu wiedzy oraz prowadzeniu doradztwa w zakresie rolnictwa ekologicznego.
Istnieje możliwość wyboru jednej z dwóch proponowanych na kierunku specjalności:
- ekologiczna produkcja roślinna,
- jakość żywności.
Są to studia I stopnia prowadzone w trybie stacjonarnym w języku polskim i w języku angielskim.
Dla kogo studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
To kierunek studiów dla osób o zainteresowaniach przyrodniczych, pasjonujących się biologią i chemią, które dostrzegają znaczenie ekologicznej produkcji żywności i chcą poszerzać swoją wiedzę na ten temat.
Program kształcenia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
W programie studiów znajdziemy takie przedmioty jak:
- ochrona środowiska
- propedeutyka rolnictwa ekologicznego
- podstawy botaniki
- produkcja żywności na świecie
- agroekologia
- gleboznawstwo
- fizjologia zwierząt i żywienie ekologiczne
- podstawy żywienia człowieka
- hodowla roślin i nasiennictwo dla rolnictwa ekologiczne
- ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym
- żywienie roślin w systemie ekologicznym
- ekologiczna uprawa roślin rolniczych
- ekologiczny chów zwierząt
- ekologiczna produkcja warzyw i owoców
- ekonomika i organizacja gospodarstw ekologicznych
- ekologiczne aspekty żywności i żywienia.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Przedmioty maturalne brane pod uwagę w postępowaniu kwalifikacyjnym to:
- biologia lub chemia lub matematyka.
W przypadku studiów prowadzonych w języku angielskim od kandydatów wymagane jest potwierdzenie znajomości języka angielskiego na podstawie wyniku egzaminu maturalnego lub certyfikatu językowego.
Perspektywy pracy po kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Absolwent znajdzie zatrudnienie w:
- gospodarstwach ekologicznych,
- zakładach przetwórstwa ekologicznej żywności,
- firmach zajmujących się obsługą produkcji ekologicznej,
- agrobiznesie,
- mediach - redakcjach czasopism rolniczych, redakcjach radiowych i telewizyjnych.
Opinie o kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności