Food technology
Food technology to kierunek prowadzony wspólnie z hiszpańska uczelnią Miguel Hernández University of Elche, co oznacza, że studenci otrzymują po ukończeniu dwa dyplomy..
Studia - realizowane w języku angielskim - skupiają się na zagadnieniach związanych z przetwarzaniem żywności, jej przechowywaniem, przygotowywaniem do spożycia, pozyskiwaniem odpowiednich surowców, parkowaniem, transportem, handlem. Obejmują aspekty chemiczne, biotechnologiczne, ekonomiczne i rolnicze.
Studia odbywają się na poziomie drugiego stopnia.
Dla kogo studia na kierunku food technology
To propozycja dla osób zainteresowanych zagadnieniami technologii żywności, jej składem chemicznym, sposobami jej przetwarzania, przygotowywania do spożycia, bezpiecznego przechowywania.
Konieczna jest doskonała znajomość języka angielskiego.
Program kształcenia na kierunku food technology
Wybrane przedmioty w programie studiów:
- biotechnology of plant products,
- forms of intellectual and industrial property,
- biotechnological advances in food production,
- food hygiene,
- innovation in meat, dairy, fish and plant-based food production,
- sensory analysis as a tool for food innovation,
- management and funding of research,
- planning and preparation of scientific papers,
- research in quality and safety of animal products,
- aromatic profile in food and its relationship with quality,
- antioxidants, nutraceuticals, and functional food ingredients,
- innovative packaging,
- advanced methodologies in food quality and safety,
- advanced animal well-being,
- biosiustainability and assesment of food industry co-products,
- market research and directions of agro-food marketing.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku food technology
Kandydaci muszą być absolwentami studiów pierwszego stopnia kierunku pokrewnego.
Perspektywy pracy po kierunku food technology
Z racji ukończenia studiów anglojęzycznych i uzyskania podwójnego dyplomu, przed absolwentami otwiera się zarówno krajowy, jak i zagraniczny rynek pracy. Kluczowe obszary, w jakich mogą podejmować zatrudnienie to:
- przemysł spożywczy
- przechowalnictwo żywności
- kontrola jakości
- zakłady żywienia zbiorowego
- dystrybucja i handel żywnością
- instytucje naukowo-badawcze
- doradztwo.
Opinie o kierunku food technology
Zalani różnorodnymi produktami spożywczymi coraz częściej szukamy produktów sprawdzonych, zdrowych, jak najmniej przetworzonych. Nad ich bezpieczeństwem czuwają specjaliści z zakresu technologii żywności.