Opinie o Uczelni Politechnika Łódzka (PŁ, Politechnika w Łodzi)

90-924 Łódź , ul. Radwańska 29
+48 (42) 631 29 74, 42 631 20 92,

Komentarze (99)

  • do Kuba

    Takie pytania czy trudno skończyć nie mają większego sensu bo przecież wszystko zależy od Ciebie. Nie wiem czy jesteś dobry z matmy i fizyki czy jesteś humanistą chcącym zmienić swój tok nauczania. Jeżeli się przyłożysz do nauki, będziesz sobie pomagał korepetycjami to jak najbardziej budownictwo jest do zdania. A jeśli będziesz się obijał to lepiej nie trać czasu.
    19.10.2017
  • Kuba

    Powiedzcie mi jak bardzo trudno skończyć budownictwo na Politechnice łódzkiej i jak z życiem towarzyskim ?
    09.10.2017
  • Hawk

    Łódź, EEIiA - informatyka, rocznik 2001-2006. Poziom informatyki na wydziale EEIiA to absolutne dno dna. Program nauczania wypełniony w 90% przedmiotami absolutnie nie związanymi z kierunkiem informatyka. Kadra nauczycielska to elektrotechniczny beton który mentalnie zatrzymał się na poziomie lat 70-tych. Jak chcecie dowiedzieć się jak zainstalować windowsa kredą na tablicy zapraszamy na wydział EEIiA, Ta uczelnia oszukała setki jeśli nie tysiące absolwentów kierunku pseudo informatyka wciskając im paranoicznie przestarzały program nauczania. 5 lat życia poszło w piach.
    05.09.2017
  • do Łódź czy Wrocław

    Moim skromnym zdaniem lepiej budownictwo na Polibudzie Wrocławskiej, pytanie tylko czy się dostaniesz. Może być ciężko bo to jedna z najlepszych uczelni technicznych w kraju.
    23.08.2017
  • do Łódź czy Poznań

    Zdecydowanie Poznań, komunikacja miejska sto razy lepsza, miejsc do zabawy pod dostatek. Nie wiem czy jest coś w czym Łódź byłaby lepszym miejscem do studiowania niż Poznań :P
    23.08.2017
  • Łódź czy Wrocław?

    Czy warto studiować budownictwo w Łodzi? Bo zastanawiam się również nad Wrocławiem.
    30.07.2017
  • Łódź czy Poznań?

    Mam pytanko odnośnie miasta - zastanawiam się nad Łodzią a Poznaniem jako miastem do odbycia studiów? Gdzie jest lepiej? Ma ktoś jakieś doświadczenia którymi może się podzielić? Jak z komunikacją miejską, miejscem do zabawy, rozrywki itd?
    17.07.2017
  • Włókiennictwo i przemysł mody

    Ile trzeba mieć punktów aby dostać się na włókiennictwo i przemysł mody lub inżynierie materialowa ? Ile wy mieliście?
    29.05.2017
  • Natalia

    Co sądzicie o matematyce stosowanej na PŁ? Warto? Nie chodzi mi o sam kierunek, bo na to jestem zdecydowana, ale o uczelnie.
    12.05.2017
  • Maciek

    czy orientujecie się jakie były minimalne progi na informatykę na EEIiA i FJTiMS na politechnice łódzkiej w 2016/15? czy mam szansę się dostac na którys z tych wydziałów z 550 pkt? z góry Dzięki ;)
    08.05.2017
  • Dziołcha z PŁ

    Hej Dziewczyny - startujcie na Politechniki :-) zapraszamy na Łódzką, mamy za tydzień Drzwi Otwarte, więcej info na www: https://www.p.lodz.pl/pl/dziewczyny-na-politechniki-2
    23.03.2017
  • techniki dentystyczne?

    Od kiedy na łódzkiej Politechnice można studiowac kierunek Techniki Dentystyczne? Takie studia raczej są na uczelniach medycznych a nie na inżynierskich politechnikach chyba? Ktoś może coś więcej na tenat tych studiów na PŁ?
    12.03.2017
  • Zarządzanie jakościa - II stopień

    Witam , Chciałabym się wybrać na tą specjalność na Polibudę, proszę o opinie o tym kierunku. Z góry bardzo dziękuję
    20.02.2017
  • Zainteresowana

    Czy polecacie architekturę wnętrz na Politechnice Łódzkiej?
    07.02.2017
  • logistyka

    Zdziwiła mnie tak negatywna opinia na temat logistyki, byłam przekonana, że wszystkie kierunki na PŁ są na wysokim poziomie, takie przynajmniej wcześniej słyszałam i czytałam opinie.
    20.01.2017
  • LOGISTYKA PŁ

    NIe polecam Logistyki na PŁ, nie jest to "Hejt" na uczelnię, tylko na kierunek. Ten kierunek można skwitować jednym słowem "patologia". Uważam, że czas studiów na tym kierunku to czas zmarnowany. Prowadzący na FTIMSie uważają na za gorszy gatunek studentów, laboratoria polegają na gapieniu się w ekran monitora przez 1.5h. OiZ niczego przydatnego nie uczy, większość zajęć to zrobienie po raz setny prezentacji o tym samym, a same przedmioty są bardzo bezsensowne. Program studiów to dno, trochę przedmiotów z informatyki, trochę z oizetu. Nic nie wyniosłem z tych studiów oprócz zszarganych nerwów i zniszczonej psychiki. Nie polecam, odradzam studiowanie logistyki na PŁ, nie idźcie tam jesli nie chcecie zmarnować 3.5 roku!
    22.11.2016
  • do X

    Bardzo konstruktywna i rzetelna opinia poparta licznymi argumentami i przykładami. Ludzie, nie wierzcie w takie hejty. Jeśli ktoś ma coś do zarzucenia uczelni to niech napisze dokładnie o co chodzi i jaka była sytuacja.
    30.10.2016
  • X

    Jeśli chcecie stracić czas i pieniądze to polecam.
    18.10.2016
  • pytanie

    Finanse i rachunkowość: politechnika czy UŁ? co sądzicie?
    11.10.2016
  • o włókiennictwie

    ten kierunek idealnie pasuje do przemysłowej/włókienniczej Łodzi, możesz po nim nadzorować prace w fabrykach materiałów, laboratoriach a nawet słyszałem, że ktoś po tym kierunku pracował w służbie celnej
    20.07.2016
  • przemysł mody i włokiennictwo

    jaką konkretnie pracę można wykonywać po skończeniu kierunku Włókiennictwo i Przemysł Mody? W jakich firmach i na jakich stanowiskach? czy to dla ludzi z artystycznym zacięceim?
    30.06.2016
  • Emilia

    Jak jest z Gospodarką Przestrzenną na PŁ? Łatwo jest się utrzymać?
    18.06.2016
  • zupik

    czy na Dniu otwartym dla dziewczyn 7 kwietnia będzie coś dla osób interesujących się wzornictwem? gdzie znajdę informacje na ten temat? nie widdzę żadnego progamu na stronie, niby powinien gdzieś być.
    03.04.2016
  • studia niestacjonarne II Inżynieria Środowiska Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony środowiska

    jak jest z przedmiotami w języku angielskim bo nie za bardzo go umiem, czy dać sobie spokój, nadmieniam że interesuje mnie specjalność wentylacja fajne przedmioty tylko ten angielski!!!!!!!!!!!!!!!!!
    03.03.2016
  • techniki dentystyczne

    od kiedy na Politechnice jest kierunek techniki dentystyczne? czy są absolwenci tego kierunku? jak wyglądają te studia od strony przedmiotów? na ile trudne?
    22.02.2016
  • Absolwent

    Zauważyłem dwie różnice pomiędzy informatykami na wydziale EEIA i FTIMS, które wpływają na jakość kształcenia: 1. Na zajęciach student informatyki na wydziale EEIA ma do dyspozycji stanowisko komputerowe, jednak studenci informatyki na wydziale FTIMS mają do dyspozycji jedno stanowisko komputerowe przypadające na dwie osoby. 2. Na wydziale EEIA w kształceniu stosuje się najnowsze wersje oprogramowania. Niestety programy studiów dla kierunku informatyka i specjalności wymagają poważnych zmian, inaczej nie będą dostosowane do wymagań rynku IT.
    30.12.2015
  • Anonimus

    Zgadzam się z Panią Anonimką. Program Informatyki, przynajmniej na WEEIA, wymaga odświeżenia. Jest wiele niepotrzebnych przedmiotów, wydaje się, że dodanych tylko po to by wypełnić punkty ECTS w semestrze. Przez to na wiele ważnych przedmiotów jest za mało czasu. Podejście do studenta co poniektórych wykładowców nie do zaakceptowania, na szczęście nielicznych, ale to wystarczy by się stracić wiarę i motywację. Jest szczęśliwie wielu fajnych wykładowców. Bałagan w dziekanacie i z planami zajęć to coroczny standard. Gdybym miał wybierać uczelnie/wydział jeszcze raz to rozejrzał bym się bardziej. Choć obawiam się, że na większości uczelni w kraju panują podobne lub gorsze standardy.
    19.12.2015
  • Anonim

    Witam wszystkich. Chciałbym wybrać się na studia do owej Politechniki na kierunek energetyczny na wydziale automatyki. Jeśli ktoś z tu obecnych jest na tym kierunku lub to studiował prosiłbym o jakiekolwiek informacje, jak tam jest, jaka kadra, czy jest ciężko i ogólnie jakie panują tam zasady.
    18.08.2015
  • Anonimka

    Jako studentka informatyki chciałam zauważyć, że niektóre przedmioty prezentują nieaktualne treści. Przecież informatyka jest dynamiczną dziedziną wiedzy, a studenci powinni uczyć się na aktualnych technologiach i narzędziach. Także dostępne w pracowniach oprogramowanie jest niezbyt aktualne, w niektórych pracowniach był zainstalowany Windows XP, nie wspominając o aktualności zainstalowanego w nim oprogramowania (mimo darmowego dostępu do Dream Spark). Wśród studentów wyrywkowo przeprowadzane są ankiety, ale nie można w nich się wypowiedzieć, bo uwzględnili tylko zamknięty format pytań. Co do wyników tych ankiet, nikt nawet nie wyciąga wniosków, bo napotkane problemy z przedmiotami czy wykładowcami powtarzają się od lat i nic się nie zmienia. A samorząd zamknął właśnie forum do dyskusji, co dodatkowo ogranicza studentom wolność wypowiedzi. Czas poprawić programy studiów na informatyce, jeżeli uczelnia chce być konkurencyjna i renomowana w oczach przyszłych inżynierek i inżynierów.
    10.08.2015
  • Nowak

    Oferowana przez PŁ informatyka na studiach inżynierskich jest dostępna na dwóch wydziałach: EEIA oraz FTIMS, trudno więc dokonać wyboru gdzie warto studiować informatykę. Stąd gorąca prośba do studentów i absolwentów informatyki o podanie wydziału oraz specjalności i co najważniejsze waszej opinii o studiach. Proszę wymieńcie wszystkie przydatne przedmioty ze studiów, które są godne polecenia. Uwzględnijcie w opisie tylko te przedmioty, które pozwoliły nabyć umiejętności zawodowe, niezbędne na rynku pracy IT.
    03.08.2015
  • rrrrr

    Chciałbym skomentować jeszcze post dotyczący platformy wikamp - napisany zapewne przez pracownika PŁ. W roku 2014 oceny w tym waszym śmiesznym patologicznym systemie elektronicznym pojawiły się dopiero w połowie semestru po piątym zjeździe. Podkreślę, że studiowałem na wydziale EEIA - w nazwie jest informatyka także.......... po prostu super system, prześcigacie dosłownie polski rząd. W dodatku miałem, też sytuację kiedy nauczyciel spóźnił się ze wstawieniem oceny, a mnie obciążono dość sporą opłatą za powtarzanie. O ile ja się ku*** musiałem podań napisać żeby mi tą kasę oddali.
    06.07.2015
  • rrrrr

    Automatyka i robotyka, kierunek niby przyszłościowy, ale.... po 4 latach na zaocznych studiach można co najwyżej robolem w fabryce zostać - to po co studiować jak po technikum można robić dokładnie to samo. Jak się skończy toto dziennie - co prawda pół roku krócej to każdy pracodawca na rozmowie nas odrzuci bo w gruncie rzeczy niczego praktycznego się tam nie da nauczyć. Pracownie, roboty itp stare, niektóre rzekłbym antyczne np instytut automatyki napędu elektrycznego czy jakoś tak. Kadra nauczycielska raczej starsza i powiedzcie mi jak można uczyć o nowoczesnych systemach automatyki z książki z '88 roku kurde - to żenada jest. Wielu nauczycieli, szczególnie starszych ma swoje "widzimisie" są grymaśni, często zachowują się jak małe dzieci. Na wysokim poziomie - moim zdaniem, stoi tam programowanie, ale niestety tylko na studiach dziennych. Jedyną wadą nauczycieli od programowania jest to, że jeśli zapytamy ich o np. mikrokontroler z jakiejś innej firmy/rodziny niż tej o której oni nauczają to nawet na jedno pytanie nie potrafią odpowiedzieć. Podsumowując: Ukończyłem tam studia zaoczne kier. Automatyka i robotyka. Wydałem na to ok 20 tys zł. Ze wszystkich przedmiotów, może ze 3 są przydatne w późniejszej pracy jako automatyk (nie mówię tutaj o pracy w tylko jednym zakładzie). Mam tytuł inżyniera i miałem ambicje na coś więcej ale po tej uczelni bardzo mocno odpycham pomysł pójścia na magisterkę - nigdy w życiu !!!! a na pewno nie tam. Znajomi jak i rodzina cały czas mówili mi że przez tą szkołę stałem się strasznie znerwicowany, nie przespałem wielu nocy i straciłem młodość oraz wiele dni urlopu - tak pomimo posiadania tytułu profesora nauczyciele na PŁ dalej nie rozumieją pojęcia studia "ZAOCZNE". Omijajcie tą uczelnię szerokim łukiem !!!!! Pojawiają się już oferty pracy, z punktem w wymaganiach: "wykształcenie wyższe oprócz PŁ i P. Częstochowskiej. Gdybym miał rozpocząć studia jeszcze raz, to nigdy bym się na to nie porwał ponownie.
    06.07.2015
  • Ja

    moja córka studiowała na wydziale chemii. Kazałam jej sie zabierać wiecznie sie uczyła nie spała i stała sie nerwowa .bylo mi jej szkoda nie miała swojego życia
    08.06.2015
  • Ja

    moja córka studiowała na wydziale chemii. Kazałam jej sie zabierać wiecznie sie uczyła nie spała i stała sie nerwowa .bylo mi jej szkoda nie miała swojego życia
    08.06.2015
  • Gospodarka Przestrzenna

    Opowiedziałby mi ktoś o tym kierunku? Na co jest największy nacisk, trudno się dostać/utrzymać?
    23.05.2015
  • sylwek88

    Polecam mechatronikę, to studia z przyszłością!
    26.01.2015
  • bros

    Wydział Chemiczny baaardzo dobry, ze świetną kadrą, wysokim poziomem, ludzie też w porządku
    18.10.2014
  • michalina

    powiedzcie mi cos o kierunku europeistyka, ile języków obcych będę mieć podczas studiów? czy po tym kierunku mam szansę na pracę w Polsce?
    22.09.2014
  • zarządzanie i inżynieria produkcji

    chcę iść na studia na łodzką politechnikę na kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, z jakimi punktami się dostaliście?
    02.06.2014
  • zarządzanie i inżynieria produkcji

    chcę iść na studia na łodzką politechnikę na kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, z jakimi punktami się dostaliście?
    02.06.2014
  • soryy, jest ok

    cos sie zblokowalo na moim laptopie, wszystko gra z tym informatorem na stronie PŁ, dalo sie powiekszyc, jest ok
    17.03.2014
  • kary

    wszedlem na ich strone, tam gdzie maja informator, jest ok, tabele, informcje, tylko nie można tego powiekszyc!!! tez tak macie, czy cos u mnie w kompie jest nie halo, klikam na lupke, ale nie dzieje sie nic, a czcnionka mala jak cholera, ze czytac trudno
    17.03.2014
  • borysow

    dobre pozycje w rankingach, porządna kadra, dobre zaplecze do zajęć, są wydziały, gdzie bardzo widać starania na górze, żeby poziom windowac jak się da, i super, tak trzyamać, wtedy dyplom inżyniera będzie naprawdę coś znaczył
    17.03.2014
  • marlena

    no fakt, dostać się na Politechnikę Łódzką nie jest łatwo i nie łatwo jest się tu utrzymać, mi się nie udało, wysoki poziom oraz ogrom nauki mnie przerósł :P
    02.12.2013
  • sergiusz

    Ja studiuję architekturę wnętrz w Wyższej Szkole Sztuki i Projektowania. Rzeczywiście jest tam dobry poziom. Można składać papiery, jeśli nie dostałeś się na Polibudę.
    13.09.2013
  • tomi

    nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
    31.07.2013
  • utracjusz

    nie dostałem się w tym roku na architekturę na polibudzie, nie zdawałem do innych miast, więc zostały mi uczelnie prywatne w łodzi. chyba zdecyduję się na architekturę na WSSiP. Znajoma studiuje tam zaocznie i podobno jest dobry poziom, może macie jakaś radę, bo już sam nie wiem co robić??
    26.07.2013
  • Norbi

    Z perspektywy studenta 2 roku na Politechnice oceniam ta uczelnię bardzo pozytywnie, pracują tu wykwalifikowani doktoranci na bardzo wysokim poziomie. Platforma WIKAMP pozwalająca na szybka komunikacje z pracownikami Politechniki Łódzkiej działa bardzo sprawnie. Wszystkie niezbędne informacje pojawiają się na stronach internetowych wydziału, dzięki którym nie ma dezorganizacji. Minusem są niektórzy pracownicy(nieliczni), którzy nie są w stanie dostosować poziomu wykładów do poziomu wiedzy studentów przez co zajęcia są prowadzone językiem zbyt naukowym oraz okienka między zajęciami.
    12.07.2013
  • kama

    Chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat kierunku inż. produkcji... bo krążą opinie, że jest to najgorszy kierunek na PŁ .. czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś na temat tego kierunku. Byłabym niezmiernie wdzięczna.
    03.07.2013
  • emilka

    chciałaby zacząć studiować na politechnice na wydziale chemicznym, czy ktoś by mógłby mi powiedzieć jak tam jest, jaka jest uczelnia, czy wykłady są spoko, jacy wykładowcy i czy dużo jest wymagane?
    30.05.2013
  • monika

    jakie opinie ma włókiennictwo?
    27.05.2013
  • powodzenia na logistyce

    nie wiem, jak na PL, ale sam kierunek uwazam za bardzo porzadny, pozwalajacy zdobyc ciekawa i dobrze platna prace, mowie to na bazie obserwacji znajomych z branzy logistycznej, duze firmy, duze pieniadze, ale oni sa zajebiscie dobrzy i w domu bywaja w weekendy, cos za cos, nie musze dodawac, ze podstawa to wiedza merytoryczna, jezyk angielski plus elastycznosc
    25.04.2013
  • Hey

    Proszę o opinie na temat kierunku logistyka na PŁ. Czy jest to kierunek stosunkowo ciężki?
    24.04.2013
  • Artur4231

    Niedługo zaczyna sie rekrutacja a ja nadal nie wiem jaką Uczelnie wybrać do studiowania ;) zastanawiam się nad Logistyką na Politechnice Łódzkiej ;) polecacie? co powiecie o tych studiach jakies przemyslenia ? trudno się dostac -? nie zdaje matury z mat rozszerzonej
    10.04.2013
  • gosia

    jestem pozytywnie nastawiona. jestem na 2 roku i polecam chociaż łatwo nie jest :) no ale jak ktoś chce łatwo i bezboleśnie to niech idzie do prywatnej uczelni
    02.04.2013
  • daro

    selekcja jest zawsze, bo na początku trzeba odsiać najsłabsze ogniwa. Prawda jest taka, że osoby które coś umieją zostaną dalej. Ucz się, w czasie problemów z zaliczeniem wystarczy iść do wykładowcy i starać się, Moim zdaniem to klucz do sukcesu.
    29.03.2013
  • andy

    to jest akurat normalne, jeśli Ty masz olewający stosunek do nauki, nie chodzisz na zajęcia i na pierwsze terminy egzaminów wykładowcy nie muszą Ci pomagać, więc selekcja trwa przez wszystkie lata studiów, oczywiście pierwszy rok to największy przesiew studentów
    08.03.2013
  • mikołaj

    moja opinia o tej uczelni wygląda następująco, dostać sie jest bardzo łatwo ale utrzymać już nie, najwięcej osób odpada juz na początku ale selekcja trwa nadal, jeśli olewasz pierwsze terminy i nie chodzisz na zajęcia to w tej szkole nie zagościsz na długo...
    01.02.2013
  • NMK

    jak mam być szczery do bólu to idźcie gdziekolwiek ale nie na tą uczelnie. Nie uczą niczego konstruktywnego, brak poszanowania czasu studenta i jeden wieli bałagan w dziekanacie, sami nie potrafią dopilnować papierkowej roboty tylko muszą angażować cały czas studentów, więc ja się pytam co oni tam robią? Zapomnijcie już o IFE to to już w ogóle jest jakaś ściema popytajcie się ludzi z kierunku Architecture Engineering (Inż.architektoniczna) sami wam powiedzą jakie są problemy z dyplomem, a raczej z uprawnieniami. Konkretnie chodzi tu o to iż dostają tytuł inż...i tyle no właśnie inż czego ? wydawać się powinno, że powinni dostać inż. bud albo arch cokolwiek a tu jest zwykły inż niczego co jest w ogóle śmieszne bo co teraz taki student po 4 latach potu ma zrobić?
    24.01.2013
  • EiT

    Studiuję elektronikę i telekomunikację na PŁ i powiem szczerze, że kierunek bardzo ciężki... polecam tym, którzy lubią wyzwania... fiza, matma, obwody i sygnały, przetwarzanie sygnałów, układy elektroniczne, elektryczność i magnetyzm to perełki tego kierunku...
    19.01.2013
  • xxx

    szkoła z tradycjami i zasadami, dla chcących zdobyć wiedzę nie papierek.
    06.01.2013
  • kasia19

    studiuję wzornictwo na PŁ od tego roku i oceniając tą uczlenię mam mieszane uczucia, gdyż z jednej strony ten kierunek od zawsze mnie interesował i bardzo chciałam kształcić sie w tej branży co sprawia, ze jestem zadowolona z wyboru tej uczelni ale z drugiej strony uważam, że mamy zbyt dużo przedmiotów zupełnie nieprzydatnych i niezwiązanych z kierunkiem, które tylko psuja krew studentom..
    03.12.2012
  • tarnik

    jak ktoś w LO miał średnia powyżej 4.25 to spokojnie da sobie tu trade, oczywiście przy odrobienie chęci do nauki, bo laborki do najłatwiejszych nie należą
    03.12.2012
  • marcin

    jestem na 1 roku inżynierii materiałowej na politechnice i z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że był to bardzo dobry wybór, wykładowcy szanują studentów i starają się wykonywać swoją pracę jak najlepiej, przesyłają nam notatki, co pomaga chyba wszystkim studentom ;p
    03.12.2012
  • Franek

    Hej, czy możecie powiedzieć coś na temat Politechniki Łódzkiej? Jak wam się studiuje? Czy jest duża różnica między Politechniką Łódzką a warszawską? Bo jedyna dla mnie szkoła to właśnie politechnika ale nie wiem która jest najlepsza... A chciałbym dobrze wybrać
    06.11.2012
  • co jest

    to jest test, nie wszedl moj komentarz
    30.10.2012
  • transport

    gdzie pracuja absolwenci kierunku transport? zastanawiam sie nad kierunkiem na politechnice w Łodzi, ale takim mozliwie najbardziej humanistycznym, jelsi wiecie co mam na mysli, przyszedl mi do glowy transport, troche sobie poszukalem informacji, ale powiedzcie zwyczajnie, jaka pozniej jest praca? na jakich stanowiskach? w jakich firmach? czy to dobry pomysl ten transport czy dac sobie spokoj? jak sadzicie?
    30.10.2012
  • lubiś

    jeśli chcesz mieć pokój jednoosobowy i stać Cie na to to uderz do akademika prywatnego, tam masz komfort, własny kat i bardzo dobre wyposażenie pokoii
    03.10.2012
  • mooner

    hej, symbiotyk, jak cię stać na 'jedynkę' w akademiku politechniki łódzkiej, to zamiast czekać aż zwolni się miejsce, szukaj czegoś w mieszkaniu, bo jak się rok studencki zacznie to spadną ceny stancji i łatwiej będzie znaleźć coś tańszego dla jednej osoby. ja tak znalazłem super miejsce, problemem było tylko przewiezienie wszystkich rzeczy :D
    01.09.2012
  • łódzka

    @symbiotyk: no raczej można się przenieść, problem jest tylko taki że musisz sam ogarniać czy się zwolniła jedynka, bo nikt za tobą z taką informacją nie będzie biegał. najlepiej na recepcji podpytywać. ale też nie sądzę żeby pokój jednoosobowy się zwolnił. chyba że po 1 semestrze!
    27.08.2012
  • symbiotyk

    Hej! Dostałem miejsce w akademiku, ale chciałem pokój jednoosobowy, a niestety wyszło na to że nie będę mieszkał sam. Czy jest później możliwość przeniesienia się, jeśli na przykład jednoosobowy pokój zostanie zwolniony lub w ogóle nie zajęty? Bo wtedy musiałaby zmienić się też oplata, ale chyba to lepiej dla uczelni jak im będę więcej płacił?
    12.08.2012
  • emilia

    wydział biotechnologii i nauk o żywności, kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka poziom nauczania: dość wysoki, ciekawy sposób przedstawiania tresci, możliwość wyjazdów do zakladów na zajecia, podejscie wykładowców do studentów różne, zależy od osoby, władze dziekanskie przychylne studentowi, wysoki poziom studentów, atmosfera typowo naukowa, ale przyjemna mało stresowa, szkołę oceniam na plus
    03.08.2012
  • remote

    tak czytam o wydziale mechanicznym i jest tu info że za brak zaliczenia z wf 110zł, tzn że po zapłaceniu tej kwoty nie trzeba już nadrobić tego wfu i po prostu ma się zaliczenie?
    01.08.2012
  • fineasz

    Co mozecie powiedzieć na temat gazetek działających na terenie Politechniki Łódzkiej? Wiem że są, ale czy to lepsze czasopisma, z dobrą redakcją, korektą, czy raczej projekty, do których na początku był zapał, ale z czasem znikł? Z chęcią dołączyłabym do redakcji, tylko zalezy mi na dobrym poziomie i cięzkiej pracy, żeby było z czego być dumnym!
    22.07.2012
  • ula

    a może ktoś powiedzieć coś na temat adapciaka? był ktoś? bo zastanawiam się czy nie pojechać, ale trochę głupio tak samej tam wyruszać jak nikogo się nie zna...
    15.07.2012
  • tomasz

    Nie wiem czy jest się trudno dostać na biotechnologię na uł ale przemyśl jeszcze wybór kierunku. Biotechnologia to ogólnie bardzo dobry i pożądany kierunek tyle że nie w Polsce. W Polsce brakuje jeszcze tak rozwiniętych firm które chętnie zatrudniają biotechnologów. Wiem bo moja siostra to kończyła i ze 2 lata szukała pracy w zawodzie. i znalazła 200km od domu. Aczkolwiek na politechnice warto studiować ;)
    12.07.2012
  • trolololo

    strona już działa, ale jeśli nie działała, to faktycznie przesada... a i tak specjalnie profesjonalnie ta stronę nie wygląda, trochę jak witryna gimnazjum a nie uczelni, a szkoda. co za problem zrobić wśród studentów POLITECHNIKI konkurs na stronę internetową? nie wiem, może to ja mam po prost zbyt duże wymagania estetyczne :d
    08.07.2012
  • polłódź

    To trochę przesada że strona nie działa, nawet nie wiem jakie kierunki oferują i jak wygląda rekrutacja Oo Zaraz po wynikach matury, a im co, serwer padł? Myślę że to lekki wstyd...Macie jakąś stronę gdzie znajdę ich ofertę programową?
    05.07.2012
  • adrian

    Łódź jako miasto jest straszne. Nic godnego uwagi, naprawdę. Mieszkam tu już trzeci rok, studiuję na polibudzie ochronę środowiska ale jestem pewny, że jak tylko skończę to wybywam do innego miasta, to mn ie za bardzo przytłacza, a i studia nie są takie jak myślałem. Nuda, nie uczą niczego konstruktywnego. Lepiej wybrać Wrocław czy Poznań,naprawdę.
    03.07.2012
  • rotunka

    dobrze że zdecydowałam się aplikować do Łodzi w tamtym roku, bo teraz mogłabym być bez studiów, po tym jak zobaczyłam jakie wyniki trzeba było mieć na lepszych politechnikach. co nie znaczy że łódzka jest gorsza - raczej mniej doceniana, moim zdaniem. no ale łódź dużo traci swoim wizerunkiem jako antysemickiego miasta, choć ja np nie spotykam tu często jakichś jawnych przejawów nienawiści
    24.06.2012
  • xD

    jakie jest zazwyczaj zainteresowanie kierunkiem biotechnologia, ile osób na jedno miejsce? patrząc realistycznie mam średnie szanse się dostać ale z drugiej strony politechnika łódźka nie jest raczej tak oblegana jak wrocławska czy warszawska. liczę że mi się powiedzie, bo inne kierunki średnio mnie interesują.
    13.06.2012
  • mejdej

    Bardzo zazdroszczę wam Waszego studenckiego radia. Zdarza mi się często go słuchać i uważam, że jest naprawdę spoko, zwłaszcza audycje o rapsach. Fajna inicjatywa. U nas tego nie ma, a niby do Łodzi daleko nie mamy.. nie będę tutaj wymieniał skąd jestem, żeby nie zbierać hejtów. Niemniej zamierzam się przenieść na Łódzką Polibudę, pozdrawiam
    30.05.2012
  • zosia

    czy jest duże zainteresowanie erasmusem na tej uczelni i gdzie najlepiej pojechać? i jakie są wymagania, ciężko się dostać? tak na serio to bardzo chciałabym pojechać na erasmusa, ale wiadomo że większość nie wyjeżdża żeby się uczyć, tylko imprezować. a dla mnie nauka też jest ważna, nawet na wyjeździe.
    23.05.2012
  • homosapiens

    hej! czy na uczelni istnieje dużo kół naukowych, czy studenci angażują się w życie uczelni, miasta? jakieś projekty, typu P.I.W.O, roboty czy cokolwiek w ten deseń? zastanawiam się miedzy Łodzią a Poznaniem i nie wiem jaki czynnik przeważy. ;D
    17.05.2012
  • demn

    Jaka jest wasza opinia o inżynierii materiałowej ? Bardzo mnie to interesuje, łódzka polibuda jest naprawdę wysoko ceniona, ale kurcze nie wiem sam co o tym wszystkim myśleć
    05.05.2012
  • Nel

    Interesuje mnie kierunek włókiennictwo. Czy móglby mi ktoś powiedzieć czy warto iść na ten kierunek? Czy jest po nim praca?
    10.04.2012
  • Politechnika lub Uniwersytet

    powiedzmy sobie szczerze, tak czysto prestizowo... w Łodzi liczy sie Uniwersytet Łódzki i Politechnika Łódzka. Oczywiście jest sporo innych uczelni w tym prywatnych, ale zawsze student wyzszej szkoly panstwowej jest traktowany i postrzegany lepiej niz ten, co buli na prywatnej, na dzisiejsze czasy studia na Politechnice daja lepsze szanse na rynku pracy - a to oznacza przewage polibudy nad uniwerkiem, jednak nie zrobicie nic na sile, nie przeskoczycie faktu, ze na politechnice trzeba miec mocne podstawy matmy czy fizyki, kto sobie nie poradzi, bedzie kulal, ciagal sie po spadach, mial wieczne tyły i albo odpadnie, albo sie zniecheci i sam zrezygnuje, dlatego powiem tak - politechnika - swietny wybor - bardzo dobra uczelnia - dobre zaplecze do studiowania - ale dla tych, co czuja miete w strone kierunkow technicznych
    21.03.2012
  • Bobo

    Na kierunku budownictwo oczywiście nie jest łatwo, często kolokwia, projekty i inne zaliczenia. Ale pracę po nim zawsze znajdziesz. Polecam jak najbardziej.
    14.03.2012
  • Łagi

    Jaka jest wasza opinia na temat kierunku budownictwo na PW? Czy jest ciężko? Czy dużo nauki?
    13.03.2012
  • do wiki

    technologia żywności jako kierunke studiow nie jest zla, gorzej z robota po niej w naszym kraju, ja mam znajoma w Stanach, ktora skonczyla wlasnei technologie zywnosci pare lat temu i tam pracuje w zawodzie, zarabia bardzo dobre pieniadze, ma prace z ktorej jest zadowolona, zero stresu, spokojne zycie, gadalam z nia, jak inni ludzie z jej dawnej grupy ze studiow, powiedzaila, ze ci, z ktorymi ma kontakt to prawie wszyscy pracuja w branzach innych, niz wyoczona, to moze niewiele znaczyc, ale pisze o tym bo przeciez konczymy studia zeby miec prace,
    28.02.2012
  • wiki

    Po tegorocznej maturze chciałabym startować na technologię żywności. czy mogę prosić o opinie? jak jest?
    01.02.2012
  • Pixel

    Wybrałem tą uczelnię ze wzgl. na jej opinie. Nie zawiodłem się, jest ok. Wykładowcy to ludzie zazwyczaj z pasją. Potrafią ciekawie przekazać wiedzę.
    22.01.2012
  • mlodypce

    Uczelnia bardzo fajna, miło się tu spędza czas. Kadra dydaktyczna bardzo mile nastawiona do studentów i otwarta na ich propozycje związane z nauczaniem. Uczelnia umożliwia brania udziału w różnego rodzaju kołach naukowych bądź w badaniach (za co chętnie też coś zapłacą), Ogólnie uczelnia godna polecenia
    19.12.2011
  • krzysiek

    Politechnika łódzka - hmm. Ludzie świetni, laboratoria w miarę nowoczesne, właśnie - na laboratorium dużo praktyki, ogólnie studenci mają dużo pracy ale naprawdę przedstawionej przez wykładowców w ciekawy sposób. Krótko mówiąc - mi się podoba - przynajmniej na moim kierunku (budownictwo) ;p
    06.12.2011
  • Kiep

    Mają stronkę w necie, jak za Króla Cwieczka. Wstyd Politechnika Lodz.
    29.05.2011
  • wojciech

    z tego co pamiętam, a studiowałam parę lat temu to niektórzy wykładowcy byli dość rygorystyczni ale chociaż mieliśmy zapał do nauki, jak dla mnie dobra szkoła
    25.05.2011
  • Łukasz

    skończyłam OiZ na Politechnice łódzkiej i powiem tak: łatwo się dostać, trudniej utrzymać, trzeba się po prostu uczyć, jeśli komuś się nie chce to może mieć problem, ogólnie uczelnię dobrze wspominam, szczególnie ludzi tam chodzących
    25.05.2011
  • paweł

    Jestem na pierwszym roku, moim zdaniem politechnika łódzka jest szkołą z charakterem. Panuje tu fajna atmosfera i wszyscy są przyjacielsko nastawieni do siebie. Uczelnia wymaga od studenta nie tylko wiedzy książkowej ale też bycia kreatywnym i operatywnym. Wykładowcy zazwyczaj są wyrozumiali i chcą ci przekazać jak najwięcej wiedzy. A najważniejsze jest to że uczysz się tego czego chcesz i tego co lubisz. Minusem tej uczelni jest to iż nie wolno sobie odpuścić nauki i trzeba być na bieżąco, gdyż tylko to gwarantuje zaliczenie sesji. przynajmniej tak mi się wydaje bo jak do tej pory nie wiele miałem zaliczeń:)
    23.05.2011
  • jarek

    Jestem studentem Informatyki na WydzialeElektrotechniki Elektroniki Informatyki i Automatyki Politechniki Łódzkiej powiem tak moja uczelnia jest wymagajaca kazdy kto chce sie na niej uczyc musi sie liczyc z wysokim poziomem matematyki niestety jak na kazdej uczelni jest problem z doktorami ktorzy zbyt wiele wymagają ale wiekszosc z wykladowcow zna sie na swojej robocie uczelnia jak i wydzial ktory jest najwiekszym na pł bardzo dobrze rozdysponowuje srodki wlasne jak i srodki z unii jednym minusem pł jest zalezność od wydzialu tzn jestes na elektrycznym uczysz sie elektroniki jestes na fizycznym masz poszerzona fizyke kierunek jako sam w sobie dla osob ktore chca sie tego uczyc jest ciekawy aczkolwiek trudny poniewaz zawiera bardzo duzo matematyki i wykorzystuje ja na wszystkie mozliwe sposoby gdyby ktos mnie zapytal czy polecilbym ten kierunek na tym wydzialem? z pewnoscia tak bo po tym kierunku i wydziale masz w 90% pewna przyszlosc bo w wielu ogloszeniach jest zaznaczone ze chca informatykow tylko po weeia
    22.05.2011