Skoro jesteśmy tym, co jemy, warto aby to, co spożywamy było zdrowe, dobrej jakości, pozbawione dodatków negatywnie oddziałujących na nasz organizm, a przede wszystkim dostosowane do stanu zdrowia, trybu życia, wieku.

Producenci żywności bombardują reklamami produktów, które mają zagwarantować niepowtarzalne doznania smakowe, dostarczyć niezbędne w codziennej diecie porcje witamin, dać siłę, energię na cały dzień. Jak nie zbłądzić w gąszczu produktów wysypujących się z półek sklepowych?

Po meandrach zdrowego żywienia przeprowadzą nas specjaliści w tym zakresie, czyli dietetycy.

Gdzie w Białymstoku można studiować dietetykę?

Jedyną uczelnią oferującą ten kierunek studiów jest Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Wydział Nauk o Zdrowiu.

Wydział zapewnia kształcenie zarówno na poziomie licencjackim (3 lata) jak i magisterskim (2 lata). Dietetykę można studiować tylko w trybie stacjonarnym.

Jak wyglądają studia na dietetyce?

Rekrutacja odbywa się na podstawie wyników uzyskanych na maturze z jednego przedmiotu do wyboru spośród: biologia, chemia, fizyka, matematyka, zdawanego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.

Przykładowe przedmioty w programie nauczania to: anatomia, fizjologia, psychologia, biochemia ogólna i żywności, mikrobiologia, parazytologia, analiza i ocena jakości żywności, komunikowanie z pacjentem, żywienie noworodka, żywienie dzieci i młodzieży, żywienie w chorobach metabolicznych, chemia składników odżywczych, zdrowie psychiczne z elementami psychiatrii.

Studenci studiów licencjackich odbywają praktyki z technologii potraw, w szpitalu dziecięcym oraz szpitalu dla dorosłych, stacji sanitarno-epidemiologicznej, domu pomocy społecznej .

Perspektywy zawodowe po kierunku Dietetyka

Dietetycy to bohaterowie drugiego planu w placówkach żywienia zbiorowego: stołówkach szkolnych, sanatoriach, szpitalach – to oni decydują, które produkty połączyć, aby tworzyły zdrowy, zbilansowany posiłek.

Dietetycy są autorami diet dedykowanych konkretnym osobom borykającym się z określonymi schorzeniami, cierpiącym na zaburzenia metaboliczne, immunologiczne, będących w trakcie leczenia czy odzyskujących kondycję po przebytym zabiegu, terapii. Zatrudniani są w przyszpitalnych poradniach metabolicznych, prywatnych gabinetach.

Również dietetycy będą ogromnym wsparciem w walce z nadwagą. Doradzą, jakie produkty eliminować, czym je zastępować, które bezpiecznie można ze sobą łączyć.

Jak więc widać, dobry dietetyk to z jednej strony specjalista z zakresu chemii, technologii żywienia i fizjologii człowieka, ale przede wszystkim psycholog. Jak trudno zmienić jakiekolwiek przyzwyczajenia, w tym żywieniowe wie każdy, kto choć raz próbował zrzucić kilka kilogramów, rozstać się z paleniem czy rozpocząć regularną aktywność fizyczną. Dietetyk musi stawić czoła wszelkim słabościom pacjenta, zmotywować go do konsekwentnego realizowania planu żywieniowego, uświadomić, jakie znaczenie ma jakość i dobór produktów żywieniowych.

Smacznego studiowania!

A jeśli chcecie się dowiedzieć więcej, jak wyglądają studia na dietetyce, zajrzyjcie na blog Dietetyczne Fanaberie.

O swoich doświadczeniach na uczelni opowiada Agata: