Agrobioinżynieria
Kierunek Agrobioinżynieria pozwala zdobyć wykształcenie w zakresie wykorzystywania organizmów żywych lub ich składników w procesach biosyntezy, biotransformacji, bioutylizacji, czy wyodrębniania i modyfikacji otrzymywanych bioproduktów w rolnictwie, ogrodnictwie oraz zarządzaniu środowiskiem.
Zaznajomisz się również z wykorzystaniem nowych technologii stosowanych do wytwarzania produktów spożywczych i paszowych, nawozów biologicznych, środków ochrony roślin, biopaliw, a także technologii do oczyszczania wody i ścieków oraz zagospodarowania odpadów.
Celem kształcenia na kierunku Agrobioinżynieria jest przygotowanie absolwenta posiadającego wiedzę i umiejętności niezbędne do podejmowania zadań o charakterze multidyscyplinarnym, rozwiązywania problemów dotyczących modelowania organizmów i procesów biologicznych zachodzących na różnych poziomach oraz wykorzystania narzędzi bioinżynieryjnych i agroinżynieryjnych w produkcji rolniczej, ogrodniczej lub zarządzaniu środowiskiem.
Specjalności oferowane w ramach kierunku:
- Produkcja ogrodnicza
- Produkcja rolnicza
- Zarządzanie środowiskiem
Dla kogo studia na kierunku agrobioinżynieria
Jeżeli bliskie jest Ci środowisko naturalne w różnych jego aspektach, to studia na tym kierunku mogą Cię zainteresować.
Program kształcenia na kierunku agrobioinżynieria
Przykładowe przedmioty w programie studiów:
- Fizyka z elementami biofizyki
- Matematyka stosowana ze statystyką
- Zoologia
- Ekologia
- Biochemia
- Botanika
- Fizjologia roślin
- Mikrobiologia ogólna
- Meteorologia i klimatologia
- Kultury in vitro roślin
- Usługi ekosystemowe
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku agrobioinżynieria
Perspektywy pracy po kierunku agrobioinżynieria
Po ukończeniu studiów zdobędziesz wiedzę i umiejętności, które pozwolą podjąć zatrudnienie:
- w jednostkach zaplecza naukowo-badawczego przemysłu wykorzystującego procesy bioinżynieryjne, w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych,
- w zależności od wybranej specjalności w: specjalistycznych gospodarstwach rolnych, przemyśle rolno-spożywczym, stacjach hodowli roślin, jednostkach rządowych i samorządowych, placówkach naukowo-badawczych, instytucjach zajmujących się oceną jakości technologicznej plonu,
- w firmach zajmujących się produkcją ogrodniczą,
- w centrach i hurtowniach ogrodniczych,
- w gospodarstwach agroturystycznych,
- w organach ochrony środowiska,
- w firmach i instytucjach zajmujących się analizą środowiskową,
- w ośrodkach edukacyjnych.