Food technology and human nutrition (studia w języku angielskim)
Graduates in Food Technology and Human Nutrition are equipped with knowledge and skills in technical, technological, nutritional, and economic science. They are educated to be specialists experienced in food processing, food preservation, and storage as well as in food quality control. The graduates can therefore occupy engineering positions in enterprises, companies, or institutions engaged in the processing, control, or distribution of food as well as be employed as specialists in human nutrition. Graduates are skilled to organize production, including machinery and equipment selection, and perform economic analyses. They know the principles of the food market and product marketing as well as services which relate to the food technology and human nutrition.
Posiadacz dyplomu na kierunki Food technology and human nutrition ma wiedzę z zakresu inżynierii, technologii, ekonomii i żywieniu człowieka.
Jest specjalistą w zakresie przetwarzania, stabilizacji, magazynowania i dystrybucji spożywczego i kontroli jakości. Ma kwalifikacje do pracy w charakterze inżyniera lub kierownika w zakładach przetwórstwa żywności, w przedsiębiorstwach zajmujących się nabywaniem, przechowywania i dystrybucji żywności i żywienia człowieka.
Jest w stanie zorganizować proces produkcji, w tym dobór maszyn i urządzeń, a także przygotować kalkulację kosztów. Ma wiedzę na temat reguł marketingowych, przepisów dotyczących żywności i prawidłowego żywienia człowieka. Jest w stanie zastosować technologie komputerowe do sterowania procesami technologicznymi i zarządzania przedsiębiorstwem.
Dla kogo studia na kierunku food technology and human nutrition (studia w języku angielskim)
To kierunek dla osób doskonale komunikujących się w języku angielskim. Kandydaci powinni być zainteresowani naukami z zakres biologii, chemii, mieć zacięcie do pracy laboratoryjnej.
Program kształcenia na kierunku food technology and human nutrition (studia w języku angielskim)
Szczegóły programu studiów dostępne na stronie www Uczelni.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku food technology and human nutrition (studia w języku angielskim)
Zasady przyjęć na studia należy sprawdzać na witrynie www Uczelni.
Perspektywy pracy po kierunku food technology and human nutrition (studia w języku angielskim)
Absolwenci mogą pracować przykładowo w:
- przemyśle żywności
- chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
- placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności
- zakładach żywienia zbiorowego
- przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów
- dystrybucji i handlu żywnością
- instytucjach zajmujących się kształtowaniem jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych
- placówkach naukowo-badawczych
- firmach doradczych
- laboratoriach związanych z badaniem żywności
- firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów.