Produkcja i bezpieczeństwo żywności
Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności obejmuje wiedzę w zakresie wytwarzania, zarządzania oraz kontroli bezpiecznych, wysokiej jakości surowców i produktów żywnościowych.
Do wyboru są specjalności:
- dietetyka w gastronomii
- jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym
- przedsiębiorczość w gospodarce żywnościowej
Dla kogo studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności
Kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności jest odpowiedni dla osób zainteresowanych zagadnieniami dietetyki, trendami zdrowego stylu życia, wytwarzaniem żywności z zachowaniem najwyższych standardów jakości.
Program kształcenia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności
Informacje na temat przedmiotów realizowanych w programie studiów dostępne są na stronie uczelni.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności
Rekrutacja odbywa się na podstawie konkursu świadectw maturalnych uwzględniającego pisemne egzaminy z trzech przedmiotów obowiązkowych.
Perspektywy pracy po kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności
Ukończenie studiów pozwala na podjęcie pracy w:
- małych, średnich i dużych zakładach branży rolno-spożywczej wdrażających systemy bezpieczeństwa żywności,
- instytucjach zarządzających oraz kontrolujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
- służbach sanitarnych, weterynaryjnych i celnych,
- firmach doradczych i audytujących,
- administracji rządowej i samorządowej,
- ośrodkach badawczo-rozwojowych,
- instytutach zajmujących się edukacją żywieniową,
- zakładach żywienia zbiorowego,
a także prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności.
Opinie o kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności
Mam na imię Karolina, jestem tegoroczną absolwentką kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Kierunek ten łączy ze sobą elementy kontroli jakości produkcji żywności, bezpieczeństwa żywności oraz produkcji produktów roślinnych i zwierzęcych. Dzięki takiemu połączeniu studiowanie na tym kierunku pozwoliło mi uzyskać szczegółową wiedzę teoretyczną oraz praktyczną z zakresu całego procesu wytwarzania bezpiecznej żywności. Ukończenie tego kierunku pozwoliło na poszerzenie mojej wiedzy na temat produktów żywnościowych, które są elementem codziennej diety.