Zarządzanie jakością i analiza żywności
Studia na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności wyposażają w wiedzę ogólną z zakresu kształtowania jakości surowców roślinnych i zwierzęcych dla przemysłu spożywczego oraz analizy produktów żywnościowych. Studenci poznają zjawiska biologiczne i fizykochemiczne zachodzące podczas wytwarzania żywności oraz zasady procesów jednostkowych w technologiach produkcji żywności. Uczą się dobierać i wykorzystywać różne techniki analizy żywności w ocenie właściwości i jakości surowców, produktów i materiałów pomocniczych stosowanych w przemyśle spożywczym.
Są to studia I i II stopnia prowadzone w trybie stacjonarnym.
Dla kogo studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności
To kierunek studiów dla osób intersujących się naukami przyrodniczymi, głównie chemią, planujących swoją ścieżkę zawodową związać z przemysłem spożywczym.
Program kształcenia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności
W programie studiów znajdziemy takie przedmioty jak:
- matematyka
- fizyka
- chemia ogólna i nieorganiczna
- ekonomia
- wprowadzenie do zarządzania jakością
- chemia organiczna
- statystyka matematyczna
- podstawy produkcji roślinnej
- podstawy produkcji zwierzęcej
- planowanie kariery i podstawy wiedzy o rynku pracy
- aparatura i inżynieria procesów produkcyjnych
- analiza żywności
- chemia żywności
- instrumentalne metody analizy żywności
- mikrobiologia ogólna i żywności
- zarys technologii przemysłów fermentacyjnych
- analiza sensoryczna żywności
- dobre praktyki w łańcuchu produkcji żywności
- ocena towaroznawcza produktów zwierzęcych
- odchylenia jakości produktów zwierzęcych.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności
Przedmioty maturalne brane pod uwagę w postępowaniu kwalifikacyjnym na studia I stopnia to:
- język polski,
- język obcy,
- przedmiot do wyboru: biologia, chemia, fizyka, matematyka.
Kwalifikacja na studia II stopnia odbywa się na podstawie:
- średniej ocen,
- oceny końcowej ze studiów,
- oceny z języka obcego.
Perspektywy pracy po kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności
Absolwent znajdzie zatrudnieni w:
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- laboratoriach i placówkach badawczych,
- zakładach przemysłu spożywczego,
- zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
- jednostkach akredytujących i certyfikujących systemy zarządzania jakością.
Opinie o kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności
„To są studia, które zmusiły mnie do systematyczności, dociekliwości i dokładności. Jeśli tych cech nie masz, musisz je wypracować, bo bez tego nie poradzisz sobie w wielogodzinnej, żmudnej pracy w laboratoriach badawczych.”