Analityka żywności i środowiska wodnego
Analityka żywności i środowiska wodnego to studia międzykierunkowe łączące wiedzę z zakresu diagnostyki żywności i środowiska wodnego. Po pierwszym roku studiów student wybiera tzw. ścieżkę kształcenia o odrębnym programie i realizuje standardy albo dla kierunku technologia żywności i żywienie człowieka albo dla kierunku rybactwo.
Studenci kierunku analityka żywności i środowiska wodnego przyswajają wiedzę z zakresu technologii żywności i rybactwa, chemii żywności, przetwórstwa żywności, nauk technicznych, nauk żywieniowych oraz nauk ekonomicznych. Zdobywają informacje z zakresu nauk przyrodniczych i nauk o środowisku wodnym, uczą się oceny zasobów rybnych, prowadzenia akwakultury oraz zabezpieczania surowców rybnych, praktykują wykonywanie analizy żywności, oceny środowiska produkcyjnego żywności, surowców i produktów żywnościowych.
Dla kogo studia na kierunku analityka żywności i środowiska wodnego
To odpowiednie studia dla kandydatów o zainteresowaniach przyrodniczych, lubiących biologię, chemię, cierpliwych, dokładnych, lubiących pracę laboratoryjną.
Program kształcenia na kierunku analityka żywności i środowiska wodnego
W programie studiów realizowane są takie przedmioty jak:
- sieciowe techniki informatyczne,
- morfometria i ultrastruktura zwierząt,
- ekologia i ochrona środowiska,
- analiza chemiczna produktów żywnościowych,
- wpływ czynników agresji środowiska na organizm,
- parazytologia,
- technologia i metody badania produktów roślinnych i mięsnych,
- charakterystyka mikroflory technicznej w przemyśle,
- patomorfologia surowców roślinnych,
- metody molekularne w analizie żywności i środowiska,
- techniki histologiczne w ocenie jakości surowców,
- bioindykatory środowiska,
- biochemiczno antropometryczna analiza stanu odżywienia,
- analiza danych genetycznych,
- walidacja wyników badań,
- systemy zarządzania jakością i akredytacja,
- ocena oddziaływania inwestycji na środowisko,
- standardy i zasady budowy, wyposażenia i pracy w laboratoriach chemicznych i mikrobiologicznych,
- ochrona własności intelektualnej.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku analityka żywności i środowiska wodnego
Zasady rekrutacji należy sprawdzać na stronie internetowej uczelni.
Perspektywy pracy po kierunku analityka żywności i środowiska wodnego
Kończąc kierunek Analityka żywności i środowiska wodnego absolwent może ubiegać się o pracę:
- w laboratoriach zakładów przetwórstwa żywności,
- w stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- w zakładach higieny weterynaryjnej,
- przy wykonywaniu analiz żywności, surowców i produktów żywnościowych,
- przy badaniu środowisk wodnych i lądowych, w stopniu pozwalającym na diagnozowanie zjawisk zachodzących w tych obszarach,
- w kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym.
Opinie o kierunku analityka żywności i środowiska wodnego
Coraz bardziej dbamy o jakość środowiska, o to co jemy, z jakich upraw czy hodowli pochodzą wykorzystywane w produkcji spożywczej surowce. Studia na tym kierunku wykształcą specjalistów z zakresu analityki żywności z naciskiem na produkty pochodzące z wody.