Bezpieczeństwo i produkcja żywności
Bezpieczeństwo i produkcja żywności to kierunek, dzięki któremu studenci nabywają wiedzę z zakresu technologii wytwarzania produktów gastronomicznych, wyrobów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, również zapoznają się z praktycznym zastosowaniem rozwiązań technologicznych stosowanych podczas przygotowywania i przetwarzania żywności. Na zajęciach szeroko omawiane są zagadnienia z zakresu utrwalania, magazynowania transportu i wprowadzania żywności do obrotu.
Nieustanny wzrost zainteresowania zdrową żywnością spowodował powstanie kierunku dzięki któremu student pozna problemy, wyzwania i najnowsze trendy żywieniowe, jakie wiążą się z przetwórstwem spożywczym.
Bezpieczeństwo i produkcja żywności to 3,5-letnie (7 semestrów) studia I stopnia o profilu praktycznym, po których uzyskuje się tytuł zawodowy inżyniera.
Specjalizacje oferowane na kierunku bezpieczeństwo o produkcja żywności:
- technologia żywności
- technologia gastronomiczna i edukacja żywieniowa
- żywienie człowieka z dietetyką.
Dla kogo studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności
Jest to kierunek dedykowany osobom lubującym się w naukach ścisłych takich jak chemia, biologia czy analityka.
Kandydat powinien również interesować się naukami technicznymi oraz wykazywać chęć do pracy w laboratorium bądź przemyśle spożywczym.
Program kształcenia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności
Przykładowe przedmioty w programie studiów:
- Technologia ciastkarstwa
- Przechowalnictwo i chłodnictwo żywności
- Aparatura w produkcji żywności
- Trendy w produkcji żywności i żywność innowacyjna
- Produkcja wyrobów z owoców i warzyw
- Technologia przetwórstwa ryb
- Żywienie człowieka
- Towaroznawstwo żywności
- Nowe technologie w przemyśle spożywczym
- Rośliny lecznicze i przyprawowe
- Technologia gastronomiczna
- Bezpieczeństwo higieniczne żywności pochodzenia zwierzęcego
- Prawo żywnościowe i kontrola żywności
- Materiały wspomagające przetwarzanie żywności
- Zarządzanie przedsiębiorstwami przemysłu spożywczego.
Szczególny nacisk w kształceniu na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności położony jest na zajęcia praktyczne. Odbywają się w formie laboratoriów, ćwiczeń i projektów.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności
Rekrutacja odbywa się w oparciu o wyniki uzyskane na maturze z przedmiotów podstawowych:
- język polski
- matematyka
- język obcy nowożytny
Wybierając konkretną uczelnię zawsze należy wcześniej sprawdzić szczegółowe wymogi kwalifikacyjne obowiązujące w danym roku.
Perspektywy pracy po kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności
Miejsca pracy przewidziane dla absolwentów bezpieczeństwa i produkcji żywności to:
- zakłady przemysłu spożywczego
- przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego
- poradnie dietetyczne
- służby sanitarne
- zakłady gastronomiczne
- firmy cateringowe
- placówki żywienia zbiorowego
- instytucje zajmujące się edukacją żywieniową
- instytucje wdrażające i/lub kontrolujące systemy bezpieczeństwa i jakości żywności
- organy urzędowej kontroli żywności.
Opinie o kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności
Jeżeli zastanawiasz się czy warto studiować bezpieczeństwo i produkcję żywności, wysłuchaj co mówi jeden z dydaktyków uczących na tym kierunku.