Chemia i technologia żywności
Studia na kierunku Chemia i technologia żywności obejmują zagadnienia z zakresu podstaw chemii, chemii żywności oraz procesów technologicznych ze szczególnym uwzględnieniem technologii cukrów, skrobi i tłuszczów.
Studenci dowiadują się, jak produkuje się żywność i co ta żywność zawiera. Uczą się wykonania podstawowych analiz chemicznych, analiz żywności, organizowania i modyfikowania produkcji cukrów oraz tłuszczów, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzania kalkulacji ekonomicznej.
Dla kogo studia na kierunku chemia i technologia żywności
Studia te to dobry wybór dla osób zainteresowanych jakością wytwarzanej żywności.
Kandydaci powinni mieć predyspozycje analityczne, zacięcie do pracy laboratoryjnej, ścisły umysł i zmysł techniczny.
Program kształcenia na kierunku chemia i technologia żywności
Wybrane przedmioty w programie studiów:
- podstawy chemii
- podstawy biologii
- technologie fermentacyjne
- chemia środowiska i ekologia
- chemia organiczna
- analiza instrumentalna
- biochemia
- mikrobiologia
- podstaw technologii cukru i cukiernictwa
- analiza sensoryczna, badanie preferencji konsumenta
- maszyny i aparaty w technologii spożywczej
- chemia fizyczna
- procesy technologiczne
- chemia koloidów
- opakowania żywności
- prawo żywnościowe
- ekonomia przemysłowa.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku chemia i technologia żywności
Podczas rekrutacji punktowany jest jeden przedmiot wybrany spośród:
- biologia
- chemia
- fizyka/fizyka i astronomia
- informatyka
- matematyka.
Perspektywy pracy po kierunku chemia i technologia żywności
Absolwenci Chemii i technologii chemicznej pracują:
- w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem oraz kontrolą i obrotem żywności
- w przedsiębiorstwach powiązanych z takimi dziedzinami wiedzy jak chemia, informatyka, maszynoznawstwo
- w pokrewnych obszarach gospodarki i biznesu chemicznego, maszynowego bądź biotechnologicznego w kraju i w Unii Europejskiej.
Opinie o kierunku chemia i technologia żywności
W trakcie studiów studenci mają możliwość podnoszenia kompetencji oraz odbywania staży w renomowanych firmach w ramach projektów unijnych realizowanych na uczelni.