Jakiego kierunku studiów szukasz?

Menedżer żywności i żywienia

HoReCa - to angielskie wyrażenie, brzmiące enigmatycznie dla osób niezwiązanych z branżą gastronomiczną, oznacza tyle co "Hotel/Restaurant/Catering". I to właśnie przedmiot nauki na kierunku Menedżer żywności i żywienia.

Studentów uczą specjaliści Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Wydziału Zarządzania i Inżynierii Produkcji. Dzięki temu słuchacze zyskują pogłębioną wiedzę z zakresu technologii żywności i żywienia, zarządzania i marketingu.

Przed absolwentami tego kierunku tajemnic nie ma konstruowanie posiłków zgodnie z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi.

Program studiów obejmuje obowiązkowe praktyki w zakładach przemysłowych, rzemieślniczych i usługowych sektora spożywczego, gastronomicznego i turystycznego.

Dla kogo studia na kierunku menedżer żywności i żywienia

To kierunek dla osób kreatywnych, zaciekawionych kuchnią i dietetyką, chcących pracować wśród ludzi.

Program kształcenia na kierunku menedżer żywności i żywienia

Przykładowe przedmioty na kierunku menedżer żywności i żywienia to:

  • Podstawy techniki
  • Podstawy analizy żywności
  • Prawo żywnościowe
  • Savoir-vivre i sztuka dyplomacji
  • Kształtowanie kompetencji menedżerskich
  • Podstawy zarządzania
  • Przedsiębiorczość
  • Budowanie i motywowanie zespołów pracowniczych
  • Marketing usług
  • Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
  • Komunikacja interpersonalna i kształtowanie wizerunku
  • Prawo pracy
  • Finansowanie działalności biznesowej
  • Podstawy technologii żywności
  • Towaroznawstwo żywności i potraw
  • Podstawy żywienia i dietetyki
  • Żywność prozdrowotna i funkcjonalna
  • Ekologia i ochrona środowiska w przemyśle spożywczym
  • Zarządzanie zasobami ludzkimi
  • Etyka w zarządzaniu
  • Nowoczesne aplikacje mobilne
  • Funkcjonowanie jednolitego rynku europejskiego
  • Podstawy rachunkowości
  • Analiza sensoryczna produktów spożywczych
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Polska żywność tradycyjna i regionalna
  • Zarządzanie jakością
  • Trwałość przechowalnicza żywności
  • Kulinarne aspekty wielokulturowości
  • Wizualne kształtowanie przestrzeni
  • Zarządzanie sytuacjami konfliktowymi i kryzysowymi
  • Niepożądane składniki żywności
  • Zarządzanie bezpieczeństwem i higiena pracy
  • Podstawy analizy cyklu życia
  • Zarządzanie marką
  • Komunikacja marketingowa
  • HACCP w gastronomii i cateringu
  • Tradycyjne i nowe techniki kulinarne
  • Negocjacje
  • Zarządzanie systemami produkcyjnymi żywności
  • e-Marketing
  • Wielojęzyczność komunikacji w branży HoReCa.

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku menedżer żywności i żywienia

Podczas rekrutacji punktowane są:

  • matematyka
  • język obcy
  • do wyboru: fizyka, chemia lub biologia.

Perspektywy pracy po kierunku menedżer żywności i żywienia

Na menedżera żywności i żywienia czekają:

  • przedsiębiorstwa gastronomii indywidualnej, systemowej i specjalistycznej
  • hotelarstwo
  • ośrodki wypoczynkowe i sportowe oraz centra rekreacji
  • organizacje i instytucje zajmujące się ochroną konsumentów
  • jednostki badawcze i konsultingowe w zakresie rynku żywności
  • placówki zajmujące się edukacją żywieniową
  • gospodarstwa agroturystyczne
  • media zajmujące się tematyką gastronomiczną.

Absolwenci kierunku są także przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży HoReCa.

Opinie o kierunku menedżer żywności i żywienia

Kierunki pokrewne do kierunku menedżer żywności i żywienia

Jakie uczelnie oferują kierunek menedżer żywności i żywienia

W których miastach można studiować kierunek menedżer żywności i żywienia

Komentarze (0)

brak komentarzy…

Zobacz również

Studia turystyczne i hotelarskie w Białymstoku i woj. podlaskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Białymstoku i woj. podlaskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Gdańsku i woj. pomorskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Gdańsku i woj. pomorskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Katowicach i woj. śląskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Katowicach i woj. śląskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Kielcach i woj. świętokrzyskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Kielcach i woj. świętokrzyskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Krakowie i woj. małopolskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Krakowie i woj. małopolskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Lublinie i woj. lubelskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Lublinie i woj. lubelskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Olsztynie i woj. warmińsko-mazurskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Olsztynie i woj. warmińsko-mazurskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Opolu i woj. opolskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Opolu i woj. opolskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Poznaniu i Wielkopolsce
Studia turystyczne i hotelarskie w Poznaniu i Wielkopolsce
Studia turystyczne i hotelarskie w Rzeszowie i woj. podkarpackim
Studia turystyczne i hotelarskie w Rzeszowie i woj. podkarpackim
Studia turystyczne i hotelarskie w Szczecinie i woj. zachodniopomorskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Szczecinie i woj. zachodniopomorskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Toruniu, Bydgoszczy i woj. kujawsko-pomorskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Toruniu, Bydgoszczy i woj. kujawsko-pomorskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Warszawie i woj. mazowieckim
Studia turystyczne i hotelarskie w Warszawie i woj. mazowieckim
Studia turystyczne i hotelarskie w Zielonej Górze i woj. lubuskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Zielonej Górze i woj. lubuskim
Studia turystyczne i hotelarskie w Łodzi i woj. łódzkim
Studia turystyczne i hotelarskie w Łodzi i woj. łódzkim
Studia turystyczne i hotelarskie we Wrocławiu i woj. dolnośląskim
Studia turystyczne i hotelarskie we Wrocławiu i woj. dolnośląskim