Menedżer żywności i żywienia
HoReCa - to angielskie wyrażenie, brzmiące enigmatycznie dla osób niezwiązanych z branżą gastronomiczną, oznacza tyle co "Hotel/Restaurant/Catering". I to właśnie przedmiot nauki na kierunku Menedżer żywności i żywienia.
Studentów uczą specjaliści Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Wydziału Zarządzania i Inżynierii Produkcji. Dzięki temu słuchacze zyskują pogłębioną wiedzę z zakresu technologii żywności i żywienia, zarządzania i marketingu.
Przed absolwentami tego kierunku tajemnic nie ma konstruowanie posiłków zgodnie z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi.
Program studiów obejmuje obowiązkowe praktyki w zakładach przemysłowych, rzemieślniczych i usługowych sektora spożywczego, gastronomicznego i turystycznego.
Dla kogo studia na kierunku menedżer żywności i żywienia
To kierunek dla osób kreatywnych, zaciekawionych kuchnią i dietetyką, chcących pracować wśród ludzi.
Program kształcenia na kierunku menedżer żywności i żywienia
Przykładowe przedmioty na kierunku menedżer żywności i żywienia to:
- Podstawy techniki
- Podstawy analizy żywności
- Prawo żywnościowe
- Savoir-vivre i sztuka dyplomacji
- Kształtowanie kompetencji menedżerskich
- Podstawy zarządzania
- Przedsiębiorczość
- Budowanie i motywowanie zespołów pracowniczych
- Marketing usług
- Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
- Komunikacja interpersonalna i kształtowanie wizerunku
- Prawo pracy
- Finansowanie działalności biznesowej
- Podstawy technologii żywności
- Towaroznawstwo żywności i potraw
- Podstawy żywienia i dietetyki
- Żywność prozdrowotna i funkcjonalna
- Ekologia i ochrona środowiska w przemyśle spożywczym
- Zarządzanie zasobami ludzkimi
- Etyka w zarządzaniu
- Nowoczesne aplikacje mobilne
- Funkcjonowanie jednolitego rynku europejskiego
- Podstawy rachunkowości
- Analiza sensoryczna produktów spożywczych
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Polska żywność tradycyjna i regionalna
- Zarządzanie jakością
- Trwałość przechowalnicza żywności
- Kulinarne aspekty wielokulturowości
- Wizualne kształtowanie przestrzeni
- Zarządzanie sytuacjami konfliktowymi i kryzysowymi
- Niepożądane składniki żywności
- Zarządzanie bezpieczeństwem i higiena pracy
- Podstawy analizy cyklu życia
- Zarządzanie marką
- Komunikacja marketingowa
- HACCP w gastronomii i cateringu
- Tradycyjne i nowe techniki kulinarne
- Negocjacje
- Zarządzanie systemami produkcyjnymi żywności
- e-Marketing
- Wielojęzyczność komunikacji w branży HoReCa.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku menedżer żywności i żywienia
Podczas rekrutacji punktowane są:
- matematyka
- język obcy
- do wyboru: fizyka, chemia lub biologia.
Perspektywy pracy po kierunku menedżer żywności i żywienia
Na menedżera żywności i żywienia czekają:
- przedsiębiorstwa gastronomii indywidualnej, systemowej i specjalistycznej
- hotelarstwo
- ośrodki wypoczynkowe i sportowe oraz centra rekreacji
- organizacje i instytucje zajmujące się ochroną konsumentów
- jednostki badawcze i konsultingowe w zakresie rynku żywności
- placówki zajmujące się edukacją żywieniową
- gospodarstwa agroturystyczne
- media zajmujące się tematyką gastronomiczną.
Absolwenci kierunku są także przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży HoReCa.