Uprawa winorośli i winiarstwo
Studia inżynierskie na kierunku Uprawa winorośli i winiarstwo pozwolą zdobyć gruntowną wiedzę oraz umiejętności z zakresu uprawy winorośli i technologii produkcji winiarskiej, analizy, oceny i klasyfikacji win, organizacji pracy w winnicy i winiarni.
Studenci tego kierunku posiądą wiedzę z zakresu podstaw prawa w odniesieniu do działalności gospodarczej związanej z przemysłem fermentacyjnym oraz poznają metody analizy ekonomicznej i zasady funkcjonowania rynku winiarskiego.
W założeniu studia na kierunku Uprawa winorośli i winiarstwo mają przygotować absolwenta do samodzielnego projektowania i prowadzenia winnicy oraz innych upraw sadowniczych dla przemysłu fermentacyjnego, planowania infrastruktury winiarskiej i prowadzenia winiarni oraz podejmowania pracy w przemyśle fermentacyjnym, administracji, usługach, handlu i doradztwie związanym z branżą winiarską oraz enoturystyczną.
Produkcja wina to sztuka, wymagająca dobrego przygotowania, doświadczenia i kreatywności. Szeroko pojęte winiarstwo w Polsce to też perspektywiczny rynek pracy. Istnieje i pewnie wzrastać będzie zapotrzebowanie na fachowców związanych z produkcją i przetwórstwem winogron.
Dla kogo studia na kierunku uprawa winorośli i winiarstwo
Studia na kierunku Uprawa Winorośli i Winiarstwo polecane są osobom z pasją, zafascynowanym zarówno pracą z roślinami jak i produkcją wyrobów winnych. Zamiłowanie do roślin, chęć zgłębiania nauk przyrodniczych, przy tym cierpliwość powinny iść w parze z predyspozycjami biznesowymi.
Przygotowują one absolwentów do założenia własnej działalności gospodarczej jak i prowadzenia swojej winnicy.
W toku studiów studenci będą kształcić się zarówno pod kątem zagadnień biologicznych, jak i ekonomiczno-prawnych.
Program kształcenia na kierunku uprawa winorośli i winiarstwo
Program studiów na kierunku Uprawa winorośli i winiarstwo obejmuje m.in. takie przedmioty:
- ampelografia
- analiza instrumentalna i sensoryczna win
- chemia wina
- diagnostyka chorób fizjologicznych roślin
- enoturystyka
- entomologia stosowana
- fitopatologia
- fizjologia roślin
- funkcje muraw i technologie ich zakładania
- historia i regiony produkcji wina
- hodowla roślin
- hortiterapia
- integrowana i ekologiczna uprawa winorośli i innych roślin ogrodniczych
- inżynieria bioreaktorowa w przemyśle winiarskim
- mechanizacja prac w winnicy
- metaboliczne strategie przetrwania roślin
- mikrobiologia wina i technologie fermentacyjne
- nawadnianie winnic, sadów i jagodników
- obrót i dystrybucja produktów winiarskich
- owoce i warzywa egzotyczne
- owoce leśne i rośliny przyprawowe
- podstawy produkcji ogrodniczej
- projektowanie upraw ogrodniczych
- projektowanie winnic i winiarni
- sommelierstwo
- szkółkarstwo winorośli i innych roślin ogrodniczych
- technologia produkcji wina
- uprawa winorośli
- wina ziołowe i specjalne.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku uprawa winorośli i winiarstwo
Rekrutacja odbywa się w oparciu o wyniki uzyskane na maturze z przedmiotów wskazanych przez uczelnię.
Podczas rekrutacji uwzględnianie są:
- język polski
- język obcy nowożytny
- biologia lub matematyka
- przedmiot wskazany przez kandydata.
Jeżeli kandydat nie zdawał egzaminu z matematyki lub biologii, uwzględnione będą wyniki maturalne z języków polskiego oraz obcego nowożytnego, oraz przedmiotu wybranego przez maturzystę. Szczegółowe informacje dotyczące wymogów rekrutacyjnych można uzyskać na drodze mailowej lub telefonicznej poprzez dane kontaktowe podane na stronie internetowej uczelni.
Perspektywy pracy po kierunku uprawa winorośli i winiarstwo
Zdobyta w trakcie studiów wiedza pozwoli na samodzielne prowadzenie winnicy lub winiarni oraz na podejmowanie pracy w przemyśle fermentacyjnym, administracji, usługach, handlu i doradztwie związanym z branżą winiarską.
Inne możliwości zatrudnienia po ukończeniu studiów:
- praca w winnicy, gospodarstwach sadowniczych i szkółkarskich
- winiarniach oraz firmach związanych z przemysłem fermentacyjnym, administracją, planowaniem i projektowaniem upraw i infrastruktury winiarskiej
- praca w usługach, handlu i doradztwie związanym z branżą winiarską oraz enoturystyczną
- własna działalność gospodarcza związana z uprawą winorośli, produkcją i dystrybucją win.
Opinie o kierunku uprawa winorośli i winiarstwo
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny jest obecnie jedyną uczelnią w Polsce prowadzącą kształcenie inżynierów na kierunku Uprawa winorośli i winiarstwo.
Jest to kierunek nowy, a jednocześnie zajmujący się obecnie modną tematyką szeroko pojętego przetwórstwa fermentacyjnego, coraz bardziej popularnego w Polsce.
Jest to z pewnością kierunek interesujący dla osób nastawionych na założenie własnej winnicy i pracy w przemyśle fermentacyjnym.