Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka to nowoczesny, interdyscyplinarny kierunek studiów.
Obejmuje zadnienia związane z pozyskiwaniem surowców mleczarskich, oceną jakości mleka, technologią produkcji podstawowych produktów mlecznych, zagospodarowaniem opadów i ścieków poprodukcyjnych.
Studenci uczą się organizować i nadzorować procesy produkcji mleka i podstawowych produktów mleczarskich, projektować linie technologiczne, opracowywać technologie produkcji nowego wyrobu, wdrażać systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością w zakładach mleczarskich.
Studia realizowane są na poziomie drugiego stopnia.
Dla kogo studia na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
O przyjęcia na ten kierunek mogą ubiegać się absolwenci konkretnych studiów licencjackich i inżynierskich.
Oferta studiów kierowana jest przede wszystkim dla osób, które swoją pracę zawodową wiążą z branżą mleczarską, wdrażaniem nowoczesnych rozwiązań w produkcji mleka i podstawowych produktów mleczarskich.
Program kształcenia na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Wybrane przedmioty w programie kształcenia:
- technologie produkcji surowca mleczarskiego
- procesy biotechnologiczne w mleczarstwie
- technologia produkcji mleka spożywczego i produktów wysokotłuszczowych
- serowarstwo
- technologia produkcji napojów fermentowanych
- zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w przemyśle mleczarskim
- zarządzanie systemem logistycznym w przemyśle mleczarskim
- strategie marketingowe w przemyśle mleczarskim.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Warunkiem przyjęcia na studia jest posiadanie dyplomu licencjata lub inżyniera na kierunkach zootechnika, technologia żywności, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, inżynieria przemysłu spożywczego lub kierunków pokrewnych.
Perspektywy pracy po kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Potencjalne miejsca pracy absolwentów zarządzania w produkcji przetwórstwie mleka:
- zakłady mleczarskie
- laboratoria zajmujące się oceną jakości mleka i jego produktów
- jednostki kontrolujące jakość produktów mlecznych
- instytucje badawcze.
Opinie o kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Utworzenie kierunku to odpowiedź na niedobory wykwalifikowanej kadry, posiadające specjalistyczną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie zarządzania w produkcji i przetwórstwie mleka.
Studia mają charakter unikatowy.
Lubelska uczelnia jako jedyna realizuje program studiów o takim profilu.