Jakiego kierunku szukasz?
Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka to nowoczesny, interdyscyplinarny kierunek studiów.
Obejmuje zadnienia związane z pozyskiwaniem surowców mleczarskich, oceną jakości mleka, technologią produkcji podstawowych produktów mlecznych, zagospodarowaniem opadów i ścieków poprodukcyjnych.
Studenci uczą się organizować i nadzorować procesy produkcji mleka i podstawowych produktów mleczarskich, projektować linie technologiczne, opracowywać technologie produkcji nowego wyrobu, wdrażać systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością w zakładach mleczarskich.
Studia realizowane są na poziomie drugiego stopnia.
Dla kogo studia na kierunku Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
O przyjęcia na ten kierunek mogą ubiegać się absolwenci konkretnych studiów licencjackich i inżynierskich.
Oferta studiów kierowana jest przede wszystkim dla osób, które swoją pracę zawodową wiążą z branżą mleczarską, wdrażaniem nowoczesnych rozwiązań w produkcji mleka i podstawowych produktów mleczarskich.
Program kształcenia studentów na kierunku Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Wybrane przedmioty w programie kształcenia:
- technologie produkcji surowca mleczarskiego
- procesy biotechnologiczne w mleczarstwie
- technologia produkcji mleka spożywczego i produktów wysokotłuszczowych
- serowarstwo
- technologia produkcji napojów fermentowanych
- zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w przemyśle mleczarskim
- zarządzanie systemem logistycznym w przemyśle mleczarskim
- strategie marketingowe w przemyśle mleczarskim.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunek Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Warunkiem przyjęcia na studia jest posiadanie dyplomu licencjata lub inżyniera na kierunkach zootechnika, technologia żywności, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, inżynieria przemysłu spożywczego lub kierunków pokrewnych.
Perspektywy pracy po kierunku Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Potencjalne miejsca pracy absolwentów zarządzania w produkcji przetwórstwie mleka:
- zakłady mleczarskie
- laboratoria zajmujące się oceną jakości mleka i jego produktów
- jednostki kontrolujące jakość produktów mlecznych
- instytucje badawcze.
Opinie o kierunku Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Utworzenie kierunku to odpowiedź na niedobory wykwalifikowanej kadry, posiadające specjalistyczną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie zarządzania w produkcji i przetwórstwie mleka.
Studia mają charakter unikatowy.
Lubelska uczelnia jako jedyna realizuje program studiów o takim profilu.
Kierunki pokrewne do kierunku Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
- akwakultura i bezpieczeństwo żywności (makrokierunek)
- analityka żywności
- analityka żywności i środowiska wodnego
- bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- bezpieczeństwo żywności
- bioinżynieria produkcji żywności (makrokierunek)
- bioinżynieria żywności i środowiska wodnego
- biologia żywności i żywienia
- chemia żywności
- dietetyka i ekologiczna żywność
- ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
- jakość i bezpieczeństwo żywności
- mleczarstwo
- produkcja i bezpieczeństwo żywności
- technologia żywności i żywienie człowieka
- zarządzanie jakością i analiza żywności
- żywienie człowieka i ocena żywności
Jakie uczelnie oferują kierunek Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
- agrobiznes
- agroleśnictwo
- aktywność fizyczna i agroturystyka kwalifikowana
- analityka weterynaryjna
- architektura krajobrazu
- behawiorystyka zwierząt
- bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- bezpieczeństwo i higiena pracy
- biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe
- biobiznes
- bioinżynieria
- biokosmetologia
- biologia
- biotechnologia
- dietetyka
- doradztwo ogrodnicze
- doradztwo w obszarach wiejskich
- ekoenergetyka
- ekonomia
- ekorehabilitacja
- enologia i cydrownictwo
- gastronomia i sztuka kulinarna
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- hipologia i jeździectwo
- inżynieria chemiczna i procesowa
- inżynieria przemysłu spożywczego
- inżynieria środowiska
- leśnictwo
- mleczarstwo
- ochrona roślin i ochrona fitosanitarna
- ochrona środowiska
- ogrodnictwo
- pielęgnacja zwierząt i animaloterapia
- pszczelarstwo w agroekosystemach
- rolnictwo
- sztuka ogrodowa i aranżacje roślinne
- technologia żywności i żywienie człowieka
- transport i logistyka
- turystyka i rekreacja
- weterynaria
- zarządzanie i adaptacja do zmian klimatu
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
- zarządzanie zasobami ziemi
- zielarstwo i fitoprodukty
- zielona urbanistyka
- zootechnika
W których miastach można studiować Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka
Komentarze (1)
-
Zosia
To mocno niszowy kierunek, o zawężonym profilu.6/2/20