Bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności to kierunek łączący nauki biologiczne, biotechnologiczne, chemiczne i techniczne.
Studenci poznają zasady technologii produkcji i przetwarzania żywności, a także sposoby modyfikowania składu, wzbogacania w dodatkowe substancje funkcjonalne.
Uzyskują wiedzę w zakresie zagadnień związanych z produkcją żywności modyfikowanej genetycznie, metodami utrwalania, przygotowania, przetwarzania, pakowania, magazynowania, transportu i wprowadzania do obrotu żywności.
Dla kogo studia na kierunku bezpieczeństwo żywności
Inżynierskie studia przewidziane są dla kandydatów o predyspozycjach technicznych. Bezpieczeństwo żywności wybierają osoby zainteresowane zdobyciem kompetencji do pracy w przetwórstwie spożywczym a także doradztwie dietetycznym i placówkach związanych z produkcją żywności.
Od kandydatów oczekuje się odpowiedzialności, zainteresowania zagadnieniami związanymi bezpieczeństwem żywności.
Program kształcenia na kierunku bezpieczeństwo żywności
Przykładowe przedmioty w programie studiów:
- botanika,
- zoologia,
- technologia informacyjna,
- przyrodnicze i technologiczne podstawy produkcji roślinnej,
- biochemia,
- genetyka,
- podstawy prawa i ochrona własności intelektualnej,
- anatomia człowieka i zwierząt,
- biomasa roślinna,
- biologiczne podstawy hodowli zwierząt
- podstawy produkcji zwierzęcej,
- fizjologia człowieka i zwierząt,
- mikrobiologia,
- genetyczne podstawy biotechnologii,
- żywienie zwierząt,
- technologia węglowodanów i tłuszczów,
- dobrostan zwierząt,
- rolnictwo ekologiczne.
Studenci odbywają obowiązkowe praktyki.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku bezpieczeństwo żywności
Podczas rekrutacji punktowane będą przede wszystkim takie przedmioty jak:
- język polski
- język obcy
- biologia
- chemia
- fizyka
- matematyka.
Szczegóły odnoście naboru na konkretną uczelnię najlepiej sprawdzać w serwisach rekrutacyjnych wybranych uczelni.
Perspektywy pracy po kierunku bezpieczeństwo żywności
Absolwent kierunku Bezpieczeństwo żywności jest przygotowany do podjęcia pracy w sektorach gospodarki oraz instytucjach związanych z oceną jakości żywności i służbach sanitarnych.
Potrafi pracować na stanowiskach menedżerskich w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka. Zna technologie produkcji i przetwarzania żywności, a także sposoby modyfikowania składu, w tym wzbogacania w dodatkowe substancje funkcjonalne.
Znajomość prawa żywnościowego oraz zasad racjonalnego żywienia, norm żywieniowych umożliwia kończącym studia na kierunku bezpieczeństwo żywności pracę w organach urzędowej kontroli żywności oraz zakładach żywienia zbiorowego.
Opinie o kierunku bezpieczeństwo żywności
W dobie konsumpcjonizmu, zalewania rynku często tanimi produktami spożywczymi znaczenia nabiera analiza ich jakości.
Chcemy odżywiać się zdrowo, efektywnie, bezpiecznie. Specjaliści potrafiący ocenić skład żywności, kontrolować proces jej produkcji, wskazywać zagrożenia i niebezpieczeństwa wynikające z zastosowania pewnych technologii są w cenie.