Projektowanie żywności
Studia na Projektowaniu żywności pozwalają poznać nowe trendy na rynku żywności, przybliżają potrzeby i oczekiwania rynku żywnościowego oraz konsumentów, łączą wiedzę o żywności z umiejętnościami analizy rynku, kreowania produktów i ich komercjalizacji, wykorzystując także zdobycze sztucznej inteligencji.
Studenci zdobędą m.in. wiedzę na temat zrównoważonej produkcji rolnej surowców spożywczych, projektowania żywności dla poszczególnych branż, food design (estetycznego podejścia do procesu projektowanie żywności i opakowań), aspektów marketingowych, w tym badań rynku, testowania i komercjalizacji produktów, planowania składu recepturowego nowych produktów i reformulacji już istniejących, innowacji produktowych, technologicznych i procesowych, procesów produkcyjnych (tradycyjnych, nowoczesnych i energooszczędnych), właściwości składników żywności i metod ich oceny, wykorzystania technik AI w projektowaniu żywności, prawa żywnościowego, budowania zespołów projektowych, pracy w grupie, sprawnej komunikacji i wystąpień publicznych.
Kierunek dostępny jest na poziomie pierwszego stopnia, absolwenci uzyskują tytuł licencjata.
Dla kogo studia na kierunku projektowanie żywności
Kierunek przewidziany jest dla osób kreatywnych, zainteresowanych nowoczesnymi rozwiązaniami w projektowaniu i produkcji żywności.
Program kształcenia na kierunku projektowanie żywności
W programie studiów znajdą się m.in. przedmioty:
- ekonomia zrównoważonego rozwoju w produkcji żywności
- food design
- mikrobiologia żywności
- właściwości składników żywności
- surowce w projektowaniu żywności pochodzenia zwierzęcego
- surowce w projektowaniu żywności pochodzenia roślinnego
- marketing produktów spożywczych
- funkcje i charakterystyka materiałów opakowaniowych
- niekonwencjonalne źródła składników żywności
- projektowanie opakowań jadalnych na bazie owoców i warzyw
- projektowanie żywności bezglutenowej
- projektowanie żywności do zadań specjalnych
- żywność wegańska
- dietetyka
- epidemiologia żywieniowa
- zaawansowane techniki sztucznej inteligencji w projektowaniu żywności.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku projektowanie żywności
Kandydaci przyjmowani są w oparciu o wyniki maturalne z:
- języka polskiego,
- języka obcego,
- do wyboru: biologii, chemii, fizyki z atronomią, geografii lub matematyki.
Perspektywy pracy po kierunku projektowanie żywności
Potencjalne miejsca pracy absolwentów to:
- działy badań i rozwoju przemysłu spożywczego
- instytucje zajmujące się zarządzaniem produktem w sektorach zaopatrzenia w żywność, produkcji żywności, sprzedaży
- etalicznej żywności lub usług gastronomicznych
- merchandising i marketing żywności
- działy badań rynku żywności
- jednostki zajmujące się kształtowaniem i oceną żywności
- działy zajmujące się zapewnieniem jakości żywności
- przedsiębiorstwa produkujące żywność.
Opinie o kierunku projektowanie żywności
Kierunki pokrewne do kierunku projektowanie żywności
Jakie uczelnie oferują kierunek projektowanie żywności

(+61) 848 72 12, 848 70 10, 848 70 09, 846 67 16
W których miastach można studiować kierunek projektowanie żywności
Komentarze (0)
Zobacz również

Studia rolnicze i przyrodnicze w Białymstoku i woj. podlaskim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Gdańsku i woj. pomorskim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Katowicach i na Śląsku

Studia rolnicze i przyrodnicze w Kielcach i woj. świętokrzyskim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Krakowie i Małopolsce

Studia rolnicze i przyrodnicze w Lublinie i woj. lubelskim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Olsztynie i woj. warmińsko-mazurskim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Opolu i woj. opolskim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Poznaniu i woj. wielkopolskim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Rzeszowie i woj. podkarpackim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Szczecinie i woj. zachodniopomorskim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Toruniu, Bydgoszczy i woj. kujawsko-pomorskim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Warszawie i woj. mazowieckim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Zielonej Górze i woj. lubuskim

Studia rolnicze i przyrodnicze w Łodzi i woj. łódzkim
