Jakiego kierunku studiów szukasz?

Zarządzanie i produkcja żywności

Absolwent kierunku Zarządzanie i produkcja żywności jest specjalistą przygotowanym do łączenia wiedzy i umiejętności menadżerskich z wiedzą i umiejętnościami związanymi z produkcją surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ich przechowywaniem i dystrybucją. Dzięki interdyscyplinarnej wiedzy ekonomicznej, prawnej i społecznej, absolwent doskonale rozumie funkcjonowanie podmiotów gospodarczych oraz zasady zarządzania zasobami ludzkimi.

Posiada głęboką wiedzę na temat zjawisk i procesów zachodzących w całym łańcuchu produkcyjnym, od wytwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, poprzez zasady przechowywania żywności, aż po systemy gwarantujące jej jakość i bezpieczeństwo. Absolwent jest świadomy aktualnych trendów i technologii w produkcji żywności oraz potrafi zastosować te informacje w praktyce, aby poprawić efektywność i innowacyjność procesów produkcyjnych.

Dodatkowo, absolwent kierunku zarządzanie i produkcja żywności posługuje się językiem obcym na poziomie B2, co umożliwia mu swobodne porozumiewanie się w międzynarodowym środowisku zawodowym. Jest także przygotowany do podjęcia dalszego kształcenia na studiach magisterskich II stopnia, co pozwala na dalsze pogłębianie wiedzy i doskonalenie umiejętności niezbędnych do zarządzania w dynamicznie rozwijającej się branży spożywczej.

Dzięki zdobytym kwalifikacjom, absolwent jest gotowy do podjęcia pracy na różnych stanowiskach w sektorze produkcji żywności, zarówno w przedsiębiorstwach produkcyjnych, jak i w firmach zajmujących się przechowywaniem, dystrybucją oraz kontrolą jakości żywności. Może również podejmować wyzwania w obszarze doradztwa, planowania strategicznego czy zarządzania projektami w sektorze spożywczym, przyczyniając się do rozwoju i innowacyjności branży.

Dla kogo studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności

To propozycja dla tych wszystkich, którzy planują zawodowo zajmować się dziedziną produkcji żywności.

Program kształcenia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności

Przykładowe moduły kształcenia:

  • Analiza otoczenia przedsiębiorstwa
  • Biogospodarka
  • Chemia
  • Ekonomika produkcji
  • Finanse przedsiębiorstwa
  • Gospodarka odpadami
  • Instrumentalna analiza żywności pochodzenia roślinnego
  • Marketing
  • Maszyny w przemyśle rolno-spożywczym
  • Mikrobiologia
  • Mikroekonomia
  • Ocena i wykorzystanie produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Opakowania produktów żywnościowych
  • Optymalizacja produkcji
  • Organizacja i zarządzanie
  • Prawoznawstwo
  • Produkcja żywności a żywienie
  • Przechowalnictwo i przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych
  • Rachunkowość w przedsiębiorstwie
  • Systemy bezpieczeństwa i higieny żywności
  • Technologia produkcji roślinnej i zwierzęcej
  • Toksykologia żywności
  • Towaroznawstwo
  • Warsztaty biznesowe
  • Zakładanie i prowadzenie działalności gospodarczej
  • Zarządzanie dystrybucją żywności
  • Zarządzanie kapitałem w przedsiębiorstwie
  • Zarządzanie łańcuchem dostaw
  • Zarządzanie przetwórstwem żywności
  • Zarządzanie sprzedażą i obsługa klienta
  • Zarządzanie zasobami ludzkimi
  • Zrównoważony rozwój
  • Żywność ekologiczna i modyfikowana genetycznie

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku zarządzanie i produkcja żywności

Ostateczna liczba punktów jaką otrzyma kandydat, liczona jest jako suma punktów z dwóch przedmiotów spośród: biologia, chemia, fizyka, geografia, język obcy, matematyka, wiedza o społeczeństwie.

Przedmioty, które mają być brane pod uwagę przy obliczaniu punktów wskazuje kandydat w momencie rejestracji w systemie IRK.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie www uczelni.

Perspektywy pracy po kierunku zarządzanie i produkcja żywności

Po ukończeniu studiów, absolwent może pracować jako:

  • menedżer w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i przechowalnictwem surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • kierownik w jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności, laboratoriach i instytucjach kontrolnych oraz placówkach upowszechniających wiedzę.
  • specjalista przygotowany do samodzielnego prowadzenia własnej działalności gospodarczej.


Opinie o kierunku zarządzanie i produkcja żywności

Brak szczegółowego opisu…

Kierunki pokrewne do kierunku zarządzanie i produkcja żywności

Jakie uczelnie oferują kierunek zarządzanie i produkcja żywności

W których miastach można studiować kierunek zarządzanie i produkcja żywności

Komentarze (0)

brak komentarzy…