Jakiego kierunku szukasz?
Bioinżynieria produkcji żywności (makrokierunek)
Bioinżynieria produkcji żywności jest to makrokierunek poruszający zagadnienia z dziedziny technologii produkcji, przetwarzania, utrwalania, przechowywania surowców i produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, a także nauk technicznych, ekonomicznych oraz podstaw prawnych w zakresie działalności gospodarczej i ochrony środowiska.
Przeciwwskazaniem do pracy w charakterze bioinżyniera produkcji żywności jest nosicielstwo chorób zakaźnych (gruźlica płuc, salmonelloza) oraz choroby weneryczne, układu oddechowego (rozedma płuc, pylica, astma), skóry rąk i uczulenia na substancje znajdujące się w miejscu pracy.
Specjalności oferowane na kierunku studiów:
- Gospodarka żywnościowa - kształcenie na tej specjalności obejmuje problematykę badań rynkowych, ekonomiki konsumpcji, zarządzania gospodarstwami, doradztwa, marketingu żywności oraz rachunkowości i finansowania gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw agrobiznensu. Na zajęciach jest poruszany także temat problemów rolnictwa, życia na wsi, rozwojów terenów wiejskich. Absolwenci specjalności gospodarka żywnościowa są w pełni przygotowani do pracy we wszystkich instytucjach, organizacjach gospodarczych i przedsiębiorstwach związanych z gospodarką żywnościową, jak w również w administracji lokalnej i centralnej.
- Przetwórstwo żywności - specjalność przetwórstwo żywności przygotowuje do projektowania i sprawowania nadzoru nad procesami i aparaturą w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. Absolwent specjalności jest zorientowany na kreowanie nowej jakości zakładów przetwórczych i dostosowanie do standardów w Unii Europejskiej. Posiada wiedzę o podstawowych operacjach i aparaturze procesowej oraz znajomość zasad przetwarzania i produkcji żywności
- Kształtowanie jakości
- Bezpieczeństwo produkcji żywności
Absolwent studiów na kierunku bioinżynieria produkcji żywności posiada wiedzę z zakresu technologii produkcji, przechowywania surowców i produktów żywnościowych, kontroli ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego. Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń. Zna zasady funkcjonowania rynku produktów spożywczych. Ponadto wykazuje znajomość zagadnień z organizacji i ekonomiki produkcji, marketingu, doradztwa zawodowego, podstaw prawa w zakresie działalności gospodarczej oraz ochrony środowiska.
Absolwenci bioinżynierii produkcji żywności są zatrudniani w przemyśle rolno-spożywczym, gospodarstwach rolnych, zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją, przetwórstwem, obrotem surowców i produktów żywnościowych.
Mogą pracować w laboratoriach analitycznych, badawczych, kontroli jakości i certyfikacji, jednostkach doradczych i projektowych, ośrodkach badawczo-rozwojowych, a także w administracji rządowej i samorządowej.
Jakie uczelnie oferują kierunek Bioinżynieria produkcji żywności (makrokierunek)
- administracja
- administracja i cyfryzacja
- analiza i kreowanie trendów
- architektura krajobrazu
- bezpieczeństwo narodowe
- bezpieczeństwo wewnętrzne
- bioinżynieria produkcji żywności (makrokierunek)
- biologia
- biotechnologia
- budownictwo
- dietetyka
- dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze
- dziennikarstwo i komunikacja społeczna
- edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej
- edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych
- ekonomia
- energetyka
- filologia angielska
- filologia germańska
- filologia polska
- filologia rosyjska
- filozofia
- fizyka techniczna
- gastronomia i sztuka kulinarna
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- gospodarka wodna
- gospodarowanie surowcami odnawialnymi i mineralnymi
- historia
- informacja naukowa i bibliotekoznawstwo
- informatyka
- inżynieria bezpieczeństwa
- inżynieria chemiczna i procesowa
- inżynieria informacji
- inżynieria i systemy gospodarowania rolniczego (makrokierunek)
- inżynieria kosmiczna
- inżynieria środowiska
- kierunek lekarski
- leśnictwo
- logopedia
- matematyka
- mechanika i budowa maszyn
- mechatronika
- mikrobiologia
- nauki o rodzinie
- ochrona środowiska
- ogrodnictwo
- pedagogika
- pedagogika specjalna
- pedagogika wczesnej edukacji
- pielęgniarstwo
- politologia
- praca socjalna
- prawo
- prawo kanoniczne
- ratownictwo medyczne
- rolnictwo
- rybactwo
- socjologia
- stosunki międzynarodowe
- technika rolnicza i leśna
- technologia drewna
- technologia żywności i żywienie człowieka
- teologia
- towaroznawstwo
- turystyka i rekreacja
- weterynaria
- wojskoznawstwo
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zootechnika
- zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii
- analityka żywności i środowiska wodnego
- architektura i urbanistyka
- architektura krajobrazu
- automatyka i robotyka
- bioinformatyka
- bioinżynieria produkcji żywności (makrokierunek)
- bioinżynieria żywności i środowiska wodnego
- budownictwo
- chłodnictwo i klimatyzacja
- elektrotechnika
- energetyka
- farmerstwo
- gospodarka przestrzenna
- informatyka
- inżynieria bezpieczeństwa
- inżynieria chemiczna i procesowa
- inżynieria cyfryzacji
- inżynieria materiałowa
- inżynieria środowiska
- jachting (budowa jachtów)
- kynologia
- mechanika i budowa maszyn
- mechatronika
- mikrobiologia
- mikrobiologia stosowana
- nanotechnologia
- oceanotechnika
- ogrodnictwo
- projektowanie architektury wnętrz i otoczenia
- rolnictwo
- rybactwo
- technika rolnicza i leśna
- technologia chemiczna
- technologia żywności i żywienie człowieka
- teleinformatyka
- telekomunikacja
- towaroznawstwo
- transport
- turystyka i rekreacja
- uprawa winorośli i winiarstwo
- wzornictwo
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zarządzanie techniką
- zootechnika
- administracja
- analityka medyczna
- analityka z diagnostyką molekularną
- bezpieczeństwo militarne
- bezpieczeństwo narodowe
- bioinżynieria produkcji żywności (makrokierunek)
- biologia
- chemia
- dietetyka
- edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych
- edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna
- filologia angielska
- filologia germańska
- filologia polska
- filologia rosyjska
- fizyka
- gastronomia i hotelarstwo
- gospodarka przestrzenna
- historia
- informatyka
- inżynieria ekologiczna
- inżynieria procesów technologicznych
- kryminologia
- logistyka
- matematyka
- pedagogika
- pedagogika specjalna
- pielęgniarstwo
- ratownictwo medyczne
- rolnictwo
- stosunki międzynarodowe
- turystyka i rekreacja
- zarządzanie
- zoopsychologia z animaloterapią
- zootechnika