Dietetyka i jakość żywności
Dietetyka i jakość żywności to kierunek obejmujący kształcenie nie tylko w zakresie prawidłowego odżywienia i promocji zdrowia. Odpowiada także na wyzwania związane z szybkimi przemianami technologicznymi współczesnego świata.
Dostępne są specjalności:
- dietetyka i żywienie człowieka
- jakość i bezpieczeństwo żywności
Dla kogo studia na kierunku dietetyka i jakość żywności
Studia są odpowiednie dla osób posiadających zainteresowania z zakresu nauk o zdrowiu, technologii żywności i żywienia, zagadnieniami z zakresu dietetyki i wpływu odżywiania na kondycję organizmu oraz jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywności.
Program kształcenia na kierunku dietetyka i jakość żywności
Studenci zdobywają wiedzę z zakresu:
- dietetyki i żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych;
- żywienia zbiorowego;
- psychologii i psychodietetyki;
- systemów jakości i bezpieczeństwa żywności;
- najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności;
- metod organizacji procesów technologicznych w przemyśle spożywczym pod kątem ich higieny i bezpieczeństwa;
- biotechnologii, toksykologii i higieny żywności;
- technologii produkcji potraw i ich przygotowania wg wytycznych konkretnych diet;
- oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia organizmu;
- anatomii i fizjologii człowieka;
- podstaw immunologii i klinicznego zarysu chorób;
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku dietetyka i jakość żywności
Rekrutacja na kierunek obejmuje:
- język obcy nowożytny
- dwa przedmioty wybrane spośród: język polski, biologia, chemia, matematyka, fizyka, informatyka.
Perspektywy pracy po kierunku dietetyka i jakość żywności
Absolwenci kierunku przygotowani są do pracy specjaliści z zakresu dietetyki, doradztwa i edukacji żywieniowej.
Mogą pracować w jednostkach zajmujących się żywieniem czy produkcją potraw a także w różnych branżach przemysłu spożywczego oraz jednostkach i instytucjach urzędowych zajmujących się kontrolą, analizą i certyfikacją produktów żywnościowych.