Jakiego kierunku studiów szukasz?

Dietetyka i jakość żywności

Dietetyka i jakość żywności to kierunek obejmujący kształcenie nie tylko w zakresie prawidłowego odżywienia i promocji zdrowia. Odpowiada także na wyzwania związane z szybkimi przemianami technologicznymi współczesnego świata.

Dostępne są specjalności:

  • dietetyka i żywienie człowieka
  • jakość i bezpieczeństwo żywności

Dla kogo studia na kierunku dietetyka i jakość żywności

Studia są odpowiednie dla osób posiadających zainteresowania z zakresu nauk o zdrowiu, technologii żywności i żywienia, zagadnieniami z zakresu dietetyki i wpływu odżywiania na kondycję organizmu oraz jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywności.

Program kształcenia na kierunku dietetyka i jakość żywności

Studenci zdobywają wiedzę z zakresu:

  • dietetyki i żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych;
  • żywienia zbiorowego;
  • psychologii i psychodietetyki;
  • systemów jakości i bezpieczeństwa żywności;
  • najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności;
  • metod organizacji procesów technologicznych w przemyśle spożywczym pod kątem ich higieny i bezpieczeństwa;
  • biotechnologii, toksykologii i higieny żywności;
  • technologii produkcji potraw i ich przygotowania wg wytycznych konkretnych diet;
  • oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia organizmu;
  • anatomii i fizjologii człowieka;
  • podstaw immunologii i klinicznego zarysu chorób;

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku dietetyka i jakość żywności

Rekrutacja na kierunek obejmuje:

  • język obcy nowożytny
  • dwa przedmioty wybrane spośród: język polski, biologia, chemia, matematyka, fizyka, informatyka.

Perspektywy pracy po kierunku dietetyka i jakość żywności

Absolwenci kierunku przygotowani są do pracy specjaliści z zakresu dietetyki, doradztwa i edukacji żywieniowej.

Mogą pracować w jednostkach zajmujących się żywieniem czy produkcją potraw a także w różnych branżach przemysłu spożywczego oraz jednostkach i instytucjach urzędowych zajmujących się kontrolą, analizą i certyfikacją produktów żywnościowych.

Opinie o kierunku dietetyka i jakość żywności

Kierunki pokrewne do kierunku dietetyka i jakość żywności

Jakie uczelnie oferują kierunek dietetyka i jakość żywności

W których miastach można studiować kierunek dietetyka i jakość żywności

Komentarze (0)

brak komentarzy…

Zobacz również

Studia medyczne w Białymstoku i woj. podlaskim
Studia medyczne w Białymstoku i woj. podlaskim
Studia medyczne w Gdańsku i woj. pomorskim
Studia medyczne w Gdańsku i woj. pomorskim
Studia medyczne w Katowicach i woj. śląskim
Studia medyczne w Katowicach i woj. śląskim
Studia medyczne w Kielcach i woj. świętokrzyskim
Studia medyczne w Kielcach i woj. świętokrzyskim
Studia medyczne w Krakowie i Małopolsce
Studia medyczne w Krakowie i Małopolsce
Studia medyczne w Lublinie i woj. lubelskim
Studia medyczne w Lublinie i woj. lubelskim
Studia medyczne w Olsztynie i woj. warmińsko-mazurskim
Studia medyczne w Olsztynie i woj. warmińsko-mazurskim
Studia medyczne w Opolu i woj. opolskim
Studia medyczne w Opolu i woj. opolskim
Studia medyczne w Poznaniu i Wielkopolsce
Studia medyczne w Poznaniu i Wielkopolsce
Studia medyczne w Rzeszowie i woj. podkarpackim
Studia medyczne w Rzeszowie i woj. podkarpackim
Studia medyczne w Szczecinie i woj. zachodniopomorskim
Studia medyczne w Szczecinie i woj. zachodniopomorskim
Studia medyczne w Toruniu, Bydgoszczy i woj. kujawsko-pomorskim
Studia medyczne w Toruniu, Bydgoszczy i woj. kujawsko-pomorskim
Studia medyczne w Warszawie i na Mazowszu
Studia medyczne w Warszawie i na Mazowszu
Studia medyczne w Zielonej Górze i woj. lubuskim
Studia medyczne w Zielonej Górze i woj. lubuskim
Studia medyczne w Łodzi i woj. łódzkim
Studia medyczne w Łodzi i woj. łódzkim