Gastronomia i sztuka kulinarna
Kierunek gastronomia i sztuka kulinarna pozwala zapoznać się z tajnikami każdego rodzaju kuchni, lecz w szczególności kuchni regionalnej i tradycyjnej.
Student ma szansę obserwować proces przygotowania potrawy, szlifując jednocześnie warsztat kucharza, nabyć umiejętność z zakresu przygotowania i serwowania potraw.
Poznaje także zasady prowadzenia restauracji oraz uczy się organizacji profesjonalnej kuchni.
Absolwent posiada przygotowanie w zakresie szeroko rozumianej działalności gastronomicznej. Zna zasady marketingu zakładów związanych z żywnością i żywieniem człowieka oraz zasady funkcjonowania rynku.Perspektywy pracy po gastronomii i sztuce kulinarnej.
Dla kogo studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna
To studia dla osób, które swoją przyszłość wiążą z pracą w gastronomii.
Są pasjonatami kreowania potraw, odkrywania nowych smaków, łączenia produktów, tworzenia małych dzieł sztuki na talerzu.
Interesują się zdrowym, racjonalnym żywieniem.
Lubią gotować, są otwarci na obce kuchnie, dbają o estetykę potraw.
Program kształcenia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna
Przykładowe przedmioty w programu studiów:
- historia gastronomii
- gastronomia w sztuce
- sztuka kulinarna i kuchnie świata
- catering i organizacja eventów
- podstawy hotelarstwa
- estetyka i sztuka dekorowania w gastronomii
- technologie informacyjne w gastronomii
- przedsiębiorczość i zarządzanie w gastronomii
- turystyka kulinarna
- savoir vivre i protokół dyplomatyczny.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna
Kandydaci wybierają trzy lub dwa przedmioty spośród:
- biologia
- chemia
- fizyka
- geografia
- historia
- język obcy nowożytny
- matematyka
- informatyka.
Perspektywy pracy po kierunku gastronomia i sztuka kulinarna
Studia przygotowują do pracy w charakterze:
- kucharza
- menedżera różnych obiektów gastronomicznych
- pracownika restauracji, stołówki, kawiarni, baru
- barmana
- sommeliera
- kelnera
- intendenta.
Opinie o kierunku gastronomia i sztuka kulinarna
Gastronomia i sztuka kulinarna to kierunek praktyczny.
W pracowniach coś się gotuje, smaży, piecze, pachnie.
Na tych studiach jest na pewno smakowicie i apetycznie.
Zobaczcie sami:
Kierunki pokrewne do kierunku gastronomia i sztuka kulinarna
Jakie uczelnie oferują kierunek gastronomia i sztuka kulinarna
(+81) 445 65 39, EN: +48 81 445 66 91
rekrutacja@up.lublin.pl, EN: admission@up.lublin.pl