Jakiego kierunku studiów szukasz?

Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka to nowoczesny, interdyscyplinarny kierunek studiów.

Obejmuje zadnienia związane z pozyskiwaniem surowców mleczarskich, oceną jakości mleka, technologią produkcji podstawowych produktów mlecznych, zagospodarowaniem opadów i ścieków poprodukcyjnych.

Studenci uczą się organizować i nadzorować procesy produkcji mleka i podstawowych produktów mleczarskich, projektować linie technologiczne, opracowywać technologie produkcji nowego wyrobu, wdrażać systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością w zakładach mleczarskich.

Studia realizowane są na poziomie drugiego stopnia.

Dla kogo studia na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

O przyjęcia na ten kierunek mogą ubiegać się absolwenci konkretnych studiów licencjackich i inżynierskich.

Oferta studiów kierowana jest przede wszystkim dla osób, które swoją pracę zawodową wiążą z branżą mleczarską, wdrażaniem nowoczesnych rozwiązań w produkcji mleka i podstawowych produktów mleczarskich.

Program kształcenia na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

Wybrane przedmioty w programie kształcenia:

  • technologie produkcji surowca mleczarskiego
  • procesy biotechnologiczne w mleczarstwie
  • technologia produkcji mleka spożywczego i produktów wysokotłuszczowych
  • serowarstwo
  • technologia produkcji napojów fermentowanych
  • zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w przemyśle mleczarskim
  • zarządzanie systemem logistycznym w przemyśle mleczarskim
  • strategie marketingowe w przemyśle mleczarskim.

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

Warunkiem przyjęcia na studia jest posiadanie dyplomu licencjata lub inżyniera na kierunkach zootechnika, technologia żywności, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, inżynieria przemysłu spożywczego lub kierunków pokrewnych.

Perspektywy pracy po kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

Potencjalne miejsca pracy absolwentów zarządzania w produkcji przetwórstwie mleka:

  • zakłady mleczarskie
  • laboratoria zajmujące się oceną jakości mleka i jego produktów
  • jednostki kontrolujące jakość produktów mlecznych
  • instytucje badawcze.

Opinie o kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

Utworzenie kierunku to odpowiedź na niedobory wykwalifikowanej kadry, posiadające specjalistyczną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie zarządzania w produkcji i przetwórstwie mleka.

Studia mają charakter unikatowy.

Lubelska uczelnia jako jedyna realizuje program studiów o takim profilu.

Kierunki pokrewne do kierunku zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

Jakie uczelnie oferują kierunek zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

W których miastach można studiować kierunek zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

Komentarze (1)

Zosia
To mocno niszowy kierunek, o zawężonym profilu.
02.06.2020

Zobacz również

  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Politechnika Gdańska
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie