Opinie o Uczelni Uniwersytet Szczeciński (USz Szczecin)

70-453 Szczecin , al. Papieża Jana Pawła II 22a
+48 (91) 444 11 60, 91 444 11 64,

Komentarze (130)

  • Kawanos

    Absolutnie nie polecam studiów na Wydziale Humanistycznym tej uczelni. Brak możliwości rozwoju osobistego i niski poziom nauczania.
    25.10.2018
  • Norge

    Hej! Prawdopodobnie w przyszłym roku rozpocznę studia; interesują mnie dwa kierunki: filologia norweska i pisarstwo. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na ich temat? Warto?
    20.10.2018
  • Humanistyczny

    Dziekanat to jakiś żart! Już ponad miesiąc z przyczyn prywatnych staram się przenieść na inną uczelnie kontynuując ten sam kierunek i ciągle jest problem! Na decyzję czekam i czekam... A to już ponad miesiąc nauki i zaległości. Miało to trwać tydzień czasu później dwa, teraz do 30 dni i jeszcze słyszę, że Pani dziekan ma co robić...
    19.10.2018
  • grafika, animacja filmów, montaż

    rzucam pytanie otwarte do ludzi znających ofertę Szczecina - gdzie znajdę kierunek poświęcony animacjom filmowym, grafice komputerowej, obróbce filmów animowanych???
    05.10.2018
  • ewelina

    na Anglistyce Panie w dziekanacie maja wiedze co i Janusz pod sklepem,biurokracja,anty pro- studencie podejscie ma maxa,ciagle robia problemy,Owszem zdarzaja sie mile rzeczy w formie wspanailych wykladowcow ale nie nadrabia to ogolnie Oceny uczelni,
    25.09.2018
  • Informatyka i Ekonometria

    Moglby ktos powiedziec cos wiecej o kierunku IiE? Duzo przedmiotów dla programistow, a jak z wymaganiami? Duzo ucza i mozna rzeczywiscie jako programista znalezc prace?
    13.09.2018
  • Julka

    Też jestem ciekawa magisterki z zarządzania, ciężko jest? Jak z matmą ?
    31.08.2018
  • WZiEU czy WNEiZ

    Finanse i Rachunkowość II stopień gdzie lepiej studiować? Ktoś się wypowie na ten temat? Czym wie różnią wydziały?
    23.08.2018
  • Hej

    Gdzieś jest lub zostanie opublikowana lista przyjętych? :)
    05.08.2018
  • Kandydatka

    Co powiecie o kierunku FiR II stopnia na Cukrowej? Polecacie tą uczelnie? Jakie są plusy i minusy tam studiować? Poziom jest wysoki, ciężko jest? Jacy są wykładowcy? Bardzo prosiłabym o opinie ponieważ przede mną dużą decyzja wyboru uczelni
    30.07.2018
  • Prawo

    Czy ktoś jest w stanie opowiedzieć mi troche o prawie na Uniwersytecie Szczecińskim?
    17.07.2018
  • Zarządzanie Zasobami Ludzkimi - magisterka

    Chcę złożyć papiery na II stopień studiów na zarządzanie zasobami ludzkimi i studiować zaocznie. Czy ktoś ze studiujących bądź absolwentów mógłby się wypowiedzieć? Jak wyglądają zajęcia? Czy zajęcia związane z matematyką (jestem totalnym laczkiem) są trudne do ogarnięcia? Czy bez problemu da się łączyć te studia z pracą?
    17.07.2018
  • FIR WZIEU CZY WNEIZ?

    Tak jak w tytule. Zastanawiam się nad studiowaniem FIR II st. na Wneiz, jednak ostatnio słyszałam wiele niemiłych opinii. Czy jest tutaj ktoś kto studiował na wneiz czy wzieu FIR i się wypowie?
    16.07.2018
  • EKONOMICZNO-PRAWNY

    Studiuję na kierunku ekonomiczno-prawnym 3 rok i jeżeli miałabym wybrać ponownie, to poszłabym na inny kierunek, na FIR :) Uważam, że studiowanie tego kierunku nie jest aż taką stratą czasu, ale nie daje żadnych możliwości, jeżeli nie chcesz iść na II stopień. Ponadto na II stopniu masz mało możliwych specjalności. Często też ze względu na małą grupę studentów na 2 roku I stopnia musisz się dostosować do specjalności wybranej przez większość grupy.
    16.07.2018
  • Maturzystka

    Czy ktoś studiował Economics and it application na US i może cokolwiek powiedzieć o tym?
    16.07.2018
  • A

    Osoby które krytykują Szczeciński Uniwersytet są w stanie podać kierunek który studiują lub ukończyli??
    16.07.2018
  • Nowa

    Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat studiów Global Communication ?
    14.07.2018
  • Zielony

    Jeśli nie chcecie skończyć jako zrezygnowani ludzie, wyprani z energii zyciowej to nie idźcie na Usz. Traktują studentów jak g#wno, robią problemy przy każdej pierdółce, ważniejsze od człowieka jest to czy doniosło się milion papierów przy byle czym. Jest to jak koszmarny urząd komunistyczny z piękną, ale nieadekwatną nazwą "uniwersytet".
    12.07.2018
  • He

    W Szczecinie to żadna psychologia tylko patologia. Aczkolwiek nie moźe być tak źle na każdym kierunku, ale żadnej psychologii i prawa to im nie polecajcie tutaj, potem taki człowiek całe lata marnuje.
    11.07.2018
  • Kandydatka

    Ja miałam około 56 punktów i dostałam się na psychologię i media i cywilizacja ;)
    11.07.2018
  • Kandydat

    Z iloma punktami ktoś się teraz dostał na psychologię i filologię angielską?
    10.07.2018
  • Student

    Ta uczelnia to dno dna pod każdym względem. Papier z jej ukończenia nic nie daje. Jeżeli ktoś ma wybór to niech ucieka jak najdalej od niej. Teraz studiuję gdzie indziej i jest o wiele lepiej. Osoby, które polecają Szczecin chcą chyba się pozbyć konkurencji z innych uczelni. Nie dajcie się omamić.
    10.07.2018
  • karolm

    Zdecydowanie odradzam. niezależnie od kierunku, gdzie-niegdzie jest lepiej, gdzie-niegdzie gorzej, ale ogólnie mówiąc poziom śmieciowy. I organizacyjny i naukowy, mało kompetentni nauczyciele, często wręcz totalni olewatorzy, którzy oceny wstawiają chyba losowo, archaiczne metody nauczania, wszechobecny burdel, administracja tego bajzlu miałaby problem ze zorganizowaniem popijawy w gorzelni. Jedna z gorszych decyzji w życiu, omijajcie szerokim łukiem!
    05.07.2018
  • rabarbar

    Ekonomiczno-prawny to takie kulturoznawstwo WPiA. Nie zostaniesz po tym prawnikiem, nie zostaniesz też ekonomistą. Poziom mizerny, odpada 50% (głównie sami rezygnują).
    29.06.2018
  • FIR, EKONOMICZNO-PRAWNY

    Czy warto porzucić mało interesujący FiR na WZIEU dla Ekonomiczno- prawnego na WPIA?
    14.06.2018
  • EKONOMICZNO-PRAWNY

    kto studiuje na kierunku ekonomiczno-prawnym i może sie pozielić swoimi doświadczeniami?? czy warto iść na to? jaki poziom i ile osób odpada po pierwszym roku?
    14.06.2018
  • alicja

    czytam wpisy wcześniejsze i zastanawiam sie czy zadać kolejne pytanie - o Media i Cywilizację? dylemat, bo brakuje odpowiedzi od studentów USz, czy od Samorządu USz, czy od Działu Rekrutacji USz. ... w sumie to fajnie byloby posłuchać starszych kolegów z danego kierunku, tylko jak Was złapać ???
    08.06.2018
  • Laura

    Czy na genetykę i biologię eksperymentalna dostane się bez 3 rozszerzenia? Pisałam biologię i język polski powinnam jeszcze 3 przedmiot ale tego nie zrobiłam czy stanowi to duży problem?
    18.05.2018
  • Ponownie

    Czy bez rozszerzenia z polskiego przyjmą na prawo w Szczecinie?
    15.05.2018
  • XD

    Czy ktoś może wie, czy zdając biologię i chemię na maturze przyjmą mnie na dziennikarstwo w Szczecinie?
    12.05.2018
  • maturzystka

    Może ktoś powiedzieć coś o logistyce? Na stronie jest wymieniona inżynierka i licencjat, gdzie lepiej?
    11.05.2018
  • Agata

    Czy może ktoś Przyblizyc mi jak wyglądają kierunek prawo? Zarówno wykładowców itd. Czy jest szansa ze dostanę się mając 54 punkty??
    09.05.2018
  • Nikpik

    Hej mogłby mi ktoś przybliżyć jak wyglądają studia na kierunku stosunki-miedzynarodowe? Coś o wykładowcach, piozmie nauki i relanym wizerunku tego kierunku. Liczę na pomoc! :)
    28.04.2018
  • Iberystyka

    Kto studiuje j. hiszpański, iberystykę na US? Dziennie lub zaocznie - proszę o opinię! Jaki poziom? Atmosfera? Wykładowcy? Jakie specjalności? Studiuję na innej uczelni już germanistykę, ale nie oferują hiszpańskiego - a ja go tak uwielbiam! Proszę o opinię i pozdrawiam.
    16.04.2018
  • Olive

    Agato, na prawo nie ma wysokich wymagań, moj kolega dostal sie na nie w tamtym roku, a byl po matfizie, dostac sie jest latwo, tylko trzeba sie na nich utrzymac
    07.04.2018
  • Agatka

    Czy trudno jest sie dostac na prawo na US Szczecin ?
    28.03.2018
  • folologie

    mam pytanie o studia filologiczne dzienne, bo ktoś pisał o germanistyce, że zajęcia były po 16.00 do 21.00. Czy to dotyczyło grup dziennych??? Chyba niemożliwe .... gdzie na stronie można sprawdzić plany? czy w ogóle można, jeżeli się nie jest studentem (logowanie jakieś?). Możecie napisać, jak jest na dziennych filologicznych?
    05.03.2018
  • Studentka

    Jak wygląda tutaj nauczanie na wydziale ekonomicznym?
    13.02.2018
  • pytanko ważne mam

    jestem na stronie Uni Szczecin i szukam kierunku, który był stawiał na języki łaczone, np. lingwistyka stosowana, albo język obcy plus prawo...... i nic nie widzę takiego :-( czy nie ma w ofercie rzeczywiście takiej propozycji? a może coś polecicie dla osoby, która ma dobrą pamięć, łatwo uczy się języków, właściwie to z matmy i fizy też same piatki i szóstki, ale jakoś bardziej mi leżą studia humanistyczne. Poradźcie, jaki kierunek mogłabym wybrać?
    23.01.2018
  • Studentka pisarstwa

    Odpowiadam na pytanie o studia pisarskie... Kierunek jest świetny, wykwalifikowana kadra, znani pisarze i nacisk przede wszystkim na praktykę. 😊
    15.01.2018
  • Arek

    Cześć :) Czy może ktoś napisać jakie kierunki stoją tutaj na wysokim poziomie? Bo nie ukrywam, że słyszałem dużo złych opinii o tym uniwersytecie :/
    06.01.2018
  • ciekawa:)

    Cześć, chciałabym spytać jak wygląda sprawa z psychologią na US-e. Zdawałam na maturze historię, polski i angielski. Polski i angielski zdałam na dość wysokim poziomie, jednak nie zdawałam matury z biologii, a to własnie ona jest wymagana w rekrutacji na psychologię Czy jednak mam jakieś szanse się dostać? Na stronie jest powiedziane, że nie zdawanie nie dyskwalifikuje z rekrutacji, ale niestety nie wiem jakie były progi.. myślicie żeby złożyć papiery i tak? czy trudno tu się dostać na ten kierunek?
    22.11.2017
  • Maturzystka

    Jak pedagogika wczesnoszkolna na US?
    15.11.2017
  • Maturzystka

    Witam. Chciałam dowiedzieć się jaki poziom jest na WNEIZ, a dokładnie na kierunku Finanse i Rachunkowość. Czy jest godny polecenia?
    12.11.2017
  • Maturzysta

    Jak wyglądają te nowe studia pisarskie? Jak są prowadzone? Jak profesorowie?
    16.10.2017
  • Aldona

    Nie polecam kierunku studiów: "filologia germańska z dodatkowym językiem obcym". Godziny, w których odbywają się zajęcia to jest jakaś kpina, prawie codziennie od 16:15-21:00 - w semestrze zimowym to jest jakaś tragedia! Przyjmują nadmiar studentów, aby później "odwalić" sporą liczbę osób; jeżeli chodzi o język obcy do wyboru, to też jest jakieś nieporozumienie: na stronie mają ich jakąś ilość wypisaną, a w rzeczywistości otwierają sobie jakieś trzy grupy z danym językiem (zawsze jest grupa z językiem angielskim), a jeżeli ktoś chciałby np. nauczyć się języka chińskiego, to nie ma szans... Sami sobie ustalają jakie grupy językowe w danym roku utworzą... W tygodniu trzeba latać po Szczecinie, bo zajęcia odbywają się w 3 różnych miejscach! Tempo pracy dziekanatu po prostu tragiczne... Sami o niczym nie mają pojęcia, tak jak zresztą wykładowcy w sprawach organizacyjnych... Dodatkowego języka obcego ma człowiek marne szanse, że będzie mógł się nauczyć od poziomu A1 - startują już tam od A2/B1. Niby też filologia germańska od poziomu A1, ale człowiek naprawdę ma tam marne szanse przetrwać znając niemiecki na poziomie A1 lub w ogóle... Wykładowcy traktują ten kierunek studiów jak "normalną" filologie germańską, jakby mogli, to też by prowadzili wszystkie wykłady po niemiecku... Praktyczna nauka języka niemieckiego..., to na pierwszych zajęciach zabawy jak z przedszkola... Np. ustawianie się w kółku i powtarzanie słówek i gestów... Słaby kontakt pomiędzy nauczycielami od tego przedmiotu... Każdy zaczyna sobie co innego, mimo że to jest ten sam przedmiot, a później tworzy się dzięki temu niezły bajzel... Można byłoby długo wymieniać i wymieniać... Najbardziej chyba wkurzające są te godziny nauki... Studentów praktycznie na tym kierunku brak - same osoby, które już bardzo długo pracują oraz osoby, dla których jest to 1000 kierunek studiów... Dla osób, które myślą nad tym kierunkiem od razu po maturze jako pierwsze studia stanowczo odradzam! Sama się mega rozczarowałam... Wykładowcy widać, że naprawdę mają wiedzę, ale nie jestem pewna, czy chce im się ją tak w 100% studentom przekazywać. Pozdrawiam. :)
    14.10.2017
  • Maturzystka

    Chciałabym wiedzieć cos o wydziale humanistyki, a dokładnie studia nad wojną i wojskowoscią na US. Czy jest polecany i jak tam jest? :)
    24.09.2017
  • @maturzysta

    w poprzednich latach byly, ale NIE polecam zadnej skandynawistyki w szczecinie :)
    16.08.2017
  • M.W.

    Finanse. Nie polecam. Przyjmują wszystkich jak leci (przyjęli ludzi którzy ledwo zdali maturę i miały po 15pkt łącznie z rekrutacji (najwyższa punktacja na liście to było ok 60pkt), intelektualna porażka, zarówno ze strony studentów (jak ktoś lubi cały czas plotkować i gadać o paznokciach to polecam ten wydział :)) jak i wykładowców (z małymi wyjątkami). Niektóre przedmioty, w tym uważane za najtrudniejsze na tym kierunku studiów były prowadzone na żałośnie niskim poziomie, aby wszystkich przepchać dalej. Przedmioty które na innych wydziałach są w planie jako "zapchajdziury" tutaj często okazują się być najcięższymi. Niektórzy prowadzący nie powinni prowadzić swoich przedmiotów, nie potrafią wytłumaczyć w miarę prostych zadań, na zaliczeniu wstawiają chyba losowe liczby z przedziału 2-4 jako oceny.
    04.08.2017
  • Przyszła studentka

    Nie rób sobie krzywdy i idz na PUM
    03.08.2017
  • psychologia

    Na psychologie biorą każdego, serio taki tu jest poziom xD
    03.08.2017
  • Przyszła studentka

    Hej. Wybrałam dwa kierunki na US: biologię i genetykę eksperymentalną oraz oceanografię (ale jeśli dostałabym się na oba wybiorę genetykę). Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tych kierunków? Jaki jest poziom na uczelni, jeśli o nie chodzi? I czy rzeczywiście będzie tak źle, jak wiele osób pisze?
    30.06.2017
  • Kandydatka

    Hej :) Czy ktoś się orientuje jaki jest próg punktowy na psychologie ?
    29.06.2017
  • maturzysta

    Czy na Uniwersytecie Szczecińskim jest kierunek skandynawistyka-norweska w trybie niestacjonarnym ?
    29.06.2017
  • xxxxx

    Lepiej działać we własnym interesie, I nie studiować na uesie :)
    22.06.2017
  • Anonim

    Zgadzam się w 200% ze słowami ''Studentka prawa''. To co się dzieje w tym mieście, na kierunku ''prawo'' to całkowita porażka. Po prostu krew, pot i łzy. Wszystko tam kuleje, od strony internetowej, którą stworzył jakiś koleś po ledwo ukończonym technikum informatycznym, aż po sam budynek (zajęcia odbywają się w starych koszarach wojskowych XD). Dziekanat na tym ''cudownym'' Wydziale Prawa i Administracji ( jak ta nazwa cudownie wybrzmiewa, w potoku tego całego syfu) - to po prostu NIEPOROZUMIENIE. Osoby, które pracują tam nie nadają się nawet do sprzątania kibli w godzinach szczytu w McDonaldzie. Podejście do studenta? NIE MA ŻADNEGO! Dla nich jesteś tylko kimś, kto daje im zarobić właśnie na rekrutacji, warunkowych egzaminach lub na odpłatnym powtarzaniu semestru, (ale już chyba nikt się na to nie decyduje, bo każdy kto spędził tam choćby 1 semestr wie, że nigdy by się na to nie zgodził XD). Co do sytemu oceniania prac, poprawek, zdawania przedmiotu - tak, wszystko zależy od szczęścia, ''znajomości'', i od ''widzi mi się'' pseudo-wykładowców. Idąc na ten ''UNIWERSYTET'' po prostu dajesz zarobić ciężko zapracowane pieniądze Twoich rodziców, lub Twoje ciężko zapracowane pieniądze, które zbierałeś podczas wakacji, z myślą ''nowe miasto, nowa uczelnia, nowe możliwości - to musi się udać - OTÓŻ JESTEŚ W KOSZMARNYM BŁĘDZIE, a na pewno nie w Szczecinie na PSEUDO - WPIAUS. Stanowczo odradzam wszystkim przyszłym kandydatom przyjścia na TEN kierunek, w TYM mieście. Jeśli postąpicie inaczej, to czeka Was baaaaaaardzo duże rozczarowanie, żal i złość, że straciliście czas, pieniądze. Jeśli kierujecie się taką myślą, że '' lepiej iść na pierwszy rok studiów nawet do niżej ocenianej uczelni w rankingach, niż w ogóle nie iść, bo nie dostałem się tam gdzie chciałem'' - zaufajcie mi, NIE RÓBCIE TEGO ;). Przepracujcie sobie ten rok, poprawcie maturę, a za rok wybierzcie sobie jeszcze raz kierunek, bądź złóżcie i nawet papiery do Waszych wymarzonych uczelni, nie dajcie z siebie zedrzeć ostatniej złotówki. Pozdrawiam wszystkich przyszłych kandydatów i jednocześnie ostrzegam przed własnymi wyborami. Nie pozdrawiam WPIAUS, niech zamkną Wasz pseudo-uniwersytet jak najszybciej! :)
    22.06.2017
  • xx

    zastanawiam się nad studiowaniem na tym uniwersytecie stosunków międzynarodowych bądź politologii jednak ciężko mi porozumieć się z kimś kto orientuje się w sytuacji dotyczącej tych wydziałów. czy jakiś student mógłby wydać opinię na ich temat? wysokie progi? przygotowanie do zawodu? wykładowcy? byłabym wdzięczna.
    20.06.2017
  • qwertyuiop

    Potwierdzam historie ze studnetką tak było, wieszanie się na szyji profesora to norma.
    14.06.2017
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    14.06.2017
  • Studentka prawa

    Nie polecam tej uczleni! Tragiczny poziom nauczania! Uczlenia przyjmuje celowo nadmiar studentów by później wywalić większość z nich. Zarabia w ten sposób na warunkach. Niekompetentna, sfrustrowana życiem kadra wykładowcza wyżywająca się na studentach, ocenia na zasadzie widzi-mi-się. Na co drugim przedmiocie dochodzi do sytuacji w której połowa roku jest uwalana bo tak sobie wymyślił profesor. Na wglądzie do prac nikt nie potrafii wskazać błedów (czepianie się np. szyku zdania, czy użycia innego słowa niż sobie pan profesor wymyślił, profesor potrafi bezczelne odsyłać studentów z uśmiechem na ustach - dosłownie). Co roku ten sam cyrk z tymi samymi przedmiotami i nikt nie reaguje. Spouchwalanie się ze studentakmi (misiaczek na powitanie!!!), plotki o dziwnych meilach wysyłanych do studentek z dwuznacznymi propozycjami. Okłamywanie studentów, nie podawanie wyników egzaminów na czas i organizowanie popraw w tym samym dniu, co podanie wyników! Zdanie z przedmiotu zależy tylko i wyłącznie od szczęścia! Część ćwiczeniowców wstawia 3 za obecność inna uwala wszystkich, część potrafi robić nawet do 5 terminów popraw, inna nie dopuszcza do myśli nawet jednego! Nie masz ŻADNEGO wpływu na swoją ocenę! Możesz umieć wszystko i niezaliczyć, albo nie umieć nic, pokazać dekolt i zdać na 5! Myślę, że dowolny PWSZ reprezentuje wyższy poziom. Problemy z rekrutacją i zmuszanie studentów do osobistego przyjazdu, bo im zepsuła się strona internetowa. Przyjechałam taki kawał polski by zobaczyć na własne oczy to co słyszałam od starszych kolegów. Żałuję, że dałam im zarobić! Popytajcie dokładnie na osobności po znajomych, bo boję się coś więcej napisać!!! Szanujcie swój czas, zdrowie i pieniądze, wybierzcie inny uniwersytet!!!
    14.06.2017
  • student

    Ten uniwersytet to jedna wielka porażka.
    01.06.2017
  • adziaa

    Hej :) Chciałabym zapytać czy jest ktoś kto studiował Przedsiębiorczość i inwestycje tutaj. Czy warto? Kierunek ciekawy? Moją uwagę szczególnie zwrócił fakt, że jest to kierunek o profilu praktycznym. Jest tutaj ktoś kompetentny aby wypowiedzieć się nt. tego kierunku? ;)
    20.05.2017
  • Maturzysta

    Chciałbym rozpocząć studia na US, jakie są szanse na akademik?
    06.05.2017
  • Monika

    Hej, pisze z pytaniami, czy próg dostania się na US jest wysoki? Co sadzicie o socjologii i pracy socjalnej?
    06.05.2017
  • przyszły student

    jaki jest prób na uczelnie? Albo w ubiegłych latach ?
    29.04.2017
  • student

    Poziom uczelni żałosny. W podstawowce był wyższy poziom. Na filologii zajęcia prowadzą wykładowcy nie mający pojęcia o wykładanym języku. Zdecydowanie nie polecam tej ucelni
    04.04.2017
  • Nathalie

    Jestem zdziwiona ilością negatywnych komentarzy na temat tego uniwersytetu. Studiuję tutaj filologię romańską i jestem bardzo zadowolona z kierunku. Wykładowcy są wspaniali, otwarci na studenta, kompetentni i zaangażowani w swoją pracę. Wykłady z fonetyki, wstępu do literaturoznastwa, językoznastwa oraz kultura francuskiego obszaru językowego z prof. Weberem są czystą przyjemnością. Niektórzy wykładowcy są bardzo wymagający, inni mniej (jak wszędzie), aczkolwiek nigdy nie spotkałam się z przejawami wrogiego nastawienia do studenta, wszyscy są raczej nastawieni na to jak nam pomóc w zrozumieniu materiału i odnalezieniu się w gąszczu zagadnień oraz niuansów gramatycznych. Gorąco polecam!
    12.03.2017
  • FiR Cukrowa V

    ale większość normalnych wykładowców, którzy nauczą rzetelnie podstaw. W tym samym czasie co ja studiowałem zaocznie na WZIEU moja dziewczyna studiowała na WNEIZ. Zakres materiału podobny an WZIEU i WNEIZ, często robiłem jej projekty, pomagałem w kolokwiach i stąd wiem że WZIEU nie odstaje od WNEIZ. Jednak na WNEIZ wykładowcy zachowują się strasznie i traktują studentów z góry. Polecam FiR na WZIEU.
    20.02.2017
  • FiR Cukrowa IV

    Kilku super specjalistów, od których można dowiedzieć się super rzeczy (dr Bera, prof. Flejterski
    20.02.2017
  • FiR Cukrowa II

    Witam, studiowałem FiR na cukrowej WZiEU (2008-2013). Ogólnie było kilku wykładowców, którzy robili problemy, ale większość przedmiotów było ok. Kilku super specjalistów, od których można dowiedzieć się super rzeczy (dr Bera, prof. Flejterski
    20.02.2017
  • 'Michał

    Studiuję kierunek nazwany "Dziennikarstwo i komunikacja społeczna". Już teraz obawiam się o przyjęcie na magisterkę na poważniejsze uczelnie takie jak m.in. UAM, UJ, o UW nie wspominając. Dziekanat - nigdy nie uświadczyłem jakieś niekompetencji, traktowania jak zło konieczne ze strony pracowników dziekanatu, Wykładowcy - w większości nie mają jakiegokolwiek (!) paszportu, by uczyć na takim kierunku. Wiedza, którą dostajemy nie jest odkrywcza, możemy ją w większości książek przeczytać, wykładowcy w stosunku do literatury nie są dla nas wartością dodaną. Równie dobrze moglibyśmy nie przychodzić na zajęcia, a egzamin napisać z wcześniej zadanej literatury - nie zmarnowalibyśmy tyle czasu. Pomijając brak wiarygodności wielu wykładowców można nadmienić, że pewni ludzie (eee, tzn. wykładowcy) są dosyć chamscy, (będąc dosadnym) wycierają sobie nami twarz jak szmatami - nie wszyscy, są pewne jednostki. Czasem też, gdy piszemy do wykładowców na maila uniwersyteckiego (univ.szczecin.pl), to nam nie odpowiadają. Chcecie studiować dziennikarstwo? Nie na US. Poza pewnymi zajęciami zmarnujecie czas - trzy lata w d#$% dla nic nie znaczącego papierka, to chyba słaba perspektywa...
    17.02.2017
  • Student usz

    Odradzam wydzial nauk o ziemi ! To co się tam dzieje to koszmar. Poziom=0. Perełki w postaci dość dziwnych wykładowców.
    03.02.2017
  • 2016

    Szczególnie odradzam filologię germańską ! Jeśli chcecie iść na ten kierunek to nie na USZ. Brak organizacji, wykładowcy wyrzywający się na studentach. Widoczny podział na ulubionych studentów wykładowców i cała reszta! Traktują studenta jak śmiecia, oblewają nie wiadomo dlaczego. Praca dziekanatu okropna, kolejki kilometrowe, a Panie nic nie wiedzą, nie pomogą. Nie polecam !!!
    03.02.2017
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    12.11.2016
  • Ania

    podzielę się opinią w kwestii studiów podyplomowych na WNEIZ, jeśli chcecie iść na jakąkolwiek podyplomówkę związaną z rachunkowością, a nie macie podstaw, wiedzy praktycznej i doświadczenia top szczerze ODRADZAM wykładowcy podchodzą do słuchaczy jak do osób, które już większość zagadnień, transakcji i ustaw znają "na pamięć", a na podyplomówkę przyszli po przysłowiowy "papier" studia kończą się (w moim przypadku) pracą pisemną, więc jeśli ktoś nie pracuje w biurze rachunkowym, księgowości, finansach to ciężko będzie sprostać wymogom promotorów, którzy oczekują analizy w pracy na poziomie studenta studiów 5-letnich co najmniej...
    13.09.2016
  • Natalia

    Czy kognitywistyka jest bardzo wymagającym kierunkiem? Da się ją połączyć z filologią obcą?
    23.08.2016
  • Lubuskie

    Mam pytanie, czy ktoś studiuje wychowanie fizyczne na Uniwersytecie Szczecińskim ? Jak jest ciężko ? Warto ? CZekam na opisy dziekuje
    22.11.2015
  • Michu

    Studiuje ktoś przedsiębiorczość i inwestycje? Jak tam jest opłaca się fatygować ponad 200km?
    07.11.2015
  • studia podyplomowe na USz-u

    mam pytanie dnośnie studiów podyplomowych z zakresu pedagogiki, czy ktoś robił takowe na Uniwersytecie w SZczecinie? jakie są Wasze doświadczenia? myslę o takim programie - Diagnoza i terapia pedagogiczna. Będę wdzięczna za opinie osób, które korzystały i mogą się wypowiedzień w temacie :-)
    27.10.2015
  • ekonomiczno-prawny ???

    kto studiuje na kierunku ekonomiczno-prawnym i może sie pozielić swoimi doświadczeniami?? czy warto iść na to? jaki poziom i ile osób odpada po pierwszym roku?
    22.07.2015
  • diks

    Czy studiujecie na Us moze DZIENNIKARSTWO? jakie są wasze opinie?
    24.03.2015
  • bart

    Uniwersytet Szczeciński i niski poziom? a byłeś kiedyś na zajęciach jakiegokolwiek PWSZ? :P jesli nie to polecam, przekonasz się co to znaczy kiepski poziom...
    18.03.2015
  • Student

    jak jest z W-F na studiach, czy jest obowiązkowy? Co ze studentami, którzy mają zwolnienie?
    27.02.2015
  • ??????

    Co z historią na tym uniwersytecie?
    24.02.2015
  • maturzystka

    Hej! Chciałam się zapytać czy ktoś z Was studiował bądź studiuje psychologię na US? Jaki poziom i czy warto tam złożyć papiery>
    13.02.2015
  • Stanowiska pracy w Gdańsku!

    Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
    11.02.2015
  • Ema

    Czy studiuje ktoś bezpieczeństwo wewnętrzne na US? Jestem ciekawa czy warto składać tu papiery? Ciężko jest się dostać? Jesteście zadowoleni?
    01.02.2015
  • ?

    uuu widzę, że dawno tu nikt nie zaglądał, czy uczelnia nadal istnieje? wszystkie kierunki są prowadzone?
    25.01.2015
  • gaba

    ja mam odmienne zdanie, skończyłam tu biologię i na braki w wiedzy nie narzekam, jak się ktoś chce uczyć to w każdej szkole zdobędzie odpowiednią wiedzę...
    02.12.2013
  • Zaba

    To już lepiej iść do jakiejś dobrej uczelni prywatnej w Poznaniu, niż uczyć się w takim kiepskim Uniwersytecie. Po 3 latach stwierdzam, że jestem kiepsko przygotowany.
    26.11.2013
  • Bajcik12

    Od roku studiuję na Uniwersytecie Szczecińskim i żałuję,że wybrałam tą uczelnię. Poziom nauczania jest niski. W dziekanacie traktuje się studentów jak zło konieczne. Jednym słowem: nie polecam!
    08.09.2013
  • bogna

    przeglądam sobie uniwersytety, czytam rózne wpisy, ale tutaj jest wyjątkoo mało odpowiedzi na pyatnia. Zastanawiam się, czy jest sens w ogóle je zadawać, spoko studentom Uniwerku Szczecińskiego nie chce sie na nie odpowiedzieć, ani nikomu innemu, chocoażby z samej rekrutacji uczelni ...
    27.07.2013
  • Tomek

    Mnie się bardzo tutaj podoba. Swietna atmosfera, fajni ludzie, wykladowcy raczej ok. Nie ma się czego czepić, no chyba że ktoś naprawdę szuka dziury w całym.
    29.06.2013
  • Radko

    Trudno dostać akademik na pierwszym roku?
    15.06.2013
  • Krysia

    Mam pytanie, czy trudno się dostać na zarządzanie (wneiz)?
    13.05.2013
  • Michał

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl e-mail : written4you@poczta.fm
    29.04.2013
  • Krystian

    Uniwerek jak Uniwerek :P Prestiż jest, poziom jest, żyć nie umierać :D chociaż w sesji czasem można umrzeć :D
    18.04.2013
  • kulturoznawstwo

    jak sie studiuje kulturoznawstwo na Uniwerku Szczecinskim? ja akurat slyszalam duzo dobrych opinii od osob z filologii, jasne ze kazdy ma swoje oczekiwania, niektorzy bardzo wysokie ambicje, moze te osoby powinny wybierac Oxford, Sorbone albo jakies inne uczelnie zagraniczne
    19.02.2013
  • Pawcio

    W innych miastach znają poziom uniwerka w Szczecinie. Jestem jego absolwentem i w takim Poznaniu wstyd się do tego przyznać. A co dopiero w Warszawie?! Może lokalnie coś znaczy, szczególnie w mniemaniu tutejszych wykładowców, jednak poziom nauczania i klimat nie mają nic uniwersyteckiego, to tylko nazwa sztucznie utrzymywanego tworu bez wielkiej tradycji i wielkich nazwisk. Jednym słowem szczecińska dolina.
    08.02.2013
  • zawiedziona

    eh, miało być pięknie, ale nie wyszło...niestety ta uczelnia nie reprezentuje sobą zbyt wygórowanego poziomu...prestiż raczej niski, poziom nauczania przynajmniej na WNoZ byle jaki ale to jeszcze nic..nic tak nie irytuje jak komuna komuna i jeszcze raz komuna jak a tam panuje!!!możesz byc ambitny, mieć w głowie naprawdę wiele a i tak wszędzie się słyszy: nie mam czasu (pomimo godz konsult.), niech przyjdzie jutro, albo przychodzisz po wpis i stoisz przed nimi, czekasz a oni nie dopuszczają Cię do głosu bo właśnie koleżance kolegi urodził się syn etc...dla mnie dno totalne bo te czasy się już skończyły i pora zacząc traktowac studentów jak klientów trochę bo świetlanej przyszłości niestety nie wróże...
    15.10.2012
  • oksa

    któś idzie na ochronę środowiska?
    20.09.2012
  • karol

    czy ktoś kto mieszka w akademikach uniwersytetu moglby opisacich standard, ceny i czy czasem nie lepiej poszukac pokoju na miescie
    22.08.2012
  • zlotaera

    Hehe, w końcu wyjade z mojej wsi do wielkiego miasta. Już od dawna chciałam się stą wyrwać, ale rodzice stwierdzili że nie puszczą mnie do liceum do Szczecina, bo boją się o mnie. No cóż, rozumiem, wtedy też to zrozumiałam, ale teraz już nie mogą mnie w domu zatrzymać. Jadę na studia! Nie mogę się doczekać października. Wakacje od połowy maja to zdecydowana przesada, a ja już chciałabym wiedzieć jak wyglądają studia na Uniwersytecie Szczecińskim!
    12.08.2012
  • luke

    Cześć. Działa w mieście albo przy uczelni coś takiego jak hotele studenckie? Chodzi mi o standard [i koszty] wyższe niż w akademikach i możliwość utrzymania miejsca przez każdego, a nie ze względów socjalnych. Wie ktoś coś może na ten temat?
    02.08.2012
  • zaneta

    kolega z liceum jeszcze wczoraj skladal dokumenty na USZ na matematyke. Okazuje sie, ze sa wolne miejsca, nie tylko na matmie, na innych kierunkach tez. Byl zachwycony obsluga na miejscu, nawet nie musial pytac, babeczka mu sama powiedziala, co i jak ze stypendium, jakie warunki, dofinansowania i inne pierdoly. mam nadzieje, ze na administracji tez bedzie na tip top.
    26.07.2012
  • polna

    jestem na nauce o rodzinie i bardzo mi się podoba. Jak szedłem na te studia to był ostateczny wybór i podchodziłem do tego sceptycznie, ale w trakcie okazało się, że to naprawdę była jedna z lepszych decyzji. Jeśli ktoś będzie w podobnej sytuacji jak ja to niech się nie martwi, nauka o rodzinie to naprawdę ciekawe studia ;)
    17.07.2012
  • ewa

    czy osoby z tegorocznej rekrutacji mogłyby napisać progi? głównie intetesuje mnie wydział biologii ale na pewno i inni chętnie by się dowiedzieli czego oczekiwać za rok :)
    16.07.2012
  • rachel

    niestety pewnie trafie na us... jestem z zachodniopomorskiego, z malej miejscowości i ludzie z mojego liceum idą na studia albo do szczecina albo do koszalina. nie brzmi to jakoś zachęcająco. ale niestety skopałam na maturze wos i pewnie nie przejdę rekrutacji na zarządzanie. szkoda, bo chciałam studiować w gdańsku.
    08.07.2012
  • kami

    hej, mógłby mi ktoś napisać jak wygląda sprawa z akademikami? MIeszkam 100km od Szczecina i nie wiem czy dostanę akademik. no i jakie są standardy, da się wytrzymac w tych akademikach?
    03.07.2012
  • you

    filologia germańska jest na naprawdę dobrym poziomie, tak jak to już ula wspomniała. to chyba dlatego że uniwersytet szczeciński znajduje się na pomorzu zachodnim, gdzie duży nacisk kładzie się na naukę niemieckiego. naprawdę nam cisną, jest niełatwo się utrzymać, także jak ktoś nie wie gdzie studiować germanistykę, to wg mnie us się nadaje.
    03.06.2012
  • rygor

    Jestem raczej sceptycznie nastawiona do US, ale dostałam się na prawo, jakoś sobie radzę, poziom raczej wysoki, kadra wykwalifikowana i dobrze przekazuje wiedzę, więc jednak póki co nie będę się przenosiła. Taki był plan początkowy. Nie wiem jak jest na innych kierunkach, ale wydaje mi się, że podobnie
    29.05.2012
  • us

    Słyszałam ze w szczecinie bilety miesieczne nie obejmuja linii nocnych, co za bezsens;/ ale mimo to chyba i tak będę tu studiować ;p wiadomo – US to nie UW, ale i tak dobre wykształcenie oferują :D tak mi się przynajmniej wydaje. Myślę o jakimś kierunku związanym z ekonomią, cholernie długo zastanawiałam się jakie studia wybrać, ale skoro zawsze lubiłam matmę to powinno być ok ;)
    22.05.2012
  • ela

    Ula: uważam, że Twój komentarz jest bardzo krzywdzący. Studiuję na tym uniwersytecie pedagogikę i jestem bardzo zadowolona! poziom jest dobry, wykładowcy są wymagający i znają się na rzeczy. Mam nadzieje, że dostaniesz się na wymarzony uniwersytet :) trzymam kciuki!
    15.05.2012
  • ula

    Wiele znajomych udaje się na ten uniwersytet, bo... jest blisko. Ja mam wrażenie, że reprezentuje niski poziom i nie zamierzam nawet aplikować tu 'w razie wypadku'. Mam nadzieję, że uda mi się dostać do Gdańska, bo inaczej będę w kropce. Szczecin odrzuca nawet samą architekturą. No ale fakt faktem, znam kilka osób zadowolonych że tam studiują, podobno germanistyka prezentuje całkiem wysoki poziom. pozdro!
    15.05.2012
  • jacenty

    brawo dla uczelni za czytelna strone internetowa, jasny podzial, wszystko widac, swietny pomysl na przesuwanie blokow informacyjnych, no i widac, co jest dla KANDYDATA, osobiscie mam nadzieje, ze dobrze zdam mature i wystraczy [punktow, by zaczac przygode z uniwerkiem na administracji
    15.02.2012
  • olka

    Anglistyki nie polecam. Zajęcia nudne. wykładowcy jacys bez polotu
    06.01.2012
  • Kalina

    Na szczescie mamy wiele znizek studenckich ;p To trzyma nas na jakimś poziomie, jakoś zyjemy;p nie ma co narzekac prawdziwe zycie nas jeszcze dopadnie :D
    09.12.2011
  • ;p

    Poziom wysoki, ale sie jakos trzymam poki co. Nie ma jakiegos hardcoru ;) Zyj jakos sie zyje jak biedny studencik ;p
    08.12.2011
  • Magdalka

    Prawo na wysokim poziomie na tym Uniwerku i chyba ogólnie jest na wysokim poziomie na wielu uczelniach. Ja chciałam iśc na prawo, lecz zrezygnowałam w ostatniej chwili. Przerażał mnie ogrom nauki i podobno trzeba było zakuwac po nocach. tak mi znajoma mówiła. Ciesze się, ze miałam alternatywny kierunek
    06.12.2011
  • Maciek1000

    Studiuje prawo na tym uniwerku. Ogolnie polecam, zalezy kto co lubi. Prawo fajny kierunek, ale trudny i duzo zakuwania. Ja lubie najbardziej akurat logike z doktor Joanną Wieczorkiewicz-Kitą.
    02.06.2011
  • Wiechu

    Wykłady to podstawa na niektórych przedmiotach , bez nich nie liczcie na to, ze pojdziecie dalej. Wykłady nieraz na wysokim poziomie i jak już wczesniej wspomniałem mozna z nich wyniesc bardzo dobre podstawy na egzaminy! nie zapomnijcie o tym
    02.06.2011
  • Prawko

    Ja jestem na Prawie. Moja ocena jest na 5. Jedynie przedmiot doktryny-polityczno prawne bym wymienił bo nie daje nieraz rady... Z prawa karnego jak nie chodziłem na wykłady też było kiepsko więc warto jednak te wykłady zaliczac chciażby obecnością tam , zawsze się coś wyniesie.
    01.06.2011
  • Biolog

    Ja jestem na wydziale biologii. Jak sama nazwa wydziału wskazuje studiuje bilogie. najbardziej lubie zajęcia z bioetyki. jak widzicie da się coś lubić także nie jest tak źle jak może się wydawać :)
    30.05.2011
  • Imprezowicz

    stary znajomości od razu się znajdą. Wiesz ilu studentów tam będzie w takiej sytuacji jak Ty? Wszyscy szukamy tam znajomych, samo jakoś to wyjdzie. Zobaczysz , że już pierwszego dnia będziecie się umawiali na jakąś imprezke
    29.05.2011
  • Janek

    Ja już wybrałem ten Uniwerek.Zostaje jeszcze kwestia domu studenckiego bo jakiś musze wybrac.Pewnie będzie to zalezne od ilości miejsc w pokojach itp.Jestem ciekaw czy poznam tam jakas fajna wiare. Boje sie , ze nikogo nie poznam i bede sam jak palec. Ale chyba nie jest tak zle z zawieraniem znajomosci? :D
    28.05.2011
  • Kacper

    No pewnie wybierajcie Uniwerek :) Jest niepowtarzalna atmosfera studencka nie tak jak na prywatnych uczelniach gdzie wszyscy są nastawieni na siano. Tutaj jest spoko atmosferka i wiara też niczego sobie. Nawet nie nie zastanawiajcie co lepsze :) ja wam to mówie!
    25.05.2011
  • Koperek

    Tak prawo wydaje mi się dobrym wyborem. Jesli chodzi o naukę to wiekszosci możesz się nauczyc z notatek . Książek lepiej w ciemno nie kupować , bo są bardzo drogie a mogą się czasem nie przydać . Wiele można się także nauczyć z ustaw. Nie jest cięzko , ale nie jest też lekko trzeba się troszkę przyłozyc
    24.05.2011
  • Rencia

    Słyszałam wiele dobrego o tej uczelni . Aktualnie myśle aby tam iść na prawo . Może ktoś się wypowie czy jest wysoki poziom? Wolę Uniwerek , mam po prostu takie ambicje :)
    23.05.2011
  • Mati

    Ja też studiuje finanse i rachunkowość na tej uczelni . Ogolnie to polecam ten kierunek jak i uczelnie , ja jednak najbardziej lubie wf . Zawsze można się troszkę rozerwać,wybralam sobie aerobik , chociaż cięzko było podobno z miejscami na tym przedmiocie u mgr Walkowiak :) Ale opłacało się , miła odskocznia.
    22.05.2011
  • Mania

    Studiowałam finanse i rachunkowość , po pierwszym roku zrezygnowałam jednak. Stwierdziłam,że to nie dla mnie , nie kumałam połowy materiału . mikroekonomia, makroekonomia, podstawy finansów - te przedmioty do dzisiaj śnią mi się po nocach.
    21.05.2011