Browarnictwo i słodownictwo
Browarnictwo i słodownictwo to kierunek o charakterze praktycznym.
Studenci nabywają specjalistyczną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej.
Część zajęć przewidziana jest na przygotowanie ekonomiczne i menedżerskie.
Zdobyte kwalifikacje pozwalają zostać technologami w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze.
Jedyna tylko uczelnia oferuje kształcenie na browarnictwie i słodownictwie.
Praktyczne umiejętności zawodowe uzyskiwane są podczas produkcji piwa w mikrobrowarze Katedry Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej.
Studia trwają siedem semestrów. Kończą się uzyskaniem dyplomu inżyniera.
Dla kogo studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo
Dla smakoszy piwa?
Miłośników wyrobów browarniczych?
Na pewno osób, które nie mają problemów z takimi przedmiotami jak biologia czy chemia.
Są zainteresowane badaniami laboratoryjnymi, posiadają zmysł techniczny, zacięcie menedżerskie i otwarty umysł.
Program kształcenia na kierunku browarnictwo i słodownictwo
Oprócz przedmiotów kształcenia ogólnego, w programie studiów znajdują się:
- chemia żywności
- podstawy żywienia człowieka
- inżynieria bioprocesowa
- mikrobiologia żywności
- analiza i ocena jakości żywności
- maszyny i urządzenia w słodownictwie i browarnictwie
- inżynieria bioreaktorowa
- biologiczne podstawy produkcji surowców dla browarnictwa
- chmiel i produkty chmielarskie
- media w słodowni i browarze
- technologia słodu
- praktyczne aspekty produkcji słodu
- procesy warzelni
- projektowanie nowych produktów piwowarskich
- fermentacja i dojrzewanie piwa
- praktyczne aspekty produkcji piwa
- technologia rozlewu i pakowania
- analiza jakości surowców, półproduktów i produktów browarniczych
- stabilizacja piwa, higiena w browarze
- aspekty prawne i ekonomiczne funkcjonowania browaru
- projektowanie i uruchamianie browaru
- analiza sensoryczna piwa
- automatyka, technika i sterowanie procesami w browarnictwie.
Istotne znaczenie ma obowiązkowa 3 miesięczna praktyka w przemyśle.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku browarnictwo i słodownictwo
Rekrutacja na studia odbywa się na podstawie wyników uzyskanych na maturze.
Pod uwagę brany jest jeden przedmiot spośród:
- biologia
- chemia
- fizyka
- matematyka.
Uwzględniany jest zarówno poziom podstawowy, jak i rozszerzony.
Perspektywy pracy po kierunku browarnictwo i słodownictwo
Absolwenci browarnictwa i słodownictwa przygotowani są do podjęcia pracy w zakładach produkujących piwo w skali rzemieślniczej, regionalnej i przemysłowej.
Są specjalistami w zakresie:
- kontroli jakości
- podstaw inżynierii
- projektowania produktów
- marketingu produktów browarniczych
- aspektów formalno-prawnych
- planowania i zarządzania produkcją browarniczą.
Opinie o kierunku browarnictwo i słodownictwo
To niewątpliwie unikatowy kierunek.
Ukończenie browarnictwa i słodownictwa daje to możliwość zdobycia wykształcenia w niszowej dziedzinie, zostania specjalistą w zawodzie, w którym konkurencja nie będzie duża.
Zaplecze dydaktyczne, współpraca z zakładami przemysłowymi, a także wykładowcy, będący w znacznej części przedstawicielami przemysłu browarniczego gwarantują praktyczne przygotowanie absolwentów do pracy w branży.