Browarnictwo i słodownictwo

Browarnictwo i słodownictwo to kierunek o charakterze praktycznym.

Studenci nabywają specjalistyczną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej.

Część zajęć przewidziana jest na przygotowanie ekonomiczne i menedżerskie.

Zdobyte kwalifikacje pozwalają zostać technologami w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze.

Jedyna tylko uczelnia oferuje kształcenie na browarnictwie i słodownictwie.

Praktyczne umiejętności zawodowe uzyskiwane są podczas produkcji piwa w mikrobrowarze Katedry Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej.

Studia trwają siedem semestrów. Kończą się uzyskaniem dyplomu inżyniera.

Dla kogo studia na kierunku Browarnictwo i słodownictwo

Dla smakoszy piwa?

Miłośników wyrobów browarniczych?

Na pewno osób, które nie mają problemów z takimi przedmiotami jak biologia czy chemia.

Są zainteresowane badaniami laboratoryjnymi, posiadają zmysł techniczny, zacięcie menedżerskie i otwarty umysł.

Program kształcenia studentów na kierunku Browarnictwo i słodownictwo

Oprócz przedmiotów kształcenia ogólnego, w programie studiów znajdują się:

  • chemia żywności
  • podstawy żywienia człowieka
  • inżynieria bioprocesowa
  • mikrobiologia żywności
  • analiza i ocena jakości żywności
  • maszyny i urządzenia w słodownictwie i browarnictwie
  • inżynieria bioreaktorowa
  • biologiczne podstawy produkcji surowców dla browarnictwa
  • chmiel i produkty chmielarskie
  • media w słodowni i browarze
  • technologia słodu
  • praktyczne aspekty produkcji słodu
  • procesy warzelni
  • projektowanie nowych produktów piwowarskich
  • fermentacja i dojrzewanie piwa
  • praktyczne aspekty produkcji piwa
  • technologia rozlewu i pakowania
  • analiza jakości surowców, półproduktów i produktów browarniczych
  • stabilizacja piwa, higiena w browarze
  • aspekty prawne i ekonomiczne funkcjonowania browaru
  • projektowanie i uruchamianie browaru
  • analiza sensoryczna piwa
  • automatyka, technika i sterowanie procesami w browarnictwie.

Istotne znaczenie ma obowiązkowa 3 miesięczna praktyka w przemyśle.

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunek Browarnictwo i słodownictwo

Rekrutacja na studia odbywa się na podstawie wyników uzyskanych na maturze.

Pod uwagę brany jest jeden przedmiot spośród:

  • biologia
  • chemia
  • fizyka
  • matematyka.

Uwzględniany jest zarówno poziom podstawowy, jak i rozszerzony.

Perspektywy pracy po kierunku Browarnictwo i słodownictwo

Absolwenci browarnictwa i słodownictwa przygotowani są do podjęcia pracy w zakładach produkujących piwo w skali rzemieślniczej, regionalnej i przemysłowej.

Są specjalistami w zakresie:

  • kontroli jakości
  • podstaw inżynierii
  • projektowania produktów
  • marketingu produktów browarniczych
  • aspektów formalno-prawnych
  • planowania i zarządzania produkcją browarniczą.

Opinie o kierunku Browarnictwo i słodownictwo

To niewątpliwie unikatowy kierunek.

Ukończenie browarnictwa i słodownictwa daje to możliwość zdobycia wykształcenia w niszowej dziedzinie, zostania specjalistą w zawodzie, w którym konkurencja nie będzie duża.

Zaplecze dydaktyczne, współpraca z zakładami przemysłowymi, a także wykładowcy, będący w znacznej części przedstawicielami przemysłu browarniczego gwarantują praktyczne przygotowanie absolwentów do pracy w branży.

Kierunki pokrewne do kierunku Browarnictwo i słodownictwo

Jakie uczelnie oferują kierunek Browarnictwo i słodownictwo

W których miastach można studiować Browarnictwo i słodownictwo

Kraków

Uczelnie: 28
Kierunki: 494

Komentarze (1)

  • Kierunek browarnictwo i słodownictwo brzmi intrygująco. Wywołuje uśmiech na twarzy. Mogło by się wydawać, że idealna opcja dla studentów:)
    10/23/19