Browarnictwo i słodownictwo

Studia inżynierskie na kierunku Browarnictwo i Słodownictwo mają charakter praktyczny - studenci nabywają specjalistyczną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej. Warto zauważyć, że Uniwersytet Rolniczy w Krakowie posiada swój własny mikroBrowar Uniwersytecki, w których studenci będą praktykować swoje umiejętności.

Kształcenie na kierunku Browarnictwo i Słodownictwo zakłada:

  • duży udział (>50 %) zajęć czynnych, tj. laboratoriów, ćwiczeń, seminariów i projektów,
  • równowagę pomiędzy przekazywaną wiedzą ogólną a specjalistyczną,
  • dostarczanie wiedzy i umiejętności o najnowszych osiągnięciach nauki i technologii,
  • możliwość uczestniczenia w wielu kursach wybieralnych według potrzeb i zainteresowań studentów,
  • rozwijanie osobowości poprzez udział w kursach humanistycznych,
  • częściowe przygotowanie do prowadzenia działalności gospodarczej poprzez udział w zajęciach menadżerskich i ekonomicznych,
  • wstępne zapoznanie z możliwościami i warunkami przyszłej pracy zawodowej poprzez możliwość uczestniczenia w stażach i praktykach zawodowych.

Przedmioty podstawowe:

  • chemia
  • matematyka z elementami statystyki
  • ekologia i ochrona środowiska
  • obliczenia chemiczne
  • technologia informacyjna
  • fizyka
  • grafika inżynierska
  • biochemia
Przedmioty kierunkowe:
  • ogólna technologia żywności
  • chemia żywności
  • podstawy żywienia człowieka
  • inżynieria bioprocesowa
  • mikrobiologia żywności
  • analiza i ocena jakości żywności
  • maszyny i urządzenia w słodownictwie i browarnictwie
  • inżynieria bioreaktorowa
  • biologiczne podstawy produkcji surowców dla browarnictwa
  • chmiel i produkty chmielarskie
  • media w słodowni i browarze
  • technologia słodu
  • praktyczne aspekty produkcji słodu
  • procesy warzelni
  • projektowanie nowych produktów piwowarskich
  • fermentacja i dojrzewanie piwa
  • praktyczne aspekty produkcji piwa
  • technologia rozlewu i pakowania
  • analiza jakości surowców
  • półproduktów i produktów browarniczych
  • stabilizacja piwa
  • higiena w browarze
  • systemy zapewniania jakości
  • aspekty prawne i ekonomiczne funkcjonowania browaru
  • projektowanie i uruchamianie browaru
  • analiza sensoryczna piwa
  • automatyka, technika i sterowanie procesami w browarnictwie

Praca po kierunku Browarnictwo i Słodownictwo:

Absolwenci będą przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze

Jakie uczelnie oferują kierunek Browarnictwo i słodownictwo

W których miastach można studiować Browarnictwo i słodownictwo

Kraków

Uczelnie: 28
Kierunki: 471

Komentarze (0)

No comments found