Food engineering
Studia na kierunku Food Engineering dostarczają wiedzy z zakresu inżynierii żywności oraz technologii żywności i żywienia. Student poznaje zasady funkcjonowania rynku oraz marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją żywności. Zostaje również wyposażony w wiedzę dotyczącą podstaw prawnych regulujących działalność gospodarczą w branży spożywczej. Zdobywa także praktyczne umiejętności potrzebne do założenia własnej działalności gospodarczej.
Są to studia II stopnia w trybie stacjonarnym prowadzone w języku angielskim.
Dla kogo studia na kierunku food engineering
Kandydat ubiegający się o przyjęcia na ten kierunek musi legitymować się bardzo dobrą znajomością języka angielskiego. Studia adresowane są do absolwentów z tytułem inżyniera uzyskanym na kierunku Technologia żywności i żywienia człowieka lub kierunku pokrewnym. Jest to propozycja dla osób wiążących przyszłość zawodową z nowoczesnym przemysłem spożywczym.
Program kształcenia na kierunku food engineering
W programie studiów znajdziemy takie przedmioty jak:
- Fundamentals of food technology
- Basics of programming
- Physical chemistry
- Foreign language
- Modern technologies of animal products processing
- Modern technologies of carbohydrate processing
- Modern technologies of plant processing
- Culture, art and tradition of the region
- Statistics and experiment design
- Nutrigenomics
- Food engineering
- Process control
- Food Law
- Fundamentals of entrepreneurship
- Communication in management
- Computational methods in food engineering.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku food engineering
Podstawą przyjęcia na studia jest ocena końcowa na dyplomie ukończenia studiów I stopnia, dodatkowo pod uwagę może być również brana średnia arytmetyczna z ocen wykazanych w suplemencie.
Szczegółowe zasady rekrutacji dostępne są na stronie uczelni prowadzącej kierunek.
Perspektywy pracy po kierunku food engineering
Absolwent tego kierunku znajdzie zatrudnienie w:
- zakładach produkcyjnych przemysłu spożywczego,
- jednostkach przemysłowych zajmujących się projektowaniem i budową urządzeń dla zakładów przemysłu spożywczego,
- zakładach zajmujących się przetwórstwem spożywczym,
- firmach zajmujących się magazynowaniem i dystrybucją żywności.
Opinie o kierunku food engineering