Jakość i bezpieczeństwo żywności
Studia na kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności kształcą specjalistów z zakresu nauk technicznych, technologicznych, biologicznych i ekonomicznych, którzy w przyszłości będą odpowiedzialni za niezwykle ważną kwestię: nadzór jakościowy tego, co jemy.
Absolwenci kierunku są przygotowani do pracy m.in. w przedsiębiorstwach produkcji żywności, laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów, jednostkach kontrolno-pomiarowych czy instytucjach urzędowej kontroli żywności.
Dla kogo studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności
Idealny kandydat na studia z jakości i bezpieczeństwa żywności powinien być wnikliwy, mieć predyspozycje do pracy laboratoryjnej i uzdolnienia związane z przedmiotami ścisłymi.
Program kształcenia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności
Przykładowe przedmioty realizowane w ramach studiów Jakość i bezpieczeństwa żywności:
- chemia ogólna i nieorganiczna
- podstawy biofizyki
- surowce pochodzenia roślinnego
- surowce pochodzenia zwierzęcego
- propedeutyka wiedzy o jakości i bezpieczeństwie żywności
- podstawy mikrobiologii
- przemiany i funkcje składników żywności
- podstawy analizy i oceny jakości żywności
- prawo żywnościowe
- podstawy żywienia człowieka
- inżynieryjne podstawy procesów produkcyjnych
- wstęp do procesów jednostkowych w przetwórstwie żywności
- bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
- technologiczne uwarunkowania jakości produktów pochodzenia roślinnego
- technologiczne uwarunkowania jakości produktów pochodzenia zwierzęcego
- inżynieria procesowa żywności
- jakość i bezpieczeństwo potraw w technologii gastronomicznej
- zagrożenia i ocena ryzyka w produkcji żywnośc
- podstawy toksykologii
- techniki pakowania i przechowywania żywności
- normalizacja, akredytacja i certyfikacja
- logistyka w gospodarce żywnościowej
- techniki proekologiczne i zarządzanie środowiskiem w produkcji żywności
- opracowanie i komercjalizacja nowych produktów żywnościowych
- ochrona zdrowia publicznego.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności
Oprócz języka polskiego i języka obcego punktowane przedmioty kierunkowe (jeden z nich): biologia, chemia, fizyka oraz matematyka.
Perspektywy pracy po kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności
Po studiach na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności można znaleźć pracę w:
- zakładach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności
- laboratoriach analitycznych, kontrolujących jakość produktów spożywczych
- ośrodkach badawczo-rozwojowych
- urzędach celnych.
Opinie o kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności
Kierunki pokrewne do kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności
Jakie uczelnie oferują kierunek jakość i bezpieczeństwo żywności
(+61) 848 72 12, 848 70 10, 848 70 09, 846 67 16
dsiss@up.poznan.pl