Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności jest odpowiedzią na konieczność zagwarantowania konsumentom bezpieczeństwa i autentyczności żywności.
Jest związany z naukami chemicznymi, biologicznymi i technicznymi.
Studia obejmują zagadnienia z zakresu nadzoru i kontroli nad kolejnymi etapami wytwarzania żywności, oceny surowców i produktów żywnościowych oraz identyfikacji zagrożeń na każdym etapie produkcji.
Studenci uzyskują wiedzę na temat wpływu składników żywności na bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta. Poznają zasady budowania, wdrażania, funkcjonowania i doskonalenia systemów zapewnienia i zarządzania jakością stosowanych w branży spożywczej, zapoznają się z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego.
Absolwenci są przygotowani do podejmowania działań, których celem jest produkcja żywności spełniającej kryteria bezpieczeństwa, eliminacja zagrożeń powodującej obniżenie bezpieczeństwa.
Studia realizowane są w systemie dwustopniowym.
Dla kogo studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Kandydaci na ten kierunek powinni mieć zamiłowanie do nauki przedmiotów przyrodniczych.
Praca oparta na znajomości przepisów, a także wykonywaniu badań laboratoryjnych wymaga cierpliwości, dokładności i dużej odpowiedzialności.
Program kształcenia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Przykładowe przedmioty w programie kształcenia:
- zagrożenia w produkcji i przetwórstwie: mleka, mięsa, owoców, warzyw, zbóż;
- normalizacja, standaryzacja i certyfikacja żywności,
- identyfikowalność żywności i pasz,
- podstawy zarządzania przedsiębiorstwem,
- światowe systemy produkcji żywności,
- zintegrowane systemy zarządzania,
- współczesne trendy w przetwórstwie żywności i produkcji potraw,
- alergie i nietolerancje pokarmowe.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Przedmioty uwzględniane podczas rekrutacji to:
- język obcy
jeden przedmiot wybrany spośród:
- matematyka
- fizyka i astronomia
- chemia
- informatyka
- biologia
- geografia.
Perspektywy pracy po kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Absolwenci bezpieczeństwa i certyfikacji żywności mogą pracować w:
- przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego
- zakładach zbiorowego żywienia
- laboratoriach i instytucjach związanych z oceną jakości żywności oraz jej certyfikacją
- służbach sanitarnych i celnych.
Opinie o kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
W trakcie studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności przewidzianych jest wiele zajęć praktycznych.
Studenci mogą rozwijać swoje zainteresowania uczestnicząc w spotkaniach kół naukowych.
Jest możliwość zdobycia w trakcie studiów uznawanego w UE certyfikatu „Asystenta systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności” po zdaniu egzaminu w Polskim Centrum Badań i Certyfikacji.
Kierunki pokrewne do kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Jakie uczelnie oferują kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
(+81) 445 65 39, EN: +48 81 445 66 91
rekrutacja@up.lublin.pl, EN: admission@up.lublin.pl