Ocena uczelni


Komentarze (132)


  • arek

    siemka, jak wygląda studiowanie na kierunku Inżynieria Produkcji w Katowicach ? Czy dużo jest godzin tygodniowo ? Czy ogólnie warto studiować ten kierunek?
    6/18/19
  • michał

    gdzie znajdę info o progach punktowych w ubiegłym roku? podrzućcie linka, bo na stronie nie widze, albo podajcie jak było na automatyce i robotyce i na informatyce.
    5/14/19
  • jaki rodzaj informatyki wybrać

    Widzę że w Gliwicach jest kilka rodzajów informatyki. Czym się kierować przy wyborze? Opisy nie pomagają za wiele, zakłdam że wykłądocy są wszedzie ci sami. Może jako studenci macie lepsze rozeznanie w temacie, zwłascza pod kątm rynku zatrudnienia.
    3/29/19
  • chemia budowlana

    interesuje mnie branża domieszkarska, chemia budowlana, preparaty do betonu - bo z racji powiązań rodzinnych wiem już, że będę pracował w firmie o takim charakterze. Jaki najlepiej wybrać kierunek na Śląskiej? Czy oni mają typowo chemię budowlaną w ofercie, bo nie widzę. A jeśli nie to po prostu budownictwo? co jeszcze wchodzi w grę?
    3/29/19
  • analityka biznesowa

    ile mieliście punktów na Analitykę Biznesową zeby się dostać? jak oceniacie sam kierunek? jeśli nie ten, to jakie studia na Śląskiej polecacie?
    3/19/19
  • budownictwo

    jaki poziom na inżynierskich z budownictwa? ile przyjmuja studentów na pierwszy rok? i ile odpada? jakieś opinie o tym kierunku?
    3/18/19
  • Admin

    Komentarz usunięty.
    3/11/19
  • info

    ktos tu hejtuje, zresztą na Politechnice Opolskiej też, wytropimy Cię ....
    3/11/19
  • o architekturze

    Ja nie rozumie tego piszą ci ludzie? Architektura jest cudownym kierunkiem, polecam Politechnikę Śląska W-A, szczególnie Panią Dziekan Klimek, dzięki niej jestem architektem.
    3/9/19
  • alicja

    Jeżeli ktoś pisze niepochlebnie o architekturze - to nie słuchajcie, bo to bzdury są. Spod tego samego IP jakiś psychol wstawia negatywne posty. Ewidentnie ma problemy emocjonalne, bo robi to systematycznie. Nie pytajcie skąd wiem ..... ale sprawdzone.
    3/4/19
  • Krzysztof

    poleca ktoś wydział chemiczny? Czy warto się tam uczyć, czy już lepiej poszukać innych miast? Jakie jest podejście prowadzących? I ogółem klimat?
    12/30/18
  • bezrobotny logistyk

    Po studiach na kierunku logistyka nie macie absolutnie nic co by pomogło wam znaleźć pracę. Ten kierunek powinni zlikwidować a tych co go wymyślili to pozamykać za to że zmarnowali tysiącom młodych ludzi czas, pieniądze i nerwy. Po co istnieją takie kierunki po których nie macie żadnych uprawnień, doświadczenia i szczególnej wiedzy? Może zacznijmy robić kierunki typu Brukarstwo to się będziecie uczyli przez 5 lat jak równo układać kostkę brukową w teorii, ale nie będziecie wiedzieć jak to dalej zrobić w praktyce. To taka jest logistyka na Polsl. Ale tu nie chodzi o nas młodych tylko żeby te stare postkomuchy i ich rodziny ze znajomkami miały dobrą państwową robote na uczelni.
    12/22/18
  • Admin

    Komentarz usunięty.
    11/25/18
  • POWER ENGINEERING ?

    możecie napisać więcej o kierunku Power Engineering, jak jest na studiach, czy to nowość czy są już absolwenci?
    11/22/18
  • Oporny Tomasz

    Elektronika.... Polecam elektrykom, którzy chcieliby się pobawić w liczenie obwodów i powtórzyć excela po podstawówce. Poziom wykładów z elektrotechniki zerowy, stoi do Was plecami 2 godziny, tak samo wyglądają ćwiczenia. Oczywiście jeśli czegoś nie rozumiecie możecie przyjść na konsultacje. O godzinie 18.00, gdy na planie macie do 13.30. Polecam masochistom i osobom z nadciśnieniem, gdyż egzaminy z danego działu piszecie z wiedzą którą sami sobie zapewnicie gdyż notorycznie nie odbywają się wykłady, i to co na nich jest musicie przerobić sami :)
    11/19/18
  • patryk

    czy w lutym 2019 jest nabór zimowy realizowany? gdzie szukać info, bo nie widzę na ich stronie
    11/19/18
  • żaneta

    wow.... taka wysoka ocena, jestem w szoku że aż 9,15 pkt.
    9/25/18
  • pete

    jak skończysz, masz satysfakcję, że przeżyłeś ; matematykę, wytrzymkę, stal, żelbet!
    9/11/18
  • programacja

    Chcesz zostać programistą ? Raczej studia zdalne gdzieś indziej ( o ile potrafisz się organizować), PG zeżre sporo czasu i da mało lub niewiele w zamian.
    8/18/18
  • Olaa

    Pedagogika na politechnice, poleca ktoś ?
    7/16/18
  • kandydat

    Jesli nie pol śląska to co polecacie przemądrzalcy? a jeśli śląska, bo myślę o budownictwie, to jak tutaj jest na tym kierunku?
    6/28/18
  • Progi

    Wie kotoś może jakie były progi na informatykę na tych obydwóch wydziałach
    6/17/18
  • Elizabeth

    Hej :) czy są w Gliwicach jakieś akademiki z łazienką na pokój lub na dwa pokoje czy tylko łazienka na całe piętro?
    6/14/18
  • transport

    czy ktoś studiował albo studiuje transport na Politechnice Śląskiej i dostał się na specjalność nawigacje powietrzną i może wyrazić swoja opinie czy warto tu studiować
    6/2/18
  • O MS

    Cześć, chciałby się ktoś podzielić swoją opinią o wydziale matematyki stosowanej?
    5/12/18
  • Vlad

    Czy są ktoś kto studiuję na kierunku architektura wnętrz? Możecie powiedzieć czy warte? Mój mail: kolisnikvladislav09@gmail.com Dziękuję bardzo
    5/6/18
  • Marta

    Czy trudno dostać się na filologię angielską? Jakie trzeba mieć wyniki?
    4/29/18
  • Czy sobie poradzę?

    Nie rozszerzałem w liceum matematyki i fizyki. Czy jest ciężko z matmy i fizyki na politechnice? Myślicie że dałbym radę jeśli tych przedmiotów nie rozszerzałem.
    4/27/18
  • a propos logiki / logitechniki

    Tak jest wszędzie Przyjacielu, a przynajmniej na większości uczelni publicznych. Full teorii, no bo programowa podstawa musi być zrealizowana, a praktyka??? No cóż - nauczysz się w realu, po prostu życie Cię nauczy. Z takiego założenia się wychodzi, tak jest od lat, niby mówi się coraz więcej o aspekcie praktycznym, ale jakoś z kim nie rozmawiam, to wszędzie jest dokładnie tak samo. No, może jakieś szkoły prywatne, a niektórymi kierunkami, ale bardziej jak fizjoterapia, czy kosmetologia to mają praktyczne zajęcia, a na logistyce zapomnij. Możesz ewentualnie pojść na zaoczne, w tym samym czasie pracować w jakiejś firmie logistycznej, no i na zajęciach robić "przecinki" i trafne uwagi do teorii snutych przez wykłądowców, Pozdrawiam.
    3/19/18
  • logitechnika

    Logistyka na Politechnice Śląskiej to jest jedno wielkie nieporozumienie. Nie dowiecie się żadnych przydatnych rzeczy do pracy w branży TSL (Transport, Spedycja, Logistyka). Wykładowcy tam to teoretycy co naczytali się kilku książek o zarządzaniu, ale na magazynie to większość nie była ani razu w życiu. Zero praktycznych informacji w zakresie pracy spedytora czy logistyka. Będziecie kuć na pamięć regułki z zarządzania, których zapomnicie po miesiącu. Jedna wielka pustka zostaje po tym kierunku a większość absolwentów nie znajduje pracy, jedynie ci co mieli już ją załatwioną przed studiami albo znający dobrze 2 lub więcej języków obcych, angielski to stanowczo za mało. Po kilku latach tych studiów dalej nie wiem jak zorganizować transport ładunku z punktu A do pounktu B. Tam nie mają pojęcia na czym polega praca w tej branży bo oni na oczy tego nie widzieli. Obiecywać wam będą jakie to perpsektywy na was nie czekają po tym kierunku a tak naprawdę dyplom tej uczelni jak i większości innych w Polsce nie znaczy w tej branży nic! Skończycie na kasie w markecie, albo pójdziecie po studiach na kurs obsługi widlaków z Urzędu Pracy. Jak nie macie znajomości w tej branży, to po tych studiach bez praktycznej wiedzy tym bardziej jej nieznajdziecie. Zastanócie się 10 razy czy chcecie studiować ten kierunek na tej uczelni i czy chcecie meczyć się kilka lat żeby dostać bezwartościowy papierek.
    3/17/18
  • Opii

    Witam. Ma ktoś informację na temat studiowania zarządzania i inżynierii produkcji na tej politechnice? Jakie progi? ile osób przyjmują? Czy ciężko się dostać?
    2/23/18
  • Szaduś

    Opinie o uczelniach technicznych będą różne, szczególnie o tych, które są na wysokim poziomie i wymagają od studenta chociaż trochę zaangażowania - najwięcej negatywnych głosów słychać od aktualnych studentów UE i UŚ...bo po prostu sobie nie poradzili. Polecam tę uczelnię ze względu na profesjonalną kadrę z ludzkim podejściem do studenta. Wydział IŚiE, Energetyka
    2/11/18
  • Włoski

    Witam, również mam takie samo pytanie...
    2/10/18
  • FILOLOGIA WŁOSKA

    Witam, czy ktoś się orientuje jaki był próg punktowy w tym roku na filologię włoską na PŚL.
    2/10/18
  • włoski na PŚ

    czy ja nie mam zwidów, omamów, pomroczności jasnej??? na Politechnice Śląskiej można studiować filologię włoską??? Od kiedy? Czy są tutaj studenci italianistyki? Jak to wygląda od środka? Skąd są wykładowcy?
    2/8/18
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    2/8/18
  • inżynierek?1?

    Czy można liczyć na info na temat kierunku Budownictwo na Śląskiej??? Polecacie? Bardzo trudno jest? Jak mieliście zdaną maturę, żeby się dostać? Jakie specjalności warto wybierać pod kątem pracy? Wszystkie wasze głosy poznam z wielką ciekawością, także te krytyczne :-)
    2/2/18
  • Elektryczny

    Witam przyszłych studentów Politechniki na kierunku Energetyka... Miałam mnóstwo przedmiotów, ponieważ blisko 60 na 8 semestrach studiów inżynierskich niezgranych tematycznie i prowadzonych często bez konkretnego pomysłu. Uważam, że studia nie przygotowały mnie do żadnej konkretnej aktywności zawodowej ani naukowej. Wiadomo, że można zrzucać winę na barki innych, natomiast wystarczy spojrzeć na zaopatrzenie biblioteki i dostępność książek w wersji elektronicznej. W czasie studiów inżynierskich nigdy nie wytłumaczono mi podstawowych równań Maxwella, które są podstawą elektromagnetyzmu...Operator Nabla był mi totalnie nie znany i zapomniany w murach uczelni. Były też bardzo fajne przedmioty z których wyciągnęłam pozytywne i wartościowe wiadomości. Jednak ogólnie jestem rozczarowany.
    1/31/18
  • Anonim

    Witam. Jak wyglądają studia zaoczne, na wydziale elektrycznym? Bardzo trudno się utrzymać na studiach?
    1/31/18
  • pati1

    hej :) wybieram się na wydział chemiczny na studia magisterskie, do tej pory studiowałam na innej uczelni. Czy mógłby mi ktoś polecić co jest lepsza opcją studiowanie analityki w kontroli jakości i ochronie środowiska, czy też bioanalityki? Nie wiem czy łatwo i w jakim miejscu mogłabym znaleźć pracę po tych kierunkach. Czy mógłby mi ktoś pomóc kto studiował na chemicznym w Gliwicach?
    1/15/18
  • donciak

    Polecam. Studiowałam chemię i nie wiem czy po tym kierunku coś jest mnie w stanie zaskoczyć czy zestresować. Kierunek na pewno wymagający, nikt się z studentami nie cacka. O niektórych wykładowcach krążą legendy, a odsiew na pierwszym roku jest spory (z resztą później też). Oczywiście jest to kierunek mało popularny, niektóre przedmioty są kompletnie niepotrzebne, ale faktem jest, że spora część wykładowców, szczególnie tych starszych i w średnim wieku, to ludzie z ogromną wiedzą i osiągnięciami. Można dobrze wykorzystac ten czas i wiele zyskać
    12/26/17
  • Ko.

    Witam. Mam pytanie czy ma ktoś informacje dotyczące kierunku transport. Czy polecany czy nie i jakie ewentualnie progi punktowe były na ten rok i ile miejsc.
    10/18/17
  • @Newbie

    Jeżeli nie zrazisz się na samym początku to z czasem będzie łatwiej. Generalnie dużo matmy i fizyki, ale jeśli lubisz to sobie poradzisz. Elektrotechnika fajny kierunek, na pewno dostaniesz robotę po nim. Zdecydowanie polecam na tej uczelni, dobrze Cię przygotują.
    10/2/17
  • Newbie

    Jaka jest opinia o kierunku Elektrotechnika? :)
    9/28/17
  • BouBou

    Miałam duże wątpliwości przy wyborze PŚ, naczytałam się negatywnych opinii na jej temat ale czas zweryfikował wątpliwości i jak najbardziej mogę polecić ją ludziom ciekawym świata, ambitnym, chcącym coś w życiu osiągnąć.
    8/22/17
  • Wiki

    Witam!!! Planuję podjąć studia na administracji. Czy ktoś coś wie? Jakie warunki panują?
    8/15/17
  • Michał (do K.)

    Inżynieria Środowiska ogólnie polecana, ale z tego co wiem to od lat otwierane są tylko trzy specjalki: IŚ w Motoryzacji (podobno bardzo dobra opcja jeśli choć trochę interesujesz się energią, silnikami i masz zacięcie maszynowe - de facto zyskujesz to samo co absolwenci MIBM), Gospodarka Odpadami (z tej specjalki nie znam nikogo, więc ciężko mi powiedzieć), Gospodarka Wodno-Ściekowa (koleżanka studiowała, chwaliła sobie i bardzo szybko znalazła pracę po skończeniu studiów). Taryfy ulgowej raczej nie ma, podobno labki z chemii i fizyki na pierwszych latach wyciskają siódme poty, ale po raz 3 czy 4 z rzędu ten kierunek to najlepsza IŚ w kraju.
    8/4/17
  • Do Kasi

    Co prawda nie studiuje Oligo, Ale troszkę wiem. Chyba nigdzie nie ma tak, że w ogóle nie trzeba się uczyć. Na pewno są przedmioty, nad którymi trzeba dłużej posiedzieć. Z tego, co mi wiadomo, do Oligo przykładana jest wielka uwaga i jak dasz trochę (więcej) od siebie - będziesz wiedziała dużo więcej niż osoby, które ukończyły ten kierunek na innych uczelnieach. To zależy jak do tego podejdziesz. Ogólnie to można spokojnie "przejść" studia i mieć czas dla siebie :)
    7/5/17
  • ME

    Witam! Pytanko odnośnie ogólnej opinii na temat kierunku AiR na wydziale MT. Planuję iść od nowego semestru, ale natknąć się można na opinię, że studia kompletnie niepraktyczne. Że ilość teorii przygniata, natomiast jeżeli chodzi o praktyczne aspekty, poziom leży. Czy ktoś, kto studiuje/studiował mógłby się do tej opinii odnieść? Dodatkowo, jak sprawa wygląda na innych kierunkach (Mechatronika, MiBM) i wydziałach (Informatyka, AiR na AEI)? Z góry dzięki!
    7/4/17
  • K.

    Witam :) Stoję przed wyborem kierunku studiów, a jedyne które mnie interesują to budownictwo i inżynieria środowiska (wydają mi się perspektywiczne) - jeżeli ktoś mógłby choć trochę streścić i doradzić, byłabym wdzięczna - może osoba, która aktualnie studiuje na danym kierunku znalazłaby się?
    6/26/17
  • Kasia

    witam. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś studiował - Pedagogika specjalna oligofrenopedagogika ? Czy jest ciężko ? Czy dużo trzeba siedzieć przy książkach i uczyć się ? Chodzi mi o studia niestacjonarne. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź .
    6/21/17
  • >:C

    Wydzial Architektury jest straszny. taki niemily pan wojtas tam jest i straszy dzieci (straszna architektura). Zastanawiam sie, czemu jego dzieci skonczyly studia? Czy to tak wolno by w Panstwowej Jednostce Dydaktycznej istnialo kolesiostwo oraz znajomosci? Moze Pan Ziobro powinien sie tym zainteresowac?
    6/9/17
  • student212

    Wydział Inżynierii środowiska? Jak dla mnie mogliby się bardziej postarać. Jeżeli myślisz, że inżynier ma mieć konkretną wiedzę z danego tematu to się mylisz! Tutaj pokolorujesz mapy z Panią z katedry powietrza! Nauczą Cię jak wysiedlać starszych ludzi w bardziej zanieczyszczone miejsca, bo i tak już swoje się nażyli - ideologia pana, który niedawno zrobił profesurę właśnie na tej uczelni! Ciekawe czy sam też się wysiedli, bo to już ten wiek. Znów pozdrawiam powietrze. Tutaj będziesz miał przedmioty jak psychologia, negocjacje. Tutaj nie poznasz nowych metod i rozwiązań technologicznych, bo po co? Przecież książki z lat '60 są dalej aktualne! (ironia) Czas zapełniają przedmiotami niepotrzebnymi. Na swojej specjalności mam tylko jeden przedmiot z nią związany, bo przecież wszyscy muszą mieć pracę. Drodzy królowie uczelni: BRAWO WY!
    5/10/17
  • Gramdodatni

    Jeden z najcięższych kierunków, zanik czasu wolnego rośnie logarytmicznie. Studiuje ten kierunek sporo kobiet. W pierwszym semestrze tego roku rozstało 200os. na 256. Duży przesiew, uczyć się trzeba na bieżąco, bo potem jest cieżko nadrobić.
    5/10/17
  • Budo

    Hej :) a jak budownictwo? Polecacie? Jest bardzo ciężko? Możecie mi coś więcej powiedzieć?
    3/28/17
  • inżynieria środowiska

    Na Inżynierii środowiska masz do wyboru 5 specjalności, ja wybrałem wodociągi i kanalizację, jestem zadowolony, nie wiem czy wszystkie specjalności ruszyły ale moja jest nawet ciekawa.
    2/21/17
  • Ciekawa

    Hej :) co powiecie o biotechnologii na wydziale Inżynierii Środowiska i Energetyki?
    2/10/17
  • odsiew ;)

    zgadzam się z hadar, pierwszy semestr to najczęściej pozostawienie tych osób, które na studiach powinny być, bardzo dobrze, że pierwsza sesja jest w stanie zweryfikować studentów, u mnie na początku były takie lamy, że całe szczęście, że już ich nie ma
    1/21/17
  • hadar

    Odsiew to chyba złe słowo, to jest po prostu selekcja osób które powinny zostać na uczelni od tych, które nie wiedzą po co się tam znalazły, niestety wygrają najsilniejsi
    11/29/16
  • Leszek

    Jaki jest "odsiew" po pierwszym semestrze na logistyce, jaki poziom z matmy, statystyki
    9/26/16
  • samaswoja

    Co do Architektury ... w pierwszym roku przymykałam oko na różne sprawy i miałam dobre zdanie o tym wydziale, ale im dłużej tam studiowałam tym było gorzej. Jak to jest, że uczelnia nie chce przyjąć na drugi stopień swoich studentów, którzy nie wiadomo dlaczego zostali potępieni przez niektórych wykładowców? Moi koledzy i koleżanki, którzy świetnie sobie radzili na studiach ostatecznie zostali bez możliwości dalszego studiowania. WSTYD GLIWICE, wszystko zostanie w waszych sumieniach. A student, któremu bardzo zależy i ma bardzo dobre oceny POWINIEN mieć szansę kontynuować studia na drugim stopniu na swojej uczelni! Większość tej kadry ma niespełnione ambicje.
    8/8/16
  • architekt

    architektura. uczelnia jest zdominowana przez Ukraincow, ktorzy robia z Polakami, co chca. uczelnia nie przygotowuje do zawodu, zamiast uczyc rzemiosla i przekazywac wiedze o najnowszych technologiach jest tu napchane pelno historii architektury, nie wiadomo po co i na co. moze i ten wydzial to juz historia. najlepsi wykladowcy tej uczelni juz wyjechali - do Szwecji, Norwegii, Kanady - i nie wroca. teraz w uczelni zajeli ich miejsce smieszni ludzie, Pan Wojtsas, ktorzy twierdza, ze ,,profesorowie z wyzszych pieter nic nas nie naucza bo tylko oni wiedza jak ma sie uczyc". wydzial ma wiec powazne problemy wewnetrze, w ktore - nie wiem po co - angazowani sa studenci, zamiast do nauki. budynek brzydki, przywodzi na mysl skojarzenia z czasami Gierka. barrrrrdzo nieuprzejme panie w dziekanacie, szczegolnie Pani Gatkowska. w wydziale skupieni sa ludzie reprezentujacy kontrasty. z jednej strony mamy fundamentalistow religijnych, ktorzy twierdza, ze naukowcy po nocach ,,mumifikuja cmy by udowodnic, ze teoria ewolucji jest prawdziwa, by moc oddawac czesc szatanowi" oraz, ze Ziemia ma 3k lat i ,,odkryli Jezusa", a ,,ksieza to homoseksualisci bo jaki facet wytrzymalby tyle bez kobiety" (opinia studentki, obecnie doktoranki). z drugiej strony mamy homoseksualistow, ktorzy podrywaja atrakcyjnych studentow pod przykrywka ,,dodatkowych konsultacji" (zaproszenia do domow, zapraszanie w czasie zajec do gabinetu by porozmawiac sam na sam o zyciu (a nie o nauce, po raz kolejny zaznaczam)). ewidentnie cos niedobrego dzieje sie w tej uczelni. chce nie wiedziec co i dlaczego. wystarczy mi, ze dowiedza sie o tym ludzie, ktorzy maja prawo tego nie tolerowac i dzieki mnie beda miec bardziej miarodajna opinie, a co za tym idzie - lepszy wybor.
    7/21/16
  • M

    Czy trudno się dostać na zaoczne studia na wydziale MT, kierunek MiBM ?
    6/6/16
  • ciapek

    Ktoś coś wie, czy ciężko się dostać na wydział MS na informatykę? Bo w sumie to zaczynam panikować, że się nie dostanę. ):
    5/24/16
  • Andre

    Dziękuję za opinię! :)
    5/18/16
  • hertix

    ja skłaniałbym się ku górnictwie i geologii, to inny kierunek niż technologia chemiczna i w moim odczuciu ciekawszy i bardziej przyszłościowy, gdyż nie jest tak ogólny jak technologia chem
    5/17/16
  • Andre

    hej, czy górnictwo i geologia na politechnice śląskiej to trudny kierunek? czy może lepsza jest technologia chemiczna?
    5/17/16
  • eradan

    Hej, czy na kierunek AiR na Politechnice Śląskiej studia 2 stopnia można iść np. po Informatyce 1 stopnia inżynierskiej?
    5/12/16
  • troll

    przesiew jest zawsze, jak w najsłabszym ogniwie :P
    5/3/16
  • Automatyka-rekrutacja

    Witam, wie ktos ile trzeba było mieć ostatnio punktów by dostać sie na air na wydziale aei? Jest ciężko sie dostac czy raczej biorą wiekszosc a potem jest duży przesiew po 1 sesji?
    4/9/16
  • Logistyka

    Siemanko! Powiecie coś o Logistyce? Trudno jest się dostać? Bardzo oblegany jest ten kierunek?
    4/5/16
  • do AiR

    dasz radę, w najgorszym wypadku jeszcze nikomu nie zaszkodził poprawkowy, od tego się nie umiera, nawet jakby Ci się wyjątkowo noga poślizgnęła, wybór wydziału? hmmm, to nie wiem, bo mało kto zna jedn i drugi równocześnie, ja bym rzekł: Automatyka i robotyka = Wydział Automatyki, Elektroniki i Informatyki, ale Mechaniczny chyba też ok
    2/13/16
  • Kierunek AiR

    Witam, chciałbym się dowiedzieć osób które studiują jak wygląda kierunek AiR na wydziale AEI na Politechnice Śląskiej. Lepszy wydział AEI czy MT, czym one się tak naprawdę różnią i który jest bardziej godny polecenia? Warto wziąć od razu specjalizację i czy fizyka jest trudna, bo nie ukrywam nie jestem z niej zbyt mocny. Czy dam radę się tam utrzymać licząc/mając z matury ok. 80-100% matma podstawa/40-50%-rozszerzona? Jakie były też progi punktowe w roku 2015 by się dostać bo nigdzie nie mogę znaleźć.
    2/6/16
  • nabór zimowy

    czy na Politechnice Śłąskiej jest robiony na bór na studia w zimie? nic nie znalazłem na ich stronie na ten temat, ale wiem, że szkoły prowaadzą rekrutację zimową, tylko nie wiem czy wszystkie, czy państwowe czy tyko prywatne?
    1/3/16
  • antoiio

    pierwsze słyszę aby uczelnia wyższa szkoliła maturzystów. owszem zdarzają się kursy bądź lekcje przed rozpoczęciem studiów ale są ona już dla osób przyjętych (czyli po maturze) i mają one na celu wyrównanie różnic programowych
    1/2/16
  • pytanie o kursy przedmaturalne

    witam, chcę zaptać o kursy jakie są organizowane przez uczelnie albo inne firmy dla maturzystów, które mają lepiej przygotować do matury i na studia z matematyki i np. z fizyki. Rodzice mnie cisną, żebym juz teraz coś zaczął i najlepij żeby to było na Politechnice śląskiej. Na ich stronie w zakładce dla Kandydatów nic nie widzę. Czy oni w ogóle organizują takie kursy dla chętnych, którzy chcą u nich studiować? jeśli tak to od kiedy? A jeśli nie tu, to gdzie polecacie?
    10/21/15
  • Giełda Pracodawcy i Przedsiębiorczości

    ZAPRASZAMY: Giełda Pracodawcy i Przedsiębiorczości, dnia19 października 2015 (poniedziałek), w godz. 9.00 - 15.00, Centrum Edukacyjno-Kongresowe Politechniki Śląskiej, w Gliwicach, ul. Konarskiego 18B
    10/19/15
  • informatyka przemysłowa???

    kto studiuje na kierunku Informatyka Przemysłowa i zechce napisac coś więcej na ten temat? Przemysłowa - czyli że co? dla firm? przemysłu? lepiej iść na taka niż zwyczajną informatykę?
    10/14/15
  • CD komentarza

    Od POLITECHNIKI SLASKIEJ jako FIRMY, ktora chce reprezentować pozmiom...to niestety takie wyjazdy nie pomagają w wizerunku. Tyle.
    6/29/15
  • taaa

    Po 5 latach studiowania jedyne co dostajesz to wyjazd 'na zaliczenie' w gory - praktyka ogólnie stosowana przez wykładowcow. Za wyjazd płacisz sam...łatwizna dla nauczyciela bo spija wszystkich i jest ok na koniec - zadowoleni. Nie ma co liczyć na zorganizowany wyjazd z uczelni. Ogólnie baaardzo źle to wspominam a do dzisaj tak jest.
    6/29/15
  • Dzien otwarty

    bardzo fajnie zrobiona strona www, wszystko bardzo dobrze pokazane, wybieram sie na dzrwi otwarte, tam podają że jest zwiedzanie wydziałów - WSZYSTKICH? Mnie interesuje Wydz. Architektury. Jakie są Wasze opinie o nim?
    3/30/15
  • PO czy PŚ???

    Która politechnika lepsza: ŚLąska czy Opolska? gdzie lepiej iść na informatykę?
    3/9/15
  • xyz

    Informatyka przemysłowa to tak na prawdę połączenie dwóch dziedzin: informatyki i szeroko pojętych technologii przemysłowych, dla mnie to taka informatyka w praktyce. Jeśli chodzi o sam tok studiów to jestem zadowolony, miałem małe problemy z przejściem przez fizykę i chemię, reszta przedmiotów do zaliczenia ;) wykładowcy też w porządku, nie ma na co narzekać ;)
    3/9/15
  • informatyka przemysłowa ?

    przemysłowa ? czyli jaka informatyka? czy jest sens iść na taki kierunek? co to znaczy - makro-kierunek? polecacie?
    3/1/15
  • none

    masz rację Rychu, mnie również irytuje podejście niektórych "studentów", którzy maja problem, że egzaminy za trudne...ze wymagań za dużo... że zajęcia obowiązkowe...ludzie! przyszliście się tu uczyć czy zbijać bąki? skoro ktoś się porywa na studiowanie na politechnice powinien liczyć się z dużą ilością materiału...
    2/24/15
  • Rychu

    czytam i oczom nie wierze, pomijając wpisy niegramatyczne, półpolskie, bełkotliwe stylistycznie - to nie zgadzam się z opinią, że wszyscy wykładowcy uprzykrzają życie studentom. Tak po prostu nie jest. Każdy student i każdy prowadzący zajęcia to ludzie: mają lepsze i gorsze dni, studenci bywają mocno nieprzygotowani, a oczekują nie tylko przymykania oka na ich niedouczenie, ale chyba wręcz akceptacji tego faktu. Ja osobiście jestem w grupie tych starających się studentów i z politowaniem oraz wzruszeniem patrzę na kolegów, którzy w moim mniemaniu NIE powinni tutaj studiować. NIe dlatego, że coś jest nie halo na Śląskiej - oni po prostu nie nadają się na studentów Politechniki. Wybaczcie, ale to studenci wyznaczają poziom uczelni, a nie tylko wykładowcy.
    2/12/15
  • zniesmaczony

    Jesli idzie o architecture to sprawa wyglada tak. Kuzynka poszla na kurs I przez 5 lat chodzila I she nie dostala, a z matury same 100%. Texas konczy oksford. No I Texas jest taka sprawa, kuzyn tam poszedl, a byl of niej Spiro lepszy jesli idzie o rysunek I mateme no I go facet ze wstepu skreslik a mial zaliczenie, gosc idze do dziekanatu, a tam my mowia nie ponoga I wyzywaja by sobie poszedl. Potem afera, przeniosl sie , w nowej uczelni na nowo zaczal I poszlo my zarabiscue. Taka sprawa - jak nie jestes z rodziny tych co tam ucza to nie IDs. Serious, szkoda nerwow. Wujek jest archutektem I sprawdzil jacy to ludzie to powiedzial ze szkoda nerwow. A kyzyn w nowej uczelni pierwsze miejsca, ma juz peace w super biurze. A kuzynka, no wiec oksford a Gliwice to SPORA roznica. 0/100. Pozdro
    12/31/14
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    10/23/14
  • obserwator

    Dlaczego mlodzi wykladowcy tak zle traktuja nowych studentow czy chca wykonczyc ich psychicznie? Czy na tym polega edukacja mlodziezy?Czy tak powinien traktowac POLAK POLAKA?
    10/15/14
  • kropla

    wybrałam Politechnikę Śląska i nie żałuję, ta uczelnia trafia w moje oczekiwania, mogę się wypowiedzieć pozytywnie o wykladowcach, opikunie grupy, fajni ludzie w grupie,
    9/20/14
  • do zaba

    dlaczego tak uważasz? jakie płacisz czesne? jakie jest podejście wykładowców do studentów?
    7/26/14
  • sf

    Studiuję informatykę na Wydziale Matematyki Stosowanej, studia są świetne, fajni młodzi wykładowcy i nowoczesne programy nauczania.
    4/4/14
  • zaba

    Jestem studentem zaocznym i mam wrażenie że głównym celem tej uczelni jest wyciągniecie ode mnie jak najwięcej pieniędzy.
    12/8/13
  • luzak

    co sądzicie o kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji na wydziale metalurgi i inżynierii materiałowej w Katowicach studia magisterskie niestacjonarne?
    12/6/13
  • lol

    uważasz, że wysiłek fizyczny idzie proporcjonalnie z intelektem? :) jednym słowem stereotypowi sportowcy z USA :)
    12/2/13
  • bbb

    Uczelnia promująca sportowców o średniej ponizej 3,5.
    11/27/13
  • wydział chemii z PŁ polechal

    konferencja była, z tego co słyszałem pojechało 70 studentów z Wydziału Chemii z Politechniki Łódzkiej, znajomy mówił, że dobre żarcie było i zarąbisty hotel, pzdr
    11/18/13
  • Reologia konferencja

    Czy na POlitechnice Sląskiej bedzie konferencja dotyczaca domieszek do betonow? z tego co sie orientuje zawsze na jesieni tak bylo? chyba cos sie zmienlo organizacyjnie, ale czy nadal firmuj to Politechnika Sląska?
    9/23/13
  • alex

    Panie Andrzeju! wydzial AEI jest najlepszym wydzialem w Polsce, a ucza tam nie tylko liczenia calek.... pozdrawiam wszystkich studentow POLSL :)
    8/23/13
  • Andrzej

    ahh te AEI i ten super elitarny wydział... Czego was tam naprawdę uczą? Oprócz liczenia całek i wszelkiej maści programowania ? hmm? Po studiach nie przeliczysz nigdy więcej ani 1 całki, a z programowaniem jest tak, że musisz cały czas mieć rękę na pulsie, inaczej wypadasz z obiegu. Z resztą, nie każdy chce spędzić 50 lat przed ekranem monitora. Jak ktoś nie chce być programistą czegokolwiek to będzie miał taki sam problem ze znalezieniem pracy jak po każdym innym wydziale/kerunku.
    8/7/13
  • tomi

    nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
    7/31/13
  • nnn

    Politechnika Śląska – państwowa wyższa uczelnia techniczna w Gliwicach. Według ogólnoświatowego rankingu szkół wyższych Webometrics Ranking of World Universities ze stycznia 2013 opracowanego przez hiszpański instytut Consejo Superior de Investigaciones Científicas uczelnia zajmuje 4. miejsce w Polsce wśród uczelni technicznych, a na świecie 750. pośród wszystkich typów uczelni
    7/17/13
  • nnn

    polecam wszystkim kto lubi sie uczyc i logiczne myslenie nie jest mu obce, studia są ciężkie, ale absolwenci nie maja problemu ze znalezieniem pracy, do studenta z MT--- jesli uważasz ze tylko te 3 uczelnie licza sie w Polsce to zal mi Cie, nie wiem jak jest na twoim kierunku i na MT ale Politechnika Slaska to nie tylko ten wydzial, ja jestem na AEI i chyba tylko u cb ucza na : debilnie niskim poziomie, samych niepotrzebnych, teoretycznych rzeczy... jesli poszedłes na kierunek po ktorym w Polsce trudno o prace to nie miej pretensji do uczelni tylko do samego siebie,
    7/17/13
  • ktoś

    Kończę studia na MT i widze jaka jest sytuacja na rynku pracy. Wydział bezsensu, poziom debilnie niski uczą w większości samych nieprzydatnych, teoretycznych rzeczy. Patrząc na wszystko z perspektywy 5 lat to jedyne co oceniam na + to mieszkanie w akademiku i atmosfere. Cała reszta mija się z celem. W Polsce z uczelni technicznych tak naprawdę liczy się tylko Wrocek, AGH, Warszawka. Na pewno nigdy w życiu bym drugi raz nie poszedł na ten wydział i na 99% w ogole na politechnikę śląską
    6/14/13
  • Beata

    Mój chłopak studiuje na Politechnice Śląskiej w Gliwicach i nigdy nie twierdził, że jest łatwo, że nic się nie robi a on nigdy nie miał problemu z nauką. Konkurencja między studentami jest spora, uczą się naprawdę wielu pożytecznych rzeczy i myślę, że po skończeniu tej szkoły nie będzie większego problemu ze znalezieniem pracy, dobrej pracy :)
    3/12/13
  • Piotr

    politechnika zawsze pozostanie politechniką. i czy będzie umiejscowiona w Warszawie czy Gliwicach nie ma tak naprawdę większego znaczenia. ja nie narzekałbym jakbym miał możliwość studiowania na Politechnice Śląskiej w Gliwicach
    12/19/12
  • znicz

    Bardzo dobra uczelnia.Studiuję mechatronkę na MT(1 rok) Podejście do studenta jest na wysokim poziomie,Panie z dziekanatu bardzo miłe,zero fochów i humoresów,sprawy załatwiane sprawnie.Jeżeli chodzi o nauczanie,to jest ono bardzo praktyczne (na 1 roku mam programowanie sterowników PLC,obsługa programów SicLab,systemu Linux) Ciekawe przedmioty(np.omawianie obrabiarek na dobrze wyposażonym w m.in maszyny CNC Laboratorium Obrabiarek) Oczywiście nie ominie się niełatwej teorii,której nie można olać(zwłaszcza matematyki,mechaniki,nauki o materiałach)Jednakże ten kto się stara,na pewno da radę.Na Polsl przeniosłem się z Politechniki Lubelskiej,gdzie kształcą suuuper w teorii,ale zajęcia praktyczne są na żenująco niskim poziomie,o ile w ogole są... -no ale co się dziwić,Polska 'B',brak technologii i zacofanie.
    11/23/12
  • snitch

    Z braku laku jak się nie dostałem na inną politechnikę, to musiałem zdecydować się na politechnikę śląską w gliwicach. Trochę mi to nie odpowiada, miałem cichą nadzieję na lepszą uczelnię, no ale matura mi nie podeszla... mam nadzieję że zajecia bedą ok!
    8/26/12
  • nikrol

    Dostałem się na kierunek Informatyka stosowana z Komputerową Nauką o Materiałach na MT. Po necie krążą złe opinie o tym kierunku. Mogę zapytać kogoś czy rzeczywiście trafiłem na zonka czy przynajmniej będzie jakakolwiek praca po skończeniu magistra. Generalnie ten kierunek najbardziej trafił w me gusta a oprócz niego mam jeszcze możliwość inżynieri środowiska na UR (co szczerze mowiac mnie srednio cieszy).
    8/21/12
  • iosono

    fajnie macie, mare i jeeeee. mnie niestety dostać się nie udało, zawaliłem matmę ;/ teraz stoję na rozdrożu i nie mam pojęcia co począć. chyba udam się do jakiejś wyższej szkoły, ale za rok i tak chcę ponownie startować na studia do Politechniki Śląskiej w Gliwicach
    8/18/12
  • mare

    gatuluję jeeee! Na co się dostałaś? Ja też idę do Politechniki śląskiej w Gliwicach na studia, jeszcze nie zdecydowałem się na który kierunek, bo przyjęli mnie na dwa :) Może wyjdzie tak że będziemy razem studiować:D
    8/9/12
  • jeeeeeeee

    jupiiiii, dostałam się, dostałąm się!!!!! świetnie, bardzo się cieszę!!! mam nadzieję, że będziemy się mijać na korytarzach z ludzmi, którzy tutaj również pytali o opinie~!
    7/6/12
  • raki

    A ja mam pytanie w związku z tymi kierunkami zamawianymi. Czy pieniądze są przyznawane wszystkim studentom studiującym dany kierunek zamawiany czy to jakoś inaczej idzie? Ktoś tu studiuje infe? Bardzo jest ciężko na tym kierunku?
    7/2/12
  • egg

    tkt: w regionie na pewno najlepsza, ale ja jednak nie chciałem studiować w gliwicach i wyjechalem na politechnikę wrocławską. w sumie do gliwic miałbym bliżej, ale nie żałuję wyboru, bo wrocław to świetne miasto. ale co do twojej wypowiedzi - że politechniki nie są doceniane - mnie się wydaje że są, tylko po prostu coraz więcej leniwych ludzi z górry zaklada że są humanistami i nie mają szans na politechnice Oo
    6/3/12
  • tkt

    Ludzie ludźmi, ale rankingi też bardzo do mnie przemawiają. Wg. mnie to najbardziej przyszłościowa uczelnia w regionie, dlatego też ją wybrałem i studiuję 4 rok z rzędu, bez potknięć, na całe szczęście. Politechniki są moim zdaniem w ogóle nie doceniane w dzisiejszych czasach, w środowisku ogólnie, a szkoda, bo są naprawdę potrzebne i ludzie po nich rozwijają przecież technologicznie kraj, a to dosyć ważny aspekt
    5/29/12
  • tkt

    Ludzie ludźmi, ale rankingi też bardzo do mnie przemawiają. Wg. mnie to najbardziej przyszłościowa uczelnia w regionie, dlatego też ją wybrałem i studiuję 4 rok z rzędu, bez potknięć, na całe szczęście. Politechniki są moim zdaniem w ogóle nie doceniane w dzisiejszych czasach, w środowisku ogólnie, a szkoda, bo są naprawdę potrzebne i ludzie po nich rozwijają przecież technologicznie kraj, a to dosyć ważny aspekt
    5/29/12
  • tkt

    Ludzie ludźmi, ale rankingi też bardzo do mnie przemawiają. Wg. mnie to najbardziej przyszłościowa uczelnia w regionie, dlatego też ją wybrałem i studiuję 4 rok z rzędu, bez potknięć, na całe szczęście. Politechniki są moim zdaniem w ogóle nie doceniane w dzisiejszych czasach, w środowisku ogólnie, a szkoda, bo są naprawdę potrzebne i ludzie po nich rozwijają przecież technologicznie kraj, a to dosyć ważny aspekt
    5/29/12
  • lacoka

    Kiedyś zapytali mnie czy lepiej na śląską czy częstochowską. Wiadomo, co odpowiedziałem, ale dlaczego? Nie chodzi już tutaj o osobiste doświadczenia, rankingi i osiągnięcia kadry. Chodzi o ludzi i atmosferę, bo takiej jak tutaj, nie doznałem nigdy i nigdzie, nie mówiąc już tutaj tylko o uczelniach
    3/31/12
  • elektrotechnika na śląskiej

    drugi rok elektrotechniki na Politechnice Śląskiej. jakie zajęcia? matematyka na początku, całki, pochodne, macierze, liczby zespolone. Fizykę też trzeba zakuc., przydaje sie na drugim roku mocno. jest sporo nauki, ale raczej daje rade i ogolnie jestem na TAK.
    3/22/12
  • BoB

    Wow ! Trochę jestem zaskoczony ilością i różnorodnością HC, to znaczy, że nie próżnują tutaj. Bardzo dobrze, bo zamierzam się wybrać w przyszłym roku, właściwie to od przyszłego roku, na budownictwo !
    3/19/12
  • mati

    Szczerze? to nie wiem skad taka ocena. Ja daję 9. Uczelnia o bardzo wysokim poziomie. Gwarancja pracy po studiach. Ja jestem na elektronice i telekomunikacji i teraz wiem że to bardzo dobry wybór. Nie mam złudzeń że to najlepsza uczelnia na śląsku. Nie znam osoby która skonczyła tą uczelnie i nie znalazła pracy. A to mówi samo za siebie.
    3/15/12
  • czy to dobra ocena? 6,1???

    zastanawiam sie, czy jesli uczelnia otrzymala ocene na poziomie 6,1 to jest OK? zastanawiam sie, jakie kryteria na tym zawazyly i co jest dobre, a co nie tak? no bo zakladam ze to jest srednia, mnie najbardziej interesuje kadra i sam sposob prowadzenia zajec na kierunku Architektura i Urbanistyka, od roku chodze prywatnie na rysunek, ale bylbym wdzieczny za podpowiedz jak wyglada ten sprawdzian predyspozycji? a jelsi nie Politechnika Śląska, to gdzie polecacie studia na tym kierunku?
    3/11/12
  • politechnika ślaska w oczach studenta I roku

    jesli chodzi o Politechnike Śląską w Gliwicach, jestem na wydziale Mechanicznym-Technologicznym, na inżynierii materiałowej, wybralem profil stomatologiczny.Coz moge napisac z pesrpektywy tych minionych miesiacy? . Jestem bardzo zadowolony! Wykladaja tu swietni profesorowie, znający się na swoim fachu. Laboratoria sa dobrze wyposażane, na wysokim poziomie, zwlaszcza jeśli chodzi o protetykę stomatologiczną. Ode mnie mocne 8,5 pkt.
    3/5/12
  • plug

    Jeśli chodzi o województwo, to chyba najlepsza uczelnia. Bez porównania w ogóle z częstochowską polibudą, true story. Jeśli chcesz nie przebimbać studiów, a czegoś się nauczyć to też się tutaj odnajdziesz. Ja osobiście polecam koła naukowe, dają więcej możliwości i kontakty
    3/3/12
  • silesianin

    Bardzo duża \"firma\" jak to określili w Forbesie, przyznając przy okazji diament dla uczelni. Studiuję Logistykę i widzę w tym całkiem niezłe pieniądze, prestiż i rozwój zawodowy, zwłaszcza tutaj, na śląsku. Serdecznie polecam
    2/25/12
  • lvl

    Wydaje mi się, że polibuda na Śląsku jest wyjątkową uczelnią w skali Polski, głównie chodzi mi tutaj o kierunki górnicze. Słyszałem, że chłopaki do Australii pojechali później pracować i mają się dobrze tam całkiem. Ogólnie uczelnia na poziomie, nie odmówi jej tego nikt.
    2/19/12
  • malytomek

    Nie wiem jak jest na innych wydziałach (chyba lepiej), ale kompletnie nie polecam Wydziału Organizacji i Zarządzania na Polsl. Ten wydział jest traktowany \"po macoszemu\" w porównaniu do innych wydziałów, bo nie jest to ściśle techniczny wydział. Organizację ma tylko z nazwy. Nikt nie wie co tam się dzieje, jest totalny chaos organizacyjny, a na jakiekolwiek pytania jest tylko jedna odpowiedź: że jako studenci to my powinniśmy się we wszystkim orientować. A praktyki tam to już całkiem porażka. Inne wydziały mają podpisane umowy z różnymi firmami o organizację praktyk, więc można się zwrócić do tych firm o przyjęcie na staż czy praktykę. Wydział Organizacji i Zarządzania takich umów nie ma. Studenci często mają problem ze znalezieniem odpowiedniej firmy, a wydział ma to gdzieś. W razie problemów jesteśmy odsyłani do regulaminu z komentarzem, że to nasz obowiązek załatwić sobie praktyki, bo inaczej nie zaliczymy semestru. Nie wypowiadam się co do całej polibudy, ale wydział organizacji i zarządzania omijajcie szerokim łukiem.
    2/15/12
  • yyyt

    Jak to polibuda. Nauka picie i nocne życie. Nie ma to jak klimacik studencki. Poziom moze i wysoki, ale rekompensują to znajomosci i weekendy wolne od nauki, wtedy sie dzieje hehehehe
    12/14/11
  • Zbychu

    strona jak strona. Najwazniejszy jest klimacik. A ten jest czadowy. Nie ma jakiejs stypy i ludzie dają rade:D Nie ma to jak nasza polibuda. Rozryweczka na co dzien. Tu kino tam imprezka, życie jak w madrycie
    12/9/11
  • marek

    ale stronę internetową PŚ ma beznadziejną, trudno cokolwiek znaleźć, niby jest ikona Kandyci, ale na niej jakies bzdury, nie mozna sie cofnac na glowna, nie widac kierunkow studiow, jakis koszmar, jestem maksymalnie zniechecony, moze i maja dobra opinie, tylko warto by na nia zasluzyc czytelna witryna z informacjami dla maturzustow
    12/5/11
  • wit

    Moim zdaniem Politechnika Slaska to zdecydowanie najsensowniejsza uczelnia na Śląsku.Niech mi ktoś powie kto ma taką bazę dydaktyczną jak politechnika, kto ma takie osiągnięcia? Sama uczelnia jest dużo nowocześniejsza niz inne państwowoe uczelnie na śląsku. Mimo tego, że niektórzy twierdzą że polibuda oddaliła się od potrzeb przemysłu wydaje mi się że nie mają racji.Informatyka chociażbt jest na najwyższym poziomie.Niektózy śmiali się z \'dziwnych\' kierunków na uczelni np maszyn górniczych itd.... na których ponoć parę osób studiowało... i patrzcie górnictwo zatrudnia...
    5/30/11