Ocena uczelni


Komentarze (204)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • Wiktoria

    Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat ochrony środowiska?
    9/22/19
  • Joanna

    Reply for the comment of branża piwna from date 9/10/19
    Rynek piwowarski dynamicznie się rozwija, wzrasta liczba browarów, a tym samym zapotrzebowanie na osoby wyspecjalizowane w tym sektorze. Po ukończeniu tych studiów absolwenci mogą pracować jako piwowarzy, pracownicy w działach kontroli jakości, badaniach i rozwoju. Wykształcenie specjalistyczne na pewno daje przewagę konkurencyjną w stosunku do absolwentów innych, bardziej ogólnych kierunków - szczególnie w przypadku planowania kariery właśnie w branży piwowarskiej.
    9/19/19
  • branża piwna

    Jeżeli zdecyduję się na kierunek - BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO, to na jakie konkretnie stanowiska mogę liczyć w kampaniach piwowarskich jako absolwent? W opisie mowa o stanowiskach inżynieryjnych, ale jest to niedoprecyzowane w żaden sposób. Gdzie zazwyczaj znajdują pracę studenci po tych studiach? Czy z Waszych doswiadczeń wynika, że warto aż tak bardzo się specjalizować czy lepiej wybrać kierunek bardziej ogólny?
    9/10/19
  • Me

    Czy na browarnictwo ciezko sie dostac? Jest bardzo duzy prog? Bo przyjetych ma byc tylko 30 osob, a w przyszlym roku bardzo chcialabym tam aplikowac
    8/24/19
  • Marek

    Pytanie do absolwentów leśnictwa? Czy pracujecie w zawodzie? Gdzie konkretnie??
    8/20/19
  • Madzia

    Hej jaki był próg na dietetykę w tym roku? Miałam 84% z rozszerzonej biologii i 78% z rozszerzonej chemii i się nie dostałam :( próbowałam się odwołać ale się nie udało
    8/7/19
  • studentka

    Egzaminy na tygodniu (studia niestacjonarne), podnoszenie opłat za czesne oraz zajęcia w piątki.
    7/25/19
  • Alicja

    Jaki próg na zarządzanie lub ekonomie ? Jaki był w 2018 roku?
    7/17/19
  • Krzyżyki

    Czy ktoś może coś powiedzieć o Architekturze Krajobrazu i kursie z matematyki?
    7/10/19
  • Michał

    Ktoś wie jak to u nich wyglada z wrześniowym naborem? Czy maja zazwyczaj jeszcze miejsca?Nie mogę nic znaleźć na stronie
    7/8/19
  • kkk

    Jakie są opinie o zaocznych studiach transport lub inzynieria produkcji? z góry dziękuję
    6/16/19
  • Buka

    Z dostaniem się na UR nie ma raczej większych problemów...
    6/13/19
  • mati

    jakie są opinie na temat wydzialu inzynierii produkcji i energetyki?
    6/8/19
  • Jagoda

    Cześć! Chcę studiować geodezję na AGH, ale składam też na UR. Moje pytanie brzmi: Jak jest z dostaniem się na UR? Czy może być to moje koło ratunkowe, czy lepiej zlożyć gdzieś na 3 uczelnie np. do Lublina... Mam wielką nadzieje na dostanie się na Agh, albo UR. Moje wyniki mniej wiecej bd wyglądać tak : Matma rozsz - ok 40. Matma podst ok 96 Fiza rozsz 20-30 Ang podst 100 Ang rozsz 86.... :)
    6/6/19
  • Juliao

    Dziekuje za odpowiedz ;) a czy trudno jest sie dostać? Szukalam progów z lat poprzednich ale nigdzie nie mozna znaleźć...
    5/31/19
  • Kamila

    Reply for the comment of JuliaO from date 5/8/19
    Witam. Jeśli chodzi o Kierunek Leśnictwo na Wydziale Leśnym, to brany jest pod uwagę 1 przedmiot, który ma najwyższą liczbę punktów, spośród: biologii, chemii, geografii, fizyki z astronomią, matematyki. Procent, na jaki została zdana matura należy pomnożyć odpowiednio: x0,7 jeśli jest to poziom podstawowy, x1,0 jeśli jest to poziom rozszerzony. Np.: jeśli z geografii podstawowej będzie 78 %, to otrzyma Pani 54,6 punktów, natomiast jeśli będzie to poziom rozszerzony to punktów będzie 78.
    5/30/19
  • JuliaO

    Hejka, mam w planach studiowanie na UR na kierunku leśnictwo, ale jako urodzona panikara zastanawiam się czy mam jakiekolwiek szanse się tam dostac. Jest ktoś kto by powiedział mniej więcej ile trzeba mieć z biologii zeby sie tam dostac? I jeszcze jedno pytanko: może ktos mi powiedzieć jak się tu wgl liczy punkty? Nie moge zrozumieć tego WP=Am+Bm, w tabelce mam podane ze na leśnciwto jest konkurs świadectw dojrzałości i jeden przedmiot do wyboru spośród biologia, chemia itd. Pomocy?
    5/8/19
  • R

    Czy ciężko się dostać na ogrodnictwo na zaocznych?
    4/10/19
  • K

    Czy warto iść na leśnicwo ?
    3/20/19
  • Okropna uczelnia

    Jeśli ktoś się zastanawia nad biotechnologią na Rolniczym to stanowczo ODRADZAM. Studia pełne zapychaczy, byle by prowadzący miał etat, celowe uwalanie studentów, że pieniądze za warunki wpływały na konto, zajęcia nudne, zaplecze naukowe pamięta komunizm, prowadzący traktują studentów jak pięciolatków, i brakuje im wiedzy merytorycznej. Do tego studia są miedzywydzialowe, więc trzeba się najeździć, a prowadzący uwielbiają wytykać wprost ile ich wydział kosztuje prowadzenie zajęć dla biotechu. Do tego na każdym kroku się słyszy, żebyśmy szukali już pracy w zawodzie, a potem "albo studia albo praca". Ogólnie ta uczelnia to żart, tylko panie w dziekanacie są miłe i idzie coś z nimi załatwić
    2/3/19
  • A

    Cześć. Zastanawiam się nad dietetyką. Ile muszę mieć procent z biologii i angielskiego, żeby mnie przyjęto?
    2/3/19
  • Mort

    Hej :) Jest mi ktoś w stanie powiedzieć orientacyjnie czy z wynikiem nieco ponad 60% z matmy mam jakiekolwiek szanse dostać się na dietetykę? Zależy mi na tym kierunku, a tylko UR dopuszczają w rekrutacji coś innego niż biola.
    1/30/19
  • JustMe

    Ktoś podzieli się opinią na temat spedycji i transportu na tej uczelni ? :)
    1/28/19
  • niezadowolony

    Całe UR wyżej tyłek ma niż .... Nie polecam, ta uczelnia nie jest dla studentów, to student ma być dla uczelni. Szczególnie zaocznie. Wieczne przytyki wykładowców i pracowników uczelni, którym się w życiu nie powiodło i byli zmuszeni zostać na UR... Podnoszą sobie w trakcie trwania kierunku czesne za studia, zmuszają do podpisywania aneksów o wyższej kwocie-w przeciwnym razie możesz opuścić uczelnię :) Egzaminy na zaocznych najczęściej w tygodniu, bo szanownych profesorów tyłki swędzą, że muszą przyjechać w weekend. Sprzęty, laboratorium-wszystko stare, nawet końcówki do pipet jednorazowe są "myte".... Żenada.
    1/27/19
  • Martyna

    Nie polecam tej uczelni. Szczególnie jeśli chodzi o Wydział Hodowli i Biologii zwierząt. Przerost formy nad treścią. Brak zrozumienia dla studentów i lekceważenie. Często niemiłe komentarze i wyżywanie się. Jeżeli ktoś ma za dużo obowiązków, niech zrezygnuje z pewnych funkcji. Po to się idzie na studia, aby się czegoś nauczyć, a nie po to, aby być gnojonym! Prace giną, ludzie są oskarżani o coś, czego nie zrobili. Pokazywanie wyższości na każdym kroku. Niektórzy wykładowcy są dobrzy, ale większość to ludzie zarozumiali. Odradzam.
    1/15/19
  • Loyas

    Jesteście zadowoleni z jakości nauczania na WTŻ ?
    10/29/18
  • emilia

    Który w kierunków wykładanych w języku angielskim polecacie? Czy wówczas wszystkie zajęcia są po angielsku? jaka kadra i poziom?
    10/14/18
  • gospodarka przestrzenna

    A kto studiuje na kierunku Gospodarka przestrzenna w Krakowie? Ja mam jeszcze sporo czasu, bo matura w maju następnego roku, ale chętnie juz dzisiaj bym się więcej dowiedział od samych studentów tej uczelni, jak tu jest? Czy gdzieś na stronie www znajdę wykaz przedmiotów dla każdego roku?
    10/2/18
  • Gość001

    Hej 😊 wybiera się ktoś na ekonomię 2 stopnia stacjonarne?
    9/18/18
  • Gość28

    Kto idzie na Zarządzanie i Inżynieria Produkcji?
    9/10/18
  • Admin

    Komentarz usunięty.
    9/2/18
  • Ola

    wybiera się ktoś na zootechnike ? ;)
    8/20/18
  • Agaaaa

    Ja na ogrodnictwo. Już się nie mogę doczekać. Jestem mega nakręcona, bo to moja wielka pasja. Oczywiście słyszę zewsząd głosy studzące mój zapał, że studia to nuda, starzy wykładowcy, dziwne przedmioty, często wcale nieprzydatne, itd. Ale ja wiem, że zdania nie zmienię :-)
    8/20/18
  • Gość100

    Hej. Czy jest tu ktoś kto zamierza mieszkać w Domu Akademickim „Bratniak”??
    8/16/18
  • jak na biotechnologii jest :-)

    Biotechnologia - pierwszy rok to łatwizna. Schody zaczynaja się dopero na 2 czy na początku 3 roku. Do najcięższych przedmiotów mogę zaliczyć proteomike i podstawy biotechnologii przemyslowej. Duzo jest cwiczen i praktyki. Niekiedy badania w laboratorium trwają 5 godz. Taki urok studiów tutaj.
    8/9/18
  • opinia o UR

    Studiuję Technikę Rolniczą i Leśną na Uni Rolniczym. Większość wykładwców jest spoko,Najlepsza jest pani dziekan interesuje się studentami, organizuje Ersmusa, wyjazdy tam. Najgorzej wspominam transport trzeba było przysiąśc do pisemnego zaliczenia i to mocno kuć. Utrzymanie maszyn rolniczych i leśnych jest spoko z prof. Kiełbasą to lajtowy gościu. Zaliczenie też spoko,. nie ma większych problemów z tym. Na moim kierunku jest więcej ćwiczeń niż wykładów. Praktyki będą po 3 roku przed napisaniem pracy inżynierskiej. Akurat mój wydział ma średnie budynki, ale np taka Technologia żywnośći ma nowe. Dojazd autobusem pod samą wydział. Panie z dziekanatu podpowiadają wszystko jak załatwić sprawę i złożyć wnioski. Stypendia bez problemu. Akademiki są spoko, 4 i 2, na jedynki i 3 są dla doktorantów chyba i są dośc oddalone od wydziału
    8/9/18
  • Gość001

    Hej 😊 wybiera się ktoś na ekonomię 2 stopnia (dzienne) na UR?
    8/5/18
  • blnina123

    Do :Do blninka123: podobam Ci swojego maila (tak dla bezpieczeństwa,żeby nie podawać danych na tle publicznym) i odezwij się do mnie, to wymienimy się FB, albo numerem 😊😊 wiosenka2152@interia.pl
    8/1/18
  • K

    Czy może ktoś opowiedzieć coś na temat biotechnologii? chciałbym rekrutować na ten kierunek
    7/31/18
  • do blininka123

    ja idę, jestem za Twoim pomysłem.
    7/30/18
  • Kasuiula

    Wiecie moze jaki prog punktowy na gospodarke przestrzenna w drugim naborze?
    7/26/18
  • Nati

    Orientuje się ktoś jaki jest próg na kierunek ekonomia?
    7/23/18
  • blnina123

    Idzie ktoś na biotechnologię na UR? Można by się było spotkać, poznać :)
    7/20/18
  • DIETETYKA

    Pisze komentarz, ponieważ widzę tutaj spore zainteresowanie kierunkiem. Według mnie większość ważnych przedmiotów prowadzą osoby nie majacego nic wspólnego z dietetyka, nie posiadające do tego odpowiedniej i aktualnej wiedzy!
    7/14/18
  • Paa

    kiedy moge sie dowiedziec kiedy beda wyniki na dietetyke? nie mam wgl zakładki komunikaty czy trzeba jeszcze po prostu czekac az napisza?
    7/13/18
  • Baa123

    Czy można się jeszcze rekrutowac?
    7/13/18
  • ciekawe

    Wie ktoś może kiedy będą wyniki z browarnictwa? I czy będzie ciężko dostać się na ten kierunek? przy 50 % z chemii rozszerzonej
    7/13/18
  • kozioł393

    ej wlasnie kiedy wyniki na biotechnologii?
    7/13/18
  • Hh

    Ciezko sie dostac na dietetyke bo matura troche slabo biolka chemia tylko 15% matma 50
    7/13/18
  • marta002

    były już wyniki na biotechnologie na UR?
    7/12/18
  • azaw

    Witma miałem słabe wyniki matur ale dostałem się na sporo kierunków i nie wiem gdzie będzie w miarę poziom żebym dał sobię rade ktoś może coś powiedzieć jak to wygląda na odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami ?
    7/12/18
  • ja

    Uważam, że wykładowcy na ekonomiczno-rolniczym powinni bardziej się starać w stosunku do studentów. Według mnie jest zbyt niski poziom kształcenia. Może i niektórych to cieszy, ale jak ktoś traktuje studia poważnie to czuje niedisyt, którego nie powinno byc na uczelni państwowej, dużej, znanej.
    7/5/18
  • marta002

    Hej, mam pytanko, napisalam bardzo słabo mature rozszerzoną (niby w tym roku byly bardzo trudne i każdy spodziewa sie niskich progów, a nauczyciele tylko to potwierdzają) ale czy z wynikami 80% matma podst, 32% chemia rozszerzona mam jakiekolwiek szanse dostać sie na UR na biotechnologie?
    7/5/18
  • klaudiaaxd

    Hej, czy z technoligi zywności bede mogla przejsc na dietetyke na II rok ? chce studiowac zaocznie a niestety dietetyka jest tylko na dziennych ;/
    7/4/18
  • Gość

    Na ogrodnictwo jak i na każdy inny kierunek na UR biorą wszystkich nawet nie zważając na wynik matur
    7/2/18
  • s098

    Ciężko się dostać na ogrodnictwo?
    7/2/18
  • kiosk

    niby ma być lepiej, nowocześniej, z duchem czasu, naciskiem na studenta, jakość studiów, itd. .... zobaczymy
    6/27/18
  • buqolip

    Wydział ekonomiczny na mickiewiecza ...brak wyposazenia fizyka ktora odbywa sie tam na technologii zywnoci jest na poziomie gimnazjum, wykladowcy niczego nie wymagają z kolei na egzaminie studenci w znacznej wiekszosci oblewają, w konsekwencji czego pozostaje kompromitacja we wrzesniu lub warunek !!! Kazde zarządzanie lub socjologia juz bedzie lepsze byle nie na rolniczym ! Nie oszukujmy sie kazdy wie jak tam jest. Rolniczy rozwiń się albo zakończ dzialanosc i nie wypuszczaj na rynek pracy ludzi ktorzy na studiach nic nie robili a dostali sie tam przez przypadek.
    6/27/18
  • marcin213

    Wydział WIŚiG - czas zatrzymał się tu w miejscu 30 lat temu.
    6/22/18
  • xanaxxxxx

    Lepiej w życiu zostać z niczym niż studiować na rolniczym
    6/22/18
  • Meg

    nie jest źle ale żałować będziesz...to jest pewne, który pracodawca będzie poważnie patrzył za 5 lat na dyplom Rolniczego skoro na zarządzanie nawet na PK czy AGH dostaja się ludzie z ledwo zdaną maturą?
    6/8/18
  • xivi

    A może ktoś coś powiedzieć na temat ekonomii lub zarządzania? Naprawdę jest tak źle na tym UR??
    6/4/18
  • Bob

    Progi punktowe na Geodezje i Kartografie ktoś coś?
    5/7/18
  • Kaa

    Do osób studiujących Sztukę Ogrodową: czy jest dużo zajęć w ciągu tygodnia? Jaki jest poziom? Ciężko się dostać? Generalnie czy nada sie jako drugi kierunek; czy dałoby się to jakoś pogodzić: ) z góry dziękuję
    5/5/18
  • Meg

    W 100% zgadzam się z poprzednią opinią, również rok studiowałem technologie żywności- poziom tragedia. Przyszli pracodawcy, o ile się tacy znajdą, uważajcie na przyszłych technologów.
    4/26/18
  • marta

    Jako była już studentka WTŻ informuję, że każdy kierunek mocno związany z naukami rolniczymi potrafi zniechęcić np. podczas studiowania dietetyki. Wyposażenie marne, prowadzący ogólnie traktują studentów UR jako tych który po prostu nigdzie indziej się nie dostał i pozostał na 'rolniku'. Zajęcia niezbyt wymagające, momentami mocno przypominające gimnazjum lub wczesne liceum w kontekście chemii czy matematyki. Naprawdę można poczuć się ogłupianym. Niestety poziom nie podniesie się, gdyż osoby dostające się na wydział w większości nigdy wcześniej nie miały nawet styczności z naukami które go reprezentują i szybko by 'poodpadały' co oznaczałoby utratę funduszy przez uczelnie.
    4/11/18
  • rybcia

    Ja tam jestem zadowolona, a Ci co narzekają, to niech się do nauki wezmą lepiej.
    4/10/18
  • raffix

    to prawda warunki do nauki są złe, atmosfera taka średnia, ja bym nie polecił
    4/9/18
  • xannek

    brak zaplecza i odpowiedniej kadry, na ich miejscu wstydziłbym się prowadzić zajęcia w takich warunkach
    3/26/18
  • jan95

    Studiuję inżynierię i gospodarkę wodną i odradzam ponieważ uczelnia nie ma zaplecza do prowadzenia tego kierunku oraz stan budynku w którym odbywają się zajęcia jest karygodny. Kadra mało mało ciekawie prowadzi zajęcia, oraz nie idzie z postępem.
    3/20/18
  • hugo

    Jak dla mnie całkiem ok, jedyne czego można się czepić to lepsza organizacja, żeby studentów na ostatnią chwilę nie zaskakiwać.
    3/4/18
  • Aznan

    Odradzam studia zaoczne na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym. Płacisz gruba kasę za to, aby móc pracować i chodzić na zajęcia w weekendy, a i tak wymagają, aby przychodzić w ciągu tygodnia, np. aby robić analizy do pracy dyplomowej lub załatwiać sprawy związane ze studiowaniem (spotkania z promotorem, kierownictwem komórek organizacyjnych itp). Duża część kadry naukowej odnosi się bardzo niegrzecznie w stosunku do studentów i często ich olewa. Traktują z góry, jak podludzi i zupełnie ich nie obchodzi, że ktoś pracuje, dojeżdża z daleka itp. Żałuję, że wybrałem ta uczelnię, bo same problemy z nią są. Filipie: tak, zajęcia odbywają się często w piątki. Ale jak zaczniesz pisanie pracy dyplomowej, to będziesz jeszcze bardziej zaskoczony. Promotorzy nie będą mieli dla Ciebie czasu w weekendy, więc szykuj sobie urlopy w środku tygodnia.
    3/2/18
  • bartek95

    Zgadzam się z kolegom
    1/31/18
  • kasztan

    Jestem na 3 roku kierunek Inżynieria i Gospodarka Wodna. Nie polecam nikomu tej uczelni ponieważ warunki w jakich odbywają się zajęcia są krytyczne, budynek przy ulicy al. Adama Mickiewicza 24/28 jest w stanie ruiny, uczelnia nie remontuję tego budynku mimo iż nie nadaję się do użytku. Kolejną sprawą jest brak odpowiedniego zaplecza ,ważną sprawą są wykładowcy którzy nie mają kompetencji żeby wykładać , są równi i równiejsi , nie szanują ludzi i mało atrakcyjnie prowadzą zajęcia. Ogólnie to lepiej wybrać jakikolwiek kierunek na AGH czy politechnice niż iść na UR. . Ogólnie to polecam omijać tą uczelnie szerokim łukiem.
    1/23/18
  • architektuta krajobrazu

    Kto studiuje Architekturę krajobrazu na UR w Krakowie i może się wypowiedzieć na ten temat? Rozważam te studia za rok i zastanawiam się, czy to dobry pomysł? Chodzi mi też o porównanie AK na tej uczelni w odniesieniu do szkół technicznych, politechnik? Czy macie takie informacje albo wiecie gdzie szukać?
    10/10/17
  • frik

    Myślę o biotechnologii, ale słyszałam że to mega ciężki kierunek i wymaga ogromnej pracy, samozaparcia, orki non stop. Czy tak jest w rzeczywistosci? Czy tak dużo osób ma warunku, jak się słyszy? Z czego to wynika, czy program jest taki trudny do ogarnięcia czy studenci słabi? Jeśli nie biotechnologia, co to proponujecie?
    9/11/17
  • Dianka

    Hej, gdzie znaleźć progi punktowe na leśnictwo z ostatnich lat? Może ktoś zna?
    9/10/17
  • Filip

    Cześć :) zaczynam od tego semestru studia w systemie niestacjonarnym i właśnie spojrzałem na plan a tam SZOOK!. Zajęcia, zgodnie z harmonogramem na stronie wydziału, odbywają się od piątku od 9:00 rano!!! Czy to możliwe, czy może jakiś falstart z tym planem? ?? Zdecydowałem się na zaoczne, bo w tygodniu pracuję do 16.00. Czy ktoś może udzielić jakiegoś info, czy zjazdy na serio zaczynają się w piątek RANO??? Zdezorientowany ....
    9/8/17
  • student

    zaczynam dopiero 2 rok.... Słyszałam "plotki że w trakcie trwania studiów podnoszą czesne o jakieś niebotyczne sumy ale nie do końca chciało mi się w to wierzyć dopóki ostatnio nie dostałam maila że podnoszą mi czesne o 100 zł za semestr co w przypadku studiów inżynierskich będzie dla mnie dodatkowym wydatkiem 500 zł na koniec trwania studiów. Niestety sądzę że na takiej podwyżce się nie skończy, ponieważ słyszałam że potrafili podnieść czesne z 1600 zł do 2000 zł... a jak człowiek już tyle czasu i pieniędzy poświęcił to nie tak prosto dać sobie spokój tylko większość pewnie zapłaci.... Ja tak tego nie zostawię bo to jest oszustwo.... !
    9/5/17
  • akademik

    wie ktos kiedy beda pierwsze wyniki co do akademikow?
    8/25/17
  • Gabriela

    Wie ktoś może czy istnieje jakaś grupa na fb dla osób które dostały się na I rok Biotechnologii? Warto byłoby sie zapoznać ;-)
    8/8/17
  • Aga

    Hej. Wybieram się na biotechnologię i poszukuje spokojnej dziewczyny do wspólnego zamieszkania.
    7/25/17
  • Leśnictwo 2017

    Czy ktoś na leśnictwo? Dokonanie wpisu miało być do 14 a 15 wyniki kwalifikacji. W systemie mam wciąż zakładkę " dokonaj wpisu w podanym terminie".
    7/15/17
  • zp

    szukam dziewczyny do wspólnego mieszkania z biotechnologii UR w Krakowie z rekrutacji na 2017/2018 ktoś zainteresowany Natalia
    7/12/17
  • zp

    Ktoś wie ile jaki próg punktowy na biotechnologie był w 2016/2017
    7/12/17
  • Dietetyka

    Czy moglby ktos sie wypowiedzieć na temat tej uczelni o tym kierunku? :)
    7/10/17
  • S...

    Czytam wypowiedzi studentów UR i nie wierzę w to. Właśnie ukończyłam studia mgr z Rolnictwa i jestem naprawdę zadowolona. Wiadomo, że jest czasem ciężko, w końcu to studia i musza wymagać. Ale pracownicy w większości są w porządku. Jeśli ktoś idzie na studia z myślą, że przejdzie bez nauki, to potem ma negatywną opinię, bo się rozczarował postawionymi mu wymaganiami. Jak najbardziej polecam studia na UR w Krakowie na kierunku Rolnictwo.
    7/7/17
  • Maturzystka

    Czy trudno dostać się na Leśnictwo tj. na Gospodarkę leśną?? Oczywiście mam na myśli studia dzienne. Moje wyniki matury będą raczej wysokie, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o jakichkolwiek progach. Pytam bo bardzo mi zależy na zawodzie. Jestem absolwentką technikum leśnego. Stoi przede mną wybór SGGW czy UR... Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    5/10/17
  • Studentka ur

    Rozwalają co chwile grupy jak jeat za mało osób to rzucają studentami jak worki z ziemniakami po innych grupach. Nie obchodzi ich to ze ktoś pracuje i juz jakieś plany ma, dni zajęć się zmieniają oni maja to gdzieś. Grupa fajna zgrana - tez nie ważne. Rzucają ludźmi do innych grup gdzie nikogo się nie zna. Powod redukowania grup? Zmniejszenie wydatkow uczelni. A i tak na koniec semestru nie przepuszcza kilkadziesiat osob zeby braly warunki (dofinansowaly uczelnie...)
    4/28/17
  • Macik2010

    Absolwent Leśnictwa. Osobiście drugi raz nie wybrałbym tej uczelni.Przerost formy nad treścią,rozbuchane mniemanie o sobie.Często odnoszenie się do studenta bez jakiegokolwiek zrozumienia,teksty typu albo studia albo praca,nie każdy musi zdać egzamin itp.itd. można by w kółko wymieniać.Studia wymagające-mnóstwo teorii,która jest nieprzydatna.Na SGGW podejście jest trochę inne a w Krakowie dalej beton i przeświadczenie o wyższości nad innymi uczelniami przyrodniczymi( wg mnie bezpodstawne).
    3/20/17
  • Kama

    Nie działa mi ich strona, mam nadzieję, ze to chwilowy problem :(
    3/7/17
  • geodezja

    jestem absolwentką Geodezji i Kartografii. Piszę ten komentarz, bo pamiętam jak prawie 4 lata temu szukałam konkretnych informacji o tym kierunku i o uczelniach, na których można go studiować. Nikt nie wypowiadał się konkretnie. Więc mniej więcej powiem jak to wygląda z mojego punktu widzenia. Większość osób porównuje geodezje na AGH i na UR i oczywiście widnieje opinia, że studenci z UR są zbieraniną osób które nie dostały się na AGH, poniekąd może tak, ale niekoniecznie. Poziom uczelni jest inny na każdym wydziale, więc nie ma ich co porównywać. Ba! Nawet poziom na poszczególnych kierunkach na tym wydziale znacznie się różni. Przede wszystkim matematyka- zmora geodetów. Kosmos.... Ale spokojnie, teraz już tak nie cisną. Co mnie wkurza na tej uczelni? Co drugi dziadek daje ci do zrozumienia że jak jesteś kobietą to się nie nadajesz i czasami celowo cię ulewa na zaliczeniach, zwłaszcza terenowych. Jeśli grupa jest złożona z samych dziewczyn, jesteście traktowani jak stereotypowe blondynki. Tak dla zasady. Poza tym, stara kadra profesorów, którzy już dawno powinni być na emeryturze. Mam na myśli wiekowego Pana od geodezji wyższej i kartografii u którego pisze się egzamin z całego roku. Egzamin trwa 45 minut, pytań jest 7 - 9, i aby zaliczyć egzamin trzeba mieć minimum 80%, czyli dwa zadania teoretyczne, których pewnie i tak nie zdążysz napisać, można mieć źle. Oczywiście pytanie składa się z rysunku (czasami 4), wyprowadzenia wzorów na stronę arkusza A4, czasami komentarzy. Ogólnie egzamin sprawdza nie tyle twoją wiedzę, co pamięć i umiejętność szybkiego pisania :), nie ma miejsca na myślenie, bo się normalnie nie wyrobisz. Na ostatnim semestrze są głupie przedmioty, które wcale nie pomagają ci napisac pracy, a jedynie ograniczają twój czas. Studia nie są proste, a poza tym, kosztują wiele nerwów. Jeśli lubisz się pomęczyć, polecam.
    2/16/17
  • gospodarka przestrzenna

    jakie przedmioty trzeba zdawać na maturze, żeby dostać się na kierunek Gospodarka Przestrzenna na UR w Krakowie?
    9/21/16
  • Alicja

    Czy otrzymaliście jakąś oficlajną korespondencję z uczelni dla student I roku?
    9/18/16
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu
    7/30/16
  • ekonomia

    Droga Gosiu, z tego co wiem ekonomia to nie są studia jednolite magisterskie tylko najpierw 3-letni licencjat, potem 2-letnia magisterka. Z tego wynika, że świadomie wybrałaś znów tą samą uczelnię i kierunek. Skąd taka decyzja, skoro byłaś niezadowolona? Ja po licencjacie zmieniłam uczelnię, co był świetnym wyborem. Dlatego moim zdaniem, Twoja negatywna opinia nie jest konstruktywna i nie pomaga młodym maturzystom w wyborze.
    7/21/16
  • Gosia

    Przez pięć lat studiowałam ekonomię na UR. Zbyt słaby poziom, prowadzący przerost formy nad treścią, młodzi doktoranci zostający na uczelni po znajomości.
    7/17/16
  • DarekZ.

    Uczelnia lubi dać w kość studentowi i to nawet w mało istotnych kwestiach. Szczytem marzeń to miejsce nie jest. Ja po 3 latach juz sie ciesze ze ma się ku końcowi moja przygoda z tą "uczelnią".
    7/16/16
  • scoorupia

    Czy ktoś robił podyplomowe rolnicze dla osób nie mających wykształcenia rolniczego? Jaki jest poziom tych studiów?
    6/30/16
  • wred

    studiował ktoś ekonomie na tej uczelni? jak z przyjęciem? wysokie progi punktowe? polecacie?
    6/27/16
  • TEKLA

    Czy ktoś mi moze powiedzieć coś na temat kierunków bioinżynieria zwierząt bądz zootechnika ? Jakie były progi w roku 2015 ? Czy łatwo jest się dostać ?
    6/18/16
  • diddle

    Nie polecam. Studiowałam 2 kierunki na wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt. Niektórzy prowadzący oderwani od rzeczywistości. Poprosiłam o możliwość zmiany grupy z jednego przedmiotu ze względu na pracę zawodową - dowiedziałam się, że grupy z takiego powodu zmienić nie moge i mam wybrać studia albo praca. Innym razem miałam l4 oraz oczywiście papierek lekarski dla uczelni to szanowny doktor zrobił mi wykład przy całej grupie o wychowaniu ktore się wynosi z domu, ale mi go brak i tak dalej, ponieważ tydzień wcześniej nie było mnie na zajęciach a teraz śmiem usprawiedliwiać nieobecność. Inna sytuacja - pani profesor "zgubiła" mój egzamin, dopiero po interwencji dziekana "nagle" się znalazł między innymi. Poziom generalnie niski - prowadzący nie są wymagający, przepuszczają studentów z nikłą wiedzą, pytania egzaminacyjne czy nawet z kolokwiów co roku takie same. Przygotujcie się również na jeżdżenie na mydlniki, rząskę, przegorzały, bielany i między wydziałami. W zimie to szczególnie uciążliwe, bo raczej oszczędzają na ogrzewaniu i zajęcia odbywały się w kurtkach. Plusem jest dużo ćwiczeń praktycznych oraz wyjazdów.
    6/12/16
  • felis

    Czy ktoś moze wie jakie były progi, aby sie dostać na biologię w roku 2015 i czy te studia sa oblegane?
    6/8/16
  • ssss

    Jestem na tej uczelni od końca lutego i już mam wyrobione o niej zdanie. Pod żadnym pozorem nie polecam magisterki jeśli jesteś z innej uczelni. Dyskryminacja na każdym kroku. Dziś na jednej katedrze usłyszałam, że powinnam była zaklepać sobie miejsce na promotora rok temu (to chyba kpina!). A o ludziach na roku hmm z dziećmi łatwiej jest się dogadać...Nie polecam, jedna wielka ściama!
    5/17/16
  • wiktor

    każdemu absolwentowi liceum szukającego uczelni wyższej radze wystrzegać się tej uczelni, UR jest gołosłowny i nie wywiązuje się z umów ze studentami. Dodatkowe probelmy finansowe i przekręty z tym związane ładnie tuszuje a gdy sprawa się rypnie można zamieść wszytko pod rektorski dywan. Przykładem jest ostatnia głośna akcja z udziałem URu gdzie nie mieli oni prawa na prowadzenie kierunku Biotechnologia (z tego co wiem niektórzy do dziś nie wiedzą czy mają ważny dyplom), dodatkowo sam kierunek z międzywydziałowego został przeniesiony na wydział Ogrodniczy bo ten miał problemy finansowe. Cyrk na kółkach. Insynuuje AGH największy odsetek studentów ma po tej uczelni prace, lub UJ oni dbają o swoje dobre imie. Pozdrawiam
    4/29/16
  • Ola

    Hej :) Ja mam pytanie odnośnie takiego kierunku jak bioinżynieria zwierząt na UR w Krakowie. Pisałam już na forum UR, ale nie uzyskałam odpowiedzi. :( Generalnie chodzi mi o to jakie mniej więcej są progi punktowe, bo nigdzie nie mogłam tego znaleźć... Wiem, że do rekrutacji liczy się jeden przedmiot.
    4/11/16
  • nina

    Hej :) Czy przechodziliście może przez rozmowę kwalifikacyjną? Jak dokładnie ona wygląda?
    2/20/16
  • Ewa

    czy podczas rekrutacji brany jest pod uwagę również wyniki z matury z języka angielskiego ? czy może ktoś wie gdzie znajdę progi punktowe ?
    2/18/16
  • Student

    Nie polecam studiów za wszelką cenę chcą cię wywalić. Beznadziejni są pracownicy prowadzący zajęcia
    2/15/16
  • Ola

    Mam pytanie, czy ciężko dostać się na II stopień biotechnologii na UR? Pod uwagę brana jest ocena na dyplomie (prawdopodobnie będę mieć 4,5), a jeśli nie ocena to rozmowa kwalifikacyjna. Jak ona wygląda?
    1/27/16
  • xdol

    dla mnie to dość nietypowe połączenie, ale kierunki mało popularne dają Ci możliwość wybicia się jeśli sie tylko postarasz
    1/2/16
  • przyszła ogrodniczka

    czy ciężko się dostać na ogrodnictwo z marketingiem? jest dużo chętnych? jak oceniacie ten kierunek?
    11/26/15
  • przyszła ogrodniczka

    czy ciężko się dostać na ogrodnictwo z marketingiem? jest dużo chętnych? jak oceniacie ten kierunek?
    11/26/15
  • pytanie

    które kierunki na UR są prowadzone po angielsku? bo widzę info, że 6 kierunków jest po angielsku, ale nie ma nic więcej, żadnego odsyłacza, jakie to są kierunki??? dajcie linka, gdzie to jest?
    10/13/15
  • dobry wujek

    zamiast na weterynarię idź na kierunek lekarski, przynajmniej prace bedziesz miał pewną i zarobki o niebo lepsze, praca weterynarza to ciężka robota, wiem co piszę ...
    9/23/15
  • ile chętnych na weterynarię??

    ktoś się orientuje, ile było chętnych osób na jedno miejsce na weterynarię w tej rekrutacji na Rolniczym w Krakowie? a może macie porównaie z innymi uczelniami? gdzie szukać takich infrmacji?
    9/22/15
  • odpowiedź

    nawet jak nie dostaniesz pokoju w pierwszym drugim trzecim terminie to tydzień po rozpoczęciu nauki zawsze znajdzie się jakieś miejsce wolne a wtedy nie pytają o odległość i czy hajs się w rodzinie zgadza tylko przyjmują od ręki pod warunkiem że jesteś studentem UR jak nie to bodajże 250 zł jednorazowej opłaty. Ale akademik każdy dostaje bo zawsze są wolne miejsca.
    9/18/15
  • pytanko

    ja dopiero w przyszłym roku bede się na studia wybierać, ale mam pytanie: od jakieś odległości miejsca zamieszkania Uczelnia przyznaje miejsca w akademiku? Czy mieszkając 70 km od Krakowa dostanę pokój?
    9/17/15
  • odp dobrochna

    na Krowodrzy , polecam ;)
    9/14/15
  • pytanie ważne

    Czy to prawda, że jeszcze trwa rekrutacja na Architekturę Krajobrazu? I że 17 września jest test z rysunku? Ktoś coś więcej??
    9/14/15
  • I am

    hej ;) jest tu może ktoś kto wybiera się na zarządzanie od października? bo ja jestem zielona póki co jeśli chodzi o studia i chętnie poznałabym jakąś dobra duszyczkę, która bardziej się orientuje co i jak :D
    9/4/15
  • dobrochna

    gdzie najlepiej szukać mieszkania na wynajem??? wiem, że już późno, ale może macie lepszą orientację w temacie?
    9/4/15
  • elementarz

    Można bardzo przykro zawieść się na działaniach administracji, m.in. mam na myśli Biuro Programów Europejskich funkcjonujące na UR. Przedstawiają atrakcyjny do zrealizowania projekt, po czym okazuje się że część z tego, co wam obiecano w związku z udziałem w nim; czy to praktyką zagraniczną czy stażem, zabierane jest przez uczelnię, podobno w celu zapłacenia obowiązkowych podatków (obowiązujących uczelnię). Ja tylko nie rozumiem, dlaczego w opisie projektu taka informacja (o potrąceniu właściwego podatku) nie może pojawić się natychmiast, zamiast wodzić studentów za nos umowami z opisem wyższej stawki wynagrodzenia zamieszczanymi na stronie projektu, po czym, gdy dostajesz umowę do podpisania PO MIESIĄCU pracy, okazuje się że jest ona zmieniona! Gorąco odradzam!
    8/20/15
  • Kkk

    Cześć, mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat zootechniki, a dokładniej hodowli zwierząt towarzyszących i egzotycznych?
    6/30/15
  • xxx

    Każda uczelnia ma przecież swoje plusy i minusy. Co do pań w dziekanacie- zależy od wydziału na którym jesteś. Nie wszędzie pracujące tam osoby są niemiłe. Co do studentów na rolniczym to mogę powiedzieć, że bardzo fajnie ze sobą współpracują. Z wymianą notatek nie ma większych problemów (przynajmniej na WHiBZ), samorząd organizuje sporo eventów, a kontaktu prowadzących ze studentami może nam pozazdrościć niejedna inna uczelnia (przykład balu czy ogniska, gdzie wykładowcy bawili się razem z nami). Poziom zajęć? Różne zajęcia, różne poziomy- jedni nam trochę odpuszczają, u drugich trzeba wkuwać- tak jest wszędzie. Najłatwiej jest wszystko hejtować, ale ciężko jest pokazać także zalety.
    6/21/15
  • odp dla qwerty

    potwierdzam ta informację że ktoś manipuluje informacjami na forum (może to te babki z dziekanatu jak pisze qwerty?), bo u nas na zajęciach jedna prowadząca się" wygadała" że fora są dla nich strategiczną bazą informacji o uczelni dla innych studentów (...) i monitorują fora, kierując tam studentów rozważających inne kierunki . Zygać mi się chce jak te niby na "poziomie" panie (panowie) okłamują nas. Jest to wstrętne i świadczy o tym że nie stać ich na przyjęcie obiektywnej krytyki na swój temat. Gdyby jej posłuchali - może by to im pomogło, a tak tylko będą się pogrążać trzymając kurczowo swoich stołeczków kosztem naszej krwawicy by uzbierać na czesne. Ż a ł o s n e !
    4/7/15
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    4/7/15
  • heniek

    to że kończysz rybactwo nie znaczy że będziesz pływał na kutrze z wędką i łowił śledzie....ten kierunek jest przeznaczony dla ludzi, którzy chcą pracować z samorządach gmin lub miast i zajmować się gospodarką z nastawieniem na rybołówstwo
    3/19/15
  • emil94

    drodzy studenci UR, co sądzicie o kierunku rybactwo? czy to ma sens? jestem od wielu lat zapalonym wędkarzem, ale taki kierunek studiów to chyba rzadkość, gdzie mogę znaleźć zatrudnienie po rybactwie i za jakie pieniądze?
    3/9/15
  • pola

    każda uczelnia może też przyjąć inne poziomy matur, które musisz zdać, ja np żeby dostać się na dietetykę do Łodzi musiałam zdać chemię na rozszerzeniu a koleżanka z Krakowa juz tylko na podstawie..
    3/2/15
  • odp. do dietetyka

    no pewnie że na jednej uczelni mogą cię przyjać z maturą na określonym poziomie, a na innym (jak masz bardziej wyśrubowane progi punktowe) już nie, każda uczelnia sama to określa, musisz sparwdzać na wszystkich
    3/1/15
  • dietetyka

    jak mieliście zadną maturę, że dostaliście się na dzienną Dietetykę na Uni Rolniczym? Czy może się zdarzyć, że z takim samym świadectwem na jednej uczelni np. w Krakowie mnie nie przyjmą, a na innej, np. w Łodzi już tak?
    10/8/14
  • Venus

    witam, czy sa tutaj osoby ktore zaczna studia na kierunku rolnictwo na uniwersytecie rolniczym w Krakowie?:) moze sie poznamy?:)
    7/17/14
  • tabula.rasa

    Witam, chciałabym się zapytać, jak wyglądała rekrutacja i tym samym próg punktowy w roku akademickim 2013/2014 na kierunek technologia żywności i żywienia? Dużo osób aplikowało? Ciężko się dostać na ten kierunek? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
    4/3/14
  • ola

    cześć! chciałabym pójść na ten kierunek, ale nie mogę nigdzie znaleźć progów punktowych do krakowa. Czy ktoś wie, ile one mniej więcej wynoszą?
    1/19/14
  • xyz

    sorki za tyle identycznych komentarzy, komputer mi się zaciął a ja do cierpliwych nie należę :p
    5/14/13
  • Administrator

    zdublowane posty zostały usunięte
    5/14/13
  • xyz

    chciałabym się dowiedzieć jakie są progi na technologii żywności i żywienia człowieka? dzisiaj pisałam roz. chemię i nie będę kłamała ale słabo mi poszło, za 2 dni biologia i też nie spodziewam się niczego dobrego
    5/14/13
  • muka

    Kiedy ja zaczynałam studia na wydziale Technologii Żywności, czyli nie całe trzy lata temu, na tej uczelni studiowało się zupełnie inaczej. Teraz, nie mam pojęcia czy za sprawą nowej Pani Prodziekan, czy systemu do jakiego nasza uczelnia dołączyła, czy też boryka się z problemami finansowymi, stwierdzam, iż studiowanie na tej uczelni to pasmo nieporozumień, kuriozalnych sytuacji i utrudnianiu studentom jak tylko się da. Przerw między sesjami nie ma, jest jakaś garstka, która ma wszystko pozaliczane, przedłużeń sesji juz nie ma, nikt nie idzie na rękę, o dogadaniu się apropos kolejnego terminu nie ma mowy, tylko urlopy dziekańskie i warunki są wyjściem. A pieniążki wpływają na konta... Studiowałam też na UJ-cie i stwierdzam, że wykłądowcy tam są bardziej przychylni studentom i traktują ich jak dorosłych ludzi, a nie jakąś bandę niedorozwiniętych głąbów, która jest potencjalnym źródłem dochodów... :/ Zastanawiam się na przeniesieniem gdziekolwiek, bo już mnie krew zalewa kiedy na to patrzę...Wszystkim zdającym maturę i zastanawiającym się nad studiowaniem na UR na wydizale TŻ kategorycznie odradzam!! (nie wiem jak sytuacja wygląda na innych wydziałach)
    2/21/13
  • ginger

    ja mam pytanko, bo za 2 mies pisze mature, a od pazniernika kraków i studia,w sumie mysle czy nie wybrać rolniczej, moze mi ktos powiedziec (raczej do dziewczyn) czy na UR studiują jakieś przystojniaczki? czy raczej z tym cienko jest ?
    2/15/13
  • blue jeans

    Tak czytam i czytam wasze komentarze i widzę, że jesteście zadowoleni z wyboru Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Ja chciałbym studiować leśnictwo i właśnie zastanawiam się gdzie podjąć studia. Przypadkiem trafiłem na tą uczelnię i powiem szczerze, bardzo mnie zainteresowała. Dlatego postaram się w przyszłym roku zasilić grono studentów właśnie tam:)
    11/14/12
  • Administrator

    komentarz usunięty z powodu naruszenia zasad regulaminu
    9/23/12
  • heyley

    Włączając sie do dyskusji poniżej: Ja np mam na lapku wszystkie notatki z każdego roku, posegregowane w folderach. Podczas zajęć bez problemu do czegoś wracam za pomocą ctrl+f, poza tym przed egzaminami łatwo się połapać w notatkach, które są komputerowo uporządkowane. ciesze sie że wykładowcy na uniwerku rolniczym u kołłątaja pozwalają nam tak notować. z resztą - z postępem można walczyć, ale nie da się go zatrzymać.
    9/1/12
  • rolniksamwdolinie

    Jja też uważam że to zarąbista opcja - mozliwość notowania na laptopach. co prawda czasem przez to zamiast tworzyc notatki - gram - ale i tak mam materiały, bo ludzie sie chętnie nimi dzielą na mailu roku. naprawde spoko sprawa. pomyslec jak by mnie bolala reka od pisania przez caly wyklad... nie i jeszcze raz nie, trzeba korzystac z cudów techniki skoro uniwersytet rolniczy na to pozwala!
    8/27/12
  • do nina

    no to chyba msz takich wykładowców, którzy dyktują, a nie mówią. u nas nie da się inaczej notować niż na komputerze, bo inaczej nie zdażysz. Poza tym szybciej możesz coś poprawić, dopisać i wygląda to potem wszystko schludnie i czysto, bez skreśleń, dopisków itd. W trakcie sesji wszystko drukujesz i oczy nie bolą, a i dzielenie się notatkami łatwiejsze :)
    8/22/12
  • KARINA 124

    To co trudny pierwszy rok ??
    8/9/12
  • nina

    Nigdy nie zrozumiem potrzeby notowania na laptopach. Przecież z zeszytów uczy się dużo lepiej, a poza tym nie rozpraszają one podczas wykładów 'zachęcając' do grania lub przeglądania internetu... mam wrażenie że jestem strasznie niedzisiejsza, ale na żadnych zajęciach nie odczuwałam potrzeby posiadania notebooka!
    8/1/12
  • szubert

    Hej! Nie orientujecie się jak wykładowcy na wydziale rolniczo-ekonomicznym podchodzą do kwestii notowania na laptopach? Chcę sobie kupić małego netbooka, ale jeśli nie będę mogła na nim notować, to jeszcze 3 razy to przemyślę i może zdecyduję się na coś większego. W dzisiejszym skomputeryzowanym świecie nie powinno być problemu z możliwością notowania na sprzęcie elektronicznym, ale wolałabym się upewnić...
    7/29/12
  • schudi

    ktoś może mi opsać jak wyglądają zajęcia na ogrodnictwie z marketingiem? Idę tutaj na studia i chciałabym mniej więcej wiedzieć co mnie czeka, kogo się bać itd :)
    7/17/12
  • ur

    może w porównaniu do innych uczelni przyrodniczych i rolniczych uniwersytet rolniczy imienia Hugona Kołłątaja ni jest najlepszy, ale na pewno znajduje się w ścisłej czołówce, oferuje dobry poziom studiów i z pewnością zadowala studentów ;)
    7/8/12
  • kiepa

    karolina ja juz z wynikami a i tak nie wiem czy się dostanę.. nigdzie nie mogę znaleźć progów, nie wiem czemu ich nie publikują na stronach :/. Zdawałam na rozszerzeniu potrzebne przedmioty ale nie poszło tak dobrze jak myślałam... Oby się udało bo bardzo bym chciała tutaj studiować!
    7/6/12
  • kiepa

    karolina ja juz z wynikami a i tak nie wiem czy się dostanę.. nigdzie nie mogę znaleźć progów, nie wiem czemu ich nie publikują na stronach :/. Zdawałam na rozszerzeniu potrzebne przedmioty ale nie poszło tak dobrze jak myślałam... Oby się udało bo bardzo bym chciała tutaj studiować!
    7/6/12
  • gonia

    masakra z tym czekaniem na wyniki matur!!! nie mogę już wytrzymać, bardzo chciałabym wiedzieć czy mam w ogóle szanse dostać się tam gdzie chcę, a przy kilku przedmiotach ciężko jest mi oszacować wyniki i nie wiem czego się spodziewać... mam ogromną nadzieję że dostanę się na kierunek architektura krajobrazu na krakowskim uniwersytecie rolniczym, nie wie ktoś może jaki próg był rok temu?
    6/24/12
  • grzes

    co tam, co sądzicie o tym uniwerku? dobra kadra na wydziale leśnym? polecacie tam któryś kierunek szczególnie, czy może lepiej nie zawracać sobie głowy? czekam na wszelkie informacje, bo nie mogę się zdecydować gdzie studiować. pozdrawiam
    6/13/12
  • tela

    jeeejku jaki piękny budynek ma ta uczelnia
    6/1/12
  • stefcia

    u mnie w liceum to było fajnie, jakieś rajdy, biegi na orientacje, wyjazdy w gory, ogólne zaangażowanie, akcje sprzątania świata częściej niż raz na rok, duży stopień uświadomienia uczniów dotyczący właśnie środowiska. na tyle zainteresowałam się tematyką że udałam się na studia do Krakowa, na Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja. no i bardzo mnie to cieszy że podjęłam taką decyzję, bo rozwinęłam swoją pasję, działam w lokalnym oddziale greenpeacu, jest naprawdę świetnie!
    5/23/12
  • pit

    chciałabym dowiedzieć się czegoś o kadrze na uniwersytecie rolniczym, na wydziale leśnym. raczej młoda, czy może pełna seniorów? jakie mają podejście do studenta? a jakie warunki trzeba spełniać żeby dostać dziekankę?
    5/17/12
  • geodezja i kartografia

    duzo piszecie o innych kierunkach, rozwalkowaliscie temat weterynarii, to moze napiszecie cos na temat geodezji i kartografii na Uniwersytecie Rolniczym, a jesli nie tu, to jaka inna szkole wyzsza polecacie na tym kierunku???
    2/15/12
  • bt

    bez róznicy
    2/10/12
  • biotechnolog

    a jak jest z pracą po poszczególnych specjalizacjach? lepsze perspektywy daje biotechnologia stosowana czy analityka?
    2/8/12
  • hej

    jak jestes z innego kierunku to daj sobie spokój z 2. stopniem biotechu
    2/1/12
  • biotechnologia

    Ciekawsza jest analityka, na stosowanej jest więcej wykładów.
    2/1/12
  • biotechnolog2

    jezeli jestes z innego kierunku np jakiegos rolniczego (zootechnika, rolnictwo itp.) to szkoda zachodu, lepiej isc na 1 stopien. Jeżeli masz zrobiona biotechnologię na 1.stopniu to jak najbardziej tak.
    2/1/12
  • biotechnolog

    czy warto wybrać się na studia magisterskie biotechnologia stosowana?
    2/1/12
  • zootechnika

    Studiowałam ją przez rok, dopóki nie dostałam się na weterynarię w lublinie. Zajecia jeszcze jako tako w porządku, ale ludzie z którymi byłam na roku w większości byli w brodziku intelektualnym KL
    1/28/12
  • WAŻNE

    Wysokie oceny tego Uniwersytetu nie świadczą o tym, że jest on lepszy od innych... to jest nieporównywalne, dopóki ktoś nie studiuje na dwóch kierunkach, a i wtedy zwykle \"lepszy\" jest ten pierwszy (wcześniejszy) bo tam ma solidniejszą grupę przyjaciół i jest bardziej zadedykowany zajęciom. Ten (póki co) wysoki wynik należy interpretować, że studenci są ZADOWOLENI ze swojego wyboru, poziomu nauczania i atmosfery. Więc prosimy frustratów z innych uczelni na wylewanie żalów pod szyldem swojej jednostki.
    1/22/12
  • jola

    super super i jeszcze raz super
    1/21/12
  • Rick

    qwerty to troll, najlepiej nie reagujcie na niego. Szkoda, ze osoby reprezentujące tak niski poziom są studentami
    1/19/12
  • lenka

    naprawdę, baaardzo sprytne :) sam to napisałeś podając się za mnie, bo niestety zasady są takie, że każdy może wpisać sobie dowolny nick... na twoje nieszczęście ja nie posuwam się do tak żałosnego poziomu wypowiedzi i myślę że każdy kto będzie to czytał raczej na to wpadnie :P pozdrowienia dla ciebie, może daruj już sobie komentarze w tym miejscu bo cię żółć całkiem zaleje :)
    1/19/12
  • qwerty

    gratuluję poziomu wypowiedzi. Cóż za wysoki poziom kultury osobistej. Daje 10 temu uniwersytetowi
    1/19/12
  • lenka

    Studenci UR nie mają potrzeby żeby ubliżać studentom innych uczelni, ale śmiało, poobrzucaj nas jeszcze błotem, pokaż jaki z ciebie kulturalny człowiek
    1/19/12
  • oo

    i co, myslisz ze komus ublizysz jak napiszesz Uniwersytet Rolniczy z małych liter? zalosne...
    1/19/12
  • lenka

    pewnie, krytykuj sobie, bo nie możesz w swojej zawiści znieść tego że UR jest tak wysoko w rankingu...i tego że studenci UR tak lubią swoją uczelnie że oddają głosy...btw myślę że panie z dziekanatu mają lepsze zajęcia :) a Ty swoim komentarzem tylko potwierdzasz poziom swojej uczelni i swojej kultury osobistej
    1/19/12
  • qwerty

    uniwersytet rolniczy w Krakowie to porażka. Babki w dziekanacie mają przykazane, zeby raz dziennie wystawiać na tej stronce oceny na 10 i niby taka dobra uczelnia, 1 w rankingu. A prawda jest taka, ze uniwersytet rolniczy w Krakowie wymięka przy Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie czy Wrocławiu. Nie macie tutaj nawet weterynarii
    1/19/12
  • oo

    tak jakby wyznacznikiem jakości uczelni przyrodniczych było to czy mają weterynarię...to w takim razie niewiele jest \"dobrych\" uniwersytetów w Polsce...
    1/17/12
  • BIOTECH

    Mogliby zamiast tej weterynarii wybudować tamn wydział biotechnologii :(
    1/17/12
  • lenka

    \"i to ma byc dobry uniwersytet rolniczy???\" nie...to jest jedyny uniwersytet rolniczy:) a weterynaria ma ruszyć już od dawna, ale uczelniom wciąż ciężko się dogadać...uj chce żeby weterynaria była zarejestrowana jako jego kierunek i na dyplomie student by miał ukończenie uniwersytetu jagiellonskiego...a to byłoby trochę nie fair, bo większość kadry i zwierząt zapewniałby Rolniczy
    1/17/12
  • wet

    No właśnie rusza w tym roku we współpracy z UJ, będą budować na Bielanach wydział, tam gdzie jest teraz jakaś katedra UR
    1/16/12
  • Ewelina

    Weterynarii nie ma...trzeba uderzać do Lublina albo Wrocławia. I to ma być dobry uniwersytet rolniczy????
    1/16/12
  • dx

    Nie w dziekanacie a w sekretariacie :P
    1/10/12
  • ja

    O tak, panie w dziekanacie Biotechnologii to istny skarb :) Nie sądziłem, że wszystko może przebiegać tak sprawnie, bezproblemowo i z pozytywnym nastawieniem do studenta :)
    1/10/12
  • Ainos

    Biotechnologia na UR jest świetna - polecam! - studiuję 3 rok i jestem zadowolona, że nie popełniłam tego błędu by pójść na UJ, studia bardzo interesujące, rozwojowe, ogrom praktyki, MIŁE PANIE W DZIEKANACIE;) normalni wykładowcy i ćwiczeniowcy, którzy nie muszą nic nikomu udowadniać:) jednym słowem super:D
    1/8/12
  • xxx

    Ja jestem na biotechu na UR, ale nie powiedziałbym, że Ujotowa jest na niskim poziomie, po prostu mają troche mniej praktyki, dużo więcej przykładają się do biochemii, a u nas aczej do bilogii molekularnej i biotech. żwywności. Tak na dobrą sprawę to inne kirunki.
    1/8/12
  • lenka

    biotechnologia to najlepszy kierunek na tej uczelni, poziom wysoki, bardzo dużo zajęć praktycznych, nie to co na ujocie...
    1/8/12
  • olo

    Poza tym zdałem sobie sprawę z tego jacy ludzie mnie otaczali na tych studiach (niezbyt inteligentni niestety), jeszcze niedawno przyjmowali tam ludzi z amnestią maturalną :/
    1/5/12
  • olo

    @nastawienie No trochę racji masz ale te jednostki z pasją to jakieś promile.
    1/5/12
  • oj

    Ale niestety ludzie z pasją to na ogrodnictwie jakieś 5% niestety :( wiem bo studiuję .
    1/5/12
  • Nastawienie

    Z wielu przyczyn kierunek rolnictwo, ogrodnictwo... itp nie wydają się dziś ludziom ani kierunkiem prestiżowym (należy zadać sobie pytanie czy studiujemy po to, aby cieszyć się poważaniem innych ludzi czy realizować swoje pasje) ani zapewniającym późniejsze miejsce na rynku pracy. Skądinąd studenci tych kierunków radzą sobie potem całkiem nieźle. Faktem jest, że z powodów mniejszego zainteresowania do niedawna był to przyczółek dla uciekających przed wojskiem, stąd duży procent zupełnie nie zainteresowanych i ludzi \"z przypadku\". Ale to była bolączka wielu krakowski uczelni, a ściślej niektórych konkretnych kierunków (AGH, UP, UEK, PK.... wszędzie tak było). Jeśli ktoś chce brać na świadectwo jakiegoś studenta niech wyłuska takiego, a nie ma ich wcale mało, który przyszedł tu z zainteresowań i własnej inicjatywy, a nie musu, bo ten drugi i tak nic nie będzie robił. Ogólna rada: chciej studiować z pasją, a nie od razu cieszyć się uwielbieniem i s*ać bilonem po studiach. Nawet na UJ (jak i na każdej uczelni!) niejeden przyszedł na skutek popchnięć ze strony rodziny i środowiska, a potem albo kończy po 1 roku, albo co cwańszy robi znajomości i prześlizguje się w międzyczasie przepijając pieniądze rodziców i pyszniąc się \"elitą intelektualną\".
    1/5/12
  • ajajajajaj

    To prawda z tym co piszecie o wydziale RolnoEkonomicznym.Mam paru znajomych z tego wydziału. Ja jestem na geodezji i nie narzekam, tylke te Mydlniki sa tak daleko :(
    1/4/12
  • olo

    Powiem tak : Byłem na rolnictwie przez rok, ludzie maksymalnie nieogarnieci, większość zdawała geografie na maturze. Część była tak głupia, że po prostu wstydziłbym się przyznać do studiowania z nimi. Zrezygnowałem po 1 sem, bo był to mój drugi kierunek, mozna było ciągnąć te żałosne studia ( bo wymagania były naprawdę niskie :) ) tylko po co ...
    1/4/12
  • monika.krk

    Co powiecie o biotechnologii? Na razie sporo dobrego słyszałam, pytam o 1. stopień oczywiście.
    1/4/12
  • Manx

    Wszystko zalezy od kierunku, a to jest bardzo zróżnicowana uczelnia....
    1/3/12
  • FilipS

    Na OŚ jest beznadziejnie, zresztą na UJ ten kierunek też jest beznadziejny....
    1/2/12
  • Hej

    Ja studiuję rolnictwo, a dokładnie agrobiologię na 3 roku. Przyjmują na dzienne od ręki, tylko trzeba mieć maturę :D W sumie dlatego jest lajtowo żeby nie mogli zbyt wielu ludzi odsciać :P Uczymy się technik upraw gleby, trochę ekonomii, trochę o roślinkach,. techniki rolniczej, o nawożeniu gleb :)
    1/2/12
  • filmik super

    traktor pierwsza kasa ... no i piekne studentki tam macie !!!!
    12/31/11
  • leśnictwo....

    .... nie ma po nim pracy niestety :(
    12/30/11
  • Mona

    Hej, mam pytanie? Podobno w tym roku otwiera się weterynarie do spółki z UJotem. Słyszałam, że mają wybudować wydział na Bielanach na terenach UR. Ale przecież tam do tej pory nic nie zobili, jest to co do tej pory, czyli jakiś budynek z laboratoriami i owczarnie. Nie wiem co robić, czy wystartują w końcu w tym roku? Wiadomo, że 1. rocznik będzie miał bardzo ciężko, bo będą na nich eksperymentować ;) Słyszałam też że zajęcia mają być gdzieś w Czernichowie pod Krakowem.
    12/30/11
  • Kinga W

    studiuję TŻ, zajęcia mamy w nowoczesnym budynku na Balickiej, bywa ciężko, szczególnie z takimi przedmiotami jak fizyka,biochemia, matematyka. Jeżeli ktoś interesuje się jedzeniem to jak najbardziej polecam.
    12/30/11
  • biotech

    Biotechnologia jest naprawdę na świetnym poziomie, szkoda tylko, że nie ma wydziału biotechnologii i zajęcia są rozsiane po całym Krakowie
    12/29/11
  • zootechnika

    Studiowałam ten kierunek 2 lata.Dostałam się po 2 latach na wet. do Lublina. Poziom zajęć był porównywalny z tymi na weterynarii, jednak wiedza ludzi z jakimi studiowałam na UR była na żenującym poziomie. Niestety przyjmowali ludzi nawet z ledwo zdaną maturą żeby tylko zapelnic limit. Nie wiem jak jest na innych kierunkach na ktorych jest sporo osob na miejsce jak np na biotechnologii czy geodezji.
    12/28/11
  • whistler

    Hej. Ja studiuję biotechnologię. W sesji bywa ciężko 7 egzaminów w sesji to standard, a bywają takie po 12, oczywiście o rożnym stopniu trudności.W semestrze są kolokwia, 1 - 3 tygodniowo. Mój kierunek jest międzywydziałowy więc zajęcia mam na wszystkich uczelnianych wydziałach. Zajęcia zazwyczaj mam cały tydzień(ale czasem np 2h w jednym dniu), na 1. roku był poniedziałek wolny.Przerwy w zajęciach też się zdarzają. Przy dobrym zorganizowaniu można pogodzić to z pracą. Biotechnologia to najlepszy kierunek na uczelni. O innych kierunkach wiem trochą od znajomych. Np . na rolnictwie czy ekonomii, zarządzaniu, hodowli zwierząt, biologii jest bardzo łatwo. Na technologii żywności, inż. środowiska, geodezji już trzeba więcej ryć.Od kierunku zależy ilość zajęć, najlepiej sprawdzać to na stronach poszczególnych wydziałów, tak samo jak rozpiskę przedmiotów na poszczególne lata ( bo można się rozczarować kierunkiem, znając wcześniej tylko jego nazwę.
    12/28/11
  • ptys

    no dobra... ale ja bym chciala wiedzec, jakie są klimaty na tej uczelni? tak ogolnie chociaz, oblozenie zajeciami na stacjonarnych, ilosc zaliczen i egzaminow w sesji, ile trzeba zakuwac, itd.
    12/14/11
  • ZosiaS

    Ekologia, ochrona środowiska, edukacja ekologiczna są w dzisiejszych czasach priorytetem. Kierunek Ochrona Środowiska kształci specjalistów w zakresie poprawy stanu środowiska, przygotowuje ich do wdrażania norm UE. Zawód z przyszłością, pełen wyzwań, pozwalający na samorealizację.
    5/21/11