Gastronomia i hotelarstwo

Studia na kierunku Gastronomia i hotelarstwo, mają za zadanie wykształcić specjalistów wyposażonych w umiejętności praktyczne, pozwalające im wykonywać zawód gastronoma lub hotelarza na poziomie operacyjnym.

Kończąc tek kierunek absolwent studiów I stopnia gastronomii i hotelarstwa będzie specjalistą o gruntownej wiedzy i wszechstronnym przygotowaniu praktycznym, przygotowany do pracy w gastronomii indywidualnej, systemowej, specjalnej oraz w hotelarstwie. Będzie posiadał umiejętności dotyczące różnych uwarunkowań działania zakładów gastronomicznych i obiektów hotelarskich, w aspekcie wymagań prawnych, społeczno-ekonomicznych i technologicznych.

W szczególności dotyczy to projektowania, organizacji i wyposażenia przedsiębiorstw gastronomicznych i hotelarskich, zarządzania finansami i zasobami ludzkimi, techniki i technologii gastronomicznej, planowania żywienia dostosowanego do indywidualnych potrzeb konsumenta oraz doboru optymalnych strategii marketingowych na rynku usług gastronomicznych i hotelarskich.

Program studiów został skonstruowany tak, by słuchacze zdobyli wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki, ekonomii, prawa, nauk społecznych oraz nauk pokrewnych, dostosowaną do studiowanego kierunku gastronomia i hotelarstwo.

Absolwent kierunku Gastronomia i hotelarstwo będzie dysponował wiedzą z zakresu prawa żywnościowego, gospodarczego, konsumenckiego oraz regulacji prawnych z zakresu usług turystycznych, hotelarskich i gastronomicznych oraz ochrony własności intelektualnej. Będzie znał uwarunkowania ekonomiczno-prawne tworzenia i rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw w zakresie świadczenia usług gastronomicznych i hotelarskich.


Dla kogo studia na kierunku Gastronomia i hotelarstwo

Studia gastronomiczne to propozycja dla miłośników sztuki kulinarnej, eksperymentowania w kuchni, osób lubiących gotować, otwartych na nowe smaki, dbających o estetykę potraw.

Gastronomię i hotelarstwo wybierają kandydaci lubiący pracę z ludźmi i dla ludzi. To branża, w której o sukcesie przesądza zadowolenie wymagających klientów.

W przypadku specjalności związanych z hotelarstwem przydatne będą także umiejętności menedżerskie.

Program kształcenia studentów na kierunku Gastronomia i hotelarstwo

Program studiów przewiduje m.in. takie przedmioty:

  • technologia gastronomiczna,
  • polskie kuchnie regionalne i kuchnie narodowe,
  • projektowanie nowych potraw,
  • obsługa konsumenta w gastronomii i hotelarstwie,
  • wyposażenie techniczne i technologiczne w gastronomii i hotelarstwie,
  • trendy w hotelarstwie,
  • techniki i technologie w gastronomii i cateringu,
  • projektowanie technologiczne w zakładach gastronomicznych i hotelarskich,
  • systemy technologiczne w produkcji potraw,
  • podstawy finansów i rachunkowości,
  • biznesplan,
  • marketing usług,
  • zarządzanie i organizacja,
  • zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii,
  • zachowania konsumentów i ich ochrona na rynku usług,
  • planowanie żywienia w gastronomii.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunek Gastronomia i hotelarstwo

Rekrutacja na uczelnie publiczne przewiduje konkurs świadectw maturalnych, uwzględniający - zależnie od uczelni - takie przedmioty jak:

  • biologia
  • chemia
  • matematyka

lub dwa przedmioty wybrane spośród: biologia, chemia, fizyka, geografia, język polski, język obcy, informatyka, matematyka.

Perspektywy pracy po kierunku Gastronomia i hotelarstwo

Absolwent kierunku Gastronomia i hotelarstwo może podjąć pracę w:

  • gastronomii indywidualnej, systemowej i specjalnej
  • firmach cateringowych
  • hotelarstwie
  • przedsiębiorstwach zajmujących się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia człowieka
  • firmach projektowych oferujących plany wyposażenia obiektów w gastronomi i hotelarstwie
  • firmach usługowo-handlowych specjalizujących się w sprzedaży urządzeń, maszyn, mebli itp. wyposażenia dla placówek gastronomicznych i hotelarskich
  • organizacjach konsumenckich
  • może także prowadzić własną działalność gospodarczą.
Opinie o kierunku Gastronomia i hotelarstwo

Obecnie rośnie rola zdrowego, pięknie podanego pożywienia. Częściej odwiedzamy restauracje, ważny jest nie tylko smak potraw, ale wystrój lokalu, jego atmosfera, jakość obsługi.

Studia na kierunku Gastronomia i hotelarstwo przygotowują specjalistów do pracy w branży horeca.

Potrzebni są coraz lepsi szefowie kuchni, ze stażami zagranicznymi, nowatorskimi pomysłami.


Kierunki pokrewne do kierunku Gastronomia i hotelarstwo
Jakie uczelnie oferują kierunek Gastronomia i hotelarstwo
Total 4 items.
W których miastach można studiować Gastronomia i hotelarstwo

Bydgoszcz

Bydgoszcz
Uczelnie: 10
Kierunki: 161

Katowice

Katowice
Uczelnie: 17
Kierunki: 165

Warszawa

Warszawa
Uczelnie: 73
Kierunki: 606
Komentarze (0)
No comments found