Gastronomia i hotelarstwo
Studia na kierunku Gastronomia i hotelarstwo, mają za zadanie wykształcić specjalistów wyposażonych w umiejętności praktyczne, pozwalające im wykonywać zawód gastronoma lub hotelarza na poziomie operacyjnym.
Kończąc tek kierunek absolwent studiów I stopnia gastronomii i hotelarstwa będzie specjalistą o gruntownej wiedzy i wszechstronnym przygotowaniu praktycznym, przygotowany do pracy w gastronomii indywidualnej, systemowej, specjalnej oraz w hotelarstwie. Będzie posiadał umiejętności dotyczące różnych uwarunkowań działania zakładów gastronomicznych i obiektów hotelarskich, w aspekcie wymagań prawnych, społeczno-ekonomicznych i technologicznych.
W szczególności dotyczy to projektowania, organizacji i wyposażenia przedsiębiorstw gastronomicznych i hotelarskich, zarządzania finansami i zasobami ludzkimi, techniki i technologii gastronomicznej, planowania żywienia dostosowanego do indywidualnych potrzeb konsumenta oraz doboru optymalnych strategii marketingowych na rynku usług gastronomicznych i hotelarskich.
Program studiów został skonstruowany tak, by słuchacze zdobyli wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki, ekonomii, prawa, nauk społecznych oraz nauk pokrewnych, dostosowaną do studiowanego kierunku gastronomia i hotelarstwo.
Absolwent kierunku Gastronomia i hotelarstwo będzie dysponował wiedzą z zakresu prawa żywnościowego, gospodarczego, konsumenckiego oraz regulacji prawnych z zakresu usług turystycznych, hotelarskich i gastronomicznych oraz ochrony własności intelektualnej. Będzie znał uwarunkowania ekonomiczno-prawne tworzenia i rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości oraz formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw w zakresie świadczenia usług gastronomicznych i hotelarskich.
Dla kogo studia na kierunku gastronomia i hotelarstwo
Studia gastronomiczne to propozycja dla miłośników sztuki kulinarnej, eksperymentowania w kuchni, osób lubiących gotować, otwartych na nowe smaki, dbających o estetykę potraw.
Gastronomię i hotelarstwo wybierają kandydaci lubiący pracę z ludźmi i dla ludzi. To branża, w której o sukcesie przesądza zadowolenie wymagających klientów.
W przypadku specjalności związanych z hotelarstwem przydatne będą także umiejętności menedżerskie.
Program kształcenia na kierunku gastronomia i hotelarstwo
Program studiów przewiduje m.in. takie przedmioty:
- technologia gastronomiczna,
- polskie kuchnie regionalne i kuchnie narodowe,
- projektowanie nowych potraw,
- obsługa konsumenta w gastronomii i hotelarstwie,
- wyposażenie techniczne i technologiczne w gastronomii i hotelarstwie,
- trendy w hotelarstwie,
- techniki i technologie w gastronomii i cateringu,
- projektowanie technologiczne w zakładach gastronomicznych i hotelarskich,
- systemy technologiczne w produkcji potraw,
- podstawy finansów i rachunkowości,
- biznesplan,
- marketing usług,
- zarządzanie i organizacja,
- zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii,
- zachowania konsumentów i ich ochrona na rynku usług,
- planowanie żywienia w gastronomii.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku gastronomia i hotelarstwo
Rekrutacja na uczelnie publiczne przewiduje konkurs świadectw maturalnych, uwzględniający - zależnie od uczelni - takie przedmioty jak:
- biologia
- chemia
- matematyka
lub dwa przedmioty wybrane spośród: biologia, chemia, fizyka, geografia, język polski, język obcy, informatyka, matematyka.
Perspektywy pracy po kierunku gastronomia i hotelarstwo
Absolwent kierunku Gastronomia i hotelarstwo może podjąć pracę w:
- gastronomii indywidualnej, systemowej i specjalnej
- firmach cateringowych
- hotelarstwie
- przedsiębiorstwach zajmujących się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia człowieka
- firmach projektowych oferujących plany wyposażenia obiektów w gastronomi i hotelarstwie
- firmach usługowo-handlowych specjalizujących się w sprzedaży urządzeń, maszyn, mebli itp. wyposażenia dla placówek gastronomicznych i hotelarskich
- organizacjach konsumenckich
- może także prowadzić własną działalność gospodarczą.
Opinie o kierunku gastronomia i hotelarstwo
Obecnie rośnie rola zdrowego, pięknie podanego pożywienia. Częściej odwiedzamy restauracje, ważny jest nie tylko smak potraw, ale wystrój lokalu, jego atmosfera, jakość obsługi.
Studia na kierunku Gastronomia i hotelarstwo przygotowują specjalistów do pracy w branży horeca.
Potrzebni są coraz lepsi szefowie kuchni, ze stażami zagranicznymi, nowatorskimi pomysłami.