Opinie o Uczelni Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu (UMK Toruń)

Komentarze (190)

  • Yukata

    Hej, jakie są opinie na temat studiów stacjonarnych z zarządzania informacją i bibliologii na UMK? Ktoś coś? Czy to dobry wybór? Program studiów jest w opisie spoko, ale chciałabym poznać opinie studentów.
    20.09.2017
  • Dominika

    Bardzo mocno zastanawiam się nad administracją na UMK (zaocznie) aczkolwiek nie mam pojęcia czy jest ciężko? Jakie są wasze opinie?
    19.09.2017
  • KopernikNIEbyłKobietą!

    Generalnie nie mogę powiedzieć o tej uczelni złego słowa, polecam, fajni ludzie, dobrej klasy grono profesorskie, miłe panie w dziekanacie (a to rzadkość, wierzcie mi!). Jest dobrze!
    22.08.2017
  • Pablo

    Studiuje chemie na umk i bardzo polecam! Pierwszy rok jest najgorszy bo jest fizyka , matma gdzie dla wiekszości jest to duży skok (poniewaz w LO mieli tylko podstawki). Nie spotkałem się jeszcze z wykładami z którymi nie można się dogadać . Na pewno trzeba mieć dużo mobilizacji bo trzeba dużo pracować samemu w domu.
    04.08.2017
  • kala

    Studiuje ktoś finanse i rachunkowość niestacjonarnie na UMK? Jakie są progi? Trudno się dostać? I czy ciężko jest z nauką i ogólnie ze studiowaniem? Jeśli będzie mógł ktoś się wypowiedzieć na ten temat to z góry dziękuje :)
    03.08.2017
  • Ja

    Ktos byl na podyplomowce na umk? Warto? mysle o podyplomowce w IT. Maja 2 oferty i zastanawiam sie czy warto.
    21.07.2017
  • Lu

    Jak to jest z akademikami na UMK? Bo nie ukrywam ze trochę przeraza mnie to dzielenie łazienki z tyloma osobami. I chciałam zapytać u źródła jak to funkcjonuje i tak ogólnie jak się tam mieszka ?
    18.07.2017
  • Aga

    Planuję iść na UMK na studia i zastanawiam się nad kierunek ekonomicznym czy finanse i rachunkowość ? Który z nich jest łatwiejszy ? Na który jest się łatwiej dostać? ;)
    02.07.2017
  • Annn...

    Chemia na UMK? Ktoś? Coś ? :)
    29.06.2017
  • kkk

    kończę drugi rok germanistyki, poszłam tu z myślą że nauczę się języka i będę traktowana jak dorosły człowiek, niestety trochę się zawiodłam: profesorowie zachowują się jakby byli nieomylni niczym sam Pan Bóg i potrafią doprowadzić do płaczu nie jedną osobę na zajęciach (totalny brak kultury u tak wysoko wykształconych osób), praktyczna nauka języka jest tylko teoretycznie najważniejsza, a największy problem sprawiają przedmioty poboczne (historia literatury, wiedza o krajach niemieckiego obszaru językowego), jeśli już robimy coś ważnego na zajęciach to są to zadania na bardzo niskim poziomie (A2 na drugim roku ), natomiast na kolokwiach/egzaminach przypominają sobie że musimy na tym etapie mieć wyższy poziom, do tego jeszcze albo nikt nic nie wie o niczym, albo jak już wiedzą cokolwiek to mówią, po to żeby ostatecznie tą decyzję zmienić panuje tu ogólny brak poszanowania drugiego człowieka-nie polecam tego kierunku
    20.06.2017
  • Magdalena

    Jaki był próg punktowy na FInanse i rachunkowośc rok temu :D
    16.06.2017
  • fizjo

    Hej! Mógłby ktoś napisać coś o fizjoterapii?
    11.06.2017
  • Ilona

    czy na ten nowy kierunek międzyuczelniany Zielarstwo i Fitoterapia należy składać dokumenty na CM UMK czy na UTP? Chodzi mi zwłaszcza o specjalność Rośliny lecznicze.
    08.05.2017
  • nie polecam umk

    Bydgoszcz ma wyższy poziom edukacji, więcej do zaoferowania, UMK w ogóle by nie było, gdyby nie decyzja władz komunistycznych, większość kierunków na tym uniwerku produkuje osoby albo bezrobotne albo takie które nie przekładają się na dobrobyt w gospodarce. UMK również jest potężnie zadłużone, jeden wielki burdel a UTP ??? remontuje i ciągle się rozbudowuje, jeszcze parę lat i ten stereotyp całkowicie zniknie. Po za tym UMK ma wysoką pozycję w rankingu dlatego że połknął akademię medyczną w Bydgoszczy, ale w związku z ogromny zadłużeniem uczelni chcę się od nie oderwać. Bydgoscz: -UTP(Data założenia 23 czerwca 1951) -Akademia Medyczna w Bydgoszczy (21 lipca 1984) - UKW (jest jednym z młodszych szerokoprofilowych uniwersytetów w kraju, w tym charakterze zaczął działalność 1. września 2005 roku) - Akademia Muzyczna im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy – polska państwowa uczelnia muzyczna w Bydgoszczy. Geneza uczelni sięga 1974 r. Toruń (po krzyżackie miasto które leżało na szlaku handlowym, więc siłą rzeczy coś tam musiało się pobudować xd) -UMK( Data założenia 24 sierpnia 1945, po prostu był zamęt po wojnie w 45 i siłą rzeczy postawili ten burdel, ale infrastruktura się sypie xd, budynki itp.) z braku kasy wciskacie swoje filie do wszystkich miast w województwie, np. Grudziądz.
    30.04.2017
  • Łucja

    Witam jakieś opinie o kierunkach: * Finanse i rachunkowość * Ekonomia *Administracja? Proszę o kontakt: maggy5365@gmail.com
    24.04.2017
  • xxx

    Hej :) a co z resocjalizacją? Warto?
    12.04.2017
  • bezpieczeństwo wewnętrzne

    jakiego programu studiów mozna się spodziewać na bezpieczeństwie wewnętrznym? Gdzie znajdę listę przedmiotów na poszczególnych latach oraz osoby prowadzące zajęcia? chętnie dowiem się więcej od studentów tego kierunku :-)
    05.04.2017
  • agiello

    jak wygląda studiowanie filologii angielskiej na UMK? czy warto?
    03.04.2017
  • Rainhardt

    Całość opisu kierunku studiów na stronie wydziałowej UMK jest delikatnie mówiąc śmieszny (czarny humor), ale najbardziej rozbawił mnie fragment: "Nowatorski program nauczania realizowany jest w dobrze wyposażonych laboratoriach i pracowniach dydaktycznych, co umożliwia studentom uzyskanie rzetelnej wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie biotechnologii."....Kto spędził czas (stracił go) w zakładzie mikrobiologii w laboratoriach dobrze wyposażonych w czasach Gierka, ten będzie wiedział co dla mnie jest śmieszne.
    30.03.2017
  • Rainhardt

    Skończyłem studia licencjackie na kierunku Biotechnologia UMK, po czym przeniosłem się na MSU na Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Zanim przejdę do większych szczegółów chciałbym zacząć od tego, że UG GUMed i UMK zajmują się zupełnie różną tematyką Biotechnologii. Pierwsza z wymienionych zajmuje się stricte medycznymi aspektami w Biotechnologii, druga zajmuje się głównie aspektami Biotechnologii środowiska (rośliny, biotechnologia przemysłowa). Zapewne ktoś, kto kończył UMK za chwilę rzuci, że to co powiedziałem to bzdura, że na UMK skupiają się także na medycynie, ale porównując nauczanie na tych 2 wydziałach, na których miałem przyjemność odbierać nauki stwierdzam, że UMK nawet nie dotyka tematyki Biotechnologii medycznej. Są to dwa, kompletnie różne światy, każdy rządzi się swoimi prawami. UMK poza wiedzą z zakresu Biotechnologii środowiska nauczyło mnie jak wygląda prawdziwy wyścig szczurów (o stypendium z kierunku zamawianego), do czego są zdolni ludzie, jeżeli w grę wchodzi 1000 zł za ich poczynania oraz jak bardzo powierzchowne jest podejście studentów do wiedzy (zasada 3x Z....Zakuć, zdać, zapomnieć). Na MWB UG i GUMed poznałem zupełnie inny świat. Innych ludzi. Ludzi z pasją do nauki. Ludzi od których wiedzę sączy się "po kropelce" dziękując za to że ktoś zechciał się nią podzielić. Wiedza ta jest ogromna, wykładają tam ludzie znani na całym świecie ze swoich dokonań naukowych. Studenci mają kompletnie inne podejście. Studenci tworzą grupę, która trzyma się razem, ludzie z chęcią pomagają sobie wzajemnie po to żeby razem wspinać się na wyżyny wiedzy. To ludzie z pasją, nie podłe, malutkie szczeniaki, które za stypendium z kierunku zamawianego są w stanie sobie głowy poodgryzać...Więc gdybym mógł cofnąć czas- ominąłbym UMK szerokim łukiem i od razu startowałbym na drugi najlepszy w Polsce wydział Biotechnologii: MWB UG i GUMed. Czasu nie cofnę, pozostało doświadczenie, które choć niezbyt przyjemne- i tak za nie dziękuję. W pracy jestem w stanie odróżnić 2 rodzaje osób, z którymi muszę współpracować. Dzięki doświadczeniu na obu wydziałach jestem w stanie odpowiednio ich traktować. W chwili obecnej pracuję w koncernie farmaceutycznym na stanowisku technika w laboratorium analitycznym. Dopiero pierwszy rok, ale od czegoś trzeba zacząć. Za rok mam obiecany awans.
    30.03.2017
  • Magda

    Wypowie się ktoś o kierunku Finanse i rachunkowość? Warto? :D
    28.03.2017
  • GosiaW

    Piękne miasto Toruń, wspaniały UMK, fantastyczny klimat do studiowania, życia, wypoczynku ... mam nadzieję, że i pracy, ale to przede mną. Polecam.
    28.03.2017
  • medycyna - Ukraina

    Zbieram informacje na temat studiów na kierunku lekarskim na Ukrainie na wypadek, gdybym nie dostała się na polskiej uczelni. Koszty, zakwaterowanie, warunki studiów, poziom? Będę wdzięczna za wszelkie sprawdzone informacje.
    13.03.2017
  • Zebra

    z kierunków przyrodniczy to wydaje mi się, że jest sens iść jedynie na BIOTECHNOLOGIĘ bo po tym jest praca, biologia itp. - niby nie wielka różnica, ale o pracę jest już dużo, dużo trudniej, wiem co mówię bo mam wielu znajomych po tych kierunkach i zdecydowanie polecam Biotechnologię zamiast biologii
    08.03.2017
  • xx

    Co z kierunkiem biologia sądownicza albo inżynieria biomedyczna? Opłaca się udać akurat na tę uczelnię?
    03.03.2017
  • dobrze płatna praca

    Zgadzam się z koleżanką, informatyka wciąż odkrywa nowe kanały zainteresowań, non stop jest zapotrzebowanie na specjalistów w tej branży
    20.02.2017
  • Paola

    Jeśli ktoś patrzy na to, żeby mieć dobrze płatną, ciekawą pracę po studiach - wydaje mi się, że powinien wybrać kierunek w rodzaju Biotechnologia czy Informatyka. Te branże najszybciej się rozwijają, jest najwięcej ofert pracy i inwestycji zagranicznych koncernów.
    14.01.2017
  • haha

    chyba robotykę nie tobotykę :D cytując klasykę polskiej kinematografii w postaci Kogla Mogla: "jak one się na te studia dostają jak one tak ciężko myślą?"
    29.11.2016
  • Marcin

    Ciężko dostać się na automatykę i tobotyke?
    13.11.2016
  • Radek

    Zdaje na maturze matme/fizyke/angielski ( z rozszerzen) i szukam jakis studiow dla siebie, na poczatku myslalem o politechnice wroclawskiej/warszawskiej, dokladnie o automatyce i robotyce na tych uczelniach, bo to dobry kierunek i jest po tym praca, ale pomyslalem troche i stwierdzilem,ze moja mocna strona nie jest mechanika/roboty/elektronika/informatyka, a matematyka i analityczne myslenie. Szukam studiow dla siebie, jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o pomoc. Jak dotad myslalem o logistyce na UEW, lub WAT'cie,albo jakis finansach i rachunkowosci,czy czyms takim. Tylko nie wiem ktore uczelnie naleza do tych najlepszych w Polsce. Myslalem tez o SGH,ale mam niewielka szanse,ze sie dostane. Jesli ktos ma jakies pomysly to niech pisze tu,albo na email radoslaw.przybysz@onet.pl
    01.10.2016
  • v2

    aa i jeszcze jedno, akademiki pewnie adekwatne do ,,miasta" hahaha, lepiej pod mostem mieszkać
    18.09.2016
  • jola

    UMK - rewelacyjna uczelnia, z fajnym klimatem, kocham Toruń i studia tutaj,
    18.09.2016
  • akademiki

    aaa, no i jak w akademikach? nauka wchodzi w gre, czy akademik ciagle "chodzi"?
    18.09.2016
  • do Marlena

    a ele-tele ciezkie jest? przenosic sie za wczssu na inny kierunek?
    18.09.2016
  • Marlena

    najlepsze kierunki o największych perspektywach zawodowych to przede wszystkim Informatyka, Automatyka, Elektrotechnika czy też Telekomunikacja -to warto studiować
    16.09.2016
  • Oliwka

    Jestem zaskoczona tym, że tak fantastyczna atmosfera panuje na UMK. Trafiłam na wykładowców z pasją. Jestem zadowolona ze swojego wyboru. Polecam tę uczelnie tym, którzy chcą uczyć się na wysokim poziomie.
    13.09.2016
  • Czarna

    W swojej karierze studenckiej na UMK zahaczyłam o 3 kierunki, wszystkie kończyłam oczywiście;p jeden na WPiA, dwa na WNEiZ. W chwili obecnej pracuję jako księgowa i , szczerze mówiąc, uczę się od nowa. Większą wiedzę dał mi wydział prawa niż ekonomiczny. Nauczyłam się tam szperać w przepisach i je rozumieć (o ile to możliwe;)) Na WNEiZ jedyne, co mnie spotkało, to wielka arogancja ze strony wykładowców, z dziekanem na czele. Żadnej solidnej wiedzy. Na WPiA chociaż na ćwiczeniach coś się robiło, na WNEiZ też...ale zadania, z których ściągi mieli sami ćwiczeniowcy;/ I jeszcze jedno: jeśli idziecie na studia, żeby było łatwo z zaliczeniami, to nie idźcie wcale.
    13.09.2016
  • Marta

    UMK w Toruniu jest to uniwersytet z czołówki - 5 miejsce wśród uniwersytetów w Polsce. Prężnie się rozwija - budowane są nowe budynki - Collegium Humanisticum, centrum sportowe, Centrum Nowoczesnych Technologii. Warto zwrócić uwagę na to, że Collegium Humanisticum jest najnowocześniejszym budynkiem wśród uniwersytetów w całej Polsce. Mamy liczne ciekawe kierunki - w tym roku wchodzi sinologia.
    12.09.2016
  • Patrycja

    kierunki IT dają największą szansę na dobrą pracę, informatycy są wszędzie poszukiwani, w każdej firmie, urzędzie, instytucji to także np. marketing internetowy, czy szalenie ciekawe social media czyli coś dla humanistów
    27.08.2016
  • Student

    IT w językach obcych UMK, 118h = 3700 Co o tym myślicie, proszę o opinie. Orientuje się ktoś jak w latach ubiegłych? Podyplomówka wystartowała w sezonie 2014/2015. Pozdrawiam
    18.08.2016
  • Paweł

    CHEMIA NA UMK ? WARTO ?
    16.08.2016
  • marek

    Ja polecam studiowanie na Wydziale Pedagogicznym. Większość studentów to kobiety, ale również facet może odnaleźć się na tych studiach jeśli tylko będzie chciał. Studia nie należą do łatwych, ale można wiele z nich wynieść. Sesja jak wszędzie, do jednych egzaminów trzeba się bardziej przyłożyć do innych mniej.
    12.08.2016
  • Angela

    Ja osobiście polecam studia na UMK w Collegium Humanisticum. Studiowanie jest tutaj "na luzie"; dobrzy profesorowie, którzy w większości traktują cię, jak równego sobie, którzy pójdą nawet z tobą na piwo; jest bar "Adaś" :) ; panie z Dziekanatu są zawsze pomocne; na całym Wydziale jest aura spokoju, a nie "wyścigu szczurów"; liczba osób na roku prawie na wszystkich kierunkach jest niska, więc każdy sobie pomaga, jak może; każdy jest dla siebie przyjacielem na każdym roku i także kierunku; sesje i egzaminy nie są tutaj "apokalipsą" nie do zdania; nie ma trudności aby się dostać na któryś z kierunków na tym Wydziale. Polecam i widzimy się w październiku :D
    24.07.2016
  • Zdudent

    Hej studenci! Rekrutacja juz za wami, gratulacje dla kazdego kto wybral WNEiZ albo inne oblegane kierunki! Gratulacje za zmarnowanie 3 lat zycia! Liczycie ze w tej "uczelni" naucza was czegos co sie przyda w pracy, liczysz ze zostaniesz kierownikiem, ze bedziesz potrafil czyms zarzadzac ? Popatrz na to co oferuje uczelnia i zastanow sie czy ma to pokrycie z rynkiem ? UMK niestety zyje jeszcze w epoce gospodarki centralnie skierowanej. Jedyna prace jaka jest pewna to "kierownik" wydawania posilkow w znanej sieci gastronomicznej. Myslisz ze zdobedziesz wiedze potrzebna do kierowania czymkolwiek? Myslisz ze przedmioty jakie odbedziesz beda Ci potrzebne ? To chyba pomyliles uczelnie. Gratulacje !
    18.07.2016
  • ada

    hej, jest ktoś może z archiwistyki i mógłby co nieco napisać o tym kierunku?
    14.07.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    01.07.2016
  • War

    Wojskoznastwo...perspektywa czy ściema? Warto studiować?
    27.06.2016
  • nn

    Witam. Może ktoś powiedzieć coś o lingwistyce hiszpański z włoskim oraz dietetyce? Jak wyglądają te studia?
    22.06.2016
  • Paweł

    Jakies opinie na temat CHEMII I TECHNOLOGI ŻYWNOŚCI bo mam dylemat czy warto studiować owy kierunek ?
    17.06.2016
  • TU

    Hej co z Dietetyką, na jakim jest poziomie,wykładowcy itp? ;)
    16.06.2016
  • Ania

    lepiej nie po tym kierunku ciężko o pracę
    30.05.2016
  • Zuza

    Czy ktoś może wybiera się od października na ochronę środowiska na UMK?
    30.05.2016
  • damian

    http://serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/945027,studenci-absolwenci-magister-zatrudnienie.html polecam ten artykuł w Gazecie Prawnej - to niezbite argumenty, że warto wybierać takie kierunki jakInformatyka
    20.05.2016
  • Dredi

    odradzam kierunki przyrodnicze, właśnie takie jak gospodarka przestrzenna czy biologia - są trudna a z pracą po nich bardzo kiepsko lepiej wybierać studia typowo techniczne np. Automatyka czy Informatyka - gwarantują dobrze płatną posadę
    17.05.2016
  • AnonimowyAnonim

    Witam, jako że rozważam trzy uniwersytety (UMK,UŁ,UAM) chciałbym się zapytać kogoś kto studiuje Gospodarkę Przestrzenną na WNOZ czy są to ciekawe studia, jakie są perspektywy, itd, Pozdrawiam
    16.05.2016
  • Davichi

    Chciałabym wiedzieć jakie są opinie o biologii sądowej i czy opłaca się na nią iść.
    21.04.2016
  • Rainhardt

    zrobiłem licencjat na Biotechnologii UMK w Toruniu i na magisterkę wybrałem MWB UG-GUMed... UG - to inny świat. UMK ogólnie ok, ale tu inna klasa laboratoriów, większe możliwości i kadra, która chce wykształcić specjalistów.
    09.03.2016
  • Perdotto

    LUDZISKA, wybierajcie kierunek INFORMATYKA bo tych studiach jest praca, bardzo dobrze płatna praca !!!
    05.03.2016
  • jaro

    Ja przez całe swoje studia na UMK nigdy nie miałem problemów w dziekanacie, zawsze bez zbędnego "gadania" mi pomagano i podpowiadano co mam zrobić, gdzie się zgłosić w danej sprawie. Nie miałem problemu ze znalezieniem pracy, sama nie przyszła to oczywiste, trzeba się postarać! Wiadomo, początki w zawodzie nie są satysfakcjonujące, ale wizja rozwoju jest.
    29.02.2016
  • Mania

    Studiowałam 5 lat i pracy nie mogę znaleźć. Jestem rozgoryczona. Jakie wspomnienia? Wykłady obowiązkowe i przeważnie nudne. W dziekanacie atmosfera grobowa, o nic nie można się spytać.
    19.02.2016
  • tony

    ooo.... nowe logo UMK...
    09.02.2016
  • beata

    ja bym wybrała dziennikarstwo i komunikację społeczna, bo wydaje się najciekawsza i chyba najszybciej mozna znaleźć pracę, sama tez rozważam opcjonalnie ten kierunek stdiów, teraz jednak chciałm spytać, czy Wy ogarniacie sposób obliczeń które dotyczą filologii angielskiej? patzrę na pdf i wymiękam, jak oni to obliczają i jak ja sama mając wyniki matur mam sprawdzić te ich obliczenia?
    31.01.2016
  • Kasia

    W tym roku piszę maturę i jak pewnie większość moich rówieśników mam dylemat dotyczący wybrania uczelni. Rozważam UMK w Toruniu na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna, socjologia bądź geografia. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy to ma wgl sens? Jaki szkoła ma na tych kierunkach poziom? Nie będzie to strata czasu?
    22.01.2016
  • woj

    napisze ktoś coś o prawie? ;)
    27.11.2015
  • ??

    ooo to ciekawe jak Toruń mógł Cię wykorzystać... jakiś racjonalny argument???
    24.11.2015
  • żenada

    zmarnowałem tam dwa lata, dziękuje umk i toruniowi na wykorzystaniu mnie
    22.11.2015
  • michal

    trzeba sie uczyc nie ma zmiluj a to co po studiach to inna sprawa roznie bywa
    21.11.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    25.10.2015
  • do poniżej

    a można wiedzieć jaki stopień i forma studiów? i ewentualnie - jesli to nie tajemnica - skąd mniej więcej jesteś? ;D
    22.10.2015
  • Martyna

    Cześć ;) Jest tu ktoś kto rozpoczyna zaocznie administrację?
    15.10.2015
  • janka

    Cześć, już do Cb napisałam ;)
    16.09.2015
  • Dominika

    Mój mail to dominikago@interia.pl. Też idę na zaoczne na audyt i II stopień
    15.09.2015
  • Dominika-->Janka

    Janka ja jednak tez idę na audyt. Nie znam nikogo. Jeśli ty również to skontaktuj się ze mną przez quizowanie. Mój nick to birdy1992. Fajnie byłoby mieć choć jedną osobę znajomą choćby w najmniejszym calu.
    14.09.2015
  • Pawlo

    ogólnie kierunki przyrodnicze to strata czasu, z autopsji wiem że to produkcja bezrobotnych - wybierajcie studia o kierunkach technicznych tylko one dają solidne podstawy na przyszłość
    13.09.2015
  • arnold

    Witam, uczelnia jest średnia. Masa kierunków na tej uczelni to ściema. Jedynie Collegium Medicum w Bydgoszczy trzyma jeszcze poziom, natomiast oddział w Toruniu to w większości produkcja bezrobotnych. Uczelnia jest tak wysoko w rankingach, bo Toruń bez swojej uczelni, nie będzie w stanie konkurować z Bydgoszczą. Zresztą UMK jest nieźle zadłużona, i panuje tam burdel w administracji.
    13.09.2015
  • janka

    Ją idę na fir ale na audyt i na zaoczne ii stopień
    12.09.2015
  • janeczek

    Mam pytanie czy ktos orientuje sie jak ze zdawalnością i poziomem trudnosci na informatyce na wydziale matematyki? Bo slyszalem, że na wydziale fizyki gdzie jest informatyka stosowana jest bardzo ciezko. Kierunki duzo sie różnią?
    08.09.2015
  • nowa-ino

    Czy ktoś podobnie jak ja idzie na FiR na bankowość i ubezpieczenia i nie zna kompletnie nikogo? NIKOGO??
    02.09.2015
  • Majka

    Piotrek: to beznadziejny informatyk z tego twojego kolegi. Przecież z samego klepania stron na zlecenie by lepiej wyżył. Andrzej: podział na grupy językowe zależy chyba od kierunku i ilości osób na nim. U nas na infie na pierwszym roku zrobili egzamin klasyfikujący i powstało 5 grup o różnym poziomie. fvgs: raczej na UMK, z tego co wiem, sama algebra jest na poziomie światowym: http://arta2015.eventos.cimat.mx/ politechnika = nauczanie techniczne, a matma jest bardziej "teoretyczna" umk: prestiż prestiżem, a rozmowy kwalifikacyjne połączone z egzaminem z wiedzy to inna sprawa. Dziś dyplom jest tylko początkiem rozmowy, a nie jego kluczową częścią. Nie wiem jak jest na kierunkach innych niż matma oraz infa, ale wydaje mi się, że na WMiI jest mało "upierdliwych wykładowców", czepiających się byle czego i odwalających chałturę. Mam porównanie z UWM z Olsztyna i z UW i wychodzi to na korzyść UMK.
    24.08.2015
  • umk

    zdecydowanie UMK, moim zdaniem to jeden z najlepszych Uniwersytetów w Polsce! Sam prestiż uczelni daje CI dobry start na rynku pracy, polecam!
    17.08.2015
  • fvgs

    matematyka UMK jakies opinie? Lepiej tam czy PG, na UMK specjalizacje podobaja mi sie bardziej
    20.07.2015
  • Piotrek

    Mieszkałem w Domu Studenckim numer 12 na ulicy Reja przez tydzień i powiem szczerze, że płakać mi się chciało jak tam nocowałem. Tragiczne warunki. Łazienka na piętro, ale przede wszystkim ciasne pokoje trzy osobowe. Zero biurek tylko jakieś stoliczki, nie wiem jak studencki się tam uczą, chyba laptopy mają cały czas na łóżkach. Tragedia. Byłem, kiedyś u kolegi w DS gdzie są pokoje 2 osobowe i jest to samo. Jakieś stoliczki. Małe to wszystkie. Łazienka obskurna. Zero jakiegokolwiek klimatu. Widać, że UMK jeśli chodzi o akademiki oszczędza jak tylko może.
    17.07.2015
  • Piotrek

    Mieszkałem w Domu Studenckim numer 12 na ulicy Reja przez tydzień i powiem szczerze, że płakać mi się chciało jak tam nocowałem. Tragiczne warunki. Łazienka na piętro, ale przede wszystkim ciasne pokoje trzy osobowe. Zero biurek tylko jakieś stoliczki, nie wiem jak studencki się tam uczą, chyba laptopy mają cały czas na łóżkach. Tragedia. Byłem, kiedyś u kolegi w DS gdzie są pokoje 2 osobowe i jest to samo. Jakieś stoliczki. Małe to wszystkie. Łazienka obskurna. Zero jakiegokolwiek klimatu. Widać, że UMK jeśli chodzi o akademiki oszczędza jak tylko może.
    17.07.2015
  • Andrzej

    Na UMK nie ma podziału na język angielski na grupy powiedziała mi Pani w dziekanacie. Wg niej to zależy od danej grupy. To jest Uniwersytet? To jakiś ponury żart.
    16.07.2015
  • Piotrek

    Ariel to za bzdury. Sam znałem kolesia po informatyce co pracował w ... markecie. Przestań siać kłamstwa i propagandę. Są lepsze kierunki studiów niż infa.
    09.07.2015
  • Ariel

    jedynym godnym polecenia obecnie kierunkiem studiów jest Informatyka - to jedyny kierunek z gwarancją pracy i dobrej płacy
    21.06.2015
  • patriota

    Witam, czy może ktoś powiedzieć o studiach II stopnia niestacjonarnych politologia? Czy też może bardziej polecacie UKW?
    16.06.2015
  • Lucien

    prosze nie wspominaj mi o zadcnyh listach kolejkowych:/od razu mi sie przypomina dzien swira tzn. zapisy na anszym wydziale na zajecia i nasze proby kulturalnego zalatwienia tej kwestii..szkoda ze bylismy w mniejszosci:/ale ciesze sie ze zostalam uwzgledniona;)
    23.05.2015
  • r93

    Witam serdecznie, chciałbym się zapytać, jaki kierunek na MU w Toruniu jest lepszy - Finanse i rachunkowość czy Doradztwo podatkowe? Dziękuję za odpowiedź ;)
    22.05.2015
  • r93

    Witam serdecznie, chciałbym się zapytać, jaki kierunek na MU w Toruniu jest lepszy - Finanse i rachunkowość czy Doradztwo podatkowe? Dziękuję za odpowiedź ;)
    22.05.2015
  • Anna

    Hej ;)Od jakiegoś czasu myśle o studiach w Toruniu. Zastanawiam się nad ekonomią lub geografią ewentualnie o finansach i rachunkowości. Jednak matura w tym roku nie poszła mi najlepiej. Z geografii rozszerzonej spodziewam się około 40%, a z angielskiego rozszerzonego ok 50%. Myślicie,ze mam jakieś szanse na studia na UMK? Czy może od razu lepiej wyjechać do Anglii na zmywak?
    16.05.2015
  • Cooler

    prosze nie wspominaj mi o zacdynh listach kolejkowych:/od razu mi sie przypomina dzien swira tzn. zapisy na anszym wydziale na zajecia i nasze proby kulturalnego zalatwienia tej kwestii..szkoda ze bylismy w mniejszosci:/ale ciesze sie ze zostalam uwzgledniona;) http://wlqhpj.com [url=http://trqryeisb.com]trqryeisb[/url] [link=http://yiqqby.com]yiqqby[/link]
    10.05.2015
  • marysia

    Czy ktoś wybiera się na nową otwarty kierunek - biologię sądową? Czy polecacie wgl wydział Biologii i Ochrony Środowiska? Czy warto?
    10.05.2015
  • Susana

    Oj, de va ju ganska me5nga revlaitt bra, men du e nog verkligen f6verle4gset Bc4ST!! Se5ngen verkar superbra o se5de4r intressant som man kommer ihe5g, fast ja nu int hf6rde se5 mycke!! Hoppas alla fattar att rf6sta pe5 dej o int pe5 ne5 finskt skit GRATTIS e4nnu! (o ff6senade grattisar pe5 ff6disen! )
    05.05.2015
  • Tymć

    Hejka, proszę o pomoc :) czy jest tu ktoś, kto studiuje na tej uczelni położnictwo, albo kierunek lekarski? Jaki jest próg, czy warto iść i jaka jest kadra? :) z góry, bardzo dziękuję ;)
    30.04.2015
  • Nala.

    Kamp, dziękuję Ci za tę opinię, nawet nie wiesz jak bardzo podniosła mnie na duchu! :) W takim razie zrobię wszystko, aby udało mi się tam dostać, bo marzy mi się ten kierunek, marzy mi się Toruń i nawet te 10 godzin podróży wcale mnie nie przerażają.. :) Mam nadzieję, że dostanę od losu taką szansę. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam! :)
    18.04.2015
  • Kamp

    Nala, archiwistyka i zarządzanie dokumentacją na UMK to najlepszy kierunek tego typu w Polsce. Toruń kształci archiwistów od ponad 60 lat, zajęcia prowadzą i teoretycy i praktycy, ludzie z wielkim do siebie dystansem i zdrowym podejściem do życia i studiowania. Na studiach II st. są po różnych studiach lic. chociaż najłatwiej tym, którzy kontynuują, ale tak jest zawsze. Spokojnie dasz sobie radę a z tego co wiem nie ma żadnych ograniczeń w czasie rekrutacji. Powodzenia!
    29.03.2015
  • Jarko

    ale po chemii i w ogóle po kierunkach przyrodniczych pracy brak Jedynie kierunki związane z branżą IT gwarantują zatrudnienie.
    28.03.2015
  • `sara

    gdzie szukać pracy po kierunku chemia kosmetyczna? w zakładach produkujących kosmetyki czy w gabinetach urody?
    19.03.2015
  • sara

    polecam chemię kosmetyczną na UMK, bardzo ciekawy kierunek ;)
    18.03.2015
  • Nala.

    Witam wszystkich! Jeżeli są tutaj jacyś studenci z archiwistyki i zarządzania dokumentacją UMK, to bardzo proszę o kilka informacji na temat tego kierunku. Trudno jest się tam dostać? W czerwcu kończę licencjat i chciałabym kontynuować studia magisterskie na tym kierunku i zastanawiam się czy ma sens takie "drastyczne" przekwalifikowanie (obecnie jestem na studiach filologicznych innej uczelni) i czy w ogóle biorąc pod uwagę tę konfigurację mam jakiekolwiek szanse się tam dostać? Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
    03.03.2015
  • XXx

    Januszu biznesu, uważasz, że "ludzie z wiosek" nie powinni iść na studia bo jedzą kotlety? Skoro czujesz się taki miastowy to uciekaj do Warszawki...
    02.03.2015
  • Janusz_biznesu

    Plusy: - ładny kampus - miłe i przyjemne miasto - ładne studentki - tanio - dobre organizacje studenckie Minus: - brak perspektyw na sensowną pracę - ludzie z okoliczny wiosek (Toruń to jest uczelnia mocno lokalna) - koledzy w wytartych swetrach jedzący kotlety z domu - bardzo słabe wymiany międzynarodowe - takie minimum z Erasmusa którego żaden pracodawca dzisiaj nie bierze już pod uwagę - słaby lektora z języków - niskie wymagania - wykładowcy nie mają żadnej praktycznej wiedzy - żadnej Generalnie jak nie masz wygórowanych ambicji to Polecam. Ja uciekałem po licencjacie jak najdalej. Przykre jest to że uczelnia mogłaby być taki małym elitarnym Harvardem a jest raczej lokalną uczelnią dla ludzi z wiosek.
    18.02.2015
  • maja

    Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma :) ja nie narzekam aż tak, oczywiście czasem są rzeczy, które psują nerwy, ale ja cieszę się ze swojego wyboru :)
    27.01.2015
  • P.

    Ja nie polecam UMK. Pracują tam bardzo słabi merytorycznie ludzie, od których człowiek nie dowie się żadnych informacji. Rok temu miałem zmieniać kierunek z politologii na dziennikarstwo. Dzwoniłem trzy razy i za każdym razem była inna odpowiedź. Raz Pani powiedziała, że jak najbardziej jest taka możliwość, później jakiś koleś stanowczo odpowiedział, że nie. Ostatnia rozmowa jakiś inna kobieta wspomniała najpierw, że nie ma takie możliwości po czym dodała, że mogę złożyć papiery. Nikt naprawdę nie musi mi robić łaski bo uczelnie w tym kraju jest masa. Druga sytuacja to kwestia akademika. Ucząc się na innej uczelnie chciałem z kolegą zamieszkać w akademiku UMK. Najpierw mowa była o domu studenckim numer 7. Pismo składaliśmy w recepcji. Po 2 tygodniach nikt z tych pań nie wiedział o co chodzi. Administrator po jakiś czasie dał nam możliwość zamieszkania w DS nr. 1 za 330 zł ! lub 380 w innym miejscu. Warto zaznaczyć, że pokoje nie mają łazienki więc cena jest z kosmosu. Po 2 miesiącach sam zrezygnowałem i dałem sobie spokój. Nie polecam tej uczelni. Zbyt dużo tak osób z przypadku które nie potrafią dobrze wypełniać swoich obowiązków i utrudniają innym życie. Nie polecam. Prosiłem również kilka razy, aby UMK rozwiązało mój problem z brakiem możliwości zalogowanie się do systemu. Tak jak prosiłem tak nie dostałem do dnia dzisiejszego odpowiedzi oraz interwencji w mojej prośby. Nie dość, że dostają pieniądze z naszych podatków, to jeszcze nie potrafią człowiekowi pomóc. Nie polecam tej śmiesznej uczelni.
    30.12.2014
  • P.

    Ja nie polecam UMK. Pracują tam bardzo słabi merytorycznie ludzie, od których człowiek nie dowie się żadnych informacji. Rok temu miałem zmieniać kierunek z politologii na dziennikarstwo. Dzwoniłem trzy razy i za każdym razem była inna odpowiedź. Raz Pani powiedziała, że jak najbardziej jest taka możliwość, później jakiś koleś stanowczo odpowiedział, że nie. Ostatnia rozmowa jakiś inna kobieta wspomniała najpierw, że nie ma takie możliwości po czym dodała, że mogę złożyć papiery. Nikt naprawdę nie musi mi robić łaski bo uczelnie w tym kraju jest masa. Druga sytuacja to kwestia akademika. Ucząc się na innej uczelnie chciałem z kolegą zamieszkać w akademiku UMK. Najpierw mowa była o domu studenckim numer 7. Pismo składaliśmy w recepcji. Po 2 tygodniach nikt z tych pań nie wiedział o co chodzi. Administrator po jakiś czasie dał nam możliwość zamieszkania w DS nr. 1 za 330 zł ! lub 380 w innym miejscu. Warto zaznaczyć, że pokoje nie mają łazienki więc cena jest z kosmosu. Po 2 miesiącach sam zrezygnowałem i dałem sobie spokój. Nie polecam tej uczelni. Zbyt dużo tak osób z przypadku które nie potrafią dobrze wypełniać swoich obowiązków i utrudniają innym życie. Nie polecam. Prosiłem również kilka razy, aby UMK rozwiązało mój problem z brakiem możliwości zalogowanie się do systemu. Tak jak prosiłem tak nie dostałem do dnia dzisiejszego odpowiedzi oraz interwencji w mojej prośby. Nie dość, że dostają pieniądze z naszych podatków, to jeszcze nie potrafią człowiekowi pomóc. Nie polecam tej śmiesznej uczelni.
    30.12.2014
  • Ptrich

    warto studiować jedynie informatyka, prawo czy automatyka - tylko te kierunki gwarantują zatrudnienie wszystkie inne kierunki to porażka bo ciężko po nich o pracę
    22.11.2014
  • marek

    wystarczy przeczytać i od razu wiadomo jakie kierunki wybierać http://finanse.wp.pl/kat,1013819,title,W-Polsce-brakuje-do-pracy-50-tys-informatykow-WIDEO,wid,16784269,wiadomosc.html?ticaid=113348
    04.08.2014
  • studia II stopnia

    Moglby ktos napisac o studiach magisterskich z fil. germanskiej? Zastanawiam sie ktore miasto wybrac
    24.07.2014
  • bylystudentUMK

    A więc tak, przysięgam z dłonią na sercu, że to co tutaj napisałem JEST STUPROCENTOWĄ PRAWDĄ, JAK BÓG MI ŚWIADKIEM :))) studiowałem administrację na zacnym wydziale prawa i administracji. Chce zastrzec, że należe do osób, które maturę zdały dobrze, umieją się uczyć i każdy niezdany egzamin nie zganiają na uwziętego profesora czy tym podobne. To co tutaj napisze zabrzmi jak wyssane z palca opowiesci z horroru, jednak to wszystko jest prawdą. Tuż przed studiami słyszałem masę opinii, że studia tutaj to cyrk i istne piekło na ziemi. Jednak nie wziąłem tego pod uwagę, w końcu uważałem, że przesiewka na 1 roku to normalna rzecz, oraz stwierdziłem, że SKORO SIĘ NAUCZĘ to zdam. Jednak w przypadku WPIA UMK to nie starczy :))) OStateczny werdykt to najgorsze 3 lata mojego życia, nerwica i dyplom z uczelni, która słynie na całą polskę z niskiego poziomu i traktowania studentów jak dosłowne g***o co nie da mi zadnych szans na dostanie sie na inne studia lub na jakikolwiek inna uczelnie w kraju. Nie patrzcie na autorytet, ten wydział i uczlenia mają go już dawno za sobą. Powiem tak co jest normą na tej uczelni: profesorzy traktujący studentów jak nie powiem co, dystans i ogromna niechęć do innych kierunków niż prawo, oblewanie 3/4 roku na 1 roku to rzecz normalna, malo kto zostal juz z legendarnej kadry wpia, teraz rzadzi dziekan, ktory ma wyrok za plagiat (wydzial prawa, ktory ma uczyc ludzi jak zwalczac przestepcow :)) i slynie z msciwosci i zachowania, ktore powoduje u doroslych studentow spazmy i placz ;))) Nie wspomne juz o egzaminie z historii u pewnego pana, ktory wd mnie powinien isc do wiezienia za istna przemoc psychiczna i pastwienie sie nad ludzmi, niezaleznie od ich stanu wiedzy. Niesprawiedliwosc i lamanie regulaminu na kazdym stopniu. Wpisywanie ocen w dniu poprawki rzecz calkowicie normalna ;)) ( czesto w sesji letniej). Olewanie dyzurow, obelgi i wyzwiska pod adresem studnetow, ktorzy na owych dyzurach chca dochodzic swoich lamanych praw -> rzecz oczywista. Jednym słowem: ROBIENIE WSZYSTKIEGO ABY WAS UDUPIĆ, LUB ZNISZCZYĆ WASZE POCZUCIE WARTOŚCI!!!!Nie bede wspominal co dziao sie na europeistyce, sama mala chcec na ten kierunek oznacza, ze ludzie juz wiedza co tam sie swieci. Powod? Wydzial ten mial kiedys niezla renome, ktora bezpowrotnie zginela, jednak ich poczucie wyzszosci pozostalo co manifestuja dreczac studentow, robiac łachę jakby studiowali co najmniej na sorbonie... Umk jest tez wybierane ze wzgledu na mniejsze koszty studiowania co pozniej pojdzie w niepamiec poprzez wydatki na dodatkowe studia lub wizyty u psychiatry.... Efekt studiowania na wpia?nerwica, zalamanie nerwowe lub depresja. Utrata motywacji a przede wszystkim zwatpienie we wlasne mozliwosci i bezpowrotna utrata umiejetnosci uczenia ;))) Wielka szkoda ze nie mozna cofnac czasu 3 lata wstecz, wolabym studiowac w pakistanie niz tu, LUDZIE TRZYMAJCIE SIĘ Z DALEKA OD TEGO WYDZIALU I TEJ UCZELNI, NIE POPEŁNIJCIE TEGO SAMEGO BŁĄDU CO JA! dobrze wam radze!!!!!!! Chce tez powiedziec, ze to nie tylko moja opinia, moich znajomych (ktorych nie wiele zostalo) ale takze calkiem obcych ludzi, srodowisk akademickich a takze nawet mediow ( tvn uwaga interweniowala do pana dziekana, ktory popelnil oczywisty plagiat, zreszta udowodonila to prokuratora). OMIJAJCIE TO PIEKLO SZEROKIM ŁUKIEM, ABY NIE STAĆ SIĘ JEGO CZĘŚCIĄ!!!!!!!!!
    17.07.2014
  • Nowy

    Ktoś planuje isc na informatyke zaoczna?
    01.05.2014
  • Darek

    Jaki jest poziom matematyki na zaocznej informatyce?
    14.04.2014
  • jarek

    podobno otwierają informatykę na UTP, ze względów zawodowych zawsze lepiej skończyć taki kierunek na uczelni technicznej
    11.04.2014
  • Nowy

    Mógłby mi ktoś powiedzieć coś o informatyce niestacjonarnej na UMK? Jaki poziom, czego dokładnie uczą i jak wygląda poziom matematyki i innych przedmiotów. Pozdrawiam.
    08.04.2014
  • sss

    z tego co kojarzę, moja koleżanka dostała się tu na malarstwo z ok 250 punktami, więc chyba nie powinno być problemu, no chyba że szkoła podwyższyła progi...
    02.04.2014
  • 007

    Czy wynik z matury 260 , aby dostać się na malarstwo to jest za mało czy wystarczająco punktów.? Proszę o szybką odpowiedz .
    23.03.2014
  • tak wysoko w rankingu jest UMK???

    jestem w szoku ciężkim, że w UMK ma taka wysoką punktację, wszedlem na ranking i az sprawdziłem, bo te 8 pkt wydawalo mi sie mega duzo w porownaniu z uniwerkami w Wawie czy Krakowie, Poznaniu, no ale taj jest, ilosc kierunkow tez przyprawia o zawrót glowy! czy te wszystkie dziwne studia na pewno uruchomia? np. studia miejskie - co to jest w ogóle? ktos wie z czym to sie je?
    17.03.2014
  • Jerry

    A uczą głownie programowania czy czegoś jeszcze?
    25.02.2014
  • Mirek

    na UMK informatyka jest na prawdę spoko, dobry poziomo, porządnie wyposażone pracowanie, ale myślę że lepiej chyba wybrać informatykę stosowaną
    25.02.2014
  • Jerry

    Witam. Interesuje mnie Informatyka zaoczne na UMK. Możecie mi trochę powiedzieć o poziomie studiów i czego dobrze uczą? Pozdrawiam :)
    25.02.2014
  • Iza

    Cześć! Możecie mi coś powiedzieć o dietetyce II st - zaoczne? Czy jest ciężko, jaka kadra, jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna. Pozdrawiam
    31.01.2014
  • Absolwentka sprzed lat

    KIedys UMk to byla uczelnia z renoma, do dzis tzw. Stara Kadra reprezentuje soba wysoki poziom. Najbardziej boli mnie fakt, ze w ostatnich latach na studia doktoranckie przyjeto osoby , ktore moim zdaniem nie nadawaly by sie nawet do posprzatania mi w domu, a co dopiero do pisania doktoratu i ksztalcenia potem, takze i moich dzieci! Pisze tutaj o 3 konkretnych przypadkach osob, ktore badz byly fanatykami PiS i jakiejs chorej poslko-katolickiej ideologii, badz dwa lata po ukonczeniu studiow nie mogly znalezc pracy i stwierdzily, ze zyc ze stypendium doktoranckiego to tez niezle rozwiazanie, badz byly niemozliwie glupie i bezmyslne, a jednak dostaly sie 'z odwolania'. Moje pytanie: do czego to prowadzi? Smiac mi sie chce, kiedy slysze, ze te osoby wydaja ksieazki, to zapewne wielkie dziela o wysokim poziomie naukowym, tak wysokim jak ich autorzy!! Jest mi przykro, ze moja uczelnia tak spada na psy i przyjmuje 'byle kogo', byle tylko dostac dofinansowanie na kolejnego 'Pana /Pania doktoranta/tke'.
    24.01.2014
  • goska

    ja skonczylam studia zaoczne, sporo kasy wydalam, przekazali mi wiedze która do niczego się nie przyda, np. prawo wyznaniowe na 5 roku to jakiś zart. chyba po to żeby oblac grupe i zgarnąć dodatkowa kase, bo studia trzeba skonczyc.
    05.01.2014
  • goska

    ja skonczylam studia zaoczne, sporo kasy wydalam, przekazali mi wiedze która do niczego się nie przyda, np. prawo wyznaniowe na 5 roku to jakiś zart. chyba po to żeby oblac grupe i zgarnąć dodatkowa kase, bo studia trzeba skonczyc.
    05.01.2014
  • już-nie-eko

    Dokładnie tak jak już ktoś powiedział powiatowa szkółka, z roku na rok coraz gorzej. Powiem tyle powinni zacząć od przebudowy oferty kształcenia, część kierunków to jawna produkcja bezrobotnych. A już WNEiZ to jest dopiero kpina z ludzi, brak poszanowania dla studenta, nauka czysto teoretyczna, to czego uczą np.na ekonomii nie ma zastosowania w ogóle poza ich wielotomowymi książkami. A prestiż z roku na rok spada i teraz dosłownie muszą walczyć o studenta. Niestety ich oferta od lat się nie zmienia, więc czym tu przyciągać. Jedyne kierunki po których jest jeszcze przyszłość to informatyka, prawo, finanse, ewentualnie filologia angielska, czy też japońska, a pozostałe to produkcja bezrobotnych.
    02.12.2013
  • już-nie-eko

    Dokładnie tak jak już ktoś powiedział powiatowa szkółka, z roku na rok coraz gorzej. Powiem tyle powinni zacząć od przebudowy oferty kształcenia, część kierunków to jawna produkcja bezrobotnych. A już WNEiZ to jest dopiero kpina z ludzi, brak poszanowania dla studenta, nauka czysto teoretyczna, to czego uczą np.na ekonomii nie ma zastosowania w ogóle poza ich wielotomowymi książkami. A prestiż z roku na rok spada i teraz dosłownie muszą walczyć o studenta. Niestety ich oferta od lat się nie zmienia, więc czym tu przyciągać. Jedyne kierunki po których jest jeszcze przyszłość to informatyka, prawo, finanse, ewentualnie filologia angielska, czy też japońska, a pozostałe to produkcja bezrobotnych.
    02.12.2013
  • marcus

    absolwenci ochrony środowiska, chemii czy biotechnologii lekko na rynku pracy nie mają
    09.11.2013
  • Jakie tam UMK?!!!

    Tylko UKW !!!! Wiem co mówię. Podejście do studenta jest mega na UKW. UMK to komunistyczna uczelnia.
    27.10.2013
  • UMK to dobry wybór

    Studiowałem na UMK na WFAiIS i był to znakomity czas. Wydział (jako jeden z nielicznych w Polsce) zajmuje się badaniami na poziomie europejskim, więc można brać udział w wielu ciekawych badaniach i poznać prawdziwych specjalistów. Poniżej chcę się podzielić kilkoma spostrzeżeniami. W Polsce nadprodukuje się studentów, jednocześnie zaniżając poziom. Dotyczy to zresztą całego systemu edukacji. Dotyczy to głównie kierunków humanistycznych, ale nie tylko. Zresztą sama matura, z limitem 30% jest czymś śmiesznym. Nadprodukcją zajmują się wszystkie uczelnie od najbardziej renomowanych, po te najmniej znaczące. Błędne jest też powszechne pojęcie co do roli szkół wyższych. Do większości wykonywanych zawodów wystarczyłoby porządne wykształcenie średnie zawodowe (technikum). Niestety powstał system, który przynosi grupie ludzi zarobki, politykom obniża słupki bezrobotnych, ale jest katastrofalne dla przyszłej gospodarki kraju, czy młodej części polskiego społeczeństwa. Z mojego doświadczenia mogę wam powiedzieć, że to, co w Polsce robi wielu inżynierów, w takich Niemczech wykonują technicy. Zadaniem uniwersytetów, akademii, politechnik jest prowadzenie badań naukowych i kształcenie przyszłych naukowców oraz najwyżej wykwalifikowanych specjalistów, którzy np. projektują nowe rozwiązania dla przemysłu, a nie nadzorują pracę kilku robotników na budowie. Poza tym nie zapominajcie, że szkoła ma stwarzać warunki do nauki, za studenta jednak się ona nie nauczy, a wszędzie da radę się ślizgać. Co do opinii o kierunkach, aż pięć z nich dostało ocenę wyróżniającą przez Państwową Komisję Akredytacyjną: astronomia, edukacja w zakresie sztuk plastycznych, matematyka, politologia i zarządzanie. Wydział Fizyki jest naprawdę solidny, z innymi jest różnie. Ogólnie nauki przyrodnicze i ścisłe, archeologia, konserwacja zabytków, kogniwistyka (prowadzona przez jednego z twórców tej dziedziny, Wł. Ducha) mają wysoki prestiż i uznanie. Kierunki techniczne (automatyka i robotyka) są dopiero w zalążku i ustępują czołówce uczelni tecnicznych, np. Politechnice Poznańskiej (którą znam z autopsji). Filologia też nie należy do ścisłej czołówki, choć oferta jest ciekawa. Największym minusem wg. mnie był niski poziom lektoratu z j. angielskiego. Trochę zamieszania wprowadził też system boloński studiów. Do plusów, obok wysokiego poziomu, dodałbym niezłą infrastrukturę (poza kilkoma wyjątkami wszystko jest blisko siebie), czy niezwykłą atmosferę miasta. Na 200 000 ludzi jest tu 40 000 studentów! Reasumując, UMK należy zdecydowanie do ścisłej krajowej czołówki, ale jak zawsze – najwięcej zależy od pracy własnej i przemyślanego wyboru. A hasło i kampanię „wybierz oryginał, nie podróbkę” uważam za pomysłową i fajną. Pozdrawiam
    17.09.2013
  • UMK jest OKey

    a ja jestem mega zadowolony i podpisuje sie pod tezą, ze UMK jest oryginalem, a inni kopiuja sa podrobami, po UMK jest tradycja, zaplecze, kadra naukowa, marka na ktora trzeba sobie zapracowac, na prywatnych dostajesz papier bez wiekszych problemow, UMK jest OKey
    16.09.2013
  • student zaoczny

    Większej żenady niz na umk nie doświadczyłam. Traktowanie studenta na poziomie niżej niz zero. Po licencjacie nie chciałam juz wracac do tej szkoły przypominając sobie moje perypetie. Dyzury w tygodniu od 8 do 16 (przypomne raz jeszcze studia zaoczne) zero dostosowania do ludzi pracujących. Niestety wybór ponownie padł na ta uczelnie ze względów ekonomicznych, szkoda mi było kasy na dojazdy do Bydgoszczy... Niestety jedyna uczelnia brak konkurencji to nie musza sie starac....
    16.09.2013
  • wojskoznawstwo - ale ściema

    Przecież wszyscy wiedzą, że na wojsku najlepiej się znał niejaki Szwejk, liczę że to podstawowa literatura do studiowania.
    22.08.2013
  • UMK- juz nie tak cudowne

    bądźmy realistami kończę studia na UMK i widzę jak ten Uniwerek się sypie ... Są wydziały i kierunki które trzymają fason ale szczerze to nie jest ten Uniwersytet co kiedyś. Teraz walczy się o studenta, a Ci dzienni są olewani, prze dziekanaty, wykładowców etc. Coraz częściej ( niestety) ten kto płaci za studia jest traktowany lepiej.
    20.08.2013
  • wojskoznastwo

    znajomy poszedł na ten kierunek ale to raczej z Pasji do Wojska. Tak szczerze to co chcesz robić po tym kierunku?? Chyba nie w wojsku pracować ?:D. Bo jak wszem i wobec wiadomo to ministerstwo zmniejsza ilość etatów na potęgę. OSZCZĘDNOŚCI.
    20.08.2013
  • abc

    W tym roku będę zaczynał naukę na UMK na bezpieczeństwie wewnętrznym. Zobaczymy jak będzie. Jestem pozytywnie nastawiony co do uczelni i kierunku :)
    18.08.2013
  • Najlepsza Uczelnia w północnej Polsce

    Bez wątpienia najlepsza szkoła wyższa na północ od W-wy. Duma wszystkich kujawiaków i pomorzan. Tak trzymać.
    29.07.2013
  • wojskoznawstwo???

    co sadzicie o tym nowym kierunku wojskoznawstwo? czy to dobry pomysl? nie ukrywam, ze najbardziej zalezy mi, zeby miec prace i dosc dobra pensje, boje sie tylko, czy poziom nie bedzie bardzo wygorowany, skoro to jedyna uczelnia i jeden taki kierunek w calej Polsce? ktos sie moze interesowal tym tematem?
    23.07.2013
  • super stronka UMK

    nieprawda, rewelacyjny blok informacyjny dla przyszlych studentów, kandydat na studia moze sie dowiedzien bardzo duzo ciekawych i przydatnych rzeczy, ja tam zagladam juz ktorys raz i mam porownanie z innymi stronami innych uczelni, gdzie jest belkot i nic nie mozna znalezc, opinie tez zbieralam od wielu osob i w wiekszosci sa bardzo dobre, a studenci sa zadowoleni, jedyny problem, jaki maja to znalezienie pracy w Toruniu, dlatego wielu z nich wyjechalo, ale to jest problem wszystkich miast, no moze poza wyjatkiem Warszawy, ale nie kazdy chce tam mieszkac i zyć
    27.05.2013
  • agata

    przereklamowana powiatowa szkółka
    23.05.2013
  • T.

    Do Justyny - tak, jesteś optymistką, powodzenia już po studiach życzę. Przyda Ci się.
    19.05.2013
  • MIzi

    Jedynie informatykę warto studiować bo daje pracę a pozostałe kierunki, no cóż UMK dobra uczelnia, ale pracy po niej brak (wyjątek to informatyka, no może prawo i kierunki typowo medyczne)
    18.05.2013
  • Michał

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
    29.04.2013
  • Kalinka

    Całkiem przyzwoity Uniwersytet, aczkolwiek nie znajduje się na szczytach rankingów. Niestety, dla jego absolwentów, nie jest wspaniale postrzegany przez pracodawców, a w bardziej odległych częściach Polski (w sumie już poza województwem) w ogóle jako uczelnia, o której nic nie słychać. Ja studiowałam tam biologię - kierunek, który produkuje bezrobotnych, bo oferta na pewno nie jest przystosowana do rynku pracy w tym województwie.
    20.03.2013
  • Justyna

    pracy nie ma, to oczywiste. ale nie ma wątpliwości, że szybciej znajdę ją po ukończeniu Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu niż po jakiejś podrzędnej szkole w małej mieścinie. bo jednak jest pewna różnica między poziomem na różnych uczelniach. Może jestem optymistką ale wierzę, że ta szkoła da mi dobry start i zaplecze, żeby znaleźć dobrą pracę.
    03.02.2013
  • Kasia

    Nie nakręcajcie się tak ludzie - ja skończyłam tu dwa kierunki i nie mam pracy, studia studiami, wszystko fajnie wygląda teoretycznie, ale w praktyce jest zupełnie inaczej, życie dopiero weryfikuje ile te studia i kolejne dyplomiku dają. Taka prawda
    23.01.2013
  • Lenka

    poziom ostatnio coraz niższy
    22.12.2012
  • tosia

    To jest moje marzenie, żeby się tu dostać. Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu to świetna szkoła, naprawdę super. Dlatego postanowiłam sobie, że przyłożę się do nauki, zdam dobrze maturę i postaram się stać się częścią społeczności studenckiej na tym uniwersytecie :)
    05.12.2012
  • anna

    Jestem zaskoczona tym, że tak fantastyczna atmosfera panuje na UMK. Trafiłam na wykładowców z pasją. Jestem zadowolona ze swojego wyboru. Polecam tę uczelnie tym, którzy chcą uczyć się na wysokim poziomie.
    26.11.2012
  • mikołaj

    Powiem szczerze, nie słyszałem zbyt wiele o tym uniwersytecie, ale jeśli chodzi o mnie to wielkim plusem jest Toruń, piękne miasto, Jeśli chodzi o mnie to wybierałbym dobrą uczelnie w mieście które zapewnia mi przyszłość, a jednocześnie życie w nim będzie mi się podobać, Toruń jest takim miastem.
    07.11.2012
  • zatar

    Wg. mnie to nie tylko najlepsza uczelnia w Toruniu, ale i w całym województwie. Nie ma co się oszukiwać, bydgoska uczelnia nie jest aż tak dobra, chociaż również kształci na ogólnopolskim poziomie.
    28.10.2012
  • Ola

    Moim zdaniem UMK to jedna z najlepszych uczelni w Toruniu. Studiuję tam już drugi rok i muszę przyznać, że trzeba się napracować dużo... Dostac sie tez nie bylo najłatwiej, bylo wielu chętnych. Ale jak juz sie ktoś dostanie to musi się pilnować, żeby się utrzymać :) mimo wszystko zdecydowanie polecam tą uczelnię ;)
    10.10.2012
  • caboosey

    moim znajomym czasem zdarza się mieć zajęcia na różnych wydziałach, ale ja mam tak super, że nigdy się nie ruszam ze swojego budynku, także z mojej perspektywy plus za to dla UMK:d ogólnie najmniej na studiach podoba mi się wf i lektoraty, ale że nie są to przedmioty związane z tematyką moich studiów, to właściwie nie mam powodów do narzekań :D
    31.08.2012
  • firth

    Hej. Czy tutaj na filologi angielskiej można wybrać preferowany akcent nauki? Bo wybieram się na te studia i nie wiem czy jest w ogóle coś takiego, może przydzielają losowo a może wszyscy uczą się tego samego akcentu? Wolałabym brytyjski niż amerykański! Dużo bardziej podoba mi się język Anglików!
    24.08.2012
  • do prawniczka

    a mogłabyś napisać jakie były progi?
    23.08.2012
  • prawniczka

    Ale jestem szczęściara ;) Chciałam się dostać na prawo na Uniwersytet Mikołaja Kopernika, ale mnie w pierwszym naborze nie przyjęli. trochę się załamałam, ale nie brakowało mi wiele. Ludzie porezygnowali i się dostałam! Super, nie mogę się już doczekać studiowania w Toruniu!
    15.08.2012
  • rsmbo

    na archiwistyce i zarządzaniu dokumentacją w Toruniu łatwo znajduje się praktyki, możesz je robić także u siebie tam gdzie mieszkasz np. w jakimś urzędzie, sądzie. Kierunek jest ok. Masz konkretny zawód w ręku po studiach.
    13.08.2012
  • earring

    Skończyłam w tym roku studia na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Będę miała dużo do wspominania, to było świetnych kilka lat. Ale absolutorium - przesada. Dość że się wynudziłam, to jeszcze musiałam za to płacić. Nie polecam wam brać w tej szopce udziału, szkoda czasu i pieniędzy!
    12.08.2012
  • torun

    @fast: to widzę masz ogromne wymagania, skoro umk nie jesttwoim zdaniem dobrą uczelnią. który uniwersytet zasługuje zatem na takie miano? moim zdaniem umk trzyma wysoki poziom, z resztą średnia i opinie o uczelni to pokazują.
    09.08.2012
  • filologia

    dostałam sie na filologię angielską na UMK i chciałabym się dowiedzieć jak będą wyglądały moja zajęcia?? na jaką ilość nauki muszę być przygotowana?? jak to jest z językami wykładowymi, wszystkie przedmioty są w j angielskim??
    06.08.2012
  • kotwica

    Przeżyłem na uniwersytecie toruńskim niezapomniany czas! Pierwsze dwa lata w akademiku, później na stancji, ale nawet trochę żałuję że się przeniosłem. Z jednej strony standard lepszy, ale za to utraciło się to poczucie wspólnoty, trochę szkoda. Jak spełniacie wymogi na akademik, to polecam! ;)
    05.08.2012
  • fretka

    W jaki sposób jest się tutaj przyznawanym do lektoratów? Na podstawie wyników matury? A co jak się zdawało dwa języki, można wybrać? Wolałabym podjąć naukę niemieckiego niż angielkiego, który znam już na wystarczającym poziomie. Mam nadzieję że jest taka opcja.
    02.08.2012
  • fast

    Wzięłam dziekankę tutaj na filozofii, powinnam wracać na studia w październiku, ale chyba z tego zrezygnuję. Jeszcze nie zdecydowałam w 100% czy to zrobię, ale właściwie to ani kierunek ani uczelnia nie są za dobre. Nie ma chyba sensu się męczyć. Z drugiej strony głupio tak zostawiać studia niedokończone...
    30.07.2012
  • ananas

    Szczerze mówiąc studia to trochę oszustwo, niby masz sie uczyć, a imprezujesz i na ostatnią noc zostawiasz naukę. Niby masz spoważnieći wydorośleć, a zachowujesz się jak dzieciak kiedy rodziców nie mma w domu. Bardzo słodkie oszustwo, moim zdaniem. polecam wszystkim, szczególnie na tej uczelni. Uniwersytet Kopernika w Toruniu jest naprawdę super!
    29.07.2012
  • tail

    Dostałam się na uniwersytet mikołaja kopernika na biologię. Zobaczymy co z tego będzie. Z chęcią pracowałabym nawet w jakimś laroratorium, tylko nie wiem czy to dobry kierunek, pewnie lepsza byłaby np. analtyka medyczna, no ale laboratooria są różne! A jak nie to skończę w spożywczaku, na stoisku z mięsem, po biologii będę przynajmniej wiedziała co kroję :D
    22.07.2012
  • carrey

    czy jest ktoś kto może mi pomóc w sprawie akademików? Jaki np byl w tamtym roku przy dochodach i czy wielu osobom odmówiono miejsca w akademikach? Ja mam trochę problem, bo mój dochód jest całkiem wysoki, za to mieszkam daleko. Siostra trzy lata temu dostała akademik, ale wtedy dochody były inne... rodziców tak czy siak nie stać na mieszkanie. Ale słyszałamk że w połowie października zostają jakieś wolne miejsca, bo ludzie rezygnują. Tylko nie wiem co miałabym robić do tego czasu o_O
    18.07.2012
  • prawo

    progi nie spadają zbyt dużo, to jednak prawo. Jedynie osby które dostały się gdzieś indziej zrezygnują pewnie z UMK i w tym jedyna nadzieja...
    17.07.2012
  • maro

    cholercia, o ile spadają progi w drugim naborze na prawo? Nie dostałem się za pierwszym razem i nie wiem czy jest sens czekać tutaj czy złożyć papiery tam gdzie się dostałem.
    13.07.2012
  • maro

    cholercia, o ile spadają progi w drugim naborze na prawo? Nie dostałem się za pierwszym razem i nie wiem czy jest sens czekać tutaj czy złożyć papiery tam gdzie się dostałem.
    13.07.2012
  • mind

    lol, tylko 3 uczelnie mają kognitywistykę, w tym umk, uj i uam. Pewnie dostanę się tylko tutaj, więc czy ktoś móglby trochę napisać na temat wykładowców i na czym warto się najbardziej skupić?
    09.07.2012
  • tower

    Czy łatwo jest znaleźć praktyki na kierunku studiów archiwistyka i zarządzanie dokumentacją? gdzie w ogóle takie praktyki można odbyć i czy uczelnia pomaga w ich zorganizowaniu? z góry dzieki za informacje
    05.07.2012
  • stach

    właśnie skończyłem tutaj stosunki międzynarodowe i naprawdę jestem zadowolony z tym studiów, ale teraz wybieram się na magisterkę na ekonomiczny do Poznania. SM bardzo mnie rozwinęły, ale jednak bez czegoś ekonomicznego, biznesowego nie ma szans na dobrą pracę. jednak SM były dla mnie dobrym początkiem
    04.07.2012
  • niezdecydowana

    a jak wyglądają zajęcia na dziennikarstwie? słyszałam, że jest to bardziej nakierunkowane na stronę techniczną pisania i zajęcia wyglądają jak na filologi, to prawda? chcialabym wybrać uczelnię, która da mi jak najwięcej praktycznej wiedzy z zakresu dziennikarstwa telewizyjnego.
    03.07.2012
  • kultura

    z tego co widzę jest na tej uczelni możliwość studiowania kierunku ochrona dóbr kultury. jakie mniej więcej są wymogi żeby dostać się na ten kierunek (próg) i czy łatwo jest znaleźć miejsce na praktyki? orientuje się ktoś może w rynku pracy, czy da się znaleźć pracę w tym zawodzie?
    01.07.2012
  • zestresowana

    Wie ktoś może jaki w tamtym roku był próg i ile osób na miejsce na chemii? Bardzo podoba mi się program studiów na tym kierunku, tzn np przedmiot materiały jubilerskie, aż chce się to studiować. Spodziewam się dobrego wyniku z chemii, ale nie wiem czy będzie wystarczający... :)
    20.06.2012
  • isana

    jak dla mnie bardzo dobra uczelnia, przede mną już ostatni rok, wielkimi zbliża się obrona mgr... Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu nie odstaje moim zdaniem za bardzo od UW, gdzie byłam na moście. jest tu wysoki poziom, wykładowcy są wymagający, nie ma opieprzania się :D
    14.06.2012
  • hanka

    witam! co możecie mi powiedzieć o kierunku dietetyka? może parę słów o wykładowcach, czy stanowią dobrze wykształconą kadrę, a także jakie są wasze opinie o wydziale, szansach rozwoju na nim, działalności dziekanatu, integracji studentów? warto podjąć ten kierunek na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu czy lepiej szukać innego miejsca?
    05.06.2012
  • sara

    nie no byłam raz w życiu w torniu i jest tam niezpomniany klimat *___* byłam tam w pierwszej gimnazjum, od tego czasu zwiedziłam trochę polski, ale żadne miasto nie zrobilo na mnie takiego wrażenia. jasne że nie jest to może normalne żeby opierać wybór miejsca studiów opierając się jedynie o klimat miasta, ale skoro nie tylko ja tak robię, to mogę się przyznać, hehe :D
    28.05.2012
  • pozytywnie

    Słyszałem że kadra ogarnięta, ludzie spoko, a Toruń świetny dla studentów. Nad Wisłą można ponoć nieźle zabalować:D hehe, nic tylko składać papiery- i tak pewnie zrobię. Spoko że same pozytywne opinie o tej uczelni, teraz muszę się tylko zdecydować jaki kierunek studiować, nie ma to jak najpierw wybrać miasto, później uczelnię, a na koncu zastanawiać się nad kierunkiem. Się zobczy jak mi matura poszła, ale jestem w miarę pewny dobrych wynikow, więc luzik, widzimy się w październiku w toruniu ;D jak nie dziennie to zaocznie!
    22.05.2012
  • Ja

    Toruń pociąga mnie przede wszystkim pod względem architektury, stare miasto jest powalające i właśnie dlatego zastanawiam się nad studiowaniem na Uniwersytecie Kopernika. Mieszkam dość daleko, ponad 400km od miasta. Czy w związku z tym mam szanse na dostanie akademika, mimo dochodów ok 900zł/os? I jakie są warunki w domach studenckich? Z góry dzięki za info, to naprawdę ważne, bo inaczej muszę zacząć poszukiwania mieszkania...
    14.05.2012
  • 10kg

    Przybliży mi ktoś ideę socjologii? Zwłaszcza na UMK? Poznańska socjologia kojarzy się wszystkim z wizualnością, warszawska z badaniami, a toruńska? Bardzo mnie to ciekawi, bo na pewno chcę pójść na ten kierunek, jednak zdecydowanie potrzebuję odnaleźć swoją niszę, jakieś zainteresowanie
    01.05.2012
  • a1712

    UMK w Toruniu jest to uniwersytet z czołówki - 5 miejsce wśród uniwersytetów w Polsce. Prężnie się rozwija - budowane są nowe budynki - Collegium Humanisticum, centrum sportowe, Centrum Nowoczesnych Technologii. Warto zwrócić uwagę na to, że Collegium Humanisticum jest najnowocześniejszym budynkiem wśród uniwersytetów w całej Polsce. Mamy liczne ciekawe kierunki - w tym roku wchodzi sinologia. Dotychczasowe kierunki natomiast próbują zachęcić maturzystów poprzez nowe specjalności - np.na kierunku historia od roku akademickiego 2012/13 rusza specjalność dziennikarstwo historyczne. Nauka to nie wszystko :) UMK zapewnia studentom możliwości rozwoju swych pasji. Mamy Chór UMK, a studenci Wydziału Sztuk Pięknych organizują wystawy swych prac. Także mamy studentów, którzy realizują się w kabaretach bądź zespołach muzycznych. Natomiast jeśli ktoś lubi organizować imprezy kulturalne, także znajdzie coś dla siebie. Zawsze przyda się pomocna dłoń podczas Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki oraz Juwenaliów. A jeśli ktoś lubi podróżować, to UMK stwarza na to szanse. Koła naukowe organizują wyjazdy zarówno po Polsce, jak i po świecie - Francja, Rosja, Niemcy, Włochy, Skandynawia etc. Nikt nie nudzi się na uczelni :) Ponadto - co jest bardzo ważne dla studenta - Toruń jest w miarę tanim miastem studenckim. W porównaniu z innymi ośrodkami studenckimi pokój w akademiku jest bardzo tani - 280 zł. A warunki mieszkaniowe w domach studenckich są naprawdę dobre. Wiem, bo mieszkam w jednym z nich. Toruń to też miasto klubów studenckich. Niektórzy się śmieją, że w Toruniu jest więcej studentów niż torunian :) Niestety jedynym minusem uniwersytetu - ale nie tylko UMK, ale też innych uczelni o charakterze uniwersytetów - ścisłowcy raczej mają problemy ze znalezieniem pracy, bo jednak politechniki umożliwiają rozwój praktyczny. Mimo to UMK i Toruń zapraszają młodych ludzi. To jest miasto idealne do studiowania
    27.03.2012
  • a po UMK?

    oferta Uniwersytetu Mikołaja Kopernika jest rzeczywiście imponujaca, dla maturzysty ktory robi rozeznanie bez sprecyzowanych wyborow, istny zawrot glowy, ja przynajmnijen tak sie czuje, patrze na propozycje dla typow humanistycznych, i tylko jedna moja watpliwosc, jakie bede miala perspektywy pracy w Toruniu, tak dokladnie w tym pieknym miescie Totuniu, po skonczeniu takiego kierunku jak socjologia, polityka społeczna, pedagogika, praca socjalna, politologia, czy ochrona dobr kultury. Bardzo obawiam sie, ze niezaleznie od tego, ktory kierunke wybiore, zasile rzesze bezrobotnych absolwentow, ktorzy w Toruniu pracy nie znajda.
    17.03.2012
  • MAnia

    Nie dość, że Toruń to piękne miasto to Uniwersytet Mikołaja Kopernika chyba najwspanialszym w Polsce. Tutaj po prostu chce się studiować. Jestem bardzo zadowolony,ze studiując tutaj administrację. Mój wydział jes tjednym z najnowszych i najnowocześniejszych obiektów na toruńskim uniwersytecie . Fajna uczelnia, super ludzie. Po studiach chciałabym pracować w instytucjach UE.
    15.03.2012
  • Michał

    Ja jestem studentem historii i mogę stwierdzić, że poziom nauczania na tym kierunku jest bardzo wysoki. Wykładowcy stanowią bardzo duży atut instytutu historii, kadra jest wysoce wykwalifikowana. Dodatkowo w tym roku akademickim otwarto Wydział Nauk Humanistycznych - nauka w tym budynku odbywa się w nowoczesnych warunkach. Nie polecam tej uczelni osobom niechętnym do wysiłku umysłowego, zaliczenia wykładów/ćwiczeń kosztują mnóstwo pracy. Ale dzięki obcowaniu z naukowcami na tak wysokim poziomie można bardzo wiele zyskać (wiem to z doświadczenia). Pomimo, że kończę właśnie historię - kierunek po którym jest dziś bardzo trudno o pracę, to dzięki możliwości uczenia się od jednych z najlepszych naukowców w kraju moje szanse na rozwój w tym zawodzie bardzo się zwiększyły. Dla osób pasjonujących się historią polecam naukę na tej uczelni z czystym sumieniem. Z obserwacji pozostałych wydziałów wiem, że studiowanie np. na wydziale nauk ekonomicznych i zarządzania daje duże szanse na dobrą pracę w przyszłości, nie jest to jedyny wydział który bym polecił pod tym względem. Naukę na UMK ułatwia w dużym stopniu Biblioteka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika położona blisko wydziałów, zasoby biblioteczne pozwalają właściwie na nieograniczoną możliwość poszerzania własnych zainteresowań i pogłębienie wiedzy. W najbliższym czasie z tego co mi wiadomo w pobliżu kampusu ma powstać coś w rodzaju Centrum Sportowego, to ułatwi studiowanie jeszcze bardziej. Praktycznie na każdym z wydziałów funkcjonują koła naukowe pozwalające już w toku studiów pogłębiać zdobytą wiedzę. Muszę podkreślić również fakt, że coraz większa liczba wykładowców w trakcie nauki do programu włącza korzystanie z programów informatycznych, internetu i komputerów, systemów multimedialnych. Co do współpracy z zagranicznymi uczelniami, UMK uczestniczy w programie Erasmus. Długo można by tu wymieniać zalety tej uczelni. Podsumuję tylko, że jeżeli jest się człowiekiem ambitnym, chcącym zdobyć wiedzę i poszerzyć swoje horyzonty, zdobyć dobry zawód, rozwijać pasję to UMK daje takie możliwości. Jak wiadomo w Toruniu jest również mnóstwo klubów, dzięki temu życie studenckie nie sprowadza się wyłącznie do książek... Polecam
    08.03.2012
  • Lars

    jedna z fajniejszych uczelni o jakich słyszałem. nie pokusiłem się na wyjazd na UAM i dobrze zrobiłem. UMK jest świetny i blisko domu
    15.02.2012
  • Adamus19

    Bezpieczeństwo wewnętrzne - czy ktoś to studiuje?
    18.01.2012
  • Elios

    Uczelnia jest ok. Poziom i wykładowcy też. Jestem na japonistyce i mogę polecić studiowanie tutaj. Fajni ludzie. Wykładowcy z reguły ludzccy
    18.01.2012
  • Riv

    Chciałabym studiować kosmetologię, to moje marzenie. na jakim poziomie muszę mieć wyniki z matury? Myślę, że próbna poszła mi nieźle..
    18.01.2012
  • wojtek

    Ja oceniam bardzo pozytywnie, studiowałem 2 lata na UMK i muszę powiedzieć, ze dobra uczelnia na bardzo dobrym poziomie co więcej naprawdę dobra kadra, obecnie uczelnia rozwija się dynamicznie i do tego bardzo fajne i niedrogie miasto
    24.05.2011
  • kopernik

    Jestem licealistą i zastanawiam się nad studiami w Toruniu, prawie cała moja rodzina tam studiowała i zgodnie z tradycją każdy chce, żebym ja też tam poszedł, ale jak na razie nie odnajduję w tej uczelni żadnego przedmiotu, który pasowałby właśnie do mnie, może ktoś powie coś na temat tej uczelni??
    22.05.2011