Technologia i organizacja gastronomii
Kierunek studiów technologia i organizacja gastronomii ma na celu nowoczesne kształcenie ekspertów w dziedzinie usług gastronomicznych.
Studenci zdobywają wiedzę z zakresu towaroznawstwa, technologii i bezpieczeństwa żywności oraz żywienia człowieka i dietetyki.
Poznają podstawy produkcji surowców rolno spożywczych oraz zależności między wybranymi zjawiskami przyrodniczymi i społecznymi, które są z nią związane, podstawy przemysłowej produkcji żywności z zastosowaniem różnych metod technologicznych i biotechnologii żywności oraz teorie wyjaśniające zjawiska i procesy zachodzące podczas pozyskiwania i przetwarzania różnych rodzajów żywności.
Zdobywają wiedzę na temat podstawowych uwarunkowań prawnych i ekonomicznych, różnych działań związanych produkcją i dystrybucją żywności. Dowiesz się o zasadach i standardach prowadzenia działalności gospodarczej, o metodach i sposobach rozwoju przedsiębiorstwa oraz o zasadach prawa autorskiego ochrony własności przemysłowej.
Poznają również procesy produkcyjne, urządzenia, maszyny, obiekty i systemy techniczne stosowane w produkcji gastronomicznej oraz rozwiązania organizacyjne i projektowe w dziedzinie technologii gastronomii i żywienia zbiorowego.
Kształcenie obejmuje system studiowania, zakładający równoczesne zdobywanie wiedzy teoretycznej na poziomie akademickim w uczelni i doświadczenia praktycznego w zakresie technologii i organizacji gastronomii (TOG) podczas staży u przedsiębiorców z branży hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej.
Dla kogo studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii
To kierunek dla osób, które swoją przyszłość zawodową planują związać z sektorem HoReCa.
Kandydaci powinni wykazywać zainteresowanie branżą gastronomiczną, procesami przygotowywania żywności a także posiadać predyspozycje menedżerskie.
Program kształcenia na kierunku technologia i organizacja gastronomii
Przykładowe przedmioty w programie studiów:
- mikrobiologia ogólna i żywności
- chemia żywności
- podstawy analizy żywności
- wyposażenie zakładów gastronomicznych
- podstawy fizjologii człowieka
- technologia przetwórstwa surowców roślinnych
- żywienie człowieka
- technologia gastronomii
- higiena i toksykologia żywności
- technologia surowców pochodzenia zwierzęcego
- prawo żywnościowe
- podstawy dietetyki
- żywienie osób chorych
- podstawy hotelarstwa
- marketing
- obsługa konsumenta
- usługi turystyczne i rekreacyjne
- alergeny pokarmowe
- behawioralne uwarunkowania żywienia.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku technologia i organizacja gastronomii
Rekrutacja odbywa się w oparciu o wyniki uzyskane na maturze z:
- języka polskiego
- języka obcego
- przedmiotu wybranego spośród: biologia, chemia, fizyka, matematyka.
Perspektywy pracy po kierunku technologia i organizacja gastronomii
Studia na kierunku przygotowują przede wszystkim do pracy w:
- zakładach gastronomicznych
- zakładach żywienia zbiorowego
- jednostkach doradztwa żywieniowego
- hotelarstwie
- placówkach zajmujących się edukacją żywieniową
- ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych
- zakładach przemysłu spożywczego.
Opinie o kierunku technologia i organizacja gastronomii
Zmiany nawyków żywieniowych, coraz częstsze korzystanie z jedzenia "na mieście", rozwój branży turystycznej, wzrost wymagań konsumentów sprawiają, że poszukiwani są wysoce wykwalifikowanie specjaliści z dziedziny gastronomii.
Branża ta daje tuż możliwości rozwoju i zdobycia satysfakcjonującej pracy.
Technologia i organizacja gastronomii to na pewno pachnące i smakowite studia. Zobaczcie sami: