Projektowanie żywności niskoprzetworzonej
Studia na kierunku Projektowanie żywności niskoprzetworzonej ogniskuje się na kreatywnym podejściu do tworzenia żywności zgodnie z trendami zdrowego odżywiania.
W trakcie nauki studenci zdobywają wiedzę w zakresie znaczenia jakości żywności, jej cech funkcjonalnych w racjonalnym żywieniu oraz wpływu metod produkcji na środowisko przyrodnicze. Poznają wpływ postępu hodowlanego w produkcji roślinnej i zwierzęcej, technik molekularnych oraz procesów technologicznych na jakość i cechy funkcjonalne produktów spożywczych. Zdobywają wiedzę z obszaru dystrybucji produktów spożywczych, nowoczesnego opakowalnictwa, prezentacji wizualnej produktów spożywczych efektywności sprzedaży i powodzenia na rynku żywności.
Studia realizowane są na poziomie pierwszego stopnia. Absolwenci uzyskują tytuł inżyniera.
Dla kogo studia na kierunku projektowanie żywności niskoprzetworzonej
To kierunek odpowiedni dla kandydatów zainteresowanych zdrowym odżywianiem, produkcją żywności niskoprzetworzone, eko gastronomią. Z pewnością przyda się zamiłowanie do nauk przyrodniczych, biologii, chemii, zdolności laboratoryjne, otwartość na nowe trendy w żywieniu naturalnym.
Program kształcenia na kierunku projektowanie żywności niskoprzetworzonej
W programie studiów znajdą się m.in. takie przedmioty:
- propedeutyka produkcji roślinnej,
- podstawy projektowania opakowań,
- wzornictwo w opakowalnictwie żywności,
- postęp hodowlany w produkcji zwierzęcej,
- podstawy produkcji zwierzęcej,
- towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego,
- postęp biologiczny w produkcji roślinnej,
- pozyskiwanie i właściwości roślin strączkowych i oleistych,
- pozyskiwanie i właściwości surowców skrobiowych oraz słodzących,
- pozyskiwanie i właściwości ziół,
- nowoczesne metody produkcji warzyw i owoców,
- zero waste w produkcji roślinnej,
- krótkie łańcuchy dostaw żywności,
- żywność genetycznie modyfikowana,
- techniki molekularne w badaniach żywności,
- prawne uwarunkowania żywności i produktów z pogranicza,
- metody oceny jakości surowców spożywczych,
- systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
- znakowanie żywności i certyfikacja,
- żywienie człowieka z elementami bromatologii,
- podstawowe procesy w produkcji żywności,
- entomofagia.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku projektowanie żywności niskoprzetworzonej
Podczas rekrutacji punktowane będą:
- język polski,
- język obcy,
- matematyka,
- przedmiot obowiązkowego lub dodatkowego do wyboru spośród: matematyki, biologii, chemii, fizyki lub fizyki i astronomii i geografii.
Perspektywy pracy po kierunku projektowanie żywności niskoprzetworzonej
Przykładowe miejsca pracy przewidziane dla absolwentów kierunku:
- własne gospodarstwo rolne (ekologiczne, konwencjonalne),
- rolniczy handel detaliczny,
- sprzedaż bezpośrednią artykułów rolno-spożywczych,
- sklep ekologiczny, spożywczy,
- przetwórstwo rolne,
- gospodarstwo agroturystyczne,
- zagroda edukacyjna,
- gastronomia, szczególnie związana z kuchnią regionalną,
- przechowalnie warzyw i owoców,
- zakłady przetwórstwa spożywczego,
- stacja sanitarno-epidemiologiczna,
- Inspekcja Handlowa,
- Inspekcja Weterynaryjna,
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
- laboratoria badawcze,
- zakłady zielarskie,
- handel surowcami i produktami spożywczymi, przyprawami i używkami,
- urzędy administracji państwowej i unijnej (MRiRW, EFSA),
- działalność promocyjno-influencerska w branży spożywczej.
Opinie o kierunku projektowanie żywności niskoprzetworzonej
Idea kierunku jest związana z utrzymującym się od dłuższego czasu trendem żywności naturalnej, ekologicznej o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej, produkowanej z poszanowaniem środowiska oraz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw przy jednoczesnym dostrzeganiu znaczenia jakości i atrakcyjności opakowań.