Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia żywności i żywienie człowieka w Olsztynie

Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka dostępne są także w Olsztynie. Zobacz, które uczelnie oferują kształcenie, jakie są dostępne specjalności i program nauczania. Sprawdź zasady rekrutacji oraz perspektywy pracy i zarobki absolwentów kierunku.
technologia żywności i żywienie człowieka w Olsztynie

Technologia żywności i żywienie człowieka – studia w Olsztynie

Zależnie od wybranej specjalności, studenci kierunku poznają zasady przetwarzania trzody chlewnej, bydła, drobiu, ryb i zwierząt łownych. Zdobywają wiedzę związaną z produkcją mleka, napojów i koncentratów mlecznych, masła i produktów wysokotłuszczowych, serów i mlecznych preparatów białkowych. Zapoznają się z metodami przechowalnictwa i przetwarzania surowców oraz zasadami prawidłowego żywienia.

Studia realizowane są na poziomie pierwszego i drugiego stopnia. Absolwenci uzyskują odpowiednio tytuł inżyniera i magistra.

Czym zajmuje się technolog żywności?

Technolog żywności jest specjalistą w zakresie przechowywania, przetwarzania, utrwalania, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Zajmuje się organizowaniem produkcji włącznie z doborem maszyn i urządzeń, przeprowadza ekonomiczną kalkulację.

Technologia żywności – przedmioty na studiach

Program nauczania przewiduje m.in. takie kursy: chemia ogólna, chemia organiczna, analiza sensoryczna, biochemia żywności, analiza i ocena jakości żywności, prawo żywnościowe, podstawy opakowalnictwa artykułów spożywczych, podstawy żywienia człowieka, żywienie zbiorowe, ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych, ogólna technologia żywności, mikrobiologia żywności, przechowalnictwo surowców i produktów spożywczych, technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego a także przedmioty specjalnościowe, związane z zakresem kształcenia.

Technologia żywności – specjalności

Na studiach pierwszego stopnia wybrać można ścieżki kształcenia:

  • technologia mięsa
  • technologia mleczarska
  • technologia produktów roślinnych
  • żywienie człowieka.

Studenci studiów drugiego stopnia mogą wybrać specjalności:

  • inżynieria żywności
  • menedżer produktów żywnościowych
  • technologia żywności
  • żywienie człowieka.

Technologia żywności w Olsztynie – rekrutacja

Kandydaci przyjmowani są na kierunek na podstawie wyników z trzech przedmiotów maturalnych wybranych spośród: biologia, chemia, fizyka/fizyka z astronomią, geografia, język obcy nowożytny, matematyka.

Szczegółowe zasady rekrutacji na Technologię żywności i żywienie człowieka możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia na tym kierunku i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.

Technologia żywności – praca po studiach

Absolwenci kierunku mogą pracować jako:

  • technolodzy
  • kierownicy produkcji
  • menedżerowie ds. jakości
  • pracownicy nadzoru sanitarnego i handlowego

w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego: mleczarskiego, mięsnego, zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka, młynach, elewatorach, piekarniach, słodowniach, zakładach przetwórstwa owoców i warzyw, olejarniach i margarynowniach, zakładach gastronomicznych typu zamkniętego i otwartego oraz zakładach przemysłowej produkcji potraw.

Technologia żywności – opinie

Studia na tym kierunku są odpowiednie dla osób, które pasjonuje żywność, są zainteresowane zrozumieniem złożoności procesów pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji żywności, chcą poznać tajniki smaku i innych cech sensorycznych żywności oraz aspekty wytwarzania żywności bezpiecznej, o jak najlepszej jakości oraz wartości odżywczej.

Zarobki technologa żywności

Średnie wynagrodzenie na tym stanowisku to 5500 zł brutto. Analiza ofert pracy wskazuje, że zarobki mogą sięgać 9000-11000 zł brutto przy umowie o pracę.

Czy warto studiować Technologię żywności w Olsztynie?

Program studiów na kierunku został opracowany z myślą o zdobywaniu doświadczenia akademickiego, w oparciu o ekspercką wiedzę pracowników Wydziału Nauki o Żywności oraz o przeprowadzane przez nich badania, a także dzięki silnej współpracy wydziału z otoczeniem gospodarczym oraz praktykami.

Do dyspozycji studentów jest nowoczesna infrastruktura dydaktyczno-badawcza.

***

Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:

Żywienie człowieka i dietoterapia

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo żywności

Analityka produktów spożywczych

Żywienie człowieka i ocena żywności

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

Analiza żywności i żywienie człowieka

Projektowanie żywności niskoprzetworzonej

Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych

Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze

Jakie uczelnie w Olsztynie oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Jakie inne kierunki oferowane są w Olsztynie

a
administracja analityka i zarządzanie publiczneanaliza i kreowanie trendówarchitektura krajobrazu
b
bezpieczeństwo i certyfikacja żywności bezpieczeństwo narodowe bezpieczeństwo wewnętrzne biogospodarka rybackabiologia biotechnologia budownictwo
c
chemia
d
dietetyka doradztwo podatkowedziennikarstwo i komunikacja społeczna
e
edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznejekonomia energetyka
f
filologiafilologia angielska filologia angielska w zakresie nauczania językafilologia germańska filologia polskafilozofiafizjoterapia fizjoterapia w języku angielskim
g
gastronomia i sztuka kulinarna geodezja i kartografia geoinformatyka gospodarka przestrzenna
h
historia
i
ichtiologia i akwakulturainformatyka interdyscyplinarne studia strategiczneinżynieria środowiska inżynieria w logistyce
k
kierunek lekarski komunikacja wizerunkowakosmetologia kryminologia
l
leśnictwo lingwistyka w biznesielogistykalogopedia
m
matematyka mechanika i budowa maszyn mechatronika mikrobiologia multimedia i kreacja cyfrowamuzyka i estrada
n
nauki o rodzinie
o
ochrona środowiska
p
pedagogika pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna pedagogika specjalnapielęgniarstwopolitologia i stosunki międzynarodowepołożnictwopraca socjalnaprawo produkcja muzyczna i realizacja dźwiękupsychologia
r
ratownictwo medyczneresocjalizacja z penitencjarystykąrolnictwo
s
socjologia sztuki wizualne
t
technologia żywności i żywienie człowieka teologiatowaroznawstwoturystyka i rekreacja
w
weterynaria wojskoznawstwowychowanie fizyczne
z
zarządzanie zarządzanie i inżynieria produkcji zootechnika zwierzęta w re­kreacji, edu­ka­cji i te­rapii