Biogospodarka rybacka
Biogospodarka rybacka to unikatowy kierunek studiów drugiego stopnia, przygotowujący do pracy w sektorach związanych z produkcją organizmów wodnych i bezpieczeństwem żywności, zrównoważoną gospodarką zasobami naturalnymi wód oraz ochroną środowiska i bioróżnorodności.
Podczas studiów możesz doskonalić się z wybranego zakresu: hodowlanego lub ichtiologicznego.
Kończąc studia na tym kierunku masz możliwość uzyskania dodatkowych uprawnień np. sternika łodzi motorowych, kierownika grupy połowowej, operatora dronów.
Dla kogo studia na kierunku biogospodarka rybacka
To propozycja dla absolwentów studiów licencjackich, którzy planują rozwijać kompetencje z zakresu biogospodarki rybackiej.
Program kształcenia na kierunku biogospodarka rybacka
O szczegółowy program zajęć należy pytać bezpośrednio na uczelni.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku biogospodarka rybacka
Zasady rekrutacji znajdziecie na stronie www Placówki prowadzącej studia.
Perspektywy pracy po kierunku biogospodarka rybacka
Po ukończeniu kierunku biogospodarka rybacka na UWM możesz pracować:
- w instytucjach administracji państwowej i samorządowej zajmujących się gospodarką rybacką, zarządzaniem dorzeczami, doradztwem rolniczym;
- w organach zajmujących się ochroną środowiska i bioróżnorodności (regionalne dyrekcje ochrony środowiska, parki narodowe, krajobrazowe i rezerwaty przyrody oraz referaty ochrony środowiska);
- jako manager/ichtiolog nadzorujący i koordynujący pracę farm, łowisk specjalnych, ośrodków zarybieniowych i wylęgarni ryb, a także zarządzający gospodarką rybacko-wędkarską na wodach otwartych;
- jako właściciel/dzierżawca/użytkownik gospodarstwa rybackiego dowolnego typu (jeziorowe, stawowe, akwakulturowe);
- jako przedstawiciel firm produkujących i sprzedających pasze, sprzęt do odłowów
i przetwórstwa ryb, przedsiębiorstw importujących i eksportujących ryby oraz produkty pochodzenia zwierzęcego.