Opinie o Uczelni Uniwersytet Łódzki (UŁ, Uniwersytet w Łodzi)

Komentarze (215)

  • Informatyka Stosowana

    Witam, mysle o magisterce na Wydziale Fizyki na kierunku Informatyka Stosowana. Moze ktos sie wypowiedziec?
    05.03.2019
  • administracja

    wybiera się ktoś na magistra z administracje?jakie macie opinie odnośnie tego kierunku?
    21.08.2018
  • klon

    Gdzie szukacie mieszkania na wynajem w Łodzi? ale tak, żeby tanio było?
    15.08.2018
  • Andziu

    Witam, mam pytanie odnośnie nowego kierunku na tym uniwersytecie, mianowicie Biomonitoring i biotechnologie ekologiczne. Czy warto iść ? Jak wyglądają zajęcia i jacy są wykładowcy ?
    28.07.2018
  • olaa

    Ludzie, jak sama nazwa wskazuje OPINIE O UCZELNI, czego nie rozumiecie. Zamiast czytać opinie o się czegoś dowiedzieć to czytam same głupoty , jeśli macie pytania zachęcam o skontaktowanie się z osobami, które już tam uczęszczają.
    16.07.2018
  • Tedo

    Słyszał ktoś, że ma być kierunek Inspekcja Weterynaryjna?
    15.07.2018
  • gospodarka przestrzenna

    Kierunek fajny, ciekawy, nie jest jakoś bardzo trudno, niektóre zajęcia są prowadzone w interesujący sposób. Dużym minusem są wysokie koszty wyjazdów na ćwiczenia terenowe. Na początku informowali, że uczelnia pokrywa większość kosztów związanych z wyjazdami ( padło nawet w dziekanacie, że 3/4 kosztów) prawda okazała się być inna i bolesna gdy dowiedzieliśmy się, że za nasze ćwiczenia terenowe uczelnia dopłaciła tylko 20 zl na dzień za 1 ucznia, a resztę musimy pokryć sami.
    10.07.2018
  • PRAWO

    Co powiecie na temat studiowania prawa, czy ciezko jest sie dostac , jaki poziom nauczania
    23.05.2018
  • Mikro

    Hej :) Co powiecie na temat analityki biznesu? Nie moge znaleść progów punktowych z tamtego roku więc nie wiem czy ciężko się dostać...
    07.05.2018
  • Do maturzystów

    Możecie nie pisać żałosnych pytań jak jest na uczelni? Tu maja być opinie innych a nie wasze głupie pytania czy dostanę się na to czy tamto.. zastanów się
    02.05.2018
  • Filologia angielska ; )

    Hej :) chciałabym zasięgnąć opinii od kogoś kto miał do czynienia z kierunkiem filologia angielska na UŁ. Czy jest trudno tzn czy od studentów wymagana jest bardzo dobra znajomość języka? Nie mam problemu z rozumieniem ze słuchu, jednak przez nauczyciela w szkole średniej mam pewne niedociągnięcia w gramatyce, ale dałabym radę to ogarnąć tylko nie wiem czy w ogóle jest sens porywać się na filologię.. Jednakże bardzo lubię języki, chciałabym znać angielski bardzo dobrze i być z tym językiem na co dzień. Z gory dziękuję za każdą odpowiedź!
    30.04.2018
  • Informatyka

    Hej, proszę o jakiekolwiek informacje na temat Informatyki na UŁ. Czy warto wybrać te studia?
    23.04.2018
  • Pr

    Jeśli chodzi o prawo jak wyglada? Trudno jest? Jak wykladowcy? Czy trudno się dostac? Czy Łódź jest przyjazna studentom?
    17.04.2018
  • Analiza danych

    Ja jestem zainteresowana tym kierunkiem, ale raczej ciężko się dostać, tak mi się przynajmniej wydaje.
    04.04.2018
  • Analiza danych

    Ktoś się wybiera na analize danych( inżynierskie)?
    03.04.2018
  • analityk

    Studiuje ktoś analizę danych ? Mam kilka pytań odnośnie tego kierunku? Jak wrażenia?
    17.03.2018
  • Wiktoria

    Hej mam pytanie niewiem na jakie studia startować politechnika czy jakiś uniwersytet. Ciężko jest na politechnice?
    12.03.2018
  • Mateusz

    Cześć) Interesuję się waszej opinią o Stosunkach międzynarodowych oraz Prawie na Uniwersytecie Łódzkiemu. Czy są to perspektywiczne kierunki і jaki jest poziom ich wykładania na tej uczelnie? Czy jest Łódź dobrym miastem dla życia i znalezienia pracy? Bardzo chcę usłyszeć wasze zdanie o tych kierunkach i uniwersytecie
    18.02.2018
  • Mateusz

    Cześć) Interesuję się waszej opinią o Stosunkach międzynarodowych oraz Prawie na Uniwersytecie Łódzkiemu. Czy są to perspektywiczne kierunki і jaki jest poziom ich wykładania na tej uczelnie? Czy jest Łódź dobrym miastem dla życia i znalezienia pracy? Bardzo chcę usłyszeć wasze zdanie o tych kierunkach i uniwersytecie
    18.02.2018
  • Filologia

    Hej :D Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka jest filologia angielska na UŁ? Jaki jest poziom i jaki próg punktowy?
    16.02.2018
  • studentsm

    Odradzam studiowania politologii w instytucie politologii. Wykładowcy o bardzo prawicowych poglądach i tak z wykładu się dowiemy, że wszystkiemu jest winne gender i Tusk.
    09.02.2018
  • paulina

    czy ktoś studiuje studiował na kierunku Dziennikarstwo z językiem i kulturą francuską?
    11.10.2017
  • maturzystka2-17

    czy wie ktoś kiedy pojawia się plan lekcji na wydziale wfiis?
    24.09.2017
  • pola

    Polecam tę uczelnię :) Jedna z najlepszych psychologii w kraju, obok UJ i UW :)
    18.09.2017
  • Anna

    Który według Was uniwersytet jest lepszy: lódzki czy wrocławski? kierunek bezpieczeństwo narodowe/wewnętrzne
    14.07.2017
  • Maturzystka 2017

    Planuje studiować dziennikarstwo na UŁ, nie zdawałam polskiego rozszerzonego Ale wyniki z języka i innych przedmiotów mam bardzo dobre. Czy jest szansą ze się dostanę? Jak z filologia angielska? Czy ogolnie progi na tym uniwersytecie sa wysokie?
    06.07.2017
  • Przyszła informatyczka

    Czy jest tu ktoś kto uczy się na UŁ na kierunku informatyka? (inżynier). Co możecie powiedzieć i czy to polecacie?
    02.07.2017
  • przyszła studentka :)

    Hej :) Czy studiuje ktoś informatykę i ekonometrię i mógłby powiedzieć, że warto wybrać ten kierunek? Składam papiery właśnie na IiE, FiR oraz bankowość i finanse cyfrowe. Matura poszła mi dobrze, więc prawdopodobnie dostanę się na wszystkie te kierunki. Wobec tego, który da mi największe możliwości? Chciałabym wybrać IiE, ale próg jest tak niski, że nie wiem czy warto (skoro mało osób się na to decyduje). Zdecydowanie trudniej dostać się na FiR (więc może to lepszy kierunek?). No i co myślicie o bankowości i finansach cyfrowych? Czy to dobry kierunek dla osób o zdolnościach raczej matematycznych niż humanistycznych? Bardzo proszę o odpowiedź ponieważ mam ogromny dylemat :)
    01.07.2017
  • Martyna

    Hej. Wiecie może jaki był próg na filologię włoską lub hiszpańską?
    01.07.2017
  • Fredek

    Na WZ jest ok ale są też pomyleni wykładowcy mimo że opinię o nich są straszne to ciągle tam są czy coś z tym można zrobić
    27.06.2017
  • chemia kosmetyczna

    Jedyną uczelnią w Polsce, która prowadzi studia na kierunku chemia kosmetyczna jest szkoła w Warszawie - Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia. Wystarczy porównać sobie programy. Inne uczelnie prowadzą studia chemiczne ze specjalnością chemii kosmetycznej a to nie to samo co kierunek
    27.06.2017
  • Chem. Kosmetyczna

    Nie popełniajcie tego błędu i wszyscy, którzy zastanawiają się nad tym kierunkiem, nie wybierajcie go! Program zajęć kompletnie nie odnoszący się do tego kierunku i zero przygotowania do zawodu. To są studia chemii ogólnej a nie kosmetycznej.
    27.06.2017
  • Filologia

    Potrzebuje opinii o filologii angielskiej! Pilne
    22.06.2017
  • Lulu88

    Cześć. Orientujecie się może jaki jest mniej-więcej próg na psychologię?
    22.06.2017
  • Lilia

    Cześć. Ktoś się wybiera na PSYCHOLOGIĘ ? :)
    17.06.2017
  • Misia

    Witam, chciałabym zapytać się o opinie na temat filologii angielskiej. Czy trudno było się dostać, czy warto tam studiować i jak to wygląda na UŁ? Lubię języki obce, rozumiem i zastanawiam się nad tym właśnie kierunkiem :) Dziękuję za każdą opinię
    12.06.2017
  • natalii97

    Hej, jest ktoś kto wybiera się na informatykę (inż)? Jak już mówili z kimś zawsze raźniej. Jakie macie zdanie o tym kierunku tutaj?
    06.06.2017
  • Ekonom

    Czesc co myslicie o wdziecznie brzmiacej nazwie kierunku bankowość i finanse cyfrowe. Czy znajdzie sie tutaj jakis student ktory moglby doradzic mi cos w tym kierunku?
    02.06.2017
  • Magda

    Ja się wybieram od października na filologię polską :)
    02.06.2017
  • Martusia

    ciekawy jest kierunek Nanobioinżynieria - połączeniu technologii, nauk przyrodniczych i medycyny daje szerokie możliwości ciekawej, świetnie płatnej pracy
    01.06.2017
  • Ania

    Cześć! Czy jest tu ktoś, kto wybiera się od października na filologię polską? Chciałabym kogoś poznać. We dwójkę zawsze raźniej. :)
    25.05.2017
  • pedagogika

    Nie polecam specjalności opieka i terapia pedagogiczna. Porażka. Przedmioty w ogóle nie związane ze specjalnością. Robią problemy o byle co. Nie wynosi się żadnej wiedzy do pracy...
    18.05.2017
  • Daria

    Chciałabym usłyszeć jakieś opinie na temat filologii polskiej i logistyki na eko-soc. Z góry dziękuję za odpowiedź. :D
    14.05.2017
  • administracja

    Siemaneczko ! Mógłby sie ktos wypowiedzieć o kierunku ADMINISTRACJA (stacjonarnie) ?? Jacy wykładowcy, klimat, trudności?? Z góry dziekuje 😚
    12.05.2017
  • Asia

    Witam wybieram się od października na studia magisterskie na kierunku prawo podatkowe i rachunkowość na UŁ. Czy jest może ktoś kto studiował ten kierunek? Martwi mnie wymagany przedmiot w języku obcym jak on wygląda? Ciężko zaliczyć?
    11.05.2017
  • Dzina

    Hej, czy ktos moglby powiedziec cos o kierunku CHEMIA KOSMETYCZNA NA UŁ. Interesuje mnie ten kierunek 1stopnia. Ktos studiuje badz studiowal? O co chodzi w programie studiów z "komwers."? Jak to wygląda?
    07.05.2017
  • Matura2017

    Hej, moglibyście powiedzieć mi cos o kierunku Analityka chemiczna i czy cięzko się dostać bo z tego co widziałam to tylko 50 miejsc i o kierunku logistyka i jak wyglądają progi jesli chce się iśc zaocznie?
    27.04.2017
  • Kandydatka

    Czy mógłby ktoś powiedzieć coś o kierunku biologia w zakresie nauczania na wydziale biologii?
    19.04.2017
  • kandydatka

    Może ktoś powiedzieć coś na temat kierunku - nowe media i kultura cyfrowa? Warto?
    18.04.2017
  • Marysia

    Cześć :) Czy ktoś mógłby mi napisać, co może zrobić student, gdy uczelnia złamie prawo? Dzięki z góry :)
    08.04.2017
  • MałaMiii

    Hmm... Prawie zgadzam się z BabyDoll, chociaż skończyłam Kulturoznawstwo uważam, że wybranie tego kierunku to strata czasu, a wykładowcy bywają stronniczy – czasem irytująco bardzo. Jak na moje oko niektórzy zostali tam zatrudnieni dzięki "kolesiostwu", bo swoim nauczaniem reprezentują żenująco niski poziom. Po tych studiach poszłam jeszcze na kolejne i na każdych kolejnych utwierdzałam się w przekonaniu, że na UŁ straciłam wiele lat.Także nie polecam.
    08.04.2017
  • Dorota

    ostatnio prężnie rozwija się przemysł Nanotechnologiczny, warto więc wybierać takie kierunki jak Nanoinżynieria
    01.04.2017
  • BabyDoll

    Nie polecam Kulturoznawstwa. Dyskryminacja pełną gębą :( Zawiodłam się. Wykładowcy (w większości) w ogóle nie interesują się, czy swoimi teoriami – często domniemaniami z kosmosu – krzywdzą studentów... Mają to w nosie, bo liczy się jedynie to, by zaciekawić większość.
    27.03.2017
  • aga

    Co moglibyscie powiedziec o filologi germanskiej na tym uniwersytecie? Czy z podstawa niemieckiego na maturze da się rade? Jak profesorowie?
    21.02.2017
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    10.02.2017
  • Przemek

    Czy jest tu ktoś, kto może studiuje inwestycje i nieruchomości? czy ciężko sie dostać? czy z rozszerzonym angielskim i geografią i podstawą z matematyki napisanymi na przyzwoitym poziomie idzie sie dostać?
    29.11.2016
  • Louise again

    A, i jeszcze odnośnie filologii angielskiej - wykładowcy byli bardzo sympatyczni, także wyrozumiali. Z pewnością nie byli to stereotypowi profesorzy, którzy olewają studentów, albo ich straszą. Nie, jeśli też było się miłym, rzetelnym i przykładającym się do nauki, oni także byli mili i docenili to. Niektórzy byli aż zbyt pobłazliwi, alebyła jednak osoba, która tak stresowała na zajęciach, że tylko siedziałam i modliłam się, by mnie nie spytała. Nauczyciele to raczej loteria i zmieniają się co semestr, więc da się radę, nieważne z kim te zajęcia będą. Ale naprawdę wykładowcy bardzo fajni. :) Też ludzie, jak to mówią. Co do specjalizacji to zaczynają się od drugiego roku, na translatoryce jest taki plus, że jest mniej zajęć i pewnie przez to są też łatwiejsze niż nauczanie, ale więcej nie mogę powiedzieć, bo nie doczekałam :) A jeśli chodzi o anglistykę (czyli angielski bez drugiego języka obcego), to obowiązkowe są lektoraty; w 1. semestrze jest to łacina, w 2. do wyboru (ale wybór zwykle niewielki, bo to studenci tworzą grupę i jest tworzona taka, na którą jest najwięcej chętnych = zwykle hiszpański). Chociaż nam udało się jakoś zebrać osoby i powstał lektorat z rosyjskiego. Co do nich, bardzo przyjemne zajęcia, łacina nie taka straszna i z początku byłam sceptycznie do niej nastawiona, bo niby po co mi? Ale okazała się ciekawa. Ogólne moje wrażenie o tym kierunku jest pozytywne, na pewno niezbyt pracochłonne, czasu ma się na wszystko. Choć znam osoby, które się bardzo starały, a nie szło im jakoś bardzo dobrze. Ale to już indywidualny czynnik. :) Myślę, że nawet z odrobinką chęci poradzi sobie praktycznie każdy.
    06.08.2016
  • Louise

    Studiowałam przez rok filologię angielską na UŁ. Jeśli chodzi o poziom, to jest on zależy od komputerowego testu, który wykonuje się w domu. Na jego podstawie przydzielają do odpowiedniej grupy (jeśli chodzi tylko i wyłącznie o PNJA). Reszta zajęć, czyli historia, kultura, literatura itd. są w języku angielskim. Początkowo rzeczywiście ma się czasem problemy ze zrozumieniem, ale po kilku tygodniach jest się tak osłuchanym, że rozumie się praktycznie wszystko (choćby z kontekstu). Poziom nauczania jest ok, choć jeśli chce się zostać tłumaczem, czy nauczycielem, to oprócz PNJA niewiele się przyda. A jeśli chodzi o sam praktyczny język, to wszystko zależy na kogo się trafi. Są kosy, które cisną, a są wykładowcy, którzy są dość pobłażliwi (szczególnie natywni użytkownicy angielskiego, wszyscy byli łagodniejsi niż Polacy). Podsumowując wszystko jest względne, a to, czy sam/a się przyłożysz też ma znaczenie. Tempo nauki nie było (przynajmniej dla mnie) horrendalne, bo taka to też filologia, że zaczyna się już od wyższego poziomu i przez 5 lat nauki przechodzi się z ok. B2/C1 do C2. Poszłam tam z nadzieją na intensywną naukę angielskiego, ale jak mówię, tempo jest raczej spokojne. Oczywiście nie uczy się tylko w sesji, bo po drodze są kolokwia, ale wszystko na spokojnie da się zaliczyć. Jeśli Ci zalezy, to dasz radę. Najgorsze przedmioty wg większości to wstęp do językoznawstwa (choć to jest zależne od wykładowcy) i gramatyka opisowa (to już rzeczywiście nieraz skomplikowane). Ale czasem wystarczyła godzina, czy dwie przed kolosem, żeby zaliczyć na 4 czy 5. Czasem są wolne dni z powodu jakichś uroczystości, albo odpadają jakieś godziny, ale ogólnie nawet jak ma się w planie 2x45 minut, to trzeba iść. Mam nadzieję, że komukolwiek pomogłam. :)
    06.08.2016
  • niezdecydowana_paula

    Hej! :) Słuchajcie, czy ktoś może się wypowiedzieć na temat FILOLOGII WŁOSKIEJ na UŁ? Za kilka dni składam papiery na studia, a bardzo waham się pomiędzy Uniwersytetem Warszawskim a UŁ... Z góry dzięki!! :D
    16.07.2016
  • Luq

    Jakie opinie o informatyce na UŁ?Szczególnie interesuje mnie wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej oraz Matematyki i Informatyki
    15.07.2016
  • x

    Czy ktoś z was studiował na Uniwersytecie Łódzkim kierunek analityke biznesu lub marketing? czy ciężko tam jeśli chodzi o matematykę?
    14.07.2016
  • Dominik

    Cześć, zamierzam iść na biologię zaoczną na UŁ lecz widzę, że w piątki są wykłady co nie ma opcji abym na nich uczestniczył ze względu na pracę. Są one obowiązkowe?? Łatwo się dostać na biologię zaoczną czy jest duża konkurencja? Słyszeliście coś może?
    13.07.2016
  • Łodziak

    Gdyby ktoś potrzebował mieszkania w okolicy ;) http://olx.pl/oferta/mieszkanie-lodz-radiostacja-obok-uniwersytetu-wynajme-CID3-IDgu18W.html
    09.07.2016
  • Now

    Mam pytanie odnośnie filologii angielskiej, logistyki oraz administracji - czy ktoś z was mógłby udzielić mi informacji na temat tego, czy w planach zajęć są jakieś dni wolne/dni, w których jest wyjątkowo niewiele zajęć? I ogólnie, polecacie te kierunku, czy może stanowczo z jakichś powodów je odradzacie?
    27.06.2016
  • WRW1908Łódź

    MATURKOWA2016 Co masz na myśli mówiąc źle?? Na rusycystyce zaliczyłem pierwszy w życiu semestr bez poprawki, a na głównym miałem zawsze;p Pozdrawiam!
    22.06.2016
  • sara

    Hej :) Interesuje mnie filologia polska na II stopniu, specjalność komunikowanie publiczne. Jaki jest poziom? Jak jest w ogóle z tymi specjalnościami, bo jest sporo, ale na pewno wszystkie się nie otwierają? Na stronie napisali, że musi być 30 osób. Jak duże jest zainteresowanie?
    17.06.2016
  • Maturkowa2016

    Hej, szukam opinii o wydziale rusycystyki na uni łódzkim. Serio jest tak źle od podstaw? Którą filologię najbardziej polecacie?
    05.06.2016
  • Patrycja

    są już pierwsze wyniki badania losów absolwentów wyższych studiów na rynku pracy, największego w Polsce i bardzo rzetelnego badania prowadzonego przez Ministerstwo Nauki. Pokazują one niezbicie, że opłaca się przede wszystkim studiować kierunki informatyczne. Branża IT zapewnia najwięcej dobrze płatnych miejsc pracy i bardzo szybko się rozwija. Zdecydowanie najwięcej bezrobotnych jest natomiast po kierunkach przyrodniczych.
    29.05.2016
  • Patrycja

    są już pierwsze wyniki badania losów absolwentów wyższych studiów na rynku pracy, największego w Polsce i bardzo rzetelnego badania prowadzonego przez Ministerstwo Nauki. Pokazują one niezbicie, że opłaca się przede wszystkim studiować kierunki informatyczne. Branża IT zapewnia najwięcej dobrze płatnych miejsc pracy i bardzo szybko się rozwija. Zdecydowanie najwięcej bezrobotnych jest natomiast po kierunkach przyrodniczych.
    29.05.2016
  • Bunia

    Szukam opinie odnośnie filologii włoskiej. Głównie chodzi mi o studia II stopnia. Zajęcia prowadzone są po włosku? Ktoś coś?
    26.05.2016
  • italia

    Hej. Proszę o informację na italianistyki na UŁ. Ważne są dla mnie warunki i jakoś kształcenia oraz rzeczywiste możliwości wyjazdu na uczelnie zagraniczne. Pozdrawiam i z góry dziękuję :)
    25.05.2016
  • Aa

    Skończyłam turystykę i rekreację, obecnie studiuję jeszcze filologię słowiańską, więc mogę trochę powiedzieć o dwóch różnych wydziałach i podejściach na uniwersytecie. Turystyka to kierunek bardzo specyficzny, nietuzinkowy i interdyscyplinarny. Na zajęciach łączy się różne dziedziny: geografię, ekonomię, marketing, zarządzanie, psychologię, socjologię, języki obce, sport i rekreację, kulinaria, statystykę, informatykę i inne. Dzięki temu zyskuje się szeroki obraz otaczającego nas świata, otwiera nam to też później wiele różnorodych drzwi w karierze zawodowej. Ogromnym plusem tych studiów są praktyki zawodowe, niespotykane w takim wymiarze chyba na żadnym kierunku. Co roku po 6-8 tygodni. Zresztą te studia mają dosyć praktyczny charakter. Drugim wielkim plusem są wyjazdy. Można zjeździć na tych studiach całą Polskę i kawał Europy, niestety jest też pewien mankament - trzeba za to samemu zapłacić. Ale nie może być tak super kolorowo :-) Dzięki wyjazdom grupa jest zżyta nie tylko między sobą, ale też z wykładowcami. Na wydziale istnieje koło naukowe, które rzeczywiście ma sporo pomysłów i inicjatyw: rajdy górskie, prelekcje podróżnicze, konkursy i quizy o świecie. Można korzystać z Erasmusa studiów i praktyk, więc tu znowu kolejna okazja do zwiedzania. Turystyka to studia dla ludzi otwartych, ciekawych świata, mających pomysły i nie bojących się je realizować. Po studiach można pracować w wielu miejscach, w zależności od tego, co nas najbardziej kręci: jako pilot, rezydent, przewodnik po mieście, muzeum, w biurze podróży na róznych stanowiskach (sprzedawca, centrala, kreator oferty turystycznej), w hotelach, obiektach sportowych, centrach fitness, siłowniach, basenach, jako animator, w gastronomii, w centrach informacji turystycznej, urzędach gmin czy miast w departamentach kultury i turystyki, ale też w branży informatycznej przy tworzeniu map czy w korporacjach jako specjalista ds podróży biznesowych. Możliwości jest mnóstwo, trzeba tylko się nieco wykazać i umieć po to sięgnąć. Filologia to za to zupełnie inna bajka. Plusem napewno jest nauka języków obcych, dosyć nietuzinkowych, słoweński i bułgarski lub serbski. Zajęcia raczej są teoretyczne, na całym toku studiów przewidziany jest tylko miesiąc praktyk. Można wyjechać na Erasmusa do Bułgarii lub Słowenii, miejsc jest całkiem sporo, chętnych mniej, więc łatwo się dostać. Dzięki temu poznaje się kulturę i język kraju w nieco przystępniejszy sposób niż tylko teoretycznie na zajęciach. Grupy są małe, więc atmosfera jest rodzinna. Raz na jakiś czas są organizowane spotkania kulturowe, gdzie poznaje się kuchnię, folklor, religię i ludzi z danego kraju, co z pewnością jest też cenne. Natomiast nie ma żadnych wspólnych wyjazdów i każdy raczej wszystko sobie sam organizuje. Perspektywy pracy są średnie. Potencjalnie można być tłumaczem, ale to naprawdę trzeba super znać język i dużo nad nim pracować poza uczelnią, najlepiej zagranicą. Same studia dają średnią znajomość języka. Można pracować w turystyce, Bułgaria i cały region Bałkanów (Chorwacja, Czarnogóra, Macedonia) jest dosyć popularny. Mozna też próbować swoich sił w korporacji znając niszowy język, ale mało jest firm, które potrzebują ludzi z bułgarskim, już szybciej ze słoweńskim. No i do tego oczywiście bardzo dobra znajomość angielskiego, którego nie ma wcale, więc po maturze nieużywany język przez pięć lat studiów zamiera. Raczej jest to kierunek do studiowania jako drugi kierunek, hobbystycznie i uzupełniająco, bo po skończeniu tylko tej filologii oprócz mgr przed nazwiskiem chyba niewiele będzie.
    22.05.2016
  • majkoska

    Jestem tegoroczną maturzystką i myślę o złożeniu papierów na następujące kierunki: - Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, specjalność: dziennikarstwo 
z językiem i kulturą francuską (francuskiego nie umiem w zasadzie w ogóle, można zacząć naukę tego języka od podstaw?) - Dziennikarstwo międzynarodowe - Filologia, specjalność: filologia hiszpańska + język angielski (hiszpańskiego uczyłam się w liceum dwa lata, ale umiem kiepsko, natomiast angielski umiem płynnie w mowie i piśmie, poziom mocno zaawansowany) - Marketing - Lingwistyka dla biznesu Nie jestem jeszcze na 100% zdecydowana. Czy jest tutaj ktoś, kto mógłby mi powiedzieć coś o tych kierunkach? Każda opinia jest dla mnie istotna. :)
    22.05.2016
  • majkoska

    Jestem tegoroczną maturzystką i myślę o złożeniu papierów na następujące kierunki: - Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, specjalność: dziennikarstwo 
z językiem i kulturą francuską (francuskiego nie umiem w zasadzie w ogóle, można zacząć naukę tego języka od podstaw?) - Dziennikarstwo międzynarodowe - Filologia, specjalność: filologia hiszpańska + język angielski (hiszpańskiego uczyłam się w liceum dwa lata, ale umiem kiepsko, natomiast angielski umiem płynnie w mowie i piśmie, poziom mocno zaawansowany) - Marketing - Lingwistyka dla biznesu Nie jestem jeszcze na 100% zdecydowana. Czy jest tutaj ktoś, kto mógłby mi powiedzieć coś o tych kierunkach? Każda opinia jest dla mnie istotna. :)
    22.05.2016
  • filologia angielska spec. translatoryka

    Cześć, mógłby mi ktoś powiedzieć coś o filologii angielskiej na UŁ? Podstawowe informacje np. poziom języka angielskiego, stosunek wykładowców do studentów, ogólnie czy polecilibyście studiowanie filologii angielskiej na specjalizacji tłumaczeniowej na UŁ. Z góry dziękuję za odpowiedź. :)
    10.05.2016
  • Bunia

    Szukam opinie odnośnie filologii włoskiej. Głównie chodzi mi o studia II stopnia. Ktoś coś?
    04.05.2016
  • Studentka

    Jakie były progi na WMI w zeszłym roku na informatykę? Proszę o pomoc ;)
    04.05.2016
  • fil.klas.

    Hej. Może ktoś się wypowiedzieć na temat filologii klasycznej (ten kto studiuje)
    02.05.2016
  • kandydatka

    Wydział Matematyki i Informatyki - proszę o informację o kierunku Informatyka! polecacie? Kobieta po profilu mat-fiz-inf ma szansę pokonać ten kierunek? ;) Zależy mi na grafice komputerowej i projektowaniu gier. :)
    23.04.2016
  • kandydatka

    Wydział Matematyki i Informatyki - proszę o informację o kierunku Informatyka! polecacie? Kobieta po profilu mat-fiz-inf ma szansę pokonać ten kierunek? ;) Zależy mi na grafice komputerowej i projektowaniu gier. :)
    23.04.2016
  • Czarus

    Witam zastanawiam się nad logistyką na UŁ lecz pojawia się pytanie: Wydział Zarządzania czy eksoc? Czym się różnią? I ogólnie polecacie uczelnie?
    19.04.2016
  • kandydatka

    Czy kierunek Bankowość i finanse cyfrowe został może uruchomiony? Jaki był próg? Czy warto na ten kierunek się wybrać? :) A może ktoś podzieli się opinią?
    18.04.2016
  • wmi

    Informatykę na wydziale Matematyki i Informatyki wyobrażałem sobie trochę inaczej. Ogólnie polecam. Na 1 roku bedzie C++ i C, dużo matematyki więc osoby z niej słabe radzę nie startować. Wykładowcy zdarzają się znudzeni prowadzeniem zajęć albo tacy któzy myślą że poszedł na dzienne to juz to umie (błędne myslenie), ale w większości przeważają osoby umiejące dobrze przekazać wiedzę.
    13.04.2016
  • corobiczzyciem

    Prawo. Powiedzcie mi coś o prawie. Jak to wygląda? Studenci, jesteście zadowoleni z wyboru ? Może ktoś się przenosi?
    07.04.2016
  • Cinek

    Jestem studentem Informatyki na Uniwersytecie Łódzkim, wydział Ekonomiczno-Socjologicznego. Bardzo polecam ten wydział, zajęcia bardzo ciekawe, wykładowcy nie wszyscy dobrze tłumaczą ale jak to studia, sam musisz do tego usiąść bo inaczej nie zaliczysz. Panie w dziekanacie bardzo miłe ( podobno inni mieli inne doświadczenia) ale mi zawsze udawało się wszystko załatwić ;-)
    02.03.2016
  • WW

    Obecnie jestem na III roku Gospodarka przestrzenna jest to kierunek międzywydziałowy WNG i WZ jestem bardzo zadowolona, owszem kierunek wymagający nie ma samej teorii jest dużo projektów do robienia ( dzienne nie do ogarnięcia z praca) + wyjazdy terenowe. Kierunek naprawdę godny polecenia :)
    24.02.2016
  • Bunia

    Szukam opinie odnośnie filologii włoskiej. Głównie chodzi mi o studia II stopnia. Ktoś coś?
    02.02.2016
  • do Gienek

    ale może jakieś konkrety; na jakim kierunku studiujesz? na którym roku jesteś? o wykładowcach których przedmiotów piszesz? no chba niemożliwe, żeby wszyscy byli do ........
    28.10.2015
  • jola 77

    witam,w tym roku zaczynam studia zaoczne na uł wydz .zarządzania .PROSZĘ o info czy jest ciężko ,czy dużo trzeba zakuwać.Jak wyglądają zaliczenia i czy osoba pracująca sobie poradzi z nauką i jednocześnie praca,dom....
    18.10.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    17.10.2015
  • Codzienna_ Inspiracja

    Chciałabym się dowiedzieć jak jest na UŁ na administracji? Czy ciężko tam się dostać i czy trzeba spełnić jakieś szczególne wymagania. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    11.10.2015
  • Niezadowolona

    Wydział Zarządzania leży. Dogadać się tam z kimś graniczy z cudem, mimo usosa, który jest tak zachwalany wszystko trzeba i tak załatwiać osobiście stojąc w kolejkach jak w PRL-u. UŁ to moja druga uczelnia i jest całkowitym rozczarowaniem.
    09.10.2015
  • iza

    Hej ! W tym roku zdaje maturę i zastanawiam się nad prawem na UŁ. Myślicie że to dobry pomysł ?
    12.09.2015
  • Łodziak

    A co sądzicie o wydziale Filozoficzno-Historycznym UŁ
    07.09.2015
  • Jakub

    Witam. Czy ktoś może podać jakieś informacje o biotechnologii? Jakie książki warto zakupić do tego przedmiotu, itp?
    26.08.2015
  • Marcin

    Jeśli chodzi o matematykę to według mojej opinii jeśli nie miałaś realizowanego rozszerzenia z tego przedmiotu to raczej nie ma co startować. Oczywiście nie chcę Cię zniechęcać, ale na Twoim miejscu poważnie bym się nad tą decyzją zastanowił. Jeśli chodzi o próg punktowy, to nie musisz się martwić, przyjmą Cię. Z tego co wiem to ten kierunek nie jest bardzo oblegany. Wystarczy w miarę dobrze napisana podstawa z matematyki i jakiś przedmiot, który wlicza się do punktacji Jednak jeżeli interesują Cię kierunki ekonomiczne to polecam Rachunkowość, jest to ciekawy i konkretny kierunek, wykładowcy pomocni i w miarę przystępnie tłumaczą materiał.
    16.08.2015
  • bafi

    jestem przypadkiem z kategorii - student zadowolony, Uczelnia jest spoko, wykładowcy różni, jak wszędzie, jak chcesz coś załatwić, raczej uda się bez więkwszych problemów, może jakby jeszcze więcej się działo w mieście w klimatach koncertowo - rockowych to nie miałbym już żadnych zastrzeżeń.
    16.08.2015
  • Piotrek

    Premier Ewa Kopacz rozpoczęła kolejne już nowe otwarcie w Platformie Obywatelskiej. W związku z tym oficjalnie poznaliśmy listy partii rządzącej na zbliżające się wybory parlamentarne. Chciałbym jednak szczególnie skomentować listę w Łodzi, które nie tylko z racji urodzenia jest mi bliskie.Nie jest dla mnie niczym dziwnym, że pojawia się tam po raz kolejny skompromitowany nielegalnym posiadaniem broni Cezary Grabarczyk, czy Iwona Śledzińska-Katarasińska znana głowie z zamiłowania do alkoholu. Na owej liście pojawia się rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Włodzimierz Nykiel i tu zaczynają się schody. Platformerski Uniwersytet? Uniwersytety z założenia powinny być apolityczne. Jest to szczególne miejsce gdzie ścierają się różne poglądy nie tylko polityczne. Powinni tam pracować ludzie nieskazitelni, a więc nie współpracujący wcześniej z reżimem komunistycznym. Powinni być również apolityczni i nie brać udziału w kampaniach partyjnych. Rektor, a więc najwyższa władza uczelni kandydując z pierwszego miejsca Platformy Obywatelskiej łamie tą zasadę. Należy mieć na uwadze że Uniwersytet bierze również pieniądze z budżetu i nie jest to prywatna instytucja. Zostając jeszcze przy łódzkim Uniwersytecie niepokoi mnie również obsada tzw. Komitetu Honorowego z okazji 70 lecia owej uczelni. Znaleźli się tam m.in prof. Marek Belka, Jolanta Chełmińska, czy osoby związane z Platformą Obywatelską, a więc poseł Małgorzata Niemczyk, Stefan Niesiołowski czy już proszony do tablicy Grabarczyk. Dziwi natomiast brak osób związanych z szeroko pojętą prawicą. Czy twarzami Uniwersytetu może być tylko mainstream? Na to wychodzi. Łódzkim mediom regionalnym najwidoczniej cała sytuacja nie przeszkadza. Poza newsem na portalu Dziennika Łódzkiego próżno było szukać jakikolwiek informacji o tym. Co ciekawe w komentarzach przytłaczające przewagę miały te zniesmaczone decyzją rektora. Wysyłałem również list do władz UŁ i nie otrzymałem żadnej odpowiedzi co sugeruje, że nic się nie stało. Lewicowy skręt Uniwersytecki? Przyglądając się Uniwersytetom w kraju coraz śmielej poczynają sobie ludzie dla których najważniejsze staje się nowy porządek świata i całkowite odwrócenie rół społecznych. Mam tu na myśli Gender studies, który jest wykładany już m.in na UŁ,UWr UMK, UW, oraz masie innych uczelnie nie tylko publicznych. Problem pojawił się również na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, kiedy rektor uczelni ks. prof. dr. hab. Antoni Dębiński zgodził się na jednorazowy wykład o tematyce gedner. Nie będę już wspominał o kapłanach jak chociażby ks. prof. Alfred Marek Wierzbicki, który zapewniał, że gender nie jest nauką wrogą, bo szkoda na to czasu. Wydział filologiczny UŁ poszedł jeszcze dalej i w imię tolerancji pojawiły się tęczowe 6 kolorowe piętra. Nie dzieją się tutaj na szczęście sytuacji z Uniwersytetu Wrocławskiego z dobrze znanego zatrzymania i nie słusznie skazania patriotów, którzy nie zgodzili się na wykład komunisty i kata Żołnierzy Wyklętych Zygmunta Baumana, ale pokazuje jedną ważną rzeczy. O ile symbole Chrześcijaństwa są wykpiwane natomiast symbole tolerancji są wznoszone na piedestał. Podsumowując warto przypomnieć historie z kampanii prezydenckim prezydenta Andrzeja Dudy i histeryczne wręcz ataki mówiące o zajmowaniu etatu w katedrze katedrze Prawa i Administracyjnego UJ. Kiedy rzecznik Uniwersytetu Jagielońskiego poinformował opinie publiczną, że Andrzej Duda jest na bezpłatnym urlopie ataki się skończyły, ale nieprzyjemna atmosfera została. Ciekawostką w całej sprawie jest zajmowanie miejsca innym przez prof. Tomasza Nałęcza, a więc doradca byłe prezydenta Komorowskiego. Wtedy media reżimowe o tym nie informowały. Tak samo jest obecnie z rektor UŁ. Mogą sobie Państwo wyobrazić jakby sytuacja byłaby odwrotna i rektor państwowej j szkoły dostał miejsca na listach PiS. Na pewno nie byłoby tak spokojnie jak teraz. Widocznie Platforma Obywatelska może sobie pozwolić na więcej.
    11.08.2015
  • Piotrek

    Rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Włodzimierz Nykiel dostał 1 miejsce w wyborach parlamentarnych z list Platformy Obywatelskiej. Ktoś jeszcze ma jakieś aluzje, że to nie jest lewacki Uniwersytet? Nykiel nie ma wstydu i powinien podać się do dymisji.
    08.08.2015
  • Ped2st

    Mogłabym prosić o jakieś informację na temat pedagogiki drugiego stopnia na UŁ?
    06.08.2015
  • Ola

    Może podzielić się ktoś opinią na temat wydziału MiI kierunek informatyka?
    04.08.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    30.07.2015
  • janniezbedny

    Czy ktoś studiuje MSG (II stopień)? jakieś opinie, rady.. Warto?
    24.07.2015
  • gosik

    Witam czy ktoś studiuje Prawo zatrudnienia kadry i płace na Uniwersytecie Łódzkim? Jak wrażenia?
    23.07.2015
  • Piotr

    Jest ktoś może po matematyce? Jest ciężko, polecacie? Pozdrawiam tegorocznych maturzystów ;)
    19.07.2015
  • olaaa123

    Czy ktoś wie jak jest z matematyką na UŁ? Bardzo ciężko czy da się przeżyć ?
    06.07.2015
  • piotr

    co sądzicie o psychologii na UŁ? chodzi mi o sam kierunek, atmosferę i cały wydział. z góry dziękuje ;)
    27.06.2015
  • krolowakrow

    logistyka fajna na WZ, na eksocu za duzo zajec.
    25.06.2015
  • wiola

    a co z logistyką?:)
    25.06.2015
  • wiola

    Właśnie miałam wybrać się na WNoW na pedagogikę, ale jeśli tak piszesz, to wezmę pod uwagę przy rejestrowaniu... Naprawdę ciężko jest znaleźć coś co chce się robić i jeszcze kierunek, który by w miarę nam odpowiadał...
    17.06.2015
  • Pedagog bez uprawnień

    Nie polecam wydziału WNoW to jedna wielka ściema. Ludzie nie otrzymują uprawnień po wielu kierunkach. Profesorowie nieprzyjemni, wręcz chamscy. Po sto skarg na dr Karkowską rocznie - na niej nie robi to wrażenia.. Z rozbawieniem odczytywała nam je na seminarium. Reszta kadry jest nie lepsza. Strata czasu! Wolałabym zapłacić już i iść na znacznie lepszą uczelnie. Jedynym plusem są miłe i pomocne panie w dziekanacie (np mgr. Zalasa)
    17.06.2015
  • wiola

    piszcie o swoich wydziałach i kierunkach :) nam- wybierającym się na UŁ będzie o wiele łatwiej podjąć decyzję czy warto iść na dany kierunek :)
    11.06.2015
  • TiR

    jestem bardzo zadowolona - III rok Turystyka i Rekreacja, pominmo konieczności zakuwania wielu informacji, penie nieprzydatnych pożniej, całość studiów oceniam wysoko, wyjazdy (choć nietanie) są świetną odskocznia od zajęć, klimat w porzo - jest fajnie :-)
    24.05.2015
  • Munah

    Your post has lieftd the level of debate
    19.05.2015
  • kuba

    wydział , a wydział to faktycznie różnica :) Filologiczny zamieniłem na informatyczny i to była bardzo dobra decyzja :)
    10.04.2015
  • ali

    Polecam wydział ZARZĄDZANIA ponieważ przekazuje konkretną wiedzę i ma stosunkowo bardzo mało "zapychaczy". Prowadzący zajęcia są uprzejmi i traktują studentów z szacunkiem. Na wydziale panują klarowne zasady zaliczania etapów i o dziwo dziekanat jest pomocny w udzielaniu informacji, okienka są sporadyczne. Atmosfera jest miła, studenci kreatywni i na poziomie. Mając niestety rok styczność z wydziałem EKNOMICZNO-SOCJOLOGICZNYM muszę go stanowczo ODRADZIĆ KAŻDEMU, NAWET WROGOWI. Liczba zapychaczy typu podstawy socjologi na kierunkach nawet bardziej ścisłych to wręcz plaga, ale przecież jakoś trzeba zapewnić stołki swoim, prawda? Dziekanat to żart, osoby pracujące tam to typowe baby z dziekanatu z kawałów. Nieprzyjemne, opryskliwe, wulgarne. Skwaszone każdego dnia i naprawdę dziwie się zatrudnianiu tak nieobytych w społeczeństwie i odrażających osób. Okienka na eko socu to parodia 4-7 godzin okienka to co dzienna przyjemność, żeby odbębnić 5 godzin zajęć często musisz spędzić w mieście 10 godzin! bo tak ułożony jest plan, że studenci, którzy mieszkają daleko musza powłóczyć się po mieście od tak. Prowadzący w większości to osoby sprawiające wrażenie znudzonych życiem i swoim przedmiotem, często traktują studenta jak gówno, które przykleiło im się do buta. Na tym wydziale nie ma żadnej rekrutacji w imię mamony przyjmują każdego kto złoży papiery znacząco obniżając poziom. Studencik, który zdał matmę na 30% i ledwo jest w stanie policzyć swoje palce u dłoni, oraz taki, który z polskiego zdobył szalone 30%-40% i ledwo skleja pełne zdania to bardzo częste przypadki, co cóż tak się kończy podążanie za bożkiem pieniążkiem z całkowitym głębokim poważaniem czegoś tak archaicznego jak edukacja młodego pokolenia. UŁ nie jest zły sam sam w sobie tylko kolosalne znaczenie ma kultura organizacyjna poszczególnych wydziałów.
    10.04.2015
  • Rozczarowanytymuniwerkiem

    Nie polecam wydzialu Ekonomiczno-socjologicznego, juz lepiej isc na wydzial zarzadzania czemu? Na eksocu nie wiem kto uklada plany ale okienka po 3h,5h a czasami 7h sa na porzadku dziennym. Wyobarazacie sobie co musza czuc osoby, ktore dojezdzaja, a ktorych to osob malo nie jest??(mam tu na mysli ludzi z takich miast jak pabianice, zgierz czy glowno). Dziekanat jednym slowem straszny, bardziej stresuje sie przed wejsciem tam niz egzaminem ustnym z angielskiego czy matmy. Co do progow -oczywiscie ich nie ma, tylko kasa kasa kasa, przyjmuja milion studentow, ktorzy i tak nie laza na zajecia i efekt tego jest taki, ze u nas na 2 semestrze zdaza sie, ze na cwiczeniach jest 4 czy 6 osob. Jednym z niewielu plusow jest lokalizacja, jeden z niewielu wydzialow polozonych w centrum miasta, a nie na jakims zadupiu czy uboczu jak np sale do wf. Jesli chcecie isc na jakas rachunkowosc czy logistyke to powtarzam raz jeszcze - wydzial zarzadzania ulica jaracza lodz.
    10.04.2015
  • xxyzz

    Nie polecam tego uniwersytetu a napewno wydziału eksoc. Przyjmują wszystkich i to dosłownie. Inaczej się studiuje na uczelni gdzie jest jakis próg od którego jest się przyjmowanym i jest ograniczona liczba osob, a inaczej jak przyjmują wszystkich. Tu jest chyba tylko rekrutacja na prawo. Na eksoc jest chaos informacyjny, nikt nic nie wie albo każdy wie co innego, niekompetentne osoby, wykladowcy-studenci, problem z dziekanatami. Panie w bibliotece też niezbyt pomocne. Przedłużanie rekrutacji do polowy listopada na studia stacjonarne byle by tylko więcej studentów i wiecej pieniedzy, dotacji itp. Dziwnym jest również jeżeli wykładowcy śmieją się z kierunków typu wiedza o winie i inne? lecz jesli ich by nie było to oni też by nie mieli pracy. Poziom nauki jest średni, napewno nie wymagajacy. Atmosfera jest równiez srednia. Plany zajęc powinien ustalać dziekanat lub osoby, które od tego są a nie wykładowcy ktorzy wymyslają sobie sami przekladaja zajecia na godziny wieczorne kiedy sie pokrywaja z innymi zajęciami. Jeżdzenie pomiędzy wydziałami na zaliczenia przez pól miasta (pomimo wolnych sal) Skończenie tego wydziału oprócz papierku to chyba nic nie daje. Okolica brudna zaniedbana też nie zachęca do studiowania w tym miescie, chamscy i niemili ludzie na ulicy, szaro itp., zresztą jak całe to miasto. Ja odradzam.
    24.03.2015
  • Marcelina

    jednak ochrona środowiska to b. kiepski wybór - stwierdzam z doświadczenia - o pracę niezwykle trudno, a same studia też są bardzo ciężkie
    20.03.2015
  • Student

    Nie polecam wydziału Ekonomiczno-socjologicznego. Najgorszy wydział na UŁ, problemowi wykładowcy, panie w dziekanacie oraz dziekan. Z powodu iż jest to duży wydział za nic maja sobie studentów, nie liczą się z nikim. Sprawiają problemy z zaliczeniami, panie w dziekanacie są nieuprzejme, stwarzają problemy gdy przyjdzie się z jakimś problemem. Większość osób jest niekompetentna i nie powinna sprawować swoich funkcji.
    24.02.2015
  • monikaa

    Studiowałam kilka lat temu na UŁ i muszę powiedzieć, że same studia były naprawdę ciekawe. Rok był podzielony na 2 grupy, ale zajęcia w drugiej (nie mojej) grupie były tak niesamowicie prowadzone, że w miarę możliwości czasowych chodziłam podwójnie. (w mojej też było fajnie :) Natomiast samo miasto było dla mnie tak przygnębiające i depresyjne, że po roku się przeniosłam do Warszawy.
    02.02.2015
  • kaa

    a jak jest na matematyce II st?
    05.11.2014
  • gospodarka przestrzenna

    jak mieliście zdaną maturę, żeby się dostać na kierunek Gospodarka przestrzenna na dziennych na Uni Łódzkim? orientujecie się, ile osób odstrzelą po pierwszych sesjach?
    08.10.2014
  • specjalność na fil polskiej

    ktora z obecnie proponowanych specjalności na polonistyce na Uniwerku w Łodzi jest najsensowniejsza z punktu widzenia pracy? dodam, że na tzw. wszelki wypadek nauzycielską też wybiorę, no ale co jeszcze?
    19.09.2014
  • daria

    Hej. W tym roku piszę maturę i chciałabym się wybrać na turystykę i rekreacją. Jakie są wymagania? I czy dużo jest chętnych?
    03.02.2014
  • Ja

    Hey zdaje w tym roku maturę i chciałabym studiować lingwistykę dla biznesu i zastanawiam sie czy warto i ile mniej wiecej powinnam mieć punktów zeby sie dostać. Jesli ktoś w zeszłym roku rozpoczął naukę na tym kierunku byłabym wdzięczna za jakies informacje :)
    02.02.2014
  • Oktawia

    Hej ;) W tym roku zdaje mature i chcialabym sie dostac na kierunek logopedia z audiologia? Czy moglby mi ktos przyblizyc jakie sa wymagania odnoscie matury? Pozdrawiam
    12.01.2014
  • szalona aśka

    34. studiuję finanse i rachunkowość już na drugim roku i choć czasem jest ciężko ogarnąć specjalistyczne nazewnictwo czy zajęcia w których jest pełno matematyki, to nie żałuję swojego wyboru. ścisłe umysły są pożądane na rynku pracy, poza tym na studiach uczę się przydatnych rzeczy takich jak chociażby zaciągnięcie kredytu bankowego.. z korzyścią dla mnie
    02.12.2013
  • d.t.

    filologia hiszpańska z dodatkowym językiem angielskim moim zdaniem jest świetnym kierunkiem ogólnie, ale na UŁ jest dobrze zorganizowana. Nie ma żadnych zapychaczy typu socjologia, za to są nawet życiowo przydatne przedmioty jak TI. Osoby nauczające języka świetnie przekazują swa wiedzę a na 2 roku i wyżej nauczają native speakerzy
    02.12.2013
  • xXx

    Chciałabym się dowiedzieć jak wyglada sprawa z poetyka, z Pania Profesor O. G., czy cieżko jest zaliczyc ten przedmiot i co jeśli ktoś sobie u jej że tak powiem podpadnie... (filologia rosyjska ,UŁ)
    22.11.2013
  • Przyszła_psycholoszka

    Mam pytanie kto tu studiował Psychologię na wydziale o wychowaniu niesstacjonarnie (zaocznie) , chcę iść na taki tryb i kierunek na tym uniwersytecie , jacy są profesorowie , jak wygląda cały rok na psychologii , chciałabym wszystko o tym kierunku wiedzieć , za odpowiedź ... dziękuję :)
    05.11.2013
  • lena

    Hej, czy ktoś mógłby podać trochę informacji o studiowaniu italianistyki (lub filologii śródziemnomorskiej) na UŁ? Czy na te kierunki ciężko się dostać itp.?
    22.10.2013
  • Nina

    Witam, w przyszłym roku chciałabym rozpocząć studia na wydziale Prawa i Administracji i w związku z tym mam pytanie do studiujących administrację: jak wyglądają zajęcia, ile jest osób na roku? a może lepiej wybrac administrację sądową? pozdrawiam
    18.10.2013
  • magda

    Ja również jestem bardzo zadowolona z wyboru Uniwersytetu Łódzkiego, studiuję już na 2 roku turystyki i rekreacji i nie zamieniłabym tego kierunku oraz uczelni na żadną inną. Większość zająć jest bardzo ciekawa a przede wszystkim dobrze prowadzona co powoduje ze w salach nie ma śpiących studentów. Oczywiście zdarzają się wyjątki ale to zrozumiałe, że zapaleni turyści nie lubią słuchać o ekonomii czy statystyce bo i takie przedmioty mamy. Wydział Geograficzny jest bardzo dobrze przystosowany do nauki, posiada wiele sprzętów dydaktycznych oraz muzeum geologiczne. Jedynym minusem tego kierunku są dość spore koszty wyjazdów oraz ćwiczeń terenowych.
    02.10.2013
  • marek

    `xxx z tego co wiem to wydział zarządzanie UŁ jest trochę odizolowany, ktoś miał tak jakiś konflikt i od tamtej pory zarządzanie kieruje się swoimi prawami. Widziałem gdzieś w necie reklamy tylko tego wydziału a o reszcie ani słowa... ciekawe czy to nie odbija się na studentów...
    02.10.2013
  • asiulek

    Wydział ekonomiczno-socjologiczny jest jednym z naładniejszych i najlepiej wyposażonych wydziałów UŁ. Panuje tam bardzo przyjemna i luźna atmosfera. Można poznać wielu wspaniałych ludzi i z nimi zawsze jest co robić w czasie "okienek". Poza tym wydział ten charakteryzuje się wybitnymi wykładowcami, którzy chętnie odpowiadaja na wszelkie pytania i rozwiewają nasze wątpliwości ćwiczenia , które odbywają się w mniejszych grupach niż wykłady, także są bardzo dobrze zorganizowane i bardzo ciekawie prowadzone. jednak jak wszędzie tak i u nas jest parę specyficznych osób zarówno wśród kadry jak i wśród studentów, ale czym byłby świat bez takich przypadków i niespodzianek
    02.10.2013
  • xxx

    Jestem studentką 2 roku na wydziale geograficznym i chciałabym dowiedzieć się dlaczego wydziału Uniwersytetu Łódzkiego są tak niespójne? dlaczego jeden wydział zaczyna zajęcia 2 dni wcześniej od innych? Dlaczego wydział zarządzania ma swoją osobną reklamę?
    30.09.2013
  • justin

    Hej:) Czy ktoś mógłby się podzielić opinią na temat kierunku Gospodarka przestrzenna na UŁ. Chodzi mi o oba wydziały NG i ES, ponieważ zastanawiam się nad tym kierunkiem jako studia II stopnia i nie wiem czy to dobry wybór ;)
    27.09.2013
  • kamcia

    Czy Ktoś studiował Zarządzanie na UŁ podyplomowo ? Chodzi o 6 egzaminów końcowych, czy są trudne ?
    04.09.2013
  • zainteresowany

    a coś bliżej o kierunku analiza i zarządzanie w biznesie?
    30.07.2013
  • wanda

    witam Czy ktoś studiował podyplomowo audyt i kontrola na wydziale socj-ekonom UŁ? Bardzo proszę o opinię? Zakres merytoryczny, praktyczne ćwiczenia, egzaminy.pozdr:) wanda
    15.07.2013
  • PóncjuszPirat

    Wie ktoś może, jak stoi sprawa z przepisaniem się na inny kierunek w trakcie trwania roku? Czy można spróbować np. TiR, a potem zmienić na coś innego?
    13.07.2013
  • kuba.kuba

    Studiowanie turystyki i rekreacji na Uniwerku jest bardzo ciekawe i dostarcza wielu perspektyw. Mamy kontakt z kompetentnymi wykładowcami, a atmosfera wśród studentów nie jest napięta. Liczne wyjazdy i ćwiczenia terenowe urozmaicają studiowanie tutaj :P
    12.07.2013
  • matematyk

    Ale po tym kierunku masz bardzo duże szanse na znalezienie naprawdę świetnie płatnej pracy, przecież aktuariuszy w Polsce jest niewielu a zapotrzebowanie na nich się nie zmniejsza, więc chyba warto się pomęczyć na takich studiach.
    12.07.2013
  • student93

    Studiuję matematykę finansową i aktuarialną i po pierwszym roku na tym kierunku mogę stwierdzić, że należy on do czołówki najtrudniejszych kierunków na Uniwersytecie Łódzkim. Nauki jest sporo, nie ma się co dziwić, szkoda tylko, że teorii jest dużo więcej niż praktyki a osobiście uważam to za zbędne.
    12.07.2013
  • muniek

    Mógłby ktoś powiedzieć czy informatyka na wydziale E-S jest dobra? Czy może lepiej iść na coś innego?
    11.07.2013
  • prawo na UŁ

    Adam słusznie zauważył, że przydałby się podział na wydziały, bo każdy pyta o cos innego, ja akurat także o prawo chciałem zagadnąć, własciwie decyzja podjęta, bardziej zależaloby mi na tym, by sie dowiedziec czego moge sie spodziewac na pierwszym roku, w pierwszym semestrze, jakiego poziomu, traktowania, podejscia do przekazywania wiedzy, wymagan na agzaminach
    20.05.2013
  • ART

    Mam pytanie do osób studiujących na UŁ historię sztuki. Jaki jest poziom, jak wyglądają zajęcia, jacy są wykładowcy? Bardzo proszę o odpowiedź w komentarzu bądź na plaszczka@onet.pl
    15.05.2013
  • Alicja

    Jestem zadowolona ze studiów na Uniwersytecie Łódzkim :) studiuję na wydziale Ekonomiczno - Socjologicznym. Budynek jest odnowiony, bardzo ładny, wykładowcy raczej w porządku, ludzie super, czasem ktoś sławny gościnnie wykłada :) tyle, że budynek jest ogromny, czasem nie można się odnaleźć :P szczególnie na początku miałam z tym problemy ;p
    08.05.2013
  • Halinczak

    Jestem zainteresowana ofertą UŁ, a dokładnie wydziału Historyczno-Filozoficznego , czy mogłabym prosić o jakąś opinię ? :)
    07.05.2013
  • adam351

    Cześć przeczytałem bardzo wiele opinii na temat uniwerku ale raczej niewiele z nich odnosi się do wydziału prawa moglibyście coś więcej o nim napisać
    04.05.2013
  • Bartek

    Studiuję turystykę i rekreację na Wydziale Nauk Geograficznych. Wykwalifikowana kadra i sympatyczni ludzie są chyba najlepszą zachętą do wybrania tej uczelni. Nie żałuję swojej decyzji i każdemu gorąco polecam UŁ :)
    29.03.2013
  • BartekB

    Studiuję turystykę i rekreację na Wydziale Nauk Geograficznych. Wykwalifikowana kadra i sympatyczni ludzie są chyba najlepszą zachętą do wybrania tej uczelni. Nie żałuję swojej decyzji i każdemu gorąco polecam UŁ
    29.03.2013
  • NN

    Witam, czy ktoś studiuje lub studiował na anglistyce z językiem niemieckim ? Czy poziom nauczania tych dwóch języków jest wysoki ?
    23.03.2013
  • Student

    Ja studiuję na Uniwersytecie Łódzkim, Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym na kierunku Informatyka i Ekonometria. Wiecie co wam powiem nie wiem jak jest na innych wydziałach, ale u nas jest fajna atmosfera. Nasz wydział jest bardzo dobrze wyposażony w różnego rodzaju sprzęty udoskonalające nasze umiejętności. Powiem wam tak jak chcecie mieć jakąś przyzwoitą prace to studiujcie kierunki na których jest dużo Informatyki i Matematyki. Może się trochę pomęczycie ale będą tego efekty. Nie wierzcie w różne opowieści o kierunkach, że są trudne ja z własnego punktu widzenia wiem, że każdy jest wstanie skończyć dany kierunek tylko musi chcieć ponieważ wykładowcy też są ludźmi i potrafią zrozumieć wiele. Pozdrowienia z eksocu :)
    14.03.2013
  • Ola

    Może nie każdy słyszał o wielkich wyczynach naszego Uniwersytetu, ale z pewnością jest to jeden z lepszych w Polsce, szczególnie pod względem kadry. Uniwersytety kojarzą się z maszynką do produkowania bezrobotnych, na naszej uczelni nikt z pewnością tego nie czuję, dzięki czemu rozwija się zdobywając wymagane umiejętności. Prawda jest również taka, że na SGH w Warszawie studenci korzystają z podręczników napisanych przez naszych wykładowców :)
    13.03.2013
  • Bulba

    Uniwersytet Łódzki jest bardzo dobrym uniwersytetem :) moja siostra, moja kuzynka i mój przyjaciel wybrali tu studia, uczą się, zaliczają egzaminy, pracują w pocie czoła przez cały rok ;p poziom jest wysoki, wymagania również ale przecież nie chodzi o to, żeby iść na studia i się lenić ;p sama, jeżeli zdam dobrze maturę będę tu startować bo naprawdę warto!
    13.02.2013
  • mogęCięZjeść

    chyba kojarzę przypadek tego pana z WNG :P ale z czystym sercem mogę stwierdzić, że to chyba jedyny mankament tego wydziału...no może jeszcze dość zawiłe korytarze, w których łatwo jest się pogubić na początku tak po za tym to UŁ wydaje mi się świetną uczelnia, spełniającą rzetelnie swoje zadanie, a to oczywiście za sprawą bardzo dobrych wykładowców serdecznie polecam tą uczelnię!
    06.01.2013
  • anahi

    wszędzie zdarzają się ludzie nieuprzejmi i niegrzeczni. Niemiły szatniarz nie wpływa aż tak bardzo na opinię o Uniwersytecie Łódzkim. :) moim zdaniem jest to dobry uniwersytet, sama wybrałam studia tutaj i nie żałuje niczego :) przynajmniej nie ma takiego wyścigu szczurów jak w Warszawie
    19.12.2012
  • Aaa

    Ogólnie uczelnia jest fantastyczna, wykładowcy (w większości) sympatyczni, a ludzie i atmosfera rewelacyjni :D Mam tylko jedno zastrzeżenie... Szanowny Pan Szatniarz w budynku przy ulicy Kopcińskiego 31... Jest zarozumiały, powolny, impertynencki i niezwykle chamski jak na stanowisko, które zajmuje ! Rzuca kurtkami i odnosi się zarówno do studentów jak i do pracowników naukowych w sposób niegodny. Prośba do władz uczelni: Proponuję zatrudnić osobę życzliwą, serdeczną i komunikatywną, a nie kogoś kto traktuje to zajęcie jak przykry obowiązek. Arogancji mówię stanowcze NIE.
    03.12.2012
  • ann

    po 2 miesiącach edukacji na UŁ o kierunku Turystyka i Rekreacja z cała pewnością mogę stwierdzić, ze był to bardzo dobry wybór, mimo dość dużej ilości nauki(czego nie spodziewałam się po tym kierunku), praktycznie z wszystkimi wykładowcami można sie dogadać, zajęcia są prowadzone przyzwoicie, przez co są na tyle ciekawe, ze większość studentów chodzi na wykłady(oczywiście nie na wszystkie przedmioty :D )
    03.12.2012
  • radek

    studiuję tu dziennikarstwo i komunikację społeczną, zajęcia są bardzo ciekawe, oczywiście zdarzają się te nudne i męczące, ale ogólnie czas na uczelni mija bardzo szybko, a zajęcia są bardzo rozwijające kreatywność i komunikatywność, bo chyba właśnie to jest ważną cechą dziennikarza. Niektóre zajęcia chwilami wydają się bezużyteczne w zawodzie dziennikarza, ale na każdym kierunku znajdziemy takie zajęcia. Ogólnie duży plus.
    08.11.2012
  • marcin

    UŁ, uczelnia na której studiuje moja cała rodzina. Moich dwóch braci zaczęło właśnie edukację na uniwersytecie łódzkim, ja jestem właśnie na 3 roku i bez wahania mogę polecić tą uczelnie. Ja jako student 3 roku mogę bez żadnych wątpliwości polecić studia w łodzi.
    07.11.2012
  • ślimi

    Generalnie rzecz biorąc to Uniwersytet Łódzki cieszy się dobrą renomą. Szeroka oferta edukacyjna, wysoki poziom nauczania. Po skończeniu studiów na pewno znajdzie się ciekawa praca :) jedyne co mnie zniechęca to samo miasto... Łódź zupełnie mi się nie podoba, jest szaro, ponuro... Ale pewnie można do tego przywyknąć :)
    28.10.2012
  • ulcia

    ja studiuję turystykę i rekreację i jest ciężko ;d dużo wymagają i do tego ten wf.. ale cieszę się, że to studiuję, tym bardziej na UŁ, to świetna uczelnia i jestem pewna, że przygotuje mnie dobrze do życia zawodowego. Trochę lipa, że nie mam wszystkich zajęć w jednym miejscu, trzeba się trochę nabiegać w ciągu dnia ;) ale to kwestia przyzwyczajenia ;d
    20.10.2012
  • kamil

    na matmie np jest bardzo ciężko...zastanawiam się nawet nad zmianą szkoły bo przeraził mnie trochę poziom ale z drugiej strony moze warto sie przemęczyć i ukończyć ta szkoła a nie jakaś gorsza...
    04.10.2012
  • krzysiek

    to prawda, kierunek jest całkiem spoko ale wykłady tak nudne ze trudno jest nie zasnąć...i w bufecie drogo ;/
    04.10.2012
  • mała

    po kilku dniach nauki na UŁ mogę stwierdzić, że to był dobry wybór, co prawda mam wielki misz masz przedmiotów (jestem na turystyce i rekreacji) ale to się unormuje w 2 semestrze, plusem tego kierunku jest bardzo duża ilość wyjazdów i ćwiczeń terenowych co bardzo mi odpowiada ;P
    04.10.2012
  • legger

    Dużo mam wkuwania na prawie, no ale taki sobie kierunek wybrałam. Konieczna jest przecież znajomość przepisów, a nie wybiorcze zaznajomienie się z nimi! Ale po takich studiach będę miał świetny zawód, a uniwersytet łódzki całkiem dobrze do niego przygotowuje. Podoba mi się to jak prowadzone są zajęcia, kadra jest dobrze wykwalifikowana.
    01.09.2012
  • soon to be

    Nie spodziewałam się nawet że uniwersytet łódzki swoi tak wysoko w rankingu, a tym czasem mieści sie on wg tej strony w czołówce najlepszych uczelni w polsce! wiadomo że nie jest najlepszy, ale średnia 8,1 świetnie o nim świadczy. bardzo mnie to oraz wasze opinie o uczelni podbudowuje przed rozpoczęciem studiów w zbliżającym się rokiem akademickim!
    27.08.2012
  • do clock

    u nas też są bardzo ciekawi goście, głównie podczas jakiś węczania nagród itd. No i coś, w czym biorę udział od kilku lat, od liceum- Wielka Lekcja Geografi. Wtedy to odiwedzają nas naprawdę niesamowici ludzie!
    22.08.2012
  • clock

    Zdarza się że uniwersytet łódzki odwiedzają jacys ciekawi ludzie? Mieszkam w Poznaniu, na UAM sie nie dostalem, ale wiem że w tamtym roku był tu Prezydent, później Prokop z Hołownią, super sprawa. Nie wiem czy po łodzi też mogę tego oczekiwać.
    05.08.2012
  • vicky

    bardzo podoba mi się strona internetowa uniwersytetu łódzkiego. nowoczesna, przejrzysta, a co najważniejsze - przepełniona ciekawymi informacjami. bardzo fajne projekty podejmuje ta uczelnia, jestem pozytywnie zaskoczona!
    01.08.2012
  • maciek

    Uniwersytet Łódzki, wydział Zarządzania Na zarządzaniu nie ma jakoś wybitnie dużo nauki, nie ma typowego wkuwania na pamięć (jak na przykład na prawie). Zajęcia skierowane bardziej na nauczenie niż wkucie na pamięć. Wykładowcy to jak wszędzie, zależy na kogo sie trafi, ale w większości są tacy, z którymi da sie dogadać i nie stwarzają większych problemów. Atmosfera jest spoko, ludzie są raczej skłonni do współpracy i pomocy. Poziom nauki, nie jest może na najwyższym poziomie, ale daje ogólny zarys wiedzy z kierunku.
    01.08.2012
  • wiolka

    Uczelnia jest ok, mamy dość sporo nauki na architekturze, chociaż u nas są to przeważnie zadania projektowe. Sesja jest zawsze dość ciężka. Wykładowcy są w porządku, chociaż znajdą się tacy, którzy robią problemy. Jeśli chodzi o program to moim zdaniem mamy kilka przedmiotów, które są zbędne i brakuje zdecydowanie zajęć związanych z korzystaniem z programów komputerowych do wizualizacji. Chociaż z tego co wiem, już je wprowadzili dla młodszych roczników. Atmosfera w szkole jest bardzo fajna, bo dzięki temu, że mamy masę zajęć, na których rysujemy, projektujemy itp. to spędzamy ze sobą dużo czasu i wszyscy się znają i zawsze jest wesoło
    24.07.2012
  • kriss

    studiuje psychologie i moim zdaniem to spoko szkoła, generalnie lajt, nauki dużo nie ma, poziom bez rewelacji, tylko na pierwszym roku były trudne ćwiczenia i więcej nauki, teraz to juz z górki, można powiedzieć od sesji do sesji
    21.07.2012
  • babcia

    Jak wygląda sprawa kadry na wydziale nauk o wychowaniu? Studiuję już równolegle jeden kierunek, teraz dostałam sie na drugie studia, ale na pewno niektóre zajęcia będę musiała opuszczać albo zmieniać grupy. Czy wykładowcy robią problemy czy raczej idą studentom na rękę? A jak już ktoś jest konfliktowy, to czy da się odwołać do dziekana?
    20.07.2012
  • tola91

    ja jestem na ekonomii i bardzo podoba mi się ta szkoła i kierunek, z wykładowcami można sie zawsze dogadać, atmosfera miła, poziom w miarę wysoki ale bez problemu można wszystko zaliczyć ;)
    19.07.2012
  • niki

    dzięki Magda, dostałąm się na MISH i jestem bardzo zadowolona! Jeszcze rozwiałaś moje obawy więc jestem pewna, że zostanę tutaj i mi się spodoba ;)
    17.07.2012
  • Magda

    Moja znajoma jest na studiach międzywydziałowych na uł tyle że na kierunku komunikacja społeczna i kulturoznastwo czy coś takiego. I ma mniej zajęć ode mnie, gdzie ja również studiuję na uł tyle że gosp. przestrzenna. Na pewno na kierunku matematyczno-przyrodniczym tych zajęc będzie więcej ale na uł organizacja jest na prawdę doskonała i na pewno nie będzie tak, że gdzieś się bie zdąży czy coś. Więc takie obawy radzę zostawić za sobą. Jeżeli Cie interesuje ten kierunek to na niego idź. Uł to uczelnia bardzo przyjazna studentom i zależy jej na nich.
    12.07.2012
  • niki

    mam podobne pytanie co "lo", tylko dotyczące MISH, co po czymś takim? wydaje się to mega ciekawe, bo możesz wybrać te przedmioty, które akurat Cię interesują, ale jak to wygląda na końcu?
    09.07.2012
  • lo

    jako że maturzyści niedawno odebrali swoje wyniki, a i mnie to za rok czeka, to stwierdziłam że warto się rozejrzeć po uczelniach. i zainteresowała mnie idea studiów międzywydziałowych, a konkretnie międzywydziałowych studiów matematyczno-przyrodniczych. myślę że to ciekawe, ale trudne. Czy ktoś z was podjął takie studia? Da się utrzymać? ;
    08.07.2012
  • Matylda

    hej, pytanie do Kuby i innych studentów i/lub absolwentów filologii angielskiej: jakie umprawnienia nauczycielskie uzyskuje sie na specjalizacji nauczycielskiej? w jakich typach szkół mozna pozniej uczyc? bede mega wdziczna za odp. pozdrowionka :)
    08.07.2012
  • Anka

    Studiowałam Chemię na UŁ, przez rok. Wykładowcy są albo świetni albo tacy, z którymi naprawdę nie można się dogadać, przez co właśnie zdecydowałam się odejść. Klimat bardzo na +, ja osobiście spotkałam wspaniałych ludzi, ale to taka kwestia, którą ciężko jest ogólnie ocenić. Na Wydziale Chemicznym Panie z dziekanatu są ogarnięte i nie sprawiają absolutnie żadnych problemów, a nawet z tego co wiem od innych można się do nich zwrócić o pomoc w różnych sprawach. Co do samego kierunku to szczerze polecam, ja po prostu poczułam, że wolę studiować coś innego, ale jeśli pasjonuje Was chemia, nie boicie się matmy i fizyki (!), to czemu nie. Mnie zniechęcili trochę gadaniem w stylu "po tym kierunku to możecie co najwyżej uczyć", ale poziom nauczania jest wysoki, a na laboratoriach można zdobyć praktyczną wiedzę. Łódź i uczelnia ogółem? Ja w Łodzi się urodziłam i mieszkam od tego czasu. Nie jest to jakoś super ciekawe miasto, ale jeśli chodzi o kluby to myślę, że mamy się czym pochwalić. Dla chcącego nic trudnego, zawsze coś się tu znajdzie oprócz Manufaktury, zależy co kogo interesuje. A UŁ? Fakt, elegancka uczelnia, większość budynków wyremontowana, warunki do studiowania naprawdę dobre, ale patrząc na znajomych to widać, że niełatwo jest tu skończyć studia bez wykosztowania się na warunki, niezależnie od kierunku. Duży minus.
    08.07.2012
  • Dżuuusti

    A zna/pamięta ktoś jaki był próg na FiR w poprzednich latach?
    06.07.2012
  • sosek

    Ja studiowałem WFiZ i informatykę, strasznie różniły się te kierunki... WFiZ - super atmosfera, wykładowcy, niesamowici ludzie, a informatyka, to dno totalne, ludzie i wykładowcy strasznie sztywni, mało życzliwi i niski poziom, uczyli rzeczy kompletnie niepotrzebnych, ale mimo tego ogólnie uczelnię oceniam pozytywnie ;)
    05.07.2012
  • kuba

    jeśli chodzi o filologię angielską na UŁ, to jestem bardzo zadowolony. Poziom kształcenia jest na naprawdę wysokim poziomie. W ciągu jednego roku poznałem wiele słówek nie tylko angielskich, ale nawet polskich ;d. Jest ciężko, to prawda, ale opłaca się systematycznie pracować, żeby potem nie płakać we wrześniu :).
    04.07.2012
  • Matylda

    a ktos cos wie o filologii angielskiej? bede wdzieczna za wszelkie info :)
    27.06.2012
  • !?

    tak naprawdę to nie byłam nigdy w łodzi, ale słyszałam że ładna jest tylko manufaktura, reszta to syf, nieładna architektura, a poza tym łódź słynie z antysemityzmu, prawda to wszystko? jaki poziom prezentuje kierunek ochrona środowiska, czy wykładowcy ciekawie prowadzą zajęcia?
    13.06.2012
  • klara

    mógłby się ktoś podzielić opinią na temat kierunku: zarządzanie na tej uczelni?
    27.05.2012
  • michalina

    co do pytania keto chciałam jeszcze dodać prośbę o info nt wfu, mianowicie: ile semestrów ma się zajęcia z wychowania fizycznego na kierunku administracja? i jaki jest limit miejsc na ten kierunek? nie chce pytać o próg, bo pewnie nikt nie pamięta, ale jeśli macie info na ten temat to możecie dać znać :D
    23.05.2012
  • keto

    a czy są na uniwersytecie łódzkim święta typu dzień sportu albo jakieś konkursy sportowe o puchar dziekana? zajęcia wfu to trochę za mało sportu, a do sekcji się nie nadaję. z tego co wiem między- lub wewnątrzwydziałowe rozgrywki sportowe to dość powszechna sprawa, może na UŁ też?
    17.05.2012
  • krzemień

    Również wielki plus dla uniwerku! Wszystko ogarnięte i działa jak nalezy, bezproblemowo. Swietni ludzie, atmosfera, na imprezach kierunkowych mozna napić się piwka z wykładowcami ;) Naprawdę to wszytsko sprawia, że chce mi się tu studiować. A jeśli chodzi o moje finanse i rachunkowość to no coż również polecam kierunek. Nauka głownie w sesji, czasem coś się trafi.
    08.05.2012
  • nejt

    Tak tak, UŁ na prooopsie ! ŁDZ na prooopsie ! Bardzo mi się tutaj podoba, doceniam szarość ulic, modernistyczne zabudowania, zrujnowane kamienice. Jest tutaj klimatycznie. Nauka nie należy do łatwych, opinię jednoznaczną też ciężko wystawić, skoro studiuje się tylko jeden kierunek, ale polecam cały UŁ z perspektywy socjologii
    05.05.2012
  • maga

    Jeśli chodzi o gospodarkę na polibudzie w Łodzi oczywiście to wiem tylko tyle, że jest tam bodajże od roku bądź dwóch oraz to, ze jak na razie można tam zrobić inżyniera a mgr już nie. A jeśli chodzi o mój kierunek na uł i wydziale ek-soc to uważam, że jest w porządku. Będąc na 1 roku nie bardzo mi się podobało, ponieważ praktycznie uczyliśmy się samej teorii co było bardzo nudne. Teraz jestem na 2 roku i jest coraz ciekawiej, mamy wyjazdy terenowe za które nie musimy płacić (na wydziale geografii ponoć płacą), a jeśli chodzi o naszą kadrę i wyposażenie wydziału to oceniam na 99%.
    19.03.2012
  • miki

    A mogłabyś napisać co nieco o gospodarce na Twoim wydziale? Wiem, że jest również na polibudzie? Znasz kogoś kto tam to studiuję? Dzięki za wszystkie informacje ;)
    15.03.2012
  • maga

    Ja zdawałam gere rozszerzona i mate rozszerzoną, obydwa na okolo 60% i sie dostałam. Tak, jest na 2 wydziałach. Ja studiuję na ekonomiczno- socjologicznym. Z tego co wiem róznica jest taka, że na wydziale gegrafii zajęcia są bardziej praktyczne, natomiast u nas więcej teorii. Czyli po naszym wydziale moża pracować w jakich urzędach, biurach a po tamtym praca w terenie ;)
    14.03.2012
  • miki

    Hello, zdaje na maturze gegre roz a reszta na podstawie, czy dostane się na gospodarkę przestrzenna? Z tego co wiem jest na uniwerku na 2 wydziałach. Jaka jest wasza opinia, który z nich jest lepszy?
    14.03.2012
  • Gośka

    Łódź - może się wydawać szare, brudne miasto, jednak jak się tu dłużej pomieszka da się odczuć klimat tego miejsca ;) Szczególnie wieczorami, spacerując np piotrkowską zapełnioną studentami. A jeśli chodzi o UŁ , moja opinia na temat tej uczelni jak najbardziej pozytywna. Sama studiuję tu już 3 rok, kompetentni wykładowcy, którym w większości zależy na studentach, szeroki wybór kierunków, każdy znajdzie coś dla siebie ;)
    13.03.2012
  • Dorka

    Hej, w tym roku piszę maturę i w sumie czas najwyższy zacząć myśleć co dalej :p Wybrałam miasto Łódź, ponieważ mam całkiem niedaleko a poza tym ponoć są tu niedrogie koszty utrzymania. Jaka jest wasza opinia? Jak wam się mieszka w Łodzi? Czytając komentarze na temat UŁ, widzę że pozytywne. Sama myślę nad tą uczelnią..ale wszystko zależy od matury.. Ciężko jest się dostać?
    13.03.2012
  • myszka

    Dokładnie. UŁ jest rewelacyjny!!!! Maturzyści, skorzystajcie z jego oferty, naprawdę jest w czym wybierać. Sama studiuję tutaj od 2 lat.
    15.02.2012
  • Uniwerek Łódzki - The Best

    wlasnie przed chwila przeczytalem, ze Uniwerek Łodzki jest najlepszy, jelsi chodzi o komunikacje w mediach spolecznosciowych, typu Facebook, Toutube, Tweeter, itd. No to cóz? Cieszmy sie, wszak to NASZ uniwersytet. Moze i ma slabsze strony, ktorych my studenci zaoczni czasem doswiadczamy, ale grunt ze na polu komunikacji jest The Best!
    13.02.2012
  • Paula19

    Wielki plus za zeszłoroczny informator. Jest świetny!
    01.02.2012
  • majka

    Studiowałam na tym uniwersytecie. Jest wart zainteresowania. Według mojej opinii jedna z lepszych uczelni w regionie.
    22.01.2012
  • !

    Świetna strona. Gratulacje. Widać że się władze przykładają a to wróży nowoczesną naukę. Przyjrzę się z bliska.
    18.01.2012
  • Marta19

    Woow, jaki wybór kierunków
    16.01.2012
  • Rafi

    Po samej www widać że to prężnie działająca uczelnia. Warto się przyjrzeć i ja to na pewno zrobię!
    16.01.2012
  • uli

    na bank mają świetną bibliotekę :)
    16.01.2012
  • Justyna

    Skończyłam studia na Uniwersytecie Łódzkim, Wydział Filozoficzno- Historyczny, kierunek: filozofia:) Kończyłam jeszcze w starym systemie, a więc studia jednolite magisterskie (bo teraz są najpierw licencjackie, a później magisterskie uzupełniające). Jestem bardzo zadowolona z poziomu kształcenia: wykładowcy świetni, z dużym zapałem, dający możliwości poszerzania swoich zainteresowań na różnego rodzaju spotkaniach w formie kółek zainteresowań lub projektów. Z resztą z tego co pamiętam filozofia na UŁ miała wysokie miejsce w kraju. Ogólnie jestem bardzo zadowolona. Również jeśli chodzi o zaplecze administracyjne, a więc panie z dziekanatu- pełen profesjonalizm, zawsze pomocne i nie mogę powiedzieć złego słowa.
    29.05.2011
  • Krzyś

    Jestem na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym, tak naprawdę żeby wylecieć ze studiów trzeba się dobrze postarać a studiuję na jednym z trudniejszych wydziałów. Myślę że jak ktoś chce się uczyć to nie ma z tym problemu bo wykładowcy jak i prowadzący konwersatoria są chętni do pomocy i rozszerzania zagadnień na zajęcia. Ja jako osoba leniwa uczę się raczej żeby zaliczyć
    23.05.2011
  • aleksandra

    Osobiście studiuję na Uniwersytecie Medycznym; tak z zewnątrz mogę powiedzieć,ze całkiem nieźle dbają o studentów, inwestują w nich kasę i wgl. dobrze wyremontowane i przygotowane budynki, wszystko sprawnie działa, bo każdy wydział ma zajęcia w jednym budynku i chyba zainwestowali tez w sprzęt i zaplecze naukowe. Poza tym spoko jest tez to, że maja dużo dni rektorskich i co jakiś czas organizowane jakieś imprezy, spotkania, dodatkowe kola naukowe itp. dla studentów. Z tego co słyszałam to wydział nauk geograficznych miał zorganizowany wolny wykład prowadzony przez Wojciechowska. Ale to jest taka opinia zebrana od znajomych, tyle tylko co słyszałam ;)
    23.05.2011
  • artur

    osobiście nie studiuję na UŁ ale mam bardzo wielu znajomych, którzy tam studiują i nikt nie narzeka, sam zastanawiałem się nad tym miastem i studiowaniem właśnie tam, ale sytuacja finansowa i problemy z dojazdem zdecydowały, że wybrałem inne miasto i żałuję. dzisiaj wybrałbym Łódź.
    22.05.2011
  • iga

    hmm...Wydział Prawa i Administracji UŁ kierunek: administracja stacjonarna.Jesli chodzi o uczelnie to mialam szczescie, ze studia rozpoczelam juz w nowym budynku WPiA ktory diametralnie rozni sie od starego. Moim zdaniem to swietny wydzial, zwlaszcza, ze ostatnio znajdowal sie na II miejscu w rankingu ministra sprawiedliwosci. zajecia odbywaja sie z wyksztalcona kadra, przebiegaja zazwyczaj w interesujacy sposob. Uczelnia kladzie duzy nacisk na znajomosc prawa, ale tez ogolnej oglady, a nawet wygladu studnetow, bo jak sie do nas zwracaja \"studia na takiej uczelni do czegos zobowiazuja\".
    22.05.2011
  • dziennikarz

    Jestem studentem dziennikarstwa i komunikacji społecznej na UŁ, moim zdaniem to bardzo ciekawy kierunek, przygotowujący do pracy nie tylko przyszłych dziennikarzy, ale również przyszłych specjalistów Public Relation. Zajęcia odbywają się z aktorami grającymi na deskach teatru łódzkiego, pracownikami telewizji, radia. Jednym słowem osobami, które od wielu lat związane są z zawodem dziennikarza! Wybór należy do każdego z nas, ale jeśli myślisz o zawodzie dziennikarza to ten kierunek jest właśnie dla Ciebie!
    22.05.2011
  • agata

    moja siostra jest na wydziale biologii i ochrony środowiska, chwali sobie ten kierunek, nie jest orłem ale daje sobie radę bez problemu, polecam
    21.05.2011