Jakiego kierunku studiów szukasz?

Żywienie człowieka i ocena żywności

Żywienie człowieka i ocena żywności to studia o charakterze przyrodniczym z elementami nauk konsumenckich.

Kształcenia uwzględnia aspekty techniczne, technologiczne, ekonomiczne i organizacyjne dotyczące żywienia pojedynczych osób oraz różnych grup populacyjnych, w tym dzieci i młodzieży, osób dorosłych, osób starszych, osób o zwiększonej aktywności fizycznej, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Studenci uzyskują wiedzę i umiejętności dotyczące znaczenia racjonalnego żywienia w zachowaniu zdrowia.

Poznają metody i sposoby przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz analizy i kontroli jakości produktów spożywczych oraz zasady funkcjonowania rynku żywności oraz istotę marke­tingu żywnościowego i zachowań konsumentów.

Studia realizowane są w systemie dwustopniowym.

Dla kogo studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności

Studia przewidziane są dla osób zainteresowanych naukami przyrodniczymi, w szczególności aspektami związanymi z odżywianiem, oceną jakości produktów żywieniowych, doborem składników, analizą jakościową.

Inżynierskie studia wymagają pewnych predyspozycji technicznych, zamiłowania do pracy laboratoryjnej, cierpliwości, skrupulatności.

W przyszłej pracy przydatna będzie fantazja kulinarna, otwartość na nowości, chęć ciągłego dokształcania się.

Program kształcenia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności

Wybrane przedmioty w programie studiów:

  • żywienie człowieka
  • ocena żywienia
  • racjonalizacja żywienia
  • podstawy dietetyki
  • analiza żywności
  • analiza sensoryczna
  • towaroznawstwo żywności przetworzonej
  • żywność funkcjonalna, wygodna, ekologiczna
  • wyposażenie zakładów żywienia
  • projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego
  • higiena żywności
  • systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
  • badania marketingowe
  • zachowania konsumentów na rynku żywności
  • ochrona konsumenta
  • etyka w łańcuchu żywnościowym.

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności

W procesie rekrutacji uwzględniany jest jeden przedmiot spośród:

  • biologia
  • chemia
  • matematyka.

Perspektywy pracy po kierunku żywienie człowieka i ocena żywności

Absolwenci kierunku mogą pracować przykładowo w:

  • instytucjach i przedsiębiorstwach zajmujących się żywieniem człowieka
  • poradniach żywieniowych oraz placówkach zajmujących się edukacją i doradztwem żywieniowym
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i przet­wórstwem żywności
  • placówkach zarządzających jakością i bezpieczeństwem żywności
  • instytucjach kontroli żywność
  • przedsiębiorstwach usług gastronomicznych czy cateringowych
  • organizacjach ochrony konsumentów
  • jednostkach badawczych i konsultingowych.

Opinie o kierunku żywienie człowieka i ocena żywności

Coraz więcej osób stołuje się poza domem. Wyjście do kawiarni nie jest luksusem, lecz formą spędzenia czasu ze znajomymi.

Rynek gastronomiczny stanowi duży potencjał dla specjalistów w zakresie żywienia, dietetyki.

Zajrzyjmy na wydział realizujący m.in. studia na kierunku żywienie i ocena żywności:

Kierunki pokrewne do kierunku żywienie człowieka i ocena żywności

Jakie uczelnie oferują kierunek żywienie człowieka i ocena żywności

W których miastach można studiować kierunek żywienie człowieka i ocena żywności

Komentarze (1)

Ela
Te studia to alternatywa dla dietetyki.
15.04.2020

Zobacz również

Dietetyka
Dietetyka
Dietetyka w Olsztynie
Dietetyka w Olsztynie
Dietetyka w Opolu
Dietetyka w Opolu
Dietetyka w Rzeszowie
Dietetyka w Rzeszowie
​Dietetyka na Śląsku
​Dietetyka na Śląsku
​Dietetyka w Białymstoku
​Dietetyka w Białymstoku
​Dietetyka w Bydgoszczy
​Dietetyka w Bydgoszczy
​Dietetyka w Gdańsku
​Dietetyka w Gdańsku
​Dietetyka w Katowicach
​Dietetyka w Katowicach
​Dietetyka w Kielcach
​Dietetyka w Kielcach
​Dietetyka w Koszalinie
​Dietetyka w Koszalinie
​Dietetyka w Krakowie
​Dietetyka w Krakowie
​Dietetyka w Lublinie
​Dietetyka w Lublinie
​Dietetyka w Łodzi
​Dietetyka w Łodzi