Żywienie człowieka i ocena żywności
Żywienie człowieka i ocena żywności to studia o charakterze przyrodniczym z elementami nauk konsumenckich.
Kształcenia uwzględnia aspekty techniczne, technologiczne, ekonomiczne i organizacyjne dotyczące żywienia pojedynczych osób oraz różnych grup populacyjnych, w tym dzieci i młodzieży, osób dorosłych, osób starszych, osób o zwiększonej aktywności fizycznej, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Studenci uzyskują wiedzę i umiejętności dotyczące znaczenia racjonalnego żywienia w zachowaniu zdrowia.
Poznają metody i sposoby przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz analizy i kontroli jakości produktów spożywczych oraz zasady funkcjonowania rynku żywności oraz istotę marketingu żywnościowego i zachowań konsumentów.
Studia realizowane są w systemie dwustopniowym.
Dla kogo studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności
Studia przewidziane są dla osób zainteresowanych naukami przyrodniczymi, w szczególności aspektami związanymi z odżywianiem, oceną jakości produktów żywieniowych, doborem składników, analizą jakościową.
Inżynierskie studia wymagają pewnych predyspozycji technicznych, zamiłowania do pracy laboratoryjnej, cierpliwości, skrupulatności.
W przyszłej pracy przydatna będzie fantazja kulinarna, otwartość na nowości, chęć ciągłego dokształcania się.
Program kształcenia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności
Wybrane przedmioty w programie studiów:
- żywienie człowieka
- ocena żywienia
- racjonalizacja żywienia
- podstawy dietetyki
- analiza żywności
- analiza sensoryczna
- towaroznawstwo żywności przetworzonej
- żywność funkcjonalna, wygodna, ekologiczna
- wyposażenie zakładów żywienia
- projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego
- higiena żywności
- systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- badania marketingowe
- zachowania konsumentów na rynku żywności
- ochrona konsumenta
- etyka w łańcuchu żywnościowym.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności
W procesie rekrutacji uwzględniany jest jeden przedmiot spośród:
- biologia
- chemia
- matematyka.
Perspektywy pracy po kierunku żywienie człowieka i ocena żywności
Absolwenci kierunku mogą pracować przykładowo w:
- instytucjach i przedsiębiorstwach zajmujących się żywieniem człowieka
- poradniach żywieniowych oraz placówkach zajmujących się edukacją i doradztwem żywieniowym
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności
- placówkach zarządzających jakością i bezpieczeństwem żywności
- instytucjach kontroli żywność
- przedsiębiorstwach usług gastronomicznych czy cateringowych
- organizacjach ochrony konsumentów
- jednostkach badawczych i konsultingowych.
Opinie o kierunku żywienie człowieka i ocena żywności
Coraz więcej osób stołuje się poza domem. Wyjście do kawiarni nie jest luksusem, lecz formą spędzenia czasu ze znajomymi.
Rynek gastronomiczny stanowi duży potencjał dla specjalistów w zakresie żywienia, dietetyki.
Zajrzyjmy na wydział realizujący m.in. studia na kierunku żywienie i ocena żywności: