Opinie o Uczelni VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie (Viamoda Warszawa)

Komentarze (42)

  • Blublublu

    Czy ktoś studiował na studiach podyplomowych na kierunku Art Dyrektor, macie jakaś opinię? Pozdrawiam
    24.09.2018
  • Pitu Pitu

    Porażka... , obietnice rozmijają się z rzeczywistością.
    10.02.2018
  • Ola

    Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat kierunku projektowanie dla gastronomii?
    25.01.2018
  • Klaudia

    A robił może ktoś u nich studia podyplomowe?
    29.08.2017
  • Ola

    Do tej pory ruszały wszystkie specjalności, komunikacja w modzie też. Uczelnia jest mega fajna i bardzo dużo się dzieje. Najlepiej przyjść i zobaczyć na własne oczy. Nie robią problemów z tego co mi wiadomo, pewnie dlatego, że mają się czym chwalić. Ze studentami też można pogadać, ja tak zrobiłam :)
    24.03.2017
  • Agata

    Czy ktoś wie jaki kierunek nie został otwarty w 2016r.? Gdzieś słyszałam że nie było chętnych i nie ruszyli. Szczególnie interesuje mnie Komunikacja w modzie, jest ktoś w stanie wydać swoją opinię, powiedzieć mi jak wszystko wygląda i czy jest warte to aż tylu pieniędzy? :)
    14.03.2017
  • asia

    Czy ktoś wie jak wygląda proces rekrutacji? Ciężko się dostać do tej szkoły?
    08.03.2017
  • Nie lubię klakierów

    @Nick, zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Z tego co piszesz wynika, że uczelnię skończyliśmy w tym samym roku :) Studentów płci męskiej na naszym roku było niewielu - można ich było policzyć na palcach jednej ręki - a więc doskonale znam wszystkich. Szczerze? Nie wydaje mi się żebyś w ogóle studiował w Viamoda i jesteś zwykłym, tak zwanym klakierem :) Wyciągam taki wniosek z treści Twojego posta, w którym brak konkretów i pojawiają się rzeczy nieprawdziwe :) Chętnie jednak odniosę się do tego co piszesz. - wykłady - wszystkie, co do jednego w pełni potrzebne i wartościowe. Czasami, szczególnie kiedy zbliżała się sesja i było po prostu strasznie ciężko, ze względu na ogromną ilość pracy wydawało mi się, że pewne rzeczy się zbędne. Dziś, z perspektywy czasu zupełnie inaczej na to patrzę. Doceniam każdą minutę spędzoną w uczelni, zdobytą wiedze, szczególnie cenię kontakty z najlepszymi specjalistami z którymi bez Viamody najprawdopodobniej nie miałabym szansy nigdy się nawet spotkać, - tematyka monotonna? powtórzone przedmioty? - totalna bzdura. Nawet trudno się do tego odnieść. Przez 3,5 roku nauczyłam się naprawdę bardzo dużo, zaczynając od podstaw rysunku, historii ubioru, sztuki, konstrukcji, materiałoznawstwa, fotografii. Nie będę wymieniała wszystkiego, bo to nie o to chodzi, zresztą zainteresowani mogą sobie sprawdzić u źródła zakres materiału jaki trzeba przerobić, - zupełnie już nie rozumiem sformułowania, że szkoła nie daje nic od siebie :) W mojej opinii szkoła daje wyjątkowo dużo od siebie i szczerze mówiąc nie znam innej, która aż tak pomaga studentom. Przez cały okres studiów nie musiałam kupować ani metra materiału. Wszystkie materiały potrzebne do ćwiczeń, realizacji własnych projektów dostałam z uczelni, dodatki, nici, podszewki, klejonki - wszystko! Do tego pracownia, nazywana przez uczelnię laboratorium technologicznym wyposażona jest w przemysłowe maszyny, także specjalistyczne. Do pomocy jest pani konstruktor oraz krawcowa. Nie musiałam przynosić nawet papieru na zajęcia z konstrukcji. A jeśli chciałam skorzystać z pracowni prywatnie, nie było żadnego problemu, także komputerowej czy studia fotograficznego, - języki obce - zgadzam się, na początku były dwa i nasz rocznik zgodnie z podpisaną umową zrealizował i angielski i włoski (Mateo :) ) w pełnym zakresie, a angielski nawet dołożono nam na jeszcze jeden semestr. Z tego co do mnie dotarło wiem, że później szkoła wycofała się z języka włoskiego, dwa języki, przy dużej ilości innych zajęć były zbyt dużym obciążeniem w sesji dla studentów. Podobno później były jakieś grupy dla chętnych ale studenci nie chodzili na te dodatkowe zajęcia, więc zrezygnowano z tego pomysłu. Jak jest teraz, nie wiem. - praktyki - na każdych studiach praktyki są częścią programu. Z tego co mi wiadomo to z mocy ustawy. Ja osobiście zaliczyłam pracę zawodową w ramach praktyk. Wiem jednak, że wielu z nas odbywając praktyki w różnych firmach otrzymywało tam oferty zatrudnienia. Widziałam też wiele ogłoszeń o pracę z dopiskiem, że mile widziani absolwenci Viamoda. Z mojego doświadczenia wiem, że generalnie studenci i absolwenci uczelni postrzegani są w branży jako osoby dobrze przygotowane do zawodu. Sama dostałam kilka ofert pracy z których nie skorzystałam z racji mojej dotychczasowej pracy. W trakcie rozmów jednak usłyszałam wiele miłych słów pod adresem Viamody. Należałam do pierwszego rocznika Viamody. Przez okres moich studiów uczelnia dwukrotnie zmieniała siedzibę i to było czymś dla nas bardzo męczącym. Ostatnie 2 lata studiów odbyło się już bez zawirowań i wygląda na to, że nowa siedziba uczelni jest już na stałe. Owszem byliśmy tak zwanym królikiem doświadczalnym i tak sobie myślę z perspektywy czasu, byliśmy też chyba traktowani trochę lajtowo. Będąc na ostatnim roku widziałam, ze kolejne młodsze roczniki mają chyba trochę bardziej dociśniętą śrubę. Generalnie - polecam z czystym sercem :)
    08.02.2017
  • Nick

    Nie wybrałbym po raz drugi tej uczelni. Zmarnowane 40 tys. zł z czego nie mam nic. Wykłady beznadziejne! Prowadzone przez osoby nie wiadomo gdzie rekrutowane. Tematyka zajęć monotonna. Większość przedmiotów jest powtórzeniem drugich. Szkoła nie daje nic od siebie. Jeden język obcy - pomimo iż szkoła w umowie deklarowała dwa języki obce (język włoski jako drugi). Szkoła nie oferuje studentom nic poza dyplomem i proponowaniem odrabiania bezpłatnych praktyk. Niestety ale wpisanie w CV ukończenia Viamody nie przynosi żadnych korzyści.
    12.01.2017
  • szkola super

    wystarczy pooglądać sb zdjęcia z ich pierwszej gali dyplomowej na fb - pełen profesjonalizm i wysoki poziom. To nowa szkoła wypuściła dopiero pierwszych absolwentów,ale po tym co pokazali na gali uważam, że idzie wszystko w dobrym kierunku. Takich szkół brakuje w naszym kraju.
    08.06.2016
  • VIAMODA

    VIAMODA Szkoła Wyższa prowadzi studia na kierunku Wzornictwo na dwóch poziomach kształcenia: studia I stopnia (licencjackie) oraz specjalistyczne studia podyplomowe. Więcej informacji na stronie uczelni w zakładce OFERTA EDUKACYJNA. http://www.viamoda.edu.pl/oferta-edukacyjna_s_2.html Pozdrawiamy.
    08.12.2015
  • pytanie

    co to za kierunek Fashion??? szukam zakladki Dla Kandydata, szukam Kierunków Studiów, ale te ich opisy jakieś dziwn są, jakby same specjalności mieli, pieknie ładnie, ale na jaki kierunek podpisać można umowę z Uczelnią?
    17.11.2015
  • stronka czad

    ale stronę WWW mają mega zarąbistą, własnie sobie obejrzałam i jestem pod dużym wrażeniem, śądze też że uczelnia bardzo się rozwija i dokłada starań, aby jej studenci byli zadowoleni, chętnie dowiem sięczegoś więcej niż tylko dygresyjka o Pani pozyczonej z uczelni państwowej :-)
    15.06.2015
  • do bani

    via moda- jak to szkółka świadczy nieobecność aboslwentów oraz jak wyglądają wykłądy- pani profesor z czasów PRL, niepracująca w zawodzie, pożyczona z państwowej uczelni, siedzi na zajęciach i opowiada o swoich prywatnych sprawach...
    08.06.2015
  • gabii8888

    gdyby każdy myślał kategoriami, że nie warto wybierać czegoś co jest nowe to żadna szkoła by sie nie rozwinęła, od czegoś trzeba zacząć, ważne ze Viamoda ma dobra kadrę, ja jej wróżę duży sukces
    18.03.2015
  • kacha

    czy warto wybrać uczelnię, która ma tylko jeden kierunek i działa od tak niedawna?
    09.03.2015
  • mania

    ja jestem bardzo zadowolona z wyboru tej uczelni, polecam
    26.01.2015
  • gabi

    ta uczelnia chyba powstała całkiem niedawno także o absolwentów może być trudno :P
    31.12.2014
  • donia

    a kto skończył tę szkołę? czy są już absolwenci? bo w sumie to ich opinia jest najważniejsza, zwłaszcza jeśli chodzi o pracę w branży???
    23.07.2014
  • pytanie

    FASHION DESIGN, TECHNOLOGY & MANAGEMENT czy to jest nazwa kierunku? ktoś chodził do Viamody na podyplomówki i ma zdanie na ich temat?
    29.05.2014
  • zadzwon

    ja dzwoniłam i trafiłam na miłą osobę, dowiedziałam się wszystkiego, o co spytałam, bo ich stronka rzeczywiście od strony info może wprowadzac w dezorientacje, choc graficznie jest super i łał, jesli sie nie dostane na Politechnike Warszawska to bede tutaj składać papiery
    29.05.2014
  • rozczarowana

    Ten dział rekrutacji to jakas porażka, niczego się nie można dowiedzieć, odsyałają na maila albo spotkanie, mam wrażenie że sami nie wiedzą nic o swojej szkole! Szok!
    17.02.2014
  • VMI

    Zacznijmy od staży i szans na pracę. VMI to uczelnia stworzona w odpowiedzi na brak specjalistów w branży. Ogromna luka na rynku spowodowana brakiem osób wykształconych w kwestiach technologicznych i biznesowych jest jednocześnie szansą dla naszych studentów na dobrze płatną pracę w jednym z kilkudziesięciu zawodów, które w tej chwili potrzebują ludzi o takim profilu. W porozumieniu z największymi firmami z branży modowej (które mają cały czas naszych studentów na oku, spotykają się z nimi i obserwują ich poczynania) staramy się zagwarantować niemal płynne wejście na rynek. Umiejętności jakie daje w obiektywnej ocenie VMI pozwalają absolwentom jako jedynym w Polsce umieć sobie poradzić na rynku, zapukać w odpowiednie drzwi i dostać pracę, lub wypromować siebie i zostać niezależnym np projektantem. Na pewno słyszeliście już o naszych studentach drugiego roku, którzy mają już swoje kolekcje, pokazy i nawet sklepy internetowe. Poziom nauczania jest dość wysoki, studia zaczynają się od podstaw każdego zagadnienia by potem w naturalny sposób przejść do zaawansowanej wiedzy. Stawiamy sobie za zadanie wykształcenie kompleksowo każdego indywidualnego studenta, stąd małe grupy i kameralny profil szkoły pozwalają na kontrolowany i spersonalizowany tok nauczania, a wszystko to w miłej atmosferze opartej na relacjach partnerskich w ramach współpracy student-wykładowca. Czesne pokrywa większość materiałów, dodatkowo czasem trzeba coś zakupić ale nie są to duże kwoty. Współpraca zagraniczna nie sprowadza się tylko do programu Erasmus, ale również do umów partnerskich z uczelniami modowymi z całej Europy i nie tylko. Możliwości są, jeśli ktoś będzie chciał skorzystać to na pewno jest w czym wybierać. Zapraszamy do kontaktu bezpośrednio z nami, poprzez e-mail lub telefon. Zawsze też można nas odwiedzić, zobaczyć jak to wszystko wygląda w 'realu' i uzyskać wyczerpujące odpowiedzi na wszystkie nurtujące Was pytania. Pozdrawiamy serdecznie!
    13.12.2013
  • ...

    Ja mam pytanie dotyczące poziomu, szkoła robi ogromne wrażenie i wypada świetnie na tle innych szkół związanych z moda i jej projektowaniem (a zdecydowanie nie ma ich wiele) , a więc jaki jest poziom nauczania, jaka szansa na połowiczne studiowanie za granicą , jakie perspektywy na staż i późniejszą pracę w zawodzie? A i jeszcze o to czy studia i opłaty ograniczają się do czesnego czy wchodzą w to jeszcze opłaty za różne materiały do zajęć ?
    07.12.2013
  • stypendia

    mam pytanie o stypendia w tej szkole: - czy ktoś, kto studiuje w Viamoda i ma jakieś stypendium, może napisac w jakiej wysokości? - wysoka średnia, to jaka średnia? - co to są te stpendia branżowe? Ilu studentów ma pzyznane jakiekolwiek stypendia? Troche przerażają mnie koszty, a jest i obawa, ze te stypendia to pic na wode, dlatego zalezy mi na informacjach od Was
    20.10.2013
  • b

    odpowiadam na pytanie związane z zarządzaniem, Viamoda ma tylko w swojej ofercie wzornictwo tak jak jest to na stronie a jedną ze specjalności jest zarządzanie technologią....
    02.10.2013
  • niepewna

    a kto tam studiował i może coś wiecej od siebie napisać? bo wiadomo, ze na stronce to wszystko pieknie, ladnie, a w realu różnie bywa, wzornictwo to wcale nielatwy kirunek, a jak mam placic duze peniadze, to chcialabym wiedziec, za co?
    16.09.2013
  • ASIK

    Trzeba sprawdzić co to za szkoła. Kto sie za nią kryje, kto jest założycielem jaki ma kapitał.Na rynku jest wiele szkól a służą do wyprowadzania pieniędzy studentów i dorabiają sie tylko właściciele. Może to jakieś dziwne Konsorcjum a dyplom nic nie daje nikt o niej nic nie wiem. Uważam więc że należy być ostrożnym.
    05.08.2013
  • studentka

    jest jeden kierunek wzornictwo i dwie z obiecanych trzech specjalizacji
    24.07.2013
  • a zarządzanie???

    ja wstukałam kierunek zarządzanie do wyszukiwarki, zaznaczyłam Warszawe i wyszła mi ta uczelnia, teraz czytam , ze Viamoda ma jeden kierunek, ze wzornictwo, czyli jest jakiś bład z tym zarządzaniem???
    23.07.2013
  • VMI

    Jesteśmy zadziwieni treścią komentarzy świadczących o ogromnej niewiedzy podobno naszych studentów. W Uczelni prowadzimy JEDEN kierunek studiów - WZORNICTWO i nic się w tym względzie nie zmieniło. Ktoś, kto jest naszym studentem powinien wiedzieć na jakim kierunku studiuje. Natomiast w tym roku uruchomiliśmy - ze względu na ilość chętnych - dwie specjalności: Projektowanie ubiorów i zarządzanie technologią oraz Komunikacja w modzie i projektowanie marki. W przyszłym roku akademickim startujemy jeszcze ze Stylizacją ubioru i visual merchandising. Nasi studenci o wszelkich zmianach planu informowani są za pośrednictwem Intranetu, do którego trzeba zaglądać, a podstawą do zaliczenia przedmiotów i wiedzy czego on dotyczy jest cały semestr zajęć, a nie informacja podawana na 24 godziny przed zaliczeniem. Takie informacje mogą jedynie uszczegóławiać lub ograniczać zakres prowadzonych wcześniej wykładów i ćwiczeń - na które niektórzy z naszych studentów nie zawsze uczęszczają. Każdy egzamin poprzedza rzetelny wykład poprowadzony przez dobrych specjalistów i rzetelnych dydaktyków. Prosimy więc o choćby minimalną uczciwość zamieszczanych tu opinii. Bez wątpienia w naszej Szkole trzeba się uczyć i pracować!
    05.07.2013
  • Administrator

    Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad regulaminu.
    11.06.2013
  • lola

    zaskoczenie pozytywne na każdym kroku, pełen profesjonalizm, polecam tym, którzy stawiaja na sukces
    09.05.2013
  • mty

    Mnie tez ta szkola bardzo zainteresowala i chcialabym sie dowiedziec wiecej na jej temat , skoro to jest nowa szkola musi sie tez utrzymac i miec opinie pozytywne , a z tego co widze to na facebooku ma bardzo duzo fanow . Ale czy to jest naprawde taka dobra szkola i co nam moze zaoferowac na przyszlosc ? Ja tymczasowo ucze sie we Wloszech i tutaj studia na ten kierunek kosztuja bardzo duzo .
    19.04.2013
  • bibula

    mam dokladnie te same obawy, dlatego zagladam, czy ktos napisal cos o nich, kto juz tam studiuje, niestety przy tej szkole ruch jest niewielki, malo ich studentow tutaj pisze, a szkoda
    06.04.2013
  • sama nie wiem

    ostatnio bardzo zainteresowałam się tą uczelnią, ale nie wiem czy to dobry wybór ze względu na ich krótki staż na rynku edukacyjnym...ofertę mają ciekawą ale czy to wystarczy, żeby ich wybrac??
    08.03.2013
  • janet

    prawda, stronke maja ciekawa, ale sa nowi na rynku, trzeba sie im dobrze przyjrzec, podpytac co soba reprezentuja, jak przetrwaja ze 3 lata, beda mieli absolwentow, to wtedy bedzie znaczylo, ze sa cos warci, nie zebym ich skreslala, bo sama interesuje sie branza, ale poki co jestem lekko sceptyczna
    18.02.2013
  • roxxan

    to chyba całkiem nowa uczelnia, dlatego proszę by wypowiedział się ktoś kto tu studiuje. oni oferują tylko wzornictwo? czym różnią sie te 2 specjalizacje: projektowanie ubioru & rozwój nowych produktów oraz projektowanie ubioru i zarządzanie technologią?
    02.02.2013
  • domi

    Przejrzałam ich stronę i już jestem zafascynowana :) widać, że są nastawieni na nowe rzeczy, dostosowują się do dzisiejszej młodzieży. Chcą wprowadzić coś nowego. Co najlepsze - są związani z modą, a to jest to co interesuje mnie najbardziej. Cieszę się, że znalazłam tą szkołę :) już wiem jaką uczelnię wybiorę za rok!
    17.11.2012
  • preety

    ze wszystkich szkol w klimatach artystycznych, ta zdaje sie wyrozniac na kazdym kroku, ogladam z fascynacja ich strone, czytam informacje, wiem, ze sa cholernie drodzy, ale chyba tez i skuteczni, robi to wrazenie, zastnanawiam sie czy to, ze nie ma tutaj opini to chyba efekt tego, ze jest to nowa szkola, tak?
    10.10.2012
  • majka

    25 sierpnia jest dzień otwarty w tej szkole, chyba pójdę z ciekawości bo nie słyszałam wcześniej o czymś takim jak VIAMODA a wydaje mi sie ze ta szkoła może mieć ciekawą ofertę dla studenta..
    23.08.2012
  • nowa uczelnia????

    kto ich zna? kto sie u nich uczy i moze cos wiecej skrobnac na temat wzornictwa? jestescie zadowoleni ze studiow? warci wysokiej ceny?
    22.08.2012