Ocena uczelni


Komentarze (47)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • Agnieszka Rossa, Kwestura WSTiJO

    Reply for the comment of O from date 5/12/20
    Szanowni Państwo, Kwestura w rzeczywistości nie jest tak groźna jak mogło by to wynikać z powyższego komentarza. Przede wszystkim, pracownicy na nikogo nie krzyczą, mają natomiast obowiązek upominania oraz egzekwowania należności nie zapłaconych rat. Niestety, odnotowujemy przypadki notorycznego nie wywiązywania się z terminowych wpłat przesz niektóre – powtarzające się – osoby, w tym pobierające wysokie stypendia, co jest zachowaniem nie tylko niekomfortowym, ale też karygodnym. Płacenie w terminie czesnego jest w interesie studenta, gdyż jest podstawą wypłacenia stypendium, Które jest niejednokrotnie (jak np. w tym przypadku) wyższe od rat czesnego. Kwestura działa na podstawie wytycznych od Władz Uczelni i Ministerstwa, określających, że dotacja jest przelewana wtedy, gdy jest opłacone czesne przez studenta. Nikt nikomu nie grozi. Bez względu na sytuację, wszyscy studenci są traktowani jednakowo przez Uczelnię. Natomiast w związku z pandemią, decyzją władz uczelni, mając na względzie możliwą trudniejszą sytuację studentów, począwszy od lutego b.r. nie są naliczane odsetki za zwłokę w opłacie czesnego.
    5/15/20
  • O

    Tak jak wykładowcy są bardzo dobrzy i przekazują wiedzę w sposób zrozumiały i prosty ,dziekanat działa sprawnie, to kwestura w WSTiJO pozostawia wiele do życzenia. Jedna z Pań nie potrafi wypowiedzieć się adekwatnie do sytuacji, często bezpodstawnie krzyczy. Nie polecam załatwiania tam spraw. Nie polecam wybierania opłacenia czesnego w formie ratalnej, ponieważ gdy student spóźnia się z opłatą za studia (nawet niewiele dni, w dobie koronawirusa i z utratą pracy)) dostaje telefony z pretensjami, ponagleniami i groźbami odebrania stypendium socjalnego, które w danej sytuacji jest głównym źródłem opłaty uczelni. Miałam nadzieję robić magisterkę na uczelni ale teraz wiem, że z "profesjonalizmem" niektórych pracowników, ucieknę tuż po licencjacie. Pozdrawiam serdecznie
    5/12/20
  • J

    Czy jeśli ktoś ma poziom języka B1 to śmiało może zapisać się na te studia?
    4/22/20
  • ASS

    Czy studiuje tutaj ktoś filologię hiszpańską ?
    4/21/20
  • REEE

    Mój angielski jest na poziomie B2/C1
    3/30/20
  • REEE

    Mam pytanie, studiuję turystykę na licencjacie na WSTIJO,jestem na trzecim roku, chciałabym na mgr iść na filologię angielską na tej samej uczelni, czy uważacie, że to ma sens i czy dam sobie radę nie studiując filologii ang na licencjacie?
    3/30/20
  • Kala

    Czy ktoś miał problemu jeśli chodzi o prace licencjacką? Jestem na 3 roku i nie ma o tym żadnej informacji a dziekanat oczywiście nic nie wie :)
    1/8/20
  • Hello

    Moim zdaniem uczelnia jest w porządku, robię teraz mgr i widać, że poziom jest o wiele wyższy niż na lic. Wykładowcy są wymagający. Przepływ informacji jest na pewno lepszy niż jakieś 3 lata temu. Widać, że uczelnia idzie do przodu,pozdrawiam serdecznie! :)
    11/21/19
  • Ninkaa

    Studiuję filologię angielską zaocznie. Wykłady są w 90% po angielsku. Szkoła tania, ale jeśli chodzi o organizację i przepływ informacji to tragedia. Ciężko o zdobycie legitymacji. Jeśli ktoś chce iść na anglistykę bo lubi angielski to odradzam. Szkoły też nie polecam. Poziom dość słaby.
    10/26/19
  • eff

    Monika polecam :) ja juz na drugim roku i super uczelnia
    9/26/19
  • Monika

    Hej! ^^ Idzie ktoś na filologię angielską dzienną?
    9/25/19
  • Gabi

    Cześć! :) Wybiera się ktoś na filologie angielską zaocznie w tym roku?
    9/8/19
  • FilologiaAngielska

    Czy ktoś z was studiuje filolfilologię angielską stacjonarnie? Mam pytanie jak jest? Czy zajęcia są prowadzone po angielsku? Przy zapisie na studia podaję podaje się poziom na którym się jest w angielskim od B1 w wzwyż, czy to znaczy, że jest kilka "klas" według poziomu?
    7/28/19
  • ALI

    Witam , czy ktoś studiuje filologię hiszpańską zaocznie ? Czy ktoś może udzielić mi jakiś informacji?
    2/24/19
  • mmm

    Cześć, właśnie kończę 3 rok filologii angielskiej NST. Powiem tak, szkoła nie jest ani dobra, ani zła. Zależy na którego wykładowcę się trafi, jedni pomagają mimo, że nie muszą, inni mają studenta gdzieś. Na 2 roku cała nasza grupa zapisała się do promotorów, a w październiku okazało się... że zrezygnowali. Tak naprawdę do grudnia wiele osób nie wiedziało kogo będzie miało za promotora. Zdarzają się sytuacje że dziekanat popełni błąd i wyśle informację o braku zajęć nie do tej grupy co trzeba, ludzie nie przychodzą, profesor czeka... A potem profesor na 5 minut przed zajęciami powiadamia dziekanat że jest chory. Dziekanat domaga się odsetek nie wiadomo za co, trzeba im często wysyłać potwierdzenie wykonania przelewów.Od 1 lub 2 roku mieliśmy zajęcia z hiszpańskiego z Native Speaker'em, teraz nie dość, że ten pan odszedł to skupiamy się tylko na powtorzeniu materiału. Poziom nie jest wysoki, z niektórych przedmiotów trzeba się pouczyć, z innych są sprawdziany abc. Ogólnie polecam szkołę osobom którym zależy jedynie na papierku, jeśli zaś zależy komuś na poszerzaniu wiedzy - lepiej iść gdzieś indziej.
    1/26/19
  • Studentka

    ciekawe, że wśród nas informacja podana przez Krystynę P. rozeszła się błyskawicznie, a przez niektórych nawet sprawdzona i potwierdzona. Władze WSTiJO nabrały wody w usta... Jak to wygląda w świetle ustawy o szkolnictwie wyższym?
    12/23/18
  • Krystyna P.

    Rektor WSTiJO dr Włodzimierz Banasik ma bardzo bogatą kartotekę w Inwentarzu IPN. IPN Ka 0046/184 TW pseudonim "Maks". Czy to trochę nie ośmiesza szkoły😆?
    12/17/18
  • iberystyka

    czy filologia hiszpańska jest od podstaw ? myślę o drugim kierunku i wpadłam na tę uczelnię? są tutaj studenci iberystyki i mogą napisać, jak oceniaja poziom i skuteczność nauki języka obcego?
    11/23/18
  • Monika

    Uczelnia od lipca nie zapłaciła wynagrodzeń za pracę podczas nieobowiązkowych wakacyjnych praktyk studenckich. WSTYD!
    11/20/18
  • Patrycja

    od jakiej średniej jest stypendium rektora w wstijo?
    11/12/18
  • Eff

    Nixi a czemu słabiutko? Że poziom jak w liceum czy gimnazjum czy co?
    9/28/18
  • Nixi

    WSTiJO anglistyka baaardzo słabiutko
    9/18/18
  • porównanie szkół

    wyskoczyły mi różne szkoły z w-Wy jak szukałam przez fil. angielską i iberystykę, min. ta - WSTiJObcych i WSLingwistyki. Czytam sobie opinie o obu i mam pytanie do Was. Czy macie porównanie obu tych szkół? swoje albo od znajomych? Tam przy tej Lingwistycznej jest full wpisów, chyba z 250, tutaj jakoś pustawo. Tam niby szkoła typowo językowa, bo lingwistyczna, ale opinie negatywne ma i jedna i druga szkołą. A może w ogóle szukać innej uczelni? Poradźcie.
    9/3/18
  • działa

    chyba modernizowali stronę uczelni .... już wszystko działa.
    9/3/18
  • czy działa Wam ich stronka?

    wyskakuje mi komunikat że połaczenie jest prywatne, i jakieś Errory, dziwne błedy. też tak macie?
    8/22/18
  • Frez

    Co za gorliwa obrona LSW . Ja słyszałem że w tej uczelni tzn LSW faktycznie jest słabo z poziomem i ilością zajęć, coś na poziomie minimum . Do tego przyjmują każdego kto sie tam zapisze co potem skutkuje fatalnym poziomem zajęć łącznie z tym że wykładowca ma problem żeby poprowadzić zajęcia zgodnie z planem . Moja koleżanka ( żadna Natalia ) stamtąd uciekła bo szkoda jej było marnować kolejny semestr . Ja studiuje w WSTiO turystykę , jak ktoś się wybiera to polecam , ciekawe zajęcia , dobry program tyle że niektórych wykładowców można by było wymienić
    8/5/18
  • "Była koleżanka Natalii P."

    Odpowiedź na poniższą opinię : Drogie WSTiJO treść poniższej wiadomości wiele wskazuje że jest to opinia napisana przez Natalię P. byłą studentkę LSW , która faktycznie (między innymi również na prośbę studentów ) została z tej uczelni usunięta. Jeśli do Was trafiła , to współczuję gdyż z rozmów z dziekanatem wiem że jest to osoba najbardziej konfliktowa jaką ta uczelnia w swojej już prawie 20-letniej historii miała w gronie swoich studentów. Ostrzegam więc , że jeśli coś tej Pani nie podpasuje to narobi Wam i Waszym studentom takich problemów że wszyscy będą mieli jej serdecznie dosyć. Nie znam Waszej uczelni więc nie oceniam z reszta weszłam tutaj z innych powodów a tu taka niespodzianka :) . Jakie jest LSW to Ci którzy je znają wiedzą jak jest , 20 lat na rynku i wielu zadowolonych studentów o czymś świadczy . A poniższa opinia , to zwykła zemsta za usunięcie z listy studentów osoby która nigdy na tę listę nie powinna była trafić . Dzisiaj studenci LSW mówią " uffff" , ale jak widać Natalia P. wciąż wyżywa się gdzie tylko może .
    5/9/18
  • Przenosiny z tzw. "Anglistyki" w LSW

    Panie w Dziekanacie bardzo miłe. W Wyższej Szkole Turystyki i Języków Obcych, znaczy się, bo w konkurencyjnym LSW, przy Karolkowej, to różnie bywa. Ale nie o tym chcę tutaj napisać, tylko o ewentualnych próbach przeniesienia się z marniutkiego LSW do położonego niedaleko WSzTiJO. Lista przedmiotów i przydział godzin w LSW są po prostu żenujące, natomiast w WSzTiJO wyglądają zdecydowanie obiecująco. Niestety, mimo jakichś tam wytycznych Ministerstwa Edukacji, uczelnie wyższe i pseudowyższe w Polsce, robią praktycznie co chcą. W przypadku tych lepszych uczelni kończy się wyśrubowaniem i zawyżeniem poziomu (vide chociażby UW), a w przypadku pseudouczelni takiej jak LSW czymś oczywiście wręcz zupełnie przeciwnym. Do czego zmierzam. Wiele można by napisać o tym, jak LSW traktuje swoich klientów. LSW zresztą bardzo się zawsze przy takiej okazji denerwuje i straszy sądem, wyrzuceniem ze studiów, etc.. Podam jeden, wielce wymowny, przykład. Studenci IV semestru zaocznej "anglistyki" LSW mieli w semestrze letnim 2017 w sumie aż całych 7 h literatury i historii języka specjalności. Wykładowca, dr Krzysztof Fordoński, umożliwił swoim studentom uczenie się tych dwóch ważnych, pamięciowych przedmiotów i tzw. "pracę własną" przez zaledwie 5 dni. Dnia szóstego odbyły się dwa testy zaliczeniowe. Tak jest w LSW prawie ze wszystkim. Czyli bardzo źle. Co widać od razu, jeśli ktoś tylko choć trochę zna się na rzeczy, no i oczywiście przy jakiejkowliek próbie zmiany LSW na inną uczelnię. Pewien student próbował tak zrobić. Wyszło mu w WSzTiJO po okazaniu Karty Przebiegu Studiów z LSW podobno aż ok. 30 "różnic programowych", w tym m.in. neurodydaktyka, mimo specjalizacji tłumaczeniowej, czyli 30 przedmiotów do zaliczenia w 4 miesiące, oprócz tych, które miały być przerabiane podczas semestru IV, na który to student miał nadzieje zostac przyjęty. Innymi słowy, porażka kompletna i konieczność zaczynania studiów od początku w WSzTiJO, mimo pełnych 3-ech semestrów zaliczonych w LSW. Już samo to wiele mówi i o LSW i o WSzTiJO. Tyle. Od LSW uczciwie radzę trzymać się jak najdalej. Naprawdę, nie tylko dlatego, że kanclerz i założyciel tej pseudouczelni, Nowakowski, studiował w Kijowie i w dodatku stosunki międzynarodowe. O WSzTiJO i studiowaniu tam niech wypowiedzą się ci, którzy próbowali. Pozdrawiam.
    1/16/18
  • stoodent

    FIL.ang! Naprawdę, jeśli o anglistykę chodzi, bardzo odradzam wszystkim fatalne LSW. O WSTiJO i ich anglistyce na razie nic nie wiem. Na pewno warto studiować ten kierunek na UW i w SWPS. Anglistyka w SWPS ma program bardzo podobny do anglistyki UW, czyli naprawdę niezły.
    11/4/17
  • fil. ang.

    pytanie do osób interesujących się anglistyką: załóżmy że się nie dostanę na filologię angielską na UW, co jest raczej oczywiste, ale chcę studiować anglistyke z Warszawie na jakiejśc uczelni prywatnej. To co polecacie? Która szkoła i dlaczego ta? Maie jakieś rozeznanie, porónanie, opinie swoje czy od innych studentów?
    3/21/17
  • TiR

    Interesuje mnie jak wyglądają studia na turystyce i rekreacji? piszcie wszystko o tym kierunku, jaie macie wrażenia, jaki jest poziom, kada, itd.
    8/22/16
  • zuza

    koniecznie osoby zarządzające powinny zmienić podejście do studenta i do prowadzenia uczelni, my sygnalizujemy różne rzeczy, oni obiecują poprawę, zatem zobaczymy co z tego wyjdzie
    9/22/15
  • xxxx

    Wszędzie tylko nie do WSTiJO. Szkoła beznadziejna, szkoda pieniędzy i czasu ... Poziom nauki - masakra, a dziekanat - szkoda gadać, nic się nie można dowiedzieć, a jak o coś poprosisz to wychodzisz zły jak osaaaa. Nic nie pomogą. Te wstrętne baby siedzą tam niepotrzebnie - pasożyty ... Płacisz tyle kasy a traktowany/a jesteś jak śmiecia.
    6/24/15
  • Mała

    Turystyka w miarę ale anglistyki nie brała bym w ogóle pod uwagę
    6/10/15
  • elen

    Raczej kiepsko
    10/1/14
  • Renata

    Czy może ktoś powiedzieć jak wygląda anglistyka na tej uczelni, jaki poziom czy faktycznie dobrze uczą - słyszałam od znajomych że tak ale może jakiś student się wypowie - please
    8/8/14
  • Kamila

    Czesc. Powiedzcie cos o WSTIJO. Jak atmosfera w szkole, jak ludzie, wykładowcy. Jakie macie o niej zdanie. Rozważam takze uczelnie warszawska. Oczywiscie mowie tutaj o turystyce.
    6/23/14
  • WSTIJO

    Hej! Zaczyna ktoś może naukę na tej uczelni od października? Jeśli tak,to jaki kierunek? Z góry dzięki. :)
    8/30/13
  • ewa

    I jak z tą turystyką na prywatnych uczelniach w Warszawie bo nie wiem którą uczelnię wybrac
    8/27/13
  • aka19

    podobno na turystyce na zaocznych należy mieć zdaną maturę z geografii aby się dostac..? to prawda!!!? proszę o pilną odp!!!
    8/11/13
  • alalala

    Potrzebuję waszych opinii... Myślicie, że ten pomysł "managerskich studiów hotelarskich" ma jakiś sens? Tak naprawdę turystyka jest na tak wielu uczelniach, ze znalezienie pracyw zawodzie graniczy z cudem. Więc jak myślicie, warto się na to porywac, co więcej na tej właśnie uczelni?
    6/29/13
  • hon

    socjologia rynku mody? Brzmi jak marzenie! Super kierunek, ale kurde co potem? Coś wątpię żeby była potem praca, ale studia dla mnie jak marzenie, od zawsze się interesowałam modą prowadzę fashion blog.... Nie wiem czy ryzykować i iść na te studia, jak myślicie?
    7/18/12
  • kasia86

    Ja studiowałam na WSTiJO turystykę i rekreację na licencjacie a teraz zaczęłam magistra, specjalność komunikacja społeczna i dziennikarstwo. Mi się szkoła i kierunek podoba, jeżeli chcesz się przyłożyć do nauki to zostanie sporo w głowie. O Almamerze nie słyszałam pochlebnych opinii - drogie czesne, bałagan straszny w dziekanacie, zamieszanie z wykładowcami. Do Skarbka miałam iść ale nie było tylu chętnych i nie uruchomili roku
    3/6/12
  • turystyka i rekreacja

    przegladam od kilku dni szkoly warszawskie pod katem kierunku, ktory chce studiowac, mam na mysli turystyka i rekreacja, okazuje sie, ze jest dosc popularny, bo ma chyba z 10 szkol, zarowni takie, ktore z nazwy sa nakierowane na tusrystyke albo hotelarstwo, jak i zupelnie inne, typu Vistula, Almamer, Skarbek, itd. podpowiedzcie prosze, jesli macie rozeznanie, co sadzicie o tym kierunku w Warszawskich szkolach prywatnych, ktora szkole wybrac, no i dlaczego?
    2/29/12
  • mania93

    w sumie czemu nie? jeśli ktoś interesuje się modą i chciałby pracować jako projektant to chyba dobrze, że ma możliwość również dowiedzieć sie jak założyć własną firmę, jak nią zarządzać...osobiście nie znam nikogo kto studiował by na tym kierunku więc nie posiadam opinii innych na ten temat ale wydaje mi sie całkiem spoko kierunkiem
    2/22/12
  • Romeo

    to podobny jedyny takie kierunek w Polsce... nie słyszałam o nim żadnych szczegółów oprócz tego, że to jak gdyby połączenie kierunków takich jak: projektant mody i zarządzanie, wydaje się nawet ciekawy ale nie wiem czy przyszłościowy...
    12/9/11
  • Kaja

    o co chodzi z tym menadzerem mody, bo nie rozumiem?
    5/30/11