Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie (WSTiJO Warszawa)

Komentarze (31)

  • Krystyna P.

    Rektor WSTiJO dr Włodzimierz Banasik ma bardzo bogatą kartotekę w Inwentarzu IPN. IPN Ka 0046/184 TW pseudonim "Maks". Czy to trochę nie ośmiesza szkoły😆?
    17.12.2018
  • iberystyka

    czy filologia hiszpańska jest od podstaw ? myślę o drugim kierunku i wpadłam na tę uczelnię? są tutaj studenci iberystyki i mogą napisać, jak oceniaja poziom i skuteczność nauki języka obcego?
    23.11.2018
  • Monika

    Uczelnia od lipca nie zapłaciła wynagrodzeń za pracę podczas nieobowiązkowych wakacyjnych praktyk studenckich. WSTYD!
    20.11.2018
  • Patrycja

    od jakiej średniej jest stypendium rektora w wstijo?
    12.11.2018
  • Eff

    Nixi a czemu słabiutko? Że poziom jak w liceum czy gimnazjum czy co?
    28.09.2018
  • Nixi

    WSTiJO anglistyka baaardzo słabiutko
    18.09.2018
  • porównanie szkół

    wyskoczyły mi różne szkoły z w-Wy jak szukałam przez fil. angielską i iberystykę, min. ta - WSTiJObcych i WSLingwistyki. Czytam sobie opinie o obu i mam pytanie do Was. Czy macie porównanie obu tych szkół? swoje albo od znajomych? Tam przy tej Lingwistycznej jest full wpisów, chyba z 250, tutaj jakoś pustawo. Tam niby szkoła typowo językowa, bo lingwistyczna, ale opinie negatywne ma i jedna i druga szkołą. A może w ogóle szukać innej uczelni? Poradźcie.
    03.09.2018
  • działa

    chyba modernizowali stronę uczelni .... już wszystko działa.
    03.09.2018
  • czy działa Wam ich stronka?

    wyskakuje mi komunikat że połaczenie jest prywatne, i jakieś Errory, dziwne błedy. też tak macie?
    22.08.2018
  • Frez

    Co za gorliwa obrona LSW . Ja słyszałem że w tej uczelni tzn LSW faktycznie jest słabo z poziomem i ilością zajęć, coś na poziomie minimum . Do tego przyjmują każdego kto sie tam zapisze co potem skutkuje fatalnym poziomem zajęć łącznie z tym że wykładowca ma problem żeby poprowadzić zajęcia zgodnie z planem . Moja koleżanka ( żadna Natalia ) stamtąd uciekła bo szkoda jej było marnować kolejny semestr . Ja studiuje w WSTiO turystykę , jak ktoś się wybiera to polecam , ciekawe zajęcia , dobry program tyle że niektórych wykładowców można by było wymienić
    05.08.2018
  • "Była koleżanka Natalii P."

    Odpowiedź na poniższą opinię : Drogie WSTiJO treść poniższej wiadomości wiele wskazuje że jest to opinia napisana przez Natalię P. byłą studentkę LSW , która faktycznie (między innymi również na prośbę studentów ) została z tej uczelni usunięta. Jeśli do Was trafiła , to współczuję gdyż z rozmów z dziekanatem wiem że jest to osoba najbardziej konfliktowa jaką ta uczelnia w swojej już prawie 20-letniej historii miała w gronie swoich studentów. Ostrzegam więc , że jeśli coś tej Pani nie podpasuje to narobi Wam i Waszym studentom takich problemów że wszyscy będą mieli jej serdecznie dosyć. Nie znam Waszej uczelni więc nie oceniam z reszta weszłam tutaj z innych powodów a tu taka niespodzianka :) . Jakie jest LSW to Ci którzy je znają wiedzą jak jest , 20 lat na rynku i wielu zadowolonych studentów o czymś świadczy . A poniższa opinia , to zwykła zemsta za usunięcie z listy studentów osoby która nigdy na tę listę nie powinna była trafić . Dzisiaj studenci LSW mówią " uffff" , ale jak widać Natalia P. wciąż wyżywa się gdzie tylko może .
    09.05.2018
  • Przenosiny z tzw. "Anglistyki" w LSW

    Panie w Dziekanacie bardzo miłe. W Wyższej Szkole Turystyki i Języków Obcych, znaczy się, bo w konkurencyjnym LSW, przy Karolkowej, to różnie bywa. Ale nie o tym chcę tutaj napisać, tylko o ewentualnych próbach przeniesienia się z marniutkiego LSW do położonego niedaleko WSzTiJO. Lista przedmiotów i przydział godzin w LSW są po prostu żenujące, natomiast w WSzTiJO wyglądają zdecydowanie obiecująco. Niestety, mimo jakichś tam wytycznych Ministerstwa Edukacji, uczelnie wyższe i pseudowyższe w Polsce, robią praktycznie co chcą. W przypadku tych lepszych uczelni kończy się wyśrubowaniem i zawyżeniem poziomu (vide chociażby UW), a w przypadku pseudouczelni takiej jak LSW czymś oczywiście wręcz zupełnie przeciwnym. Do czego zmierzam. Wiele można by napisać o tym, jak LSW traktuje swoich klientów. LSW zresztą bardzo się zawsze przy takiej okazji denerwuje i straszy sądem, wyrzuceniem ze studiów, etc.. Podam jeden, wielce wymowny, przykład. Studenci IV semestru zaocznej "anglistyki" LSW mieli w semestrze letnim 2017 w sumie aż całych 7 h literatury i historii języka specjalności. Wykładowca, dr Krzysztof Fordoński, umożliwił swoim studentom uczenie się tych dwóch ważnych, pamięciowych przedmiotów i tzw. "pracę własną" przez zaledwie 5 dni. Dnia szóstego odbyły się dwa testy zaliczeniowe. Tak jest w LSW prawie ze wszystkim. Czyli bardzo źle. Co widać od razu, jeśli ktoś tylko choć trochę zna się na rzeczy, no i oczywiście przy jakiejkowliek próbie zmiany LSW na inną uczelnię. Pewien student próbował tak zrobić. Wyszło mu w WSzTiJO po okazaniu Karty Przebiegu Studiów z LSW podobno aż ok. 30 "różnic programowych", w tym m.in. neurodydaktyka, mimo specjalizacji tłumaczeniowej, czyli 30 przedmiotów do zaliczenia w 4 miesiące, oprócz tych, które miały być przerabiane podczas semestru IV, na który to student miał nadzieje zostac przyjęty. Innymi słowy, porażka kompletna i konieczność zaczynania studiów od początku w WSzTiJO, mimo pełnych 3-ech semestrów zaliczonych w LSW. Już samo to wiele mówi i o LSW i o WSzTiJO. Tyle. Od LSW uczciwie radzę trzymać się jak najdalej. Naprawdę, nie tylko dlatego, że kanclerz i założyciel tej pseudouczelni, Nowakowski, studiował w Kijowie i w dodatku stosunki międzynarodowe. O WSzTiJO i studiowaniu tam niech wypowiedzą się ci, którzy próbowali. Pozdrawiam.
    16.01.2018
  • stoodent

    FIL.ang! Naprawdę, jeśli o anglistykę chodzi, bardzo odradzam wszystkim fatalne LSW. O WSTiJO i ich anglistyce na razie nic nie wiem. Na pewno warto studiować ten kierunek na UW i w SWPS. Anglistyka w SWPS ma program bardzo podobny do anglistyki UW, czyli naprawdę niezły.
    04.11.2017
  • fil. ang.

    pytanie do osób interesujących się anglistyką: załóżmy że się nie dostanę na filologię angielską na UW, co jest raczej oczywiste, ale chcę studiować anglistyke z Warszawie na jakiejśc uczelni prywatnej. To co polecacie? Która szkoła i dlaczego ta? Maie jakieś rozeznanie, porónanie, opinie swoje czy od innych studentów?
    21.03.2017
  • TiR

    Interesuje mnie jak wyglądają studia na turystyce i rekreacji? piszcie wszystko o tym kierunku, jaie macie wrażenia, jaki jest poziom, kada, itd.
    21.08.2016
  • zuza

    koniecznie osoby zarządzające powinny zmienić podejście do studenta i do prowadzenia uczelni, my sygnalizujemy różne rzeczy, oni obiecują poprawę, zatem zobaczymy co z tego wyjdzie
    22.09.2015
  • xxxx

    Wszędzie tylko nie do WSTiJO. Szkoła beznadziejna, szkoda pieniędzy i czasu ... Poziom nauki - masakra, a dziekanat - szkoda gadać, nic się nie można dowiedzieć, a jak o coś poprosisz to wychodzisz zły jak osaaaa. Nic nie pomogą. Te wstrętne baby siedzą tam niepotrzebnie - pasożyty ... Płacisz tyle kasy a traktowany/a jesteś jak śmiecia.
    24.06.2015
  • Mała

    Turystyka w miarę ale anglistyki nie brała bym w ogóle pod uwagę
    10.06.2015
  • elen

    Raczej kiepsko
    01.10.2014
  • Renata

    Czy może ktoś powiedzieć jak wygląda anglistyka na tej uczelni, jaki poziom czy faktycznie dobrze uczą - słyszałam od znajomych że tak ale może jakiś student się wypowie - please
    08.08.2014
  • Kamila

    Czesc. Powiedzcie cos o WSTIJO. Jak atmosfera w szkole, jak ludzie, wykładowcy. Jakie macie o niej zdanie. Rozważam takze uczelnie warszawska. Oczywiscie mowie tutaj o turystyce.
    23.06.2014
  • WSTIJO

    Hej! Zaczyna ktoś może naukę na tej uczelni od października? Jeśli tak,to jaki kierunek? Z góry dzięki. :)
    29.08.2013
  • ewa

    I jak z tą turystyką na prywatnych uczelniach w Warszawie bo nie wiem którą uczelnię wybrac
    26.08.2013
  • aka19

    podobno na turystyce na zaocznych należy mieć zdaną maturę z geografii aby się dostac..? to prawda!!!? proszę o pilną odp!!!
    11.08.2013
  • alalala

    Potrzebuję waszych opinii... Myślicie, że ten pomysł "managerskich studiów hotelarskich" ma jakiś sens? Tak naprawdę turystyka jest na tak wielu uczelniach, ze znalezienie pracyw zawodzie graniczy z cudem. Więc jak myślicie, warto się na to porywac, co więcej na tej właśnie uczelni?
    29.06.2013
  • hon

    socjologia rynku mody? Brzmi jak marzenie! Super kierunek, ale kurde co potem? Coś wątpię żeby była potem praca, ale studia dla mnie jak marzenie, od zawsze się interesowałam modą prowadzę fashion blog.... Nie wiem czy ryzykować i iść na te studia, jak myślicie?
    18.07.2012
  • kasia86

    Ja studiowałam na WSTiJO turystykę i rekreację na licencjacie a teraz zaczęłam magistra, specjalność komunikacja społeczna i dziennikarstwo. Mi się szkoła i kierunek podoba, jeżeli chcesz się przyłożyć do nauki to zostanie sporo w głowie. O Almamerze nie słyszałam pochlebnych opinii - drogie czesne, bałagan straszny w dziekanacie, zamieszanie z wykładowcami. Do Skarbka miałam iść ale nie było tylu chętnych i nie uruchomili roku
    06.03.2012
  • turystyka i rekreacja

    przegladam od kilku dni szkoly warszawskie pod katem kierunku, ktory chce studiowac, mam na mysli turystyka i rekreacja, okazuje sie, ze jest dosc popularny, bo ma chyba z 10 szkol, zarowni takie, ktore z nazwy sa nakierowane na tusrystyke albo hotelarstwo, jak i zupelnie inne, typu Vistula, Almamer, Skarbek, itd. podpowiedzcie prosze, jesli macie rozeznanie, co sadzicie o tym kierunku w Warszawskich szkolach prywatnych, ktora szkole wybrac, no i dlaczego?
    29.02.2012
  • mania93

    w sumie czemu nie? jeśli ktoś interesuje się modą i chciałby pracować jako projektant to chyba dobrze, że ma możliwość również dowiedzieć sie jak założyć własną firmę, jak nią zarządzać...osobiście nie znam nikogo kto studiował by na tym kierunku więc nie posiadam opinii innych na ten temat ale wydaje mi sie całkiem spoko kierunkiem
    22.02.2012
  • Romeo

    to podobny jedyny takie kierunek w Polsce... nie słyszałam o nim żadnych szczegółów oprócz tego, że to jak gdyby połączenie kierunków takich jak: projektant mody i zarządzanie, wydaje się nawet ciekawy ale nie wiem czy przyszłościowy...
    09.12.2011
  • Kaja

    o co chodzi z tym menadzerem mody, bo nie rozumiem?
    30.05.2011