Technologia żywności i żywienie człowieka w Rzeszowie
Technologia żywności i żywienie człowieka w Rzeszowie
Studia mają charakter techniczno-przyrodniczy. Studenci zdobywają wiedzę z zakresu chemii żywności oraz zagadnień inżynieryjnych, technologicznych i ekonomicznych.
Kształcenie realizowane jest na poziomie pierwszego i drugiego stopnia.
Czym zajmuje się technolog żywności?
Osoba pracująca w tym zawodzie potrafi wdrażać oraz sprawować kontrolę nad procesem produkcji żywności, w oparciu o wiedzę modyfikować istniejące procesy produkcji lub proponować nowe, przyjazne dla środowiska naturalnego. Zajmuje się planowaniem oraz organizacją produkcji, doborem maszyn i urządzeń, ekonomiczną kalkulacją przeprowadza ocenę efektywności podjętych działań.
Swobodnie porusza się po rynku rolno-spożywczym, zna mechanizmy marketingowe związane z obrotem żywności oraz żywieniem człowieka.
Zajmuje się organizowaniem racjonalnego żywienia człowieka, zapewnianiem odpowiedniej jakości żywności, doborem opakowań, metod przechowywania.
Technologia żywności – specjalności
Studenci pierwszego stopnia mogą wybrać:
- procesy fermentacyjne w produkcji żywności
- technologia żywności
- żywienia człowieka.
Na studiach drugiego stopnia dostępne są specjalności:
- analiza żywności
- żywienie człowieka w gastronomii
- żywność prozdrowotna.
Technologia żywności – rekrutacja w Rzeszowie
Nabór na kierunek odbywa się w oparciu o wyniki maturalne uzyskane przez kandydata z jednego przedmiotu wybranego spośród: biologia, chemia, fizyka/fizyka z astronomią lub matematyka – na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
Dodatkowo uwzględniany jest język obcy nowożytny lub wyniki egzaminu lub egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie lub egzaminów zawodowych: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług kelnerskich, technik przetwórstwa mleczarskiego, technik technologii żywności.
Gdy liczba kandydatów z tą samą liczbą punktów przewyższa limit wolnych miejsc na kierunek pod uwagę brany jest język polski.
Technologia żywności – praca po studiach
Po studiach na Technologii żywności i żywieniu człowieka można pracować przykładowo w:
- zakładach różnych branż przemysłu spożywczego, w tym w laboratoriach kontroli jakości
- instytutach i laboratoriach zajmujących się z badaniem żywności
- firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów
- przedsiębiorstwach zajmujących się wewnętrznym i zewnętrznym obrotem żywności lub w innych wchodzących w skład łańcucha żywnościowego
- instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych
- placówkach upowszechniających wiedzę
- firmach doradczych i audytujących
- firmach zajmujących się wdrażaniem systemów jakości
- szkolnictwie zawodowym
- administracji państwowej i samorządowej.
Zarobki po Technologii żywności
Średnie wynagrodzenie na tym stanowisku to 5500 zł brutto. Analiza ofert pracy wskazuje, że zarobki mogą sięgać 9000-11000 zł brutto przy umowie o pracę.
Technologia żywności – opinie
Branża spożywcza się zmienia. Jej przyszłość to żywność bezpieczna, przyjazna dla środowiska, wysokiej jakości, spersonalizowana, przechowywana w ekologicznych opakowaniach.
Studiując ten kierunek zostaniesz specjalistą w dziedzinie żywienia, będziesz mieć wpływ na każdy etap produkcji żywności, „od pola do stołu”.
Dowiedz się więcej o kierunku w krótkim filmie:
Czy warto studiować Technologię żywności w Rzeszowie?
Ćwiczenia laboratoryjne realizowane w ramach programu studiów odbywają się w nowoczesnych laboratoriach i czterech halach półtechniki przetwarzania mleka, mięsa, owoców i warzyw oraz ziarna zbóż.
Nowoczesna specjalistyczna aparatura badawcza dostępna na uczelni pozwala na przeprowadzenie ciekawych doświadczeń, a dzięki temu przygotowanie interesujących i innowacyjnych prac dyplomowych.
Studenci mogą rozwijać swoje indywidualne zainteresowania badawcze angażując się w działalność Studenckich Kół Naukowych Ferment oraz Kabanosik.
***
Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:
Żywienie człowieka i dietoterapia
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Analityka produktów spożywczych
Żywienie człowieka i ocena żywności
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Bioinżynieria produkcji żywności
Analiza żywności i żywienie człowieka
Projektowanie żywności niskoprzetworzonej
Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych.
Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze.