Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia żywności i żywienie człowieka w Rzeszowie

Poznaj studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka w Rzeszowie. Sprawdź ofertę kształcenia, dostępne specjalności, program nauczania. Zobacz, gdzie mogą pracować absolwenci.
technologia żywności i żywienie człowieka w Rzeszowie

Technologia żywności i żywienie człowieka w Rzeszowie

Studia mają charakter techniczno-przyrodniczy. Studenci zdobywają wiedzę z zakresu chemii żywności oraz zagadnień inżynieryjnych, technologicznych i ekonomicznych.

Kształcenie realizowane jest na poziomie pierwszego i drugiego stopnia.

Czym zajmuje się technolog żywności?

Osoba pracująca w tym zawodzie potrafi wdrażać oraz sprawować kontrolę nad procesem produkcji żywności, w oparciu o wiedzę modyfikować istniejące procesy produkcji lub proponować nowe, przyjazne dla środowiska naturalnego. Zajmuje się planowaniem oraz organizacją produkcji, doborem maszyn i urządzeń, ekonomiczną kalkulacją przeprowadza ocenę efektywności podjętych działań.

Swobodnie porusza się po rynku rolno-spożywczym, zna mechanizmy marketingowe związane z obrotem żywności oraz żywieniem człowieka.

Zajmuje się organizowaniem racjonalnego żywienia człowieka, zapewnianiem odpowiedniej jakości żywności, doborem opakowań, metod przechowywania.

Technologia żywności – specjalności

Studenci pierwszego stopnia mogą wybrać:

  • procesy fermentacyjne w produkcji żywności
  • technologia żywności
  • żywienia człowieka.

Na studiach drugiego stopnia dostępne są specjalności:

  • analiza żywności
  • żywienie człowieka w gastronomii
  • żywność prozdrowotna.

Technologia żywności – rekrutacja w Rzeszowie

Nabór na kierunek odbywa się w oparciu o wyniki maturalne uzyskane przez kandydata z jednego przedmiotu wybranego spośród: biologia, chemia, fizyka/fizyka z astronomią lub matematyka – na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.

Dodatkowo uwzględniany jest język obcy nowożytny lub wyniki egzaminu lub egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie lub egzaminów zawodowych: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług kelnerskich, technik przetwórstwa mleczarskiego, technik technologii żywności.

Gdy liczba kandydatów z tą samą liczbą punktów przewyższa limit wolnych miejsc na kierunek pod uwagę brany jest język polski.

Technologia żywności – praca po studiach

Po studiach na Technologii żywności i żywieniu człowieka można pracować przykładowo w:

  • zakładach różnych branż przemysłu spożywczego, w tym w laboratoriach kontroli jakości
  • instytutach i laboratoriach zajmujących się z badaniem żywności
  • firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów
  • przedsiębiorstwach zajmujących się wewnętrznym i zewnętrznym obrotem żywności lub w innych wchodzących w skład łańcucha żywnościowego
  • instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych
  • placówkach upowszechniających wiedzę
  • firmach doradczych i audytujących
  • firmach zajmujących się wdrażaniem systemów jakości
  • szkolnictwie zawodowym
  • administracji państwowej i samorządowej.

Zarobki po Technologii żywności

Średnie wynagrodzenie na tym stanowisku to 5500 zł brutto. Analiza ofert pracy wskazuje, że zarobki mogą sięgać 9000-11000 zł brutto przy umowie o pracę.

Technologia żywności – opinie

Branża spożywcza się zmienia. Jej przyszłość to żywność bezpieczna, przyjazna dla środowiska, wysokiej jakości, spersonalizowana, przechowywana w ekologicznych opakowaniach.

Studiując ten kierunek zostaniesz specjalistą w dziedzinie żywienia, będziesz mieć wpływ na każdy etap produkcji żywności, „od pola do stołu”.

Dowiedz się więcej o kierunku w krótkim filmie:

Czy warto studiować Technologię żywności w Rzeszowie?

Ćwiczenia laboratoryjne realizowane w ramach programu studiów odbywają się w nowoczesnych laboratoriach i czterech halach półtechniki przetwarzania mleka, mięsa, owoców i warzyw oraz ziarna zbóż.

Nowoczesna specjalistyczna aparatura badawcza dostępna na uczelni pozwala na przeprowadzenie ciekawych doświadczeń, a dzięki temu przygotowanie interesujących i innowacyjnych prac dyplomowych.

Studenci mogą rozwijać swoje indywidualne zainteresowania badawcze angażując się w działalność Studenckich Kół Naukowych Ferment oraz Kabanosik.

***

Może zainteresują Cię inne kierunki związane z żywieniem człowieka:

Żywienie człowieka i dietoterapia

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo żywności

Analityka produktów spożywczych

Żywienie człowieka i ocena żywności

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

Analiza żywności i żywienie człowieka

Projektowanie żywności niskoprzetworzonej

Zobacz typy studiów biologiczno-przyrodniczych.

Sprawdź inne kierunki biologiczno-przyrodnicze.

Jakie uczelnie w Rzeszowie oferują kierunek technologia żywności i żywienie człowieka

Jakie inne kierunki oferowane są w Rzeszowie

a
administracja agroleśnictwoanalityka biznesowa i big dataanalityka danych w biznesieanalityka medyczna archeologiaarchitektura architektura krajobrazu automatyka i robotyka
b
bezpieczeństwo i certyfikacja żywności bezpieczeństwo narodowebezpieczeństwo wewnętrzne biologia biotechnologia budownictwo
c
chemical engineering and technologycivil engineeringclean energy
d
dietetyka digital marketingdziennikarstwo i komunikacja społeczna
e
edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznejekonomia elektromobilność elektronika i telekomunikacja elektroradiologia elektrotechnika energetyka
f
filologia angielska (anglistyka) filologia germańskafilologia polskafilologia rosyjska (rusycystyka)filozofiafinanse i rachunkowość fizjoterapia fizyka
g
geodezja i kartografiageodezja i planowanie przestrzennegrafikagrafika komputerowa i produkcja multimedialna
h
historia
i
information technologyinformatyka informatyka i ekonometria inteligentne systemy i technologie produkcjiinżynieria chemiczna i procesowainżynieria farmaceutycznainżynieria i analiza danychinżynieria materiałowa inżynieria mechanicznainżynieria procesów biznesowychinżynieria środków transportuinżynieria środowiska inżynieria w medycynieinżynieria wzornictwa przemysłowego
j
jazz i muzyka estradowa
k
kierunek lekarski komunikacja międzykulturowakosmetologia kryminologia kulturoznawstwo
l
lingwistyka stosowana logistyka logistyka w sektorze rolno-spożywczymlogopedia z nauczaniem języka polskiego jako obcegolotnictwo i kosmonautyka
m
malarstwomanagementmarketing i nowe mediamatematyka mechanika i budowa maszyn mechatronika mediamedia, visual and social communicationmenedżer rozwoju produktumodern management
n
nanotechnologianauczanie języków obcych-język angielski i rosyjskinauki o rodzinie
o
ochrona środowiska odnawialne źródła energii i gospodarka odpadamioptometria (optyka okularowa)
p
pedagogika pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna pedagogika specjalnapielęgniarstwopolitologia położnictwopraca socjalnaprawo projektowanie graficznepsychologia
r
ratownictwo medycznerolnictwo
s
socjologia stosunki międzynarodowe studia miejskiesystemy diagnostyczne w medycyniesztuki wizualne
t
technologia chemiczna technologia żywności i żywienie człowieka technologie wodorowetransport transport-spedycja-logistykaturystyka historyczna i kulturowaturystyka i rekreacja
w
wychowanie fizyczne
z
zarządzanie zarządzanie i inżynieria produkcji zarządzanie zasobami ludzkimizdrowie publicznezrównoważony rozwój w gospodarce