Coraz więcej osób prowadzi zdrowy, aktywny tryb życia. Niezaprzeczalne jest, że to co jemy, bezpośrednio wpływa na naszą kondycję, stan zdrowia, samopoczucie, wygląd. Jednocześnie bombardowani ofertą reklamową producentów żywności gubimy się w poszukiwaniu tego, co faktycznie jest dla organizmu wartościowe, niezbędne, jak łączyć produkty, aby jeść smacznie i zdrowo.

Dla kogo studia z dietetyki?

Na pewno dla osób, które lubią eksperymenty kulinarne, nie boją się nowości na talerzu, nieobce im zagadnienia chemiczne i medyczne. Dietetycy pracują bezpośrednio z ludźmi – przydatną cechą będzie komunikatywność, ale też wyrozumiałość i cierpliwość – zmiana nawyków żywieniowych to zazwyczaj niełatwe zadanie.

Jak wyglądają studia na dietetyce?

Dietetyka to licencjackie studia trwające 3 lub 3,5 roku. Wybrane uczelnie oferują kontynuację kształcenia na tym samym kierunku.

Program studiów obejmuje zagadnienia z zakresu nauk medycznych, chemicznych, dietetycznych. Przykładowe przedmioty przewidziane w toku studiów: biochemia ogólna i żywności, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, parazytologia, genetyka, dietetyka pediatryczna, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa, higiena toksykologia i bezpieczeństwo żywności, choroby cywilizacyjne, choroby dietozależne, dietetyka kliniczna, żywienie kobiet ciężarnych i karmiących, immunologia, medycyna sportowa, dietetyka w sporcie i odnowie biologicznej, endokrynologia, organizacja żywienia zbiorowego, psychologia kliniczna, biologia medyczna.

Wiele zajęć ma charakter praktyczny i ze względu na specyfikę kierunku odbywa się w kuchni!

Gdzie może pracować dietetyk?

Specjaliści z zakresu dietetyki doradzają w kwestiach właściwego odżywiania w ramach prowadzonej własnej działalności lub poradniach diabetologicznych, chorób metabolicznych, alergologicznych, gastroenterologicznych, pediatrycznych, szpitalach, przychodniach, sanatoriach, gabinetach odnowy biologicznej, klubach fitness, siłowniach. Dietetycy zatrudniani są przy produkcji żywności, szczególnie zdrowej żywności – w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, ale też w restauracjach, stołówkach, firmach cateringowych – ze szczególnym naciskiem na usługi dla sprofilowanego klienta.

Gdzie można studiować dietetykę?

W aglomeracji śląskiej ten kierunek oferują poniższe szkoły wyższe. Poznajcie ofertę tych uczelni:

Wyższa Szkoła Medyczna w Sosnowcu, tylko studia niestacjonarne.

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, specjalności:

  • dietetyka kliniczna
  • dietetyka stosowana.

Rekrutacja odbywa się na podstawie wyniku uzyskanego na maturze z jednego przedmiotu do wyboru spośród: biologia, chemia, matematyka, fizyka, fizyka z astronomią, zdawanych na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.

Rok studiów niestacjonarnych kosztuje 7600 zł.

Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach, specjalności na studiach licencjackich:

  • dietetyka w sporcie i odnowie biologicznej
  • poradnictwo żywieniowe
  • dietetyka kliniczna.

Uczelnia oferuje również kształcenie na magisterskich studiach II stopnia w specjalnościach:

  • żywienie kliniczne
  • ziołolecznictwo i suplementacja
  • psychodietetyka.

Semestr studiów stacjonarnych kosztuje 2841 zł, niestacjonarnych – 2499 zł.