• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.

Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie

uczelnia publiczna, woj. mazowieckie, 01-629 Warszawa, ul. Słowackiego 52/54, (+22) 561 75 51, sgsp@sgsp.edu.pl

Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie to placówka publiczna kształcąca strażaków Państwowej Straży Pożarnej, funkcjonariuszy innych służb i straży oraz osoby cywilne w obszarze bezpieczeństwa powszechnego i ochrony ludności. Jej misją przygotowanie kadr o najwyższych kwalifikacjach w zakresie oceny stanu zagrożeń cywilizacyjnych i naturalnych, ochrony życia, zdrowia, mienia i innych wartości przed zagrożeniami.

Uczelnia oferuje studia mundurowe i cywilne na poziomie pierwszego i drugiego stopnia, również kierunki podyplomowe związane z bezpieczeństwem i ochroną przeciwpożarową. Liczne koła naukowe działające w SGSP to przestrzeń dla studentów chcących rozwijać swoje pasje i zainteresowania.

Porównaj zasady rekrutacji kandydatów cywilnych oraz dla strażaków w służbie kandydackiej. Poznaj pełną ofertę kierunków i specjalności. Sprawdź harmonogram naboru.


Ocena uczelni

8.16 / 10
154 głosów

Opinie (58)
Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie, SGSP Warszawa

Karol
ile osób przyjmie SGSP na pierwszy rok, studia cywilne, Bezpieczeństwo wewnętrzne, stacjonarne? jaki procent kandydatów odpada? Czy gdzieś na stronie znajdę informacje na temat progów punktowych albo dane na temat przyjęć z ubiegłego roku?
09.06.2022
06.09.2021
Adam
W tej uczelni przeprowadzany jest nabór śródroczny? Jest szansa na rozpoczęcie studiów od semestru letniego?
MAGDA
Witam! Czy ktoś po zaliczeniu I roku studiów cywilnych może przenieść się na studia w służbie kandydackiej?
20.08.2021
06.01.2021
Martyna
Ktoś wie może jak to jest z opłatami za studia niestacjonarne II stopnia?
Carola
Witam ,mam.pytanie ,jak wygląda i na czym polega skoszarowanie ?
07.12.2020
26.06.2020
rekrutacja pytanie
do kiedy potrwa rekrutacja na studia stacjonarne? co z testami sprawnościowymi, jednak będą się odbywać? bez basenu - tutaj tylko zaświadczenie, tak?
Olek
Witam! Jestrm uczniem liceum, przychodze z zapytaniem. Chcialbym rozpoczac studia w sgsp na kierunku inzynierii bezpiecznestwa pozarowego satcjonranie Czy trudno jest dostac sie na ta uczelnie Jestem uczniem ktoremu zawsze nie wiele brakuje do czerwonego paska, wiec ucza się dosc dobrze Moje liceum ma w porzadku opinie jesli chodzi o poziom Z góry dziekuje!
08.02.2020
14.11.2019
Lena
CZy to jest uczelnia mundurowa? Wszystkie kierunki?
Bezpieczeństwo wewnętrne - opinie
Widzę poniżej wypowiedź "Komcio" na temat Inżynierii Bezpieczeństwa, szacun za konkretny wpis. Ja bym chciał się dowiedzieć, co sądzicie o popularnym obecnie mocno na wielu uczelniach kierunku - Bezpieczeństwo wewnętrzne, ale właśnie w WSSP w naszej cudnej stolycy :-) Oczywiście opis z PDF na stronce obczytałem, ale ... no wiecie, to taki naukowy bełkot trochę. Moje pytanie - jak jest w realu? Może macie porównanie z innymi warszawskimi szkołami? Gdzie próbować, bo wiadomo na kilka się złoży dokumenty. Gdyby chiało się komuś skrobnąć, to dzięki, pewnie nie tylko ja chętnie przeczytam, Rafał
26.09.2019
15.09.2019
Kamcio
Witam. Studiowałem na SGSP 5,5 roku (Studia Inżynierskie - 4 lata oraz Studia Magisterskie - 1,5 roku). Cały czas byłem na studiach zaocznych na wydziale inżynierii bezpieczeństwa pożarowego. Studia obejmują cały zakres szeroko pojętej ochrony przeciwpożarowej, dlatego część zajęć będzie się wydawać nudna dla strażaków, a inna część nudna dla, np. projektantów, itp. ale to normalne wrażenie. Ochrona przeciwpożarowa obejmuje szeroki zakres wiedzy, dlatego przedmiotów jest sporo. Służy to temu żeby dobrze zrozumieć tą dziedzinę wiedzy. Wykładowcy dają wędkę, a od samych studentów zależy czy zaczną nią łowić ryby - jeśli sam nie przysiądziesz, żeby się nauczyć to nie ma sensu się skarżyć, że SGSP jest do bani, czy, że wykładowcy słaby. Nie! Wtedy słabi są tylko studenci. Osoby, które nie kończą tej uczelni, to tylko i wyłącznie osoby, które podchodzą w sposób "olewczy" do studiów. Jeżeli chodzi o możliwość pracy po studiach zaocznych, to najlepiej szukaj sobie pracy już podczas studiów. Wtedy praca zostanie zaliczona na poczet praktyk, a ty wychodząc z dyplomem inżyniera jesteś naprawdę łakomym kąskiem na rynku. Osoby, które naprawdę chcą pracować w zawodzie po studiach nie będą miały z tym dużego problemu. Szedłem na studia nie wiedząc, czego dokładnie chcę, a jednak studia (najbardziej praktyki) spowodowały, że zainteresowałem się bezpieczeństwem pożarowym budynków. Dlatego z pełną odpowiedzialnością - Polecam :)
paweł
Do kiedy jest rekrutacja na zaoczne?
21.08.2019
07.07.2019
nowy
uważam, że zmiana terminów dotycząca rekrutacji i złożenia dokumentów nie powinna mieć miejsca, zobaczymy co będzie dalej, jak na razie miałem odczucia pozytywne, ale za to minus -
ala
Czy w programie jest dużo zajęć sprawnościowych? Jakiego typu? Chodzi o studia cywilne, bezpieczeństwo.
02.07.2019
06.06.2019
Adam
Jak oceniacie szanse na dodatkową pracę dla studenta na pierwszym roku, na stacjonarnych. Czy to jest w ogóle realne, żeby np. w weekendy sobie dorobić? Ktos pisął, że plan jest ułożony tak, że w piątki już nie ma zajęć, ale pewnie gwarancji nie ma, że od października tak ułożą plan. Na stronie takich informacji nie widze nigdzie. Czy ktoś studiował i pracował?
Zuzka
no właśnie a propos pytania o proporcje kobiet i facetów na studiach, to jak to wygląda na obu kierunkach? wiem, że obecnie tendencja jest taka że na studiach technicznych, inżynierskich, na polibudach jest nas - dziewczyn coraz więcej. A jak to wygląda w SGSP? Czy w sposobie traktowania dziewczyn zdarzają się jakieś niefajne sytuacje?
04.06.2019
01.04.2019
pytanko
a jeszcze mam pytanie, do Ciebie Aleksandra ale też do innych - ile jest dziewczyn w grupie? zarówno na bezpieczeństwie jak i na inżynierii bezpieczeństwa? Masz taka wiedzę? bo pewnie na wojskowych przeważają faceci?
Aleksandra
studia cywilne, kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne interdyscyplinarny charakter samego bezpieczeństwa daje możliwość znalezienia czegoś co nam odpowiada. Zajęcia prowadzone są w grupach wykłady: ok 40 os, ćwiczenia: ok 20os, co daje możliwość zauważenia przez prowadzących zajęcia. osoby zaangażowane zazwyczaj zapraszane są do wzięcia udziału w różnych projektach, konferencjach. Szczerze mówiąc, bardzo dużo doświadczenia można zdobyć właśnie dzięki takim inicjatywą, nie wspominając już o tym ile ciekawych oraz mogących wnieść coś do naszej przyszłości osób poznajemy. Zajęcia prowadzone są zazwyczaj do czwartku. całe szczęście osoby układające program uwzględniły pisanie pracy licencjackiej na 3 roku dlatego mamy zajęcia tylko 2 razy w tygodniu :). Dodatkowo wspomnę, że dziekanat oraz większość pracowników, z którymi mam styczność w załatwianiu spraw studenckich, są bardzo pomocni, nie robią problemów a wręcz kiedy popełnimy błąd zadzwonią i próbują pomóc w rozwiązaniu problemu. Jestem już na trzecim roku i z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że wybór tej uczelni ta najlepsze rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą więcej. :)
03.03.2019
03.08.2018
iza99
Mowa o studiach cywilnych stacjonarnych I stopnia ;)
iza99
Rekrutacja uzupełniająca powinna być w sierpniu, sprawdzaj stronę co jakiś czas, na pewno będą jakieś konkretne informacje. Na 68 wolnych miejsc tylko 60 osób spełniało warunki - mówię o inżynierii bezpieczeństwa na WIBP. Dodatkowe pytanie - jest tu ktoś z osób z tegorocznej rekrutacji na ten kierunek? :)
03.08.2018
23.07.2018
rekrutacja
czy na SGSP jest rekrutacja uzupełniająca? bo widze wyniki pierwszego naboru na stronie głownej ale nie ma info o dalszej rekrutacji?
jacek_20
gdzie znajdę info, ilu było kandydatów na jedno miejsce w ubiegłym roku na inżynierii bezpieczeństwa na SGSP? j
28.06.2018
13.06.2018
Bezpieczeństwo wewnętrzne
Myślę o studiach na kierunku - Bezpieczeństwo wewnętrzne. Sprawdzam, jakie uczelnie w Wawie go mają, czytam opisy, itd. No i właśnie tu pytanie: czym się kierujecie wybierając szkołę z określonych kierunkiem? Bo tylko w stolicy jest 9 uczelni, które oferują ten kierunek czyli Bezp. wewnętrzne. Zarówno szkoły państwowe jak i prywatne. Dlaczego wybraliście SGSP a nie np. WAT czy UW, czy UKSW, czy UTH czy SWPS, itd.?
inż. bezp.
Co oznacza w praktyce, że studia stacjonarnie są prowadzone wspólnie z Lwowskim Uniwersytetem Bezpieczeństwa Życia? Czy część zajęć we Lwowie? Wykładowcy stamtąd? Papier podwójny? O co chodzi?
25.03.2018
22.03.2018
który kierunek lepszy?
Czym się kierowaliście wybierając kierunek studiów na SGSP? Myślę o inżynierii bezpieczeństwa, ale może lepiej wybrać BW? Jak sądzicie?
Przeprowadzka
Czy jest jakaś możliwość przeniesienia się do tej uczelni? Zacząłem studia na UAMie w Poznaniu, ale sytuacja rodzinna zmusiła mnie do przeprowadzki do Warszawy. Nie chcę mieć roku w plecy. Da się coś z tym zrobić??
19.10.2017
25.09.2017
FireFighter Walter
Pochodzę z rodziny strażackiej więc nie wyobrażam sobie być na innej uczelni niż na tej. Zajęcia są mega ciekawe, dużo praktycznych ćwiczeń - jestem zachwycony, nie wiem czy jest lepsza uczelnia ucząca tego zawodu.
z boku patrząc
mąż mojej znajomej jest zawodowym strażakiem, i jak ich obserwuję z boku i rozmawiamy, to jest zadowolony z pracy, wynagrodzenie też jest przyzwoite, przełożony wysyła go żeby się kształcił, za te studia mu zapłacili, dzięki temu w hierarchii służbowej idzie w górę ... wydaje mi się, że to całkiem dobry pomysł na aktywność zawodową dla faceta, o ile oczywiście ta branża mu odpowiada
28.08.2017
22.08.2017
Odpowiedz
Podchorążowie SGSP także pomagają w usuwaniu skutków nawałnic.
pytanko bieżace
widzimy obecnie w tv obrazki po burzach, tornadach, nawałnicach i pomoc strażaków, tak się zastanawiam, czy tam są starżacy ochotnicy? tacy bez wykształcenia i studiów wyższych? czy na tego typu akcje burzowo - powodziowe, itd. wysyłani są zawodowi strażacy po SGSP? jak generalnie wygląda praca po skonczeniu tej uczelni?
18.08.2017
01.08.2017
KK
Porządek ??? Frik Ty chyba na tej ,, hmm uczelni'' nie studiowałeś. Wiecznie problemy, brak jakiegokolwiek zrozumienia, przedmioty na studiach totalna klapa = zero przydatności w życiu, pracy itd. Ja skończyłem i bardzo tego żałuję. Jakbym mógł to bym cofnął czas i wybrał inne studia.
frik
uczelnia z kategorii tych, gdzie jest "pod linijkę", porządek, ład, konkret. jak ktoś tak lubi - od - do: to mu przypadnie go gustu. niebieskie ptaki nie mają czego szukać w sgsp, ale to chyba akurat oczywiste, od siebie polecam i pozdrawiam
07.06.2017
21.05.2017
klara
Z takimi sprawami zawsze trzeba bezpośrednio do władz, pisanie listów przedłuża tylko całą procedurę i nie masz pewności, kiedy sprawa zostanie rozpatrzona. Jeśli "u góry" powiedzą, żeby dla formalności napisać prośbę/wniosek wtedy szybko trzeba to zrobić i sprawa powinna ruszyć
do Andzelisiaaa
Jasne, że tak, jeśli w dziekanacie/sekretariacie nie wiedzą to od razu uderzaj do dziekana czy prodziekana, to są osoby, które muszą mieć taką wiedzę. Osobiście radziłabym Ci, żeby spróbować umówić się na spotkanie niż pisać list, który nie wiadomo kiedy i czy dojdzie do niego.
20.03.2017
14.10.2016
Andzelisiaaaa
Mam pytanie. Czy jest szansa, żeby po pierwszym zjeździe przenieść się z kierunku inżynierii bezpieczeństwa wewnętrznego na inżynieria straży pożarnicze? Byłam w rekrutacji to Panie powiedziały, że nie, ale dokładniej mówiąc, same nie wiedziały, czy jak napisze do Rektora to coś pomoże? ?
pytanko
ile oni mają kierunków studiów, bo na stronie nie ma działu dla Kandydatow na Studia ani zakładki - KIerunki studiów, tylko Wydziały i nic z tego nie winika, a tu podają inżynieria bezpieczeństwa i zarządzanie.... czy te jest wszystko???? chyba za mało ...
19.10.2015
13.10.2015
K
Szkoła Główna nie przygotuje do zawodu. Zamiast przedmiotów praktycznych są bzdury oparte na matmie, fizyce i chemii. Żałosne. Człowiek się cofa.
kuba
Jaka jest zdawalność kursu e-learning na inspektora ppoż?
15.06.2015
07.06.2015
mk
Jak oceniacie bezpieczeństwo wewnętrzne na SGSP? z góry dzięki za opinie :)
heniek2
Mam pytanie. Na jakie badania laboratoryjne kierują przyszłego studenta, jeśli przejdzie pomyślnie tor przeszkód?
22.02.2014
31.05.2013
szmamakaa1254
czy można się dostać bez matury z fiz albo chemi? ja zdawałam ang i matme rozszerzoną i miałam 53% i 66% czy mam jakieś szanse na dostanie?
zlomek
dobra opcja dla tych, co chcą całe życie robić to samo, w miarę stabilnie zawodowo i finansowo, na kariere za bardzo się nie nastawiajcie, bo choć awanse są, to łatwo nie jest
31.05.2013
13.03.2013
krytyczny
jak na taka uczelnie, to troche wstyd miec strone internetowa jak za króla Cwieczka, ma sie warzenie, ze zrobione to 10 lat temu przez poczatkujacego studenta informatyki
klaudia
Każdy może być strażakiem ochotniczym ale zbyt dużych profitów nie ma z tego tytułu :D dlatego gdy ktoś myśli o wybraniu takiego zawodu musi iść do szkoły, która go przygotuje kompleksowo do zawodu. A Szkoła Główna Służby Pożarnej w Warszawie jest dobrą szkołą i polecam ten wybór :)
12.03.2013
02.11.2012
mia
Wydaje mi się, że bycie strażakiem teraz jest opłacalne. Chodzi mi oczywiście o straż zawodową. Zarobki są niezłe, warunki pracy też. Nie ma na co narzekać ;) dlatego polecam tą szkołę, bo dobrze przygotowuje do wykonywania zawodu
wynagrodzenie strażaka
ktoś pytal, ile zarabia strażak? to zalezy od wielu czynnikow, przede wszystkim jaki ma stopien, bo widelki sa od 1700 zl do 3200 zl, ale: to jest pensja, a niezapominajmy, ze starzak dostaje jeszcze rozne dodatki: - za stopien (np.kapitan - 700 zl, general brygady - 1080 zl) - dodatek motywacyjny (do 30% uposazenia) - dodatek sluzbowy (procentowo liczony) - dodatek za prace w warunkach szkodliwych - zasilki nagrody, itd. Generalnie - moze sie tego uzbierac bardzo przyzwoita pensja, ale: TO wazne - STUDIA i wykszalcenie sa podstawa!!! a SGSP daje bardzo porzadne, solidne umiejetnosci oraz wiedze, polecam
12.09.2012
29.07.2012
koralik
Mam nadzieję zostać w przyszłości strażakiem, bo u nas w rodzinie to swego rodzaju tradycja że jeden z synów wybiera właśnie ten zawód. Zastanawiam się jednak gdzie powinienem się kształcić. Z tego co czytałem, sgsp ma całkiem dobrą opinię, czy naprawdę kształcą na dobrych strażaków?
rozka
a co ze studentami cywilnymi na IBP?jakie są perspektywy racy?jak atmosfera na uczelni? z góry dzięki za odp :)
23.07.2012
04.07.2012
przemo
Mi sie właśnie nei udało przejść egzaminu wstępnego, ale się nie poddaję. będę próbować za rok bo to moje marzenie. Już wiem jak to wszysztko wygląda i mam nadzieję, że będzie lepiej...
uff
egz wstępny: zaliczony!!! super, już nie mogę się doczekać studiowania na sgsp! to na pewno będzie najlepsze doświadczenie w życiu, super że przeszedłem test sprawnościowy, to była ogromna presja!
27.06.2012
17.05.2012
fifthytwo
Jestem strasznie zainteresowany jakimiś szczegółami na temat tej szkoły.. poczynając od tego, czy nosi się mundury, na tym, jaki tytuł dokładnie można po niej zdobyć.. jaka jest wasza opinia, czy wiecie coś więcej niż ja, czyli cokolwiek ?
piaret
Takich szkół nam w Polsce potrzeba, bo co drugi kierownik teraz, to gamoń straszny. Przekazują rozszerzony zakres wiadomości o bezpieczeństwie i wszystkim, o czym w normalnym życiu nam nie mówią, a jest zdecydowanie potrzebne nie tylko w pracy.
31.03.2012
21.03.2012
kark
Trochę słabo stoi z działalnościa naukową, więc jak ktoś zamierza robić dr itp to nie tutaj, dla "zwykłego" studenta polecam serdecznie
hapier
Świetna szkoła, wreszcie ktoś stawia zdecydowanie na praktykę ! Aż chce się tutaj uczyć, naprawdę jestem mile zaskoczony całą otoczką jak i samymi zajęciami. Czuje, że wyjdę stąd przygotowany do pracy
18.03.2012
24.02.2012
ziutek
\"Absolwent Wydziału będzie specjalistą w zakresie bezpieczeństwa cywilnego obejmującego planowanie cywilne, przygotowanie organizacyjne do zwalczania zagrożeń, przeciwdziałanie występowania, likwidowanie skutków zdarzeń.\" na ile w tym prawdy?
wojtek
kto studiuje na inżynierii bezpieczentwa cywilnego??? czy moglibyscie napisac cos wiecej, jak wyglada studia, jaki jest poziom trudnosci, kto proewadzi zajecia, jak mocno kosza na pierwszym roku? aha, czy studenci spoza Warszawy dostaja bez problemu zakwaterowanie w akademiku?
20.02.2012
23.01.2012
mir
Słyszałem że na takie uczelnie strasznie trudno się dostać. czy to prawda? Proszę podzielcie się swoim doświadczeniem, opiniami.
esa
Zarobki są zróżnicowane. Szeregowy strażak od 1500-2000. Oficer to już od ok 2,5tys do 9tys
18.01.2012
01.06.2011
kriso
ile zarabia zawodowy strazak?
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży
  • Uniwersytet Gdański
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Politechnika Częstochowska
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Opolski
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza