Opinie o Uczelni Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie (ASP Warszawa)

Komentarze (36)

  • student

    Czy chodził ktoś z Was na podyplomówkę z Architektury Wnętrz? Jakie opinie? Podzielcie się swoją :) Nie wiem co mam wybrać ASP Łódź czy ASP Warszawa...
    28.08.2018
  • patrycja

    Jestem na drugim roku archiektury wnętrz w trybie zaocznym i wszystkim zainteresowanym polecam te studia. Zdecydowanie łatwiej się dostać, bo składa się tylko teczkę z 15 pracami (nie trzeba przechodzić egzaminów praktycznych), a poziom jest równie wysoki co na dziennych :)
    20.05.2018
  • Olaf

    Studiuje na Wydizlae Malarstwa na Asp w WarSzawie i uwierzcie mi, ze bardO łatwo dostać sie. Jest mało chętnych wiec biorą praktycznie każdego. Mowię poważnie. Jest powiedzmy 50 chętnych a 33 miejsca wiec nawet nie dwie osoby na jedno miejsce. Zróbcie dobra teczkę.
    24.04.2018
  • jestemczarna@gmail.com

    Zdaje na ASP do Warszawy i dostałam się już na PJATK w Warszawie. Magisterium. Nie wiem co wybrać, bardzo przydałyby się mi jakieś informacje które przedmioty są najlepiej prowadzone, najgorzej i na co położony jest nacisk. Będę wdzięczna :)
    26.09.2017
  • Girl in Art School

    Zapraszam na mojego bloga: www.girlinartschool.wordpress.com. Możecie poznać tam moją opinię o ASP i rady dotyczące rekrutacji :)
    29.06.2016
  • wzornictwo

    wszystko, co się wiąże z kierunkiem wzornictwo na ASP w Warszawie oraz w Krakowie mnie interesuje.
    16.06.2016
  • Dorota

    Czy aż tak trudno jest się dostać na malarstwo? Jak wygląda egzamin praktyczny?
    30.11.2015
  • alicja

    przeczytałam Wasze komentarze, są różne także nipochlebne, więc zaczęłam szukac dalej także sprawdzajac ich oceny.... no kurcze ASP w Warszawie ma bardzo wysoka punktację na tle inych uczelni, nie tylko tych o artystycznym profiu, co więcej została wysoko oceniona przez blisko 250 osób, co tez pokazuje duży poziom niezadowolenia, zastanawiam się, czy nie jest tak , że sfrustrowani studenci (albo niedoszli studenci) nie wylewaja tutaj żalów, a tym zadowoloym zwyczajnie się nie chce nic napisać.... Ja myślę o Wydziale Grafiki, dlatego chętnie bym wysłucała właście opinii tych studentów najepiej z wyższych lat :-) jak Wy oceniacie uczelnię i czy jeszcze raz byście ja wybrali?
    19.10.2015
  • maturzysta

    Ja zamierzam iść na historie sztuki na ASP. Kierunek wydaje się być bardzo ciekawy - oprócz samej historii sztuki dochodzą przedmioty plastyczne oraz zajęcia z psychologi, socjologi, prawa i administracji w ramach specjalizacji kultura miejsca. Mam nadzieję, że się dostanę, bo jest tylko 20 miejsc i pewnie spora konkurencja.
    10.06.2014
  • paula

    Czy ktoś coś wie o historii sztuki na ASP?
    19.03.2014
  • paula

    Czy ktoś coś wie o historii sztuki na ASP?
    19.03.2014
  • xxx

    Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie , bardzo proszę.
    17.01.2014
  • xxx

    Mam takie pytanie : a gdzie jest wyższy poziom ?, na ASP na wydziale malarstwa w Warszawie czy na ASP na wydziale malarstwa w Toruniu?.
    10.01.2014
  • Kamka

    Wybieram się w tym roku na ASP na architekturę. Mam do Was pytanko : jak mają dokładnie wyglądać te moje plansze ? Ja wiem, wymiar 100x70, ale czy mogę kilka prac umieścić na jednej takiej dużej ? Jak to jest ? Wiem, że rychło w czas, ale czasem i tak bywa :)
    27.05.2013
  • absolwent

    ASP w Warszawie na pewno należy do ścisłej polskiej czołówki. Wystarczy spojrzeć na listę nazwisk wykładających tam artystów lub tych którzy z uczelnią byli i są związani ( Bałka, Kozyra, Tarasewicz, Żmijewski ...).Czy trudno się dostać ? być może, mi udało się za 1 razem, dyplom zrobiłem z wyróżnieniem. Bez kursów, konsultacji i nie wiadomo czego. Jeśli komuś zależy na tworzeniu sztuki i to jego całe życie, poświęca temu pracę, czas i energie bez kalkulacji "co to mi da?" z pewnością się odnajdzie. Ja dziś mam pracę w zawodzie, tworzę, wystawiam, publikuje. To tyle, pozdrawiam i życzę powodzenia !
    23.05.2013
  • Marcin Luli

    Heya Chce dostać się w tym roku na Sztukę mediów na II stopień. Może ktoś poradzić jak przygotować się na egzamin aby przejść rekrutację? Jak skonstruować teczkę, na co zwrócić uwagę, itp. Będę wdzięczny za pomoc ;)
    18.05.2013
  • Oleńka

    Studiuję na 3 roku na wydziale wnętrz: - pracowni do wyboru z przedmiotu prowadzącego, czyli wnętrz jest aż jedna. Dlatego masa ludzi, która z profesorem (bo wiadomo, że z promotorem trzeba się dogadywać) się nie polubiła, nie ma innego wyjścia jak kończyć u niego. Na magisterskich również możemy wybrać tegoż profesora tylko. - Wykładowcy bardzo kompetentni, naprawdę. Najważniejsze: potwierdziło się to, co mówiono mi jak zdawałam: na ASP można zdawać TYLKO jeśli ma się dużo motywacji i samemu pracuje się ciężko i wykazuje inicjatywę, bo nikt Ci niczego sam nie zaproponuje i nie pomoże. Zaliczyć studia nie jest sukcesem - prawie każdy zdaje, ale żeby się czegoś nauczyć trzeba się bardzo namęczyć i dużo wymagać od wykładowców, a wtedy są bardzo pomocni.
    29.04.2013
  • Olka

    Chciałam iść do Warszawy, ale słyszałam wiele, wiele negatywnych opinii. Rekrutacja to podobno koszmar. Mogą obejrzeć twoją teczkę, ale mogą też tego nie zrobić BO TAK. Po przeglądzie prac z teczki koleżanka miała swoje prace pomazane flamastrem. Raz podobno jeden z wykładowców podczas przeglądu teczek zaproponował, by puścić dalej wszystkich chłopców bez przeglądania ich prac. Słyszałam wiele takich negatywnych opinii z ust wielu osób, więc pewnie jest gdzieś ziarenko prawdy... a szkoda, bo chciałam mieszkać w Warszawie.
    18.03.2013
  • Mati

    Zdajac na ASP w Warszawie zostalam odrzucona z wielkim hukiem choc chodzilam tam na kursy i bylam bardzo chwalona przez Profesorow nawet teczka mi nie preszla ale to bylo dawno a ta sama teczka przeszla i dostalam sie na Krakowska ASP i to z wzroznieniem
    15.02.2013
  • Punka

    Warszawska ASP to syf, bagno, kanał... Poziom nauczania bez komentarza wystarczy sprawdzić jak ten burdel wypada na tle innych uczelni artystycznych,skorumpowana zydoskokomunistyczna kadra bez ambicji, o arhaicznych dokonaniach artystycznych, na ta uczelnie szkoda czasu, środków i energii.
    05.01.2013
  • sysia

    Jaka przyszłość czeka mnie po skończeniu ASP? Bo wydaje mi się, że tam studiują ludzie, którzy mają swój własny świat, artyści, których nie obchodzą sprawy materialne :D Ja tez interesuję się sztuką ale jednak chciałabym potem móc zarabiać. Czy nie sądzicie, żeby studiować coś "poważniejszego" a malowanie traktować jako pasję?
    03.12.2012
  • kto jest na wzornictwie

    czego moge sie spodziewac na kierunku wzornictwo na ASP w Warszawie? szukam wszelkich informacji na ten temat, jelsi ktos wie, to jaka inna szkole warto jeszcze brac pod rozwage z kierunkiem wzornictwo, tylko nie polecajcie mi Lodzi, bo tam nie chce studiowac, wole Warszawe, moze byc szkola platna, czy ktos slyszal o Viamoda??
    19.10.2012
  • rulz

    To bardzo ważna opinia, ponieważ chciałem iść na te uczelnie.. jeszcze się waham.. mam do wyboru Łódź i Poznań.. nie wiem sam gdzie iść.. Tzn. jeszcze nie wiadomo, czy mnie przyjmą, ale liczę na tak, bo sumiennie się przygotowałem na wszystkie możliwości.. kwestia wyboru teraz
    17.05.2012
  • ema

    Być może zostanę zlinczowana, ale przeniosłam się stąd do Wrocka. To tylko moje subiektywne odczucia, ale tutaj jakby podcinali mi skrzydła. Takie trochę parcie, że chce się być najlepszą uczelnią artystyczną, sama nie wiem. To niby dobra szkoła, ale właśnie trochę ograniczała mnie presją na wyniki i działanie
    02.04.2012
  • prawda

    Wystarczy spojrzeć na listę mecenasów, od razu wiadomo, że wcale tak źle nie jest, jak to mogłoby się wydawać. Jeśli ktoś ma naprawdę talent i ciężko pracuje, to rzadko się zdarza, żeby nie został zauważony, taka prawda
    31.03.2012
  • pięknemarzenia

    Piękne marzeenia panie marzycielski, ale to polska a nie elegancja francja . nie jest tak lekko, ale w czasie studiów dorabiałem sobie ssprzedawaniem obrazów i jakoś tam żyłem przy pomocy rodziców, teraz niestety nie kontynuuję artystycznej profesji tak, jakbym chciał, ale pracę znalazłem w podobnym kontekście
    20.03.2012
  • marzycielski

    Ciężko pozostać tutaj optymistą widzę, ale i tak wierzę w siebie, szczęście i zdolności. ASP dostarczy mi warsztatu i będę mógł żyć w małym, drewnianym domku nad jeziorem, malując swoje obrazy i zarabiając tym na życie
    10.03.2012
  • romeo

    Dokładnie, niestety w dzisiejszych czasach prawie wszystkim rządzi czwarta władza, czyli telewizja. Nie umiejętności, ale reklama pozwoli Ci w karierze..
    24.02.2012
  • doreere

    Jeśli sam nie wyjdziesz z inicjatywą, to nie spodziewaj się manny z nieba. Niestety, taka realia. To my poszukujemy fundacji, a nie fundacje nas. Mecenasów sztuki jak na lekarstwo, nie wspominając, że często chodzi o nazwiska, a nie talent. Nie chcę tutaj obnosić się pychą i zadufaniem w sobie, ale już abstrahując ode mnie, jest wielu artystów lepszych niż światowe bestsellery i co z tego? Nic, nie masz pieniędzy, nie masz promocji. Co do samej uczelni nikt nie powstydziłby się tutaj studiować.
    24.02.2012
  • reere

    To trochę smutne, ale nie ma innego rozwiązania? Słyszałem o różnych fundacjach, które pozwalają rozwijać swoje talenty, organizują wystawy itp. Czy trudno o kontakt z takimi instytucjami ? Same nie wychodzą z propozycjami ?
    17.02.2012
  • asia

    niestety żyjemy w dziwnych i trudnych czasach. Dla młodych osób, które dopiero zaczynają swoją karierę bardzo trudno jest się przebić. W dzisiejszych czasach myśląc o karierze trzeba mieć pieniądze na promocję, zrealizowanie wystawy, bo rzadko zdarza się, że ktoś nam to da.. live is brutal.
    13.02.2012
  • ciekawski

    Oglądałem akurat ostatnio program o polskich malarzach w usa. No nie przymierają głodem, wszystko jednak zalezy od siły przebicia i kontaktów z galeriami sztuki. Jak to jest w Polsce, ilu z was miało już swój wernisaż i może pochwalić się, że żyje ze sztuki ?
    12.02.2012
  • pseudoart

    Jeśli praca na własny rachunek to tylko na rynek zachodni, czasami wschodni. W Polsce wyżyć raczej by było ciężko, nawet bardzo ciężko. Sama Akademia jest naprawdę dobra, chociaż rzeczywiście o Krakowie nasłuchałem się już tylu pozytywów, że czasem żałuję, że mnie tam nie ma..
    30.01.2012
  • wiz

    Raczej praca w korporacji - jeśli chodzi o grafikę komp. Lub jak ktoś ma siłę to na własny rachunek
    23.01.2012
  • Graffiti

    Absolwenci! Co robicie po skończonych studiach? Dacie radę wyżyć? Korporacje czy artystyczna niezależność?
    18.01.2012
  • Mistrz

    Trójka z podium jest taka: ASP Krakow, ASP Poznan, ASP Warszawa.
    30.05.2011